Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Testele care iti spun daca esti la risc de a dezvolta cancer ereditar

Cancerul este o afectiune care a devenit destul de comuna in ultimele decenii si nu este neobisnuit sa aflam ca unul dintre membrii familiei sau din anturajul nostru a fost diagnosticat cu aceasta maladie. Dar, vesti bune apar tot mai des in privinta tratamentelor disponibile, iar  prognosticul s-a schimbat pentru multe forme de cancer care altadata erau asociate unei sentinte ireversibile.

Daca majoritatea cazurilor de cancer apar spontan in urma expunerii aleatorii la factori de risc externi care provoaca mutatii genetice cumulative la nivelul unei celule, exista un numar de cazuri de neoplazii care apar preponderent in anumite familii si au un model de transmitere ereditara a predispozitiei de cancer. 

Cancerul spontan (intamplator) 

Viata moderna vine la pachet cu expunerea din ce in ce mai intensa la factori de risc nocivi care pot induce modificari genetice multiple, cumulative, care afecteaza procesul de crestere, diviziune si apoptoza (moarte) celulara si pot reprima vigilenta si reactivitatea sistemului imun. 

  • nutritionali (alimente procesate, zahar, alcool, aditivi alimentari, ambalaje de plastic, etc) 
  • de mediu (poluanti, radiatii, agenti chimici, pesticide, etc)
  • stil de viata (sedentarism, stres, burnout, fumat, stari negative, etc)
  • infectiile virale (HPV, etc) 

In mai mult de 90 % dintre cazuri, tumorile canceroase apar spontan (intamplator). Mutatiile genetice care stau la originea inmultirii necontrolate a acestor tumori maligne apar in cursul vietii individului, sunt prezente doar in celulele tumorale (mutatii somatice) si nu au fost mostenite de la parinti.

Cancerele ereditare (familiale)

Cu toate acestea, daca mai multi membri ai familiei se imbolnavesc de aceeasi forma de cancer, mai ales la varste tinere, daca apar forme de tumori neobisnuite sau rare sau mai multe tipuri de cancer la aceeasi ruda, suspiciunea ca la mijloc este o mutatie genetica mostenita in familie, devine tot mai distincta. Se estimeaza ca 1 din 10 pacienti oncologici are o forma ereditara de cancer. Mutatiile genetice in aceste tipuri mostenite de cancer nu se regasesc doar la nivelul celulelor tumorale, ci in toate celulele organismului (mutatii germinale) si sunt identice cu cele ale altor membri ai familiei care au mostenit genele defecte. 

Incercarea de a gasi informatii despre cancerul familial si despre cum sa tratezi aceasta ereditate „cu probleme”, poate fi dificila. De aceea ne-am propus sa iti oferim informatii simple despre ceea ce inseamna a avea un istoric familial de cancer, cum poti afla ce mutatii exista in familia ta si daca esti la risc de a avea o predispozitie ereditara pentru afectiuni maligne, despre utilitatea consultului si testarii genetice specifice.

Ce este un istoric familial de cancer?

Cancerul se poate manifesta mai frecvent in unele familii, dar nu intotdeauna acesta are si o semnificatie genetica ereditara. Cancerul familial poate aparea: 

  • daca membrii familiei au aceiasi factori de risc de mediu si de stil de viata, de exemplu, prea mult soare sau fumat, locuiesc intr-o zona industriala unde exista anumiti factori poluanti de risc sau
  • daca exista o gena defecta mostenita care creste riscul de cancer. Doar un mic procent din anumite tipuri de cancer (pana la 10%) este consecinta transmiterii ereditare a unei gene defecte mostenite fie de la tata, fie de la mama. Acesta este ceea ce numim cancer familial sau ereditar. 

Cancerul ereditar nu se transmite automat prin gena defecta descendentilor, ceea ce se transmite este doar o predispozitie la cancer. Aceasta inseamna ca gena defectuoasa transmisa ereditar creste riscul de cancer, dar nu toti membrii familiei care mostenesc gena alterata vor face boala.

Cand poti spune ca familia ta are antecedente de cancer?

Pentru a identifica daca in familia ta exista un risc de cancer, cel mai usor este sa faci o mapare a cazurilor atat din partea familiei tatalui, cat si a mamei tale. Apoi, cel mai indicat ar fi sa faci un consult si o testare genetica, pentru ca suspiciunile pe care le ai sa fie clarificate si sa afli exact care sunt pasii urmatori pentru a-ti mentine sanatatea. 

Indiciile care sugereaza posibilitatea existentei unei gene defecte in familie care sa duca la o predispozitie de cancer ereditar, includ:

Numarul de rude de sange care au avut cancer

Cu cat sunt mai multe rude de sange care au avut cancer (in special cancer de san, ovarian si / sau intestinal), cu atat este mai probabil ca afectiunea maligna sa fie cauzata de o gena defectuoasa mostenita.
De asemenea, cu cat cancerul s-a manifestat la mai multe generatii, pe linie materna sau paterna, cu atat probabilitatea de cancer ereditar este mai mare.

Varsta la care s-au dezvoltat cancerele in familie

Cu cat rudele din familie erau mai tinere atunci cand au dezvoltat procesul neoplazic (in comparatie cu varsta medie de aparitie in comunitatea generala), cu atat este mai probabil sa se datoreze factorilor mosteniti.

Modelul cancerului in familie

  • Acelasi tip de cancer: Tipul de cancer este important. In unele familii exista un numar de rude de sange care dezvolta acelasi tip de cancer, cum ar fi cancerul de san sau de intestin. 
  • Mai multe tipuri de cancer inrudite prin gena defecta care le favorizeaza. In alte familii exista mai multe tipuri diferite de cancer care pot afecta rudele apropiate (de exemplu, cancer de san, ovarian si de prostata sau cancer intestinal si cancer uterin). Acest lucru se intampla deoarece unele gene defecte pot provoca mai mult de un tip de cancer.

Cancere multiple la aceeasi persoana 

  • Daca la aceeasi persoana se dezvolta cancere de acelasi tip in ambele organe pereche (de exemplu cancer mamar la ambii sani, cancer ovarian bilateral, cancer renal in ambii rinichi, etc) atunci este mult mai probabil ca natura cancerului sa fie mostenita.
  • De asemenea, cancere multiple de diferite tipuri (ex cancer de san, ovar, intestinal) aparute la aceeasi persoana sunt un indiciu de mutatie genetica transmisa din familie. Cu cat sunt mai multe indicii prezente, cu atat este mai probabil sa existe o gena defecta mostenita in familie.  

* O ruda de sange este de exemplu, bunica, tatal, sora, copilul, nu rudele prin alianta, casatorie.

Consilierea genetica familiala. Ce informatii ofera geneticienii clinicieni?

Un consult genetic se dovedeste deosebit de util, mai ales in cazul cand ai intrebari sau suspiciuni legate de riscul de cancer in familia ta. 
Nu de putine ori ne intrebam daca si noi am fi putut mosteni o predispozitie de neoplazie si o putem transmite mai departe, copiilor, atunci cand aflam de rude apropiate care au trecut prin boala. Pentru a inlatura orice dilema medicul genetician iti poate oferi mai multe informatii despre:

  • mostenirea cancerului
  • riscul individual 
  • screening 
  • strategii de reducere a riscului de cancer

De asemenea, medicul recomanda testele genetice, acolo unde este cazul. 

Cine ar trebui sa se adreseze unui consult genetic pentru consiliere si testare?

  • familiile cu trei sau mai multe persoane diagnosticate cu un anumit tip de cancer – in special cancer de san, ovarian, pancreatic, de prostata sau intestinal.
  • persoanele afectate de mai multe tipuri de cancer sau diagnosticate cu o afectiune maligna la o varsta neobisnuit de tanara.

Testarea genetica a riscului de cancer

Testarea genetica predictiva sau de identificare a predispozitiei ereditare pentru cancer este utilizata pentru a detecta mutatii genetice mostenite care ar putea creste riscul unei persoane de a dezvolta anumite tipuri de cancer in timpul vietii. 
Genele controleaza cresterea, diviziunea si durata de viata a fiecarei celule din corp. Genele pe care le mostenim sunt perechi - una provenita de la mama si cealalta de la tata. 

Unii oameni mostenesc gene modificate care ii pot predispune la dezvoltarea anumitor tipuri de cancer. 
De exemplu, o femeie care a mostenit o singura copie modificata a uneia dintre genele specifice de cancer de san (cunoscute sub numele de BRCA1 si BRCA2) are un risc mai mare de cancer de san si ovarian decat o femeie care a mostenit doua copii normale ale ambelor gene. Cu toate acestea, doar in jur de cinci pana la 10 pacienti la fiecare suta de cazuri diagnosticate cu cancer de san datoreaza boala unei predispozitii genetice mostenite.

Panelurile de testare genetica a predispozitiei ereditare de cancer sunt disponibile pentru familiile cu risc ridicat de mostenire a genelor cu mutatii ce cresc susceptibilitatea la diverse forme de neoplasme. Exista paneluri de testare pentru predispozitia la:

  • Cancer mamar
  • Cancer ovarian
  • Cancer de colon
  • Cancer tiroidian
  • Cancer de prostata
  • Cancer pancreatic
  • Melanom
  • Sarcom
  • Cancer la rinichi
  • Cancer la stomac

Sunt disponibile, de asemenea  paneluri multigene care analizeaza mutatiile pentru 18, 32, 50 de gene relevante pentru mai multe tipuri de cancer care au o componenta ereditara. 

In ultima perioada genetica a luat o amploare deosebita, ceea ce a permis ca aceste paneluri multigene efectuate cu ajutorul unor tehnici avansate (NGS) sa fie astazi mult mai accesibile, chiar daca nu sunt acoperite de asigurarile sociale de sanatate.

Cine ar trebui sa faca teste genetice pentru predispozitia de cancer?

Este recomandat sa iti faci un test genetic de predispozitie de cancer, daca ai in familie:

  • Mai multe rude de gradul I (mama, tata, surori, frati, copii) cu cancer
  • Multe rude dintr-o parte a familiei care au avut acelasi tip de cancer
  • Un grup de tipuri de cancer in familia ta despre care se stie ca sunt legate de o singura mutatie genica (cum ar fi cancerul de san, ovarian, prostatic si pancreatic).
  • Membri ai familiei care au avut cancer la o varsta mai tanara decat in mod normal pentru acel tip de cancer.
  • Rude apropiate cu cancer legat de sindroame rare de cancer ereditar (cum ar fi cancerul de san la un barbat sau retinoblastomul).
  • Un membru al familiei cu mai mult de 1 tip de cancer (cancer multiplu).
  • O descoperire fizica asociata unui risc de cancer mostenit (cum ar fi faptul ca aveti multi polipi de colon, mai multi nevi pigmentari in familie).
  • O mutatie genetica deja cunoscuta la unul sau mai multi membri ai familiei care au efectuat deja teste genetice

Ce beneficii ofera testele genetice de predispozitie la afectiuni maligne?

  • Daca ai in familie rude de sange cu anumite tipuri de cancer, vei putea afla daca porti la randul tau mutatia genica de predispozitie la cancer si daca exista riscul sa o transmiti copiilor.
  • Identificarea unei mutatii mostenite, te va ajuta sa faci teste din timp pentru a diagnostica orice forma de cancer familial in forma incipienta si pentru a lua masuri pentru reducerea riscului. Un exemplu este testarea modificarilor genelor BRCA1 si BRCA2 (care cresc riscul de cancer de san si alte tipuri de cancer) la o femeie ale carei mama si sora au avut cancer de san.
  • O persoana deja diagnosticata cu cancer, mai ales daca exista si alti factori care sugereaza ca boala neoplazica ar fi putut fi cauzata de o mutatie mostenita (cum ar fi un istoric familial evident sau diagnosticul de tumora maligna la o varsta tanara) ar putea efectua testul  care  arata daca persoana are un risc mai mare pentru alte tipuri de cancer. De asemenea, poate ajuta alti membri ai familiei sa decida daca vor sa fie testati pentru mutatie.  
  • Pentru membrii familiei unei persoane despre care se stie ca are o mutatie genetica mostenita care creste riscul de cancer, testarea ii poate ajuta sa stie daca au nevoie de teste pentru a detecta cancerul precoce (screening) sau daca ar trebui sa ia masuri pentru a incerca sa-si reduca riscul.

Daca esti ingrijorat de un tip de cancer prezent in familia ta, de un cancer pe care l-ai avut in trecut sau de alti factori de risc pentru cancer, iti recomandam sa discuti cu un medic genetician daca testarea genetica pentru predispozitia ereditara ar putea fi o optiune buna pentru tine.

Care sunt avantajele testelor moderne genetice pentru predispozitia ereditara la cancer?

  • Testele au avantajul ca sunt nedureroase, neinvazive, rapide.
  • Se bazeaza pe recoltarea unei probe simple de saliva din care se extrage ADN genomic de analizat.
  • Genele analizate in panelurile de testare pentru predispozitia ereditara la cancer  sunt cele mai frecvent asociate cu cancerele familiale vizate.
  • Genele prezinta avantajul ca sunt studiate si descrise foarte bine de specialisti, iar ghidurile clinice privind managementul clinic al pacientilor in cazul testelor pozitive sunt aprobate si recunoscute. 
  • Tehnica folosita pentru analiza mutatiilor genelor este secventierea de generatie urmatoare (NGS), o tehnica avansata cu un grad ridicat de precizie.
  • Testul se efectueaza o singura data in viata, iar rezultatele se comunica in 3-4 saptamani, sunt precise si fiabile.

Posibile rezultate ale testarii genetice

Exista patru rezultate posibile ale testarii genetice. Consilierea genetica este recomandata inainte de testarea genetica pentru a intelege beneficiile si limitarile testarii, dar si ulterior testarii pentru explicarea si interpretarea rezultatelor in contextul clinic si familial.

  • Un rezultat pozitiv indica faptul ca o varianta genetica (mutatie) a fost identificata intr-o gena specifica si ca varianta este patogena (daunatoare). Cu un rezultat pozitiv al testului, riscul de a dezvolta o anumita boala (in acest caz, cancer si / sau tumori) este crescut.
  • Un rezultat posibil patogen al unei variante genice indica faptul ca exista o varianta intr-o gena specifica pentru care exista o semnificatie importanta, dar nu sunt dovezi concludente ale unui risc crescut de a dezvolta o anumita boala (in acest caz, cancer si / sau tumori).
  • Varianta cu semnificatie clinica incerta (VUS) inseamna ca a fost identificata o modificare a unei gene specifice, cu toate acestea efectul nu poate fi stabilit clar. Pot exista informatii contradictorii sau incomplete in literatura medicala despre aceasta varianta, iar asocierea sa cu un risc crescut de cancer si/sau tumori este necunoscuta. Cu alte cuvinte, nu poate fi determinat inca daca aceasta varianta este asociata cu un risc crescut de cancer si/sau tumori sau este o varianta inofensiva (normala).
  • Un rezultat negativ inseamna ca nu au fost identificate variante patogene raportabile.

Odata ce rezultatele testului sunt disponibile, este recomandata o discutie cu medicul genetician si curant pentru a determina cele mai multe optiuni de management medical adecvate pentru tine si familia ta.

Management medical bazat pe rezultatele testelor genetice

Sunt disponibile, actualmente, ghiduri clinice care ofera optiuni si recomandari pentru pacientii care prezinta un rezultat pozitiv (varianta patogena) al testului indicand un risc crescut de cancer si/sau tumori. 

Ghidurile clinice si recomandarile pentru depistarea precoce si/sau reducerea riscului sunt specifice genei pentru care a fost raportata varianta patogena.

Recomandarile medicului pentru a-ti monitoriza si surprinde cat mai precoce orice modificare patogena, pot include:

  • Examene clinice de specialitate
  • Analiza sangelui si/sau a urinei
  • Examenele imagistice, cum ar fi o mamografie, RMN, CT si/sau ecografii 
  • Proceduri de screening, pentru cancerele digestive precum videoendoscopia sau pentru cancerele de piele (dermatoscopia) etc.
  • Profilaxie medicamentoasa sau interventii chirurgicale profilactice pentru reducerea riscului oncologic. 
  • Plan de supraveghere si monitorizare a riscurilor asociate genelor mutante identificate

Sindroamele ereditare asociate cu cresterea riscului de cancer familial

Exista mai multe tipuri de cancere familiale sau sindroame ereditare asociate cu o predispozitie crescuta la aparitia unor tumori maligne. Cateva dintre cele mai intalnite, sunt:

Cancerul ereditar de san si ovarian (BRCA1 si BRCA2)

Aproximativ 5% dintre cancerele de san si ovariene se datoreaza unei gene mostenite defectuoase. Doua gene implicate in cancerul de san ereditar si ovarian, sunt adenumite BRCA1 sau BRCA2. Numele lor provin din abrevierea genelor „Breast Cancer One” si „Breast Cancer Two”. Mai mult, mutatiile BRCA 2 sunt implicate si in formele ereditare de cancer de prostata. 

Sindromul Lynch sau Cancerul colorectal ereditar non-polipozic (HNPCC)

Sindromul Lynch, cunoscut si sub numele de cancer colorectal ereditar non-polipozic (HNPCC), este cea mai frecventa cauza a cancerului colorectal ereditar (colon). Este un sindrom de cancer intestinal mostenit rar. Mai putin de 5% dintre toate cazurile de cancer intestinal sunt HNPCC.
Persoanele cu aceasta afectiune ereditara dezvolta adesea cancer de colon inainte de varsta de 50 de ani. De obicei au unul sau mai multe adenoame (polipi mici) in intestin. Ei nu numai ca au sanse crescute de a dezvolta cancer de colon, dar si cancer de uter si alte tipuri de cancer, cum ar fi de ovar, rinichi, ureter, intestin subtire, stomac si pancreas.

Polipoza adenomatoasa familiala (FAP)

Polipoza adenomatoasa familiala (FAP) este o afectiune rara mostenita. Mai putin de 1% dintre toate cazurile de cancer intestinal din populatia generala se datoreaza FAP.

Persoanele cu FAP dezvolta de obicei multiple (sute pana la mii) excrescente mici, numite polipi, in colon. Polipii sunt adenomatosi. Acestia apar in general in anii adolescentei si, daca nu sunt tratati, progreseaza inevitabil catre cancerul intestinal.

Pentru cei care au mostenit gena alterata, supravegherea regulata a intestinului este extrem de importanta. Screening-ul, in general prin colonoscopie, ar trebui sa inceapa intre 10 si 15 ani.

Melanom

Mai putin de 5% dintre toate cazurile de melanom se datoreaza unei gene mostenite defectuoase. Poate aparea in familiile in care exista mai multe cazuri de melanom de aceeasi parte a familiei. De asemenea, prezenta alunitelor multiple, atipice sau neobisnuite in familie (Familial atypical multiple mole melanoma syndrome - FAMM) poate determina aparitia melanomului la o varsta fraged sau poate asocia o forma foarte rara a bolii, melanom ocular sau cancerul pancreatic.

Retinoblastom

Retinoblastomul este o tumoare foarte rara a celulelor imature ale retinei la unul sau la ambii ochi. Afectiunea apare numai la bebelusi sau copii mici cu varsta sub cinci ani. Unii copii au o forma mostenita de retinoblastom.

Neurofibromatoza 2 (NF2)

Neurofibromatoza 2 (NF2) este o tulburare mostenita rara care determina cresterea tumorilor pe diferite tipuri de nervi si care poate afecta si dezvoltarea tesuturilor non-nervoase, cum ar fi osul sau pielea. Semnele NF2 apar de obicei in jurul varstei de 20 de ani, insa pot aparea mai devreme sau mai tarziu in viata.

Sindromul Von Hippel Lindau (VHL)

Sindromul Von Hippel Lindau (VHL) este o boala mostenita rara care se poate prezenta in multe moduri diferite la membrii familiei. Apar cresteri anormale ale vaselor de sange mici sau capilare denumite angioame. Aceste angioame pot provoca probleme probleme minore la unii membri ai familiei, in timp ce altii pot avea probleme de sanatate foarte grave.

Neoplazie endocrina multipla tip 1 (MEN1)

Neoplazia endocrina multipla de tip 1 (MEN1) este o afectiune rara mostenita. Persoanele cu MEN1 dezvolta frecvent ulcer peptic si anomalii ale glandelor endocrine: hipofiza, paratiroida si pancreasul. Simptomele variaza foarte mult. Uneori, se dezvolta diverse forme de cancer in aceste glande.

Neoplazie endocrina multipla tip 2 (MEN2) 

Neoplazia endocrina multipla de tip 2 (MEN2) este o afectiune rara mostenita in care cancerele se dezvolta in una sau mai multe glande endocrine, tiroida, suprarenala si glandele paratiroide. Persoanele cu MEN2 pot avea un nivel crescut de hormoni, ceea ce duce la o serie de reactii adverse usoare pana la severe. Afecteaza atat barbatii, cat si femeile.

Surse de informatie:
www.healthline.com/health/genetic-testing-for-cancer
www.cancer.org
www.cancer.net
www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/genetics/genetic-testing-fact-sheet
www.medlineplus.gov

Text: Dr. Cornelia Paraschiv, Senior Medical Editor