Grupele de sange au fost descoperite in anul 1901 de catre medicul si biologul austriac Karl Landsteiner. Pentru aceasta inovatie, a primit in anul 1930 distinctia de Laureat al Premiului Nobel pentru Medicina pentru descoperirea si clasificarea grupelor sanguine dupa sistemul ABO. Ulterior, in anul 1937, impreuna cu un alt cercetator, a descris factorul Rhesus - factorul Rh, reducandu-se la minimum pericolul transfuziilor sanguine, care au devenit una dintre cele mai des folosite practici medicale salvatoare de vieti.
Inainte de aceste descoperiri, medicii credeau ca tot sangele este la fel, astfel incat multi oameni au murit din cauza transfuziilor de sange. Daca se amesteca sangele de la doua persoane cu grupuri de sange diferite, celulele rosii pot fi distruse, ceea ce poate fi fatal. Acest lucru se datoreaza faptului ca persoana care primeste sangele transfuzat are anticorpi care vor ataca eritrocitelor donatorului, provocand o reactie transfuzionala imediata.
Cand este indicata transfuzia de sange
Asemanator altor metode de tratament, transfuzia de sange trebuie recomandata doar atunci cand este esentiala pentru pacient. Urmatoarele conditii sau boli pot necesita transfuzii de sange:
- Anemie severa si afectiuni care pot provoaca scaderea importanta a numarului de eritrocite, cum ar fi siclemia si talasemia
- Sangerari in timpul sau dupa o procedura invaziva sau interventie chirurgicala
- Traumatism sever
- Pierderea excesiva de sange
- Cancer si efectele chimioterapiei
- Afectiuni hemoragice ereditare, cum ar fi hemofilia
Antigenele si anticorpii de grup sanguin din sistemul ABO
In practica transfuzionala, sistemul de grupe sanguine ABO este cel mai important. Exista 4 grupe principale din sistemul ABO: O (zero), A, B si AB.
Aceste grupe sunt mostenite de la parinti si sunt determinate de prezenta unor antigene pe suprafata celulelor rosii (eritrocitelor). Exista 2 antigene majore - antigenul A si antigenul B. Persoanele care au pe suprafata eritrocitelor antigenul A au grupa sanguina A, cei care au antigenul B au grupa B, cei cu antigene A si B au grupa AB, iar cei care nu au niciunul dintre aceste antigene au grupa sanguina O (zero).
Toate persoanele adulte de grup A, grup B si grup O au anticorpi impotriva antigenelor eritrocitare pe care nu le-au mostenit:
- Persoanele care au grupul A au anticorpi anti-B
- Persoanele care au grupul B au anticorpi anti-A
- Persoanele care au grupul O au anticorpi anti-A si anti-B
- Persoanele care au grupul AB nu au anticorpi anti-A si nici anti-B
Citeste mai multe despre grupele de sange
Incompatibilitatea ABO in transfuziile de sange
Siguranta transfuziei depinde de evitarea incompatibilitatii dintre eritrocitele donatorului si anticorpii primitorului.
Poate sa apara o reactie transfuzionala potential fatala atunci cand se transfuzeaza o unitate de sange care contine un antigen ABO fata de care primitorul are anticorpi. De exemplu, persoanele cu grupa sanguina O au atat anticorpi anti-A, cat si anti-B. Daca aceasta persoana primeste o unitate de sange din grupa A, B sau AB, anticorpii din sangele ei vor reactiona cu antigenele de pe globulele rosii transfuzate, distrugandu-le rapid - proces care se numeste hemoliza - si provocand complicatii potential grave.
Incompatibilitatea de Rh in transfuziile de sange
In mod similar, daca o persoana Rh negativ primeste o transfuzie cu sange Rh pozitiv, este probabil ca persoana respectiva sa produca anticorpi anti-Rh. Desi aceasta situatie nu cauzeaza probleme in timpul transfuziei curente, o transfuzie viitoare cu sange Rh pozitiv ar putea duce la o reactie grava transfuzionala.
Testarea compatibilitatii dintre sangele persoanei care necesita transfuzie si unitatea de sange transfuzata
Este important ca pacientul sa primeasca exact tipul de sange adecvat lui. In acest sens, in cadrul laboratorului Unitatii de Transfuzie Sanguina se efectueaza in conformitate cu normele nationale in vigoare protocolul de teste pre-transfuzionale, o gama completa de teste pentru identificarea grupului sanguin si depistarea anticorpilor anti-eritrocitari.
Este esential ca toate unitatile de sange sa fie testate inaintea transfuzarii pentru:
- A se asigura ca eritrocitele transferate sunt compatibile cu anticorpii din plasma primitorului
- A se evita stimularea producerii de noi anticorpi anti-eritrocitari la primitor, mai ales a anticorpilor anti-Rh (D)
Se folosesc mai multe tehnici complementare pre-transfuzionale, care trebuie sa furnizeze urmatoarele informatii, atat cu privire la pacient, cat si despre unitatile de sange:
- Grupul ABO
- Grupul Rh (D)
- Prezenta de anticorpi anti-eritrociari care ar putea determina hemoliza eritrocitelor primitorului
Compatibilitatea ABO si Rh in transfuziile de sange
Pentru ca transfuzia de sange sa fie sigura, este important ca donatorul si primitorul sa aiba grupe de sange care se potrivesc. Ideal este ca sangele donatorului si primitorului sa se potriveasca perfect (crossmatching). Frecvent, donatorul nu trebuie sa aiba exact aceeasi grupa de sange ca a persoanei care il primeste. Tipurile lor de sange trebuie doar sa fie compatibile.
- Grupul O Rh negativ poate dona sange oricarui alt grup - se spune ca sunt "donatori universali". Acest tip de sange se foloseste frecvent in urgentele medicale amenintatoare de viata cand nu se poate testa imediat grupul sanguin. Acest grup nu are pe suprafata eritrocitelor antigenele A, B si Rh fata de care sa reactioneze anticorpii primitorului. Doar 7% din populatie are grupul O Rh negativ.
- Grupul AB Rh pozitiv poate primi sange de la oricare alt grup - se spune ca sunt "primitori universali". Celulelor lor rosii au antigenele A, B si Rh care sunt recunoscute de catre sistemul imunitar ca apartinand organismului (ca fiind „self”). Aproximativ 9% din populatie are grupul AB Rh pozitiv
- Grupul Rh negativ poate dona sange ambelor grupe Rh
- Grupul Rh pozitiv poate dona sange numai grupului Rh pozitiv
Surse de informatie:
Ghid National de utilizare terapeutica rationala a sangelui si componentelor sanguine umane, 2007, Ministerul Sanatatii Publice, Institutul National de Transfuzie Sanguina
www.medicinenet.com
www.redcrossblood.org
www.nhs.uk
www.webmd.com
Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Content Writer