Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Totul despre anovulatie - ce este, cum se manifesta, diagnostic, tratament

anovulatia2
Anovulatia este un fenomen specific populatiei feminine, aparut ca urmare a unui dezechilibru hormonal si care consta in lipsa expulziei ovulului in timpul unui ciclu menstrual. Daca acest lucru se petrece pe parcursul unui timp indelungat si problema nu este depistata si tratata, se considera ca anovulatia conduce la infertilitate la aproximativ 30% dintre femei. Totusi, cu tratament specific si un stil de viata adecvat, majoritatea cauzelor care au condus la anovulatie pot fi eliminate.

Citeste mai departe mai multe informatii despre anovulatie, de ce apare aceasta, care sunt simptomele ce o pot prevesti, dar si cum se depisteaza si se trateaza o astfel de afectiune.

Anovulatie - ce este si de ce apare

Dupa cum ii sugereaza si numele, fenomenul de anovulatie se produce atunci cand, in cadrul unui ciclu menstrual, ovulul nu mai este expulzat de la nivelul ovarului si, prin urmare, acesta nu mai poate ajunge la locul fecundarii (trompele uterine).

Ovulatie. Etapele ciclului menstrual

Ciclul menstrual reprezinta un interval de aproximativ 28 de zile (in medie), cu caracter repetitiv (lunar), in care se petrec numeroase modificari hormonale si care se produce cu scopul expulziei ovulului de la nivelul ovarului si fecundarii acestuia cu un spermatozoid.

Ovulatia este fenomenul cheie al ciclului menstrual, in jurul caruia se petrec toate modificarile hormonale si tisulare de la nivelul organismului femeii. In cadrul unui ciclu menstrual regulat (luand ca referinta un ciclu de 28 de zile), ovulatia se petrece in ziua 14.

Prima etapa a ciclului menstrual este cuprinsa intre ziua 1 (prima zi de sangerare menstruala) si ziua 14 (ziua ovulatiei) si poarta denumirea de faza foliculara. Cea de-a doua etapa, cuprinsa intre ziua 15 si ziua 28, poarta denumirea de faza luteala.  

In cazul in care ovulul intalneste un spermatozoid, se produce fecundarea, iar in timp si sub o puternica influenta hormonala, va rezulta sarcina. In absenta fecundarii, nivelul hormonal scade si ciclul se va finaliza prin etapa de sangerare menstruala.

Anovulatie - cauze principale

Dat fiind faptul ca ovulatia este un fenomen fiziologic (deci, este prezent in mod normal in viata oricarei femei de varsta fertila), absenta ei indica faptul ca, la un anumit nivel, exista un factor ce impiedica desfasurarea acestei functii a organismului.

Cauzele de anovulatie intalnite in practica medicala sunt multiple si, adesea, sunt de natura hormonala. Iata cateva exemple de dezechilibre hormonale ce pot conduce la anovulatie:

Hiperandrogenismul (excesul de hormoni androgeni) - hormonii androgeni sunt secretati atat de gonadele barbatilor, cat si de ale femeilor, insa cantitatea necesara femeilor este substantial mai mica; in afectiuni precum SOPC (sindromul ovarelor polichistice), obezitate, tulburari ale hipofizei sau ale glandelor suprarenale, acesti hormoni se pot regasi in cantitati mult mai mari, inhiband ovulatia;

  • Hipogonadismul hipogonadotrop - aceasta este o afectiune a hipofizei, glanda endocrina ce influenteaza secretia majoritatii hormonilor (in special cei implicati in ovulatie); pe scurt, hormonii necesari producerii ovulatiei se regasesc in cantitati mult prea mici;
  • Hiperprolactinemia - prolactina este un hormon secretat in scopul stimularii producerii laptelui matern si are, totodata, rolul de a inhiba ovulatia pe parcursul perioadei de alaptare; atunci cand nivelul acestuia creste in afara situatiei alaptarii (ex: in stres sau alte afectiuni), ovulatia nu se mai produce;
  • Hipotiroidism - un nivel scazut al hormonilor tiroidieni este asociat cu o secretie suplimentara de prolactina si, prin urmare, cu inhibarea ovulatiei.

Alte cauze ce au putut fi asociate cu o anovulatie temporara sau cronica includ obiceiurile alimentare (ex: diete stricte), excesul ponderal, subponderabilitatea, stresul fizic si psihic.

Simptome ciclu anovulatoriu

anovulatia1

In anovulatie, simptomatologia asociata este strans legata de cauza declansatoare. In unele situatii, absenta simptomelor ovulatiei sau ale menstruatiei (sindromul premenstrual) la o persoana ce le experimenteaza in fiecare luna pot reprezenta semnalele de alarma. Alteori, insusi fenomenul de anovulatie poate determina aparitia unor simptome noi.

Faza foliculara si faza luteala (simptome)

Intrucat lipsa unor simptome specifice diferitelor etape ale ciclului menstrual poate fi indicatoare pentru anovulatie, este important ca acestea sa fie, in primul rand, cunoscute.

In prima etapa a ciclului menstrual, numita faza foliculara, simptomele de debut sunt cele asociate sangerarii menstruale. Astfel, se pot intalni manifestari precum crampe abdominale, balonare, dureri de cap si de spate, iritabilitate si stare generala de oboseala.

Pe masura ce faza foliculara avanseaza si se indreapta catre momentul ovulatiei, iar sangerarea menstruala se opreste, simptomele dispar. In schimb, in apropierea ovulatiei, pot aparea modificari ale secretiilor vaginale, precum si cresterea temperaturii bazale.

In faza luteala (cea de-a doua etapa a ciclului menstrual), in special de la jumatatea acesteia, se pot instala semne si simptome specifice sindromului premenstrual (simptomele fazei luteale).

Astfel, se pot intalni din nou manifestari precum balonarea si iritabilitatea, alaturi de tulburari de somn, durere si umflare a sanilor, pofta pentru anumite alimente, precum si cresterea in greutate.

Lipsa ovulatiei (simptome)

Simptomele lipsei ovulatiei (anovulatiei) pot diferi de la o femeie la alta sau pot fi chiar absente, insa, atunci cand sunt prezente, se pot regasi sub urmatoarele forme:

  • Cicluri menstruale neregulate - modificarea duratei normale a ciclului menstrual si/sau absenta completa a unui ciclu intr-o luna; modificarea altor aspecte ale ciclului menstrual (ex: fluxul de sange in cazul sangerarii menstruale);
  • Absenta completa a ciclului menstrual (amenoreea);
  • Absenta mucusului cervical specific ovulatiei;
  • Absenta cresterii temperaturii bazale in timpul ovulatiei.

Diagnostic anovulatie. Lipsa ovulatiei intr-o luna vs anovulatie cronica

In general, atunci cand o femeie observa fie neregularitati in periodicitatea ciclului sau menstrual, fie absenta completa a acestuia, devine un motiv suficient de important pentru a solicita ajutorul medicului specialist.

Este important ca femeia sa isi monitorizeze ciclul menstrual pe parcursul mai multor luni, intrucat lipsa acestuia pe o perioada indelungata de timp poate constitui un adevarat motiv de infertilitate.

Adesea, medicul poate pune diagnosticul de anovulatie doar prin intermediul istoricului pacientei, insa, pentru a putea cunoaste cauza declansatoare si a o trata, acesta va efectua teste suplimentare.

Testele suplimentare constau adesea in masurarea nivelului sangvin al hormonilor implicati in declansarea ovulatiei (ex: estrogenul, progesteronul, FSH, LH, prolactina, hormonii tiroidieni), precum si evaluarea imagistica a zonei pelvine (cu ajutorul unei ecografii).

Nu in ultimul rand, medicul ginecolog poate vizualiza aspectul peretelui uterin (care isi modifica aspectul in mod fiziologic in urma ovulatiei) in timpul diferitelor faze ale ciclului menstrual si poate atesta anovulatia.

Tratament anovulatie

Data fiind diversitatea cauzelor declansatoare ale anovulatiei, tratamentul instituit pentru combaterea acesteia nu este unic si nici aplicabil oricarei pacientei. Prin urmare, tratamentul va fi intotdeauna tintit asupra afectiunii de baza.

In cazul in care stilul de viata este responsabil pentru instalarea anovulatiei, se vor formula sfaturi si recomandari cu privire la imbunatatirea acestuia.

Daca, in schimb, anumite afectiuni precum sindromul ovarelor polichistice sau hiperfunctia glandelor suprarenale/ hipofunctia glandei hipofize au fost depistate, acestea sunt tratate in functie de optiunile terapeutice disponibile in fiecare caz in parte.

In multe situatii, anovulatia este o stare patologica ce beneficiaza de tratament si se poate ameliora, restabilind calitatea vietii pacientei si permitandu-i sa aiba o sarcina pe viitor.

In concluzie, anovulatia este un fenomen intalnit intr-un procent semnificativ din numarul total al femeilor, care poate trece nediagnosticat o perioada indelungata de timp. Atunci cand anovulatia este depistata si cauza declansatoare este, la randul ei, diagnosticata, se poate institui tratamentul si femeia isi poate relua cursul normal al vietii.

Bibliografie:

Etape ovulatie https://www.healthline.com/health/womens-health/stages-of-menstrual-cycle#luteal
Anovulatia https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21698-anovulation#:~:text=What%20is%20anovulation%3F,a%20common%20cause%20of%20infertility.
Despre anovulatie https://fertility.womenandinfants.org/services/women/anovulation
Ciclul anovulatoriu https://www.healthline.com/health/pregnancy/anovulatory-cycle#diagnosis
Despre ciclul anovulatoriu https://www.osmosis.org/answers/anovulatory-cycle
Anovulatie https://emedicine.medscape.com/article/253190-overview

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.