Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Testul de sarcina - pot sa am incredere in rezultat?

Articol de Roxana Balintoni Medical Content Writer

Atunci când îți faci testul de sarcină acasă, te poți confrunta cu sentimente de îngrijorare și tensiune, mai ales dacă nu ești sigură că poți avea încredere în rezultat. Citește următorul material despre când și cum să faci testul de sarcină acasă, precum și despre posibilele capcane ale acestuia.

Cum funcționează un test de sarcină

Testele de sarcină depistează prezența hormonului gonadotropină corionică umană (hCG) în urină. Acest hormon este produs de organism doar în timpul sarcinii, după ce ovulul fertilizat se implantează în uter. Nivelul de hCG crește rapid în primele săptămâni de sarcină, dublându-se la fiecare două-trei zile. Majoritatea testelor de sarcină pot detecta hCG în urină la aproximativ 10-14 zile după concepție, ceea ce corespunde, de obicei, cu prima zi de intarziere a menstruatiei.

Testul de sarcină conține o bandă reactivă impregnată cu anticorpi specifici pentru hCG. Atunci când urina intră în contact cu banda reactivă, dacă hCG este prezent, acesta se va lega de anticorpi, producând o reacție chimică ce determină apariția unei linii colorate (sau a unui alt simbol, în funcție de tipul de test).

Apariția liniei indicatoare de sarcină, alături de linia de control (care confirmă că testul a funcționat corect), indică un rezultat pozitiv, ceea ce înseamnă că este foarte probabil să fii însărcinată. Dacă apare doar linia de control, rezultatul este negativ.

Test de sarcină sau test de ovulație?

Deși ambele tipuri de teste sunt utilizate în planificarea familială, este important să înțelegi diferența dintre ele și să le folosești corect, în funcție de scopul urmărit.

Testul de sarcină:

  • depistează prezența hormonului hCG în urină, care este produs doar în timpul sarcinii;
  • se efectuează după o întârziere a menstruației sau la cel puțin 10-14 zile după un contact sexual neprotejat;
  • confirmă sau infirmă o posibilă sarcină.

Testul de ovulație:

  • depistează creșterea nivelului de hormon luteinizant (LH) în urină, care precede ovulația (eliberarea ovulului din ovar);
  • se efectuează cu câteva zile înainte de data estimată a ovulației;
  • ajută la identificarea perioadei fertile, crescând șansele de a concepe o sarcină.

Este important să alegi testul potrivit în funcție de nevoile tale. Dacă suspectezi o sarcină, folosește un test de sarcină. Dacă îți dorești să concepi un copil, un test de ovulație te poate ajuta să identifici momentul optim pentru a avea contact sexual.

Cât costă un test de sarcină?

Atunci când urmează să achiziționezi un test de sarcină, trebuie să știi că prețul depinde de mai mulți factori. Testele digitale (cu ecran) sunt, de obicei, mai scumpe decât cele clasice, cu linii. De asemenea, testele mai sensibile, care depistează sarcina mai devreme, pot costa mai mult. Și, bineînțeles, prețul variază și în funcție de marcă, de furnizorul de la care îl achiziționezi sau de numărul de teste care se găsesc într-o cutie.

În general, un test de sarcină te poate costa între 10 și 50 de lei. Cele digitale, cu afișaj electronic, pot fi mai scumpe, depășind 50 de lei. Cel mai important este să alegi un test de la o marcă de încredere, care să fie precis și să ofere un rezultat clar.

Teste de sarcină - tipuri

În farmacie, vei găsi o multitudine de tipuri de teste de sarcină pentru acasă, însă majoritatea se fac la fel. Toate testele de sarcină au instrucțiuni scrise, așadar, citește-le cu atenție înainte de a face testul, deoarece pot să difere de la un brand la altul.

Test de sarcină digital

Acestea sunt cele mai moderne și mai sofisticate teste de sarcină. Un test de sarcină digital afișează rezultatul clar pe un ecran digital, sub formă de text sau simboluri. Unele teste digitale pot indica și vârsta aproximativă a sarcinii. Acestea sunt mai scumpe decât celelalte tipuri de teste, dar oferă o interpretare mai facilă a rezultatului.

Test de sarcină stilou

Are un design ergonomic, asemănător unui stilou, fiind ușor de manipulat și de utilizat. Vârful absorbant al unui test de sarcină stilou se introduce direct în jetul de urină sau se scufundă în urina colectată într-un recipient. Rezultatul se citește în fereastra de afișare a stiloului.

Test de sarcină tip bandă

Testele de sarcină tip bandă sunt cele mai simple și mai ieftine teste de sarcină existente. Pentru a le folosi, colectezi urina într-un recipient curat și apoi introduci banda reactivă în urină pentru câteva secunde. Rezultatul se citește după câteva minute, observând apariția uneia sau a două linii colorate.

Test de sarcină casetă

Testele de sarcină casetă sunt mai ușor de utilizat decât testele tip bandă, deoarece aplici urina direct pe o fereastră specială a casetei, cu ajutorul unei pipete, pe care o vei găsi în cutia testului de sarcină. În interiorul casetei, se află o bandă reactivă, care va reacționa cu urina și va afișa rezultatul. Aceste teste sunt mai igienice și mai puțin predispuse la erori de utilizare.

Cand trebuie să faci testul de sarcină

Multe dintre testele de sarcină existente în farmacii pretind că sunt precise încă din prima zi de întârziere a menstruației. Totuși, pentru a obține rezultate fiabile, este recomandat să aștepți o săptămână după ziua în care ar fi trebuit să-ți înceapă menstruația.

Imediat după ce ovulul fecundat se atașează de stratul intern al uterului, placenta începe să producă hormonul hCG (gonadotropină corionică umană), care ajunge în sânge și urină. Multe teste de sarcină pentru acasă pot depista cu precizie acest hormon în urină la o săptămână de la data la care ar fi trebuit să înceapă menstruația. Înainte de această dată, unele teste pot fi mai puțin precise.

Dacă este important să știi cu exactitate dacă ești însărcinată, cere-i medicului obstetrician să-ți facă un test de sarcină din sânge, care să măsoare hCG. Acesta este mai sensibil și poate detecta sarcina mai devreme decât testul de urină efectuat acasă.

Cum se face testul de sarcină pentru acasă

Probabil că te-ai întrebat, la un moment dat, cum se folosește un test de sarcină. Majoritatea testelor de sarcină pentru acasă sunt ușor de utilizat. La unele, trebuie să lași câteva picături de urină să cadă într-o fantă specială; la altele, trebuie să introduci testul într-o probă de urină pentru 5-10 secunde. Apoi, așteaptă câteva minute înainte de a citi rezultatul.

Fiecare test are un interval de timp specific în care trebuie citit, de obicei 5-10 minute. Orice modificare apărută după acest interval nu este relevantă. Găsești această informație în prospect sau pe ambalajul testului. Rezultatul apare în „fereastra rezultatului”, sub formă de plus (+) sau minus (-), una sau două linii, sau o schimbare de culoare. Chiar dacă linia sau simbolul sunt șterse sau mai puțin pronunțate, rezultatul este tot pozitiv (de exemplu, un test de sarcină pozitiv, cu a doua linie neclară). Majoritatea testelor au și un „indicator de control” în fereastra rezultatului. Acesta arată dacă testul funcționează corect. Dacă nu apare indicatorul de control, testul nu este valid.

Instrucțiunile de utilizare și interpretare a rezultatului pot diferi de la un test la altul, așadar, citește-le cu atenție înainte de a-l folosi.

Cât de precis este testul de sarcină făcut acasă

Multe teste de sarcină pretind că oferă un rezultat cu o precizie de 99% încă din prima zi de întârziere a menstruației. Deși unele studii au sugerat că anumite teste nu sunt atât de precise dacă sunt efectuate în stadii precoce ale sarcinii, se consideră că te poți baza pe ele dacă le efectuezi conform instrucțiunilor, la o săptămână după ce menstruația a întârziat.

Medicamentele ar putea interfera cu rezultatele testului?

Anumite medicamente pentru tratarea infertilității sau care conțin hCG ar putea influența rezultatul. Totuși, majoritatea medicamentelor, inclusiv antibioticele sau pilula contraceptiva, nu afectează acuratețea testului.

Un test de sarcină pozitiv ar putea fi greșit?

Deși rar, este posibil să ai un rezultat fals pozitiv, fără a fi însărcinată. Aceasta se poate întâmpla dacă ai pierdut o sarcină recent, imediat după implantare (sarcină chimică), dacă ai făcut testul prea curând după administrarea unui medicament de fertilitate care conține hCG, sau în cazul unei sarcini ectopice (testul de sarcină depistează sarcina extrauterină) sau a menopauzei.

Un test de sarcină negativ ar putea fi greșit?

Este posibil să ai un rezultat fals negativ, adică să fii însărcinată, dar testul să iasă negativ. Acest lucru este mai frecvent decât rezultatul fals pozitiv. Un rezultat fals-negativ apare atunci când:

  • ai făcut testul prea devreme - dacă faci testul la prea puține zile de întârziere a menstruației, nivelul de hCG poate fi prea mic pentru a fi depistat. Pentru un rezultat cât mai precis, medicii recomandă să faci testul după o săptămână de absență a menstruației. Dacă nu poți aștepta, cere-i medicului un test de sânge;
  • ai verificat rezultatul prea devreme - respectă timpul de așteptare menționat în instrucțiuni, înainte de a citi rezultatul și folosește un cronometru;
  • urina a fost diluată - dacă bei multe lichide înainte de test, rezultatul ar putea fi fals negativ. Prima urină de dimineață este cea mai concentrată în hCG.

Ce trebuie să faci după un test de sarcină

În funcție de rezultat, acțiunile tale pot fi următoarele:

  • testul de sarcină efectuat acasă este pozitiv sau ai făcut câteva teste cu rezultate contradictorii - programează-te la medicul obstetrician pentru confirmarea sarcinii printr-un test de sânge sau o ecografie. Confirmarea timpurie a sarcinii îți permite să începi îngrijirea prenatală cât mai curând posibil, ceea ce este benefic atât pentru tine, cât și pentru copil;
  • testul de sarcină efectuat acasă este negativ - dacă încă nu ți-a venit menstruația, repetă testul după câteva zile sau o săptămână, mai ales dacă ai făcut primul test prea devreme;
  • obții în continuare rezultate negative la testele de sarcină, chiar dacă menstruația nu ți-a venit sau tu crezi că ești însărcinată - mergi la medicul ginecolog. Întârzierea menstruației poate avea multiple cauze, inclusiv anumite afecțiuni, activitatea fizică intensă, pierderea semnificativă în greutate, stresul și tulburările hormonale. Dacă nu ești însărcinată, medicul te poate ajuta să tratezi aceste probleme și să-ți reglezi ciclul menstrual.

Testul de sarcină pentru acasă este o metodă convenabilă și confidențială de a afla dacă ești însărcinată. Cu toate acestea, este important să înțelegi cum funcționează, cum se utilizează corect și cum se interpretează rezultatele. Alege un test de calitate, respectă instrucțiunile și, în cazul în care ai dubii sau obții rezultate neclare, consultă medicul specialist.