Afla, in cele ce urmeaza, ce tipuri de interventii chirurgicale se pot realiza, care sunt avantajele si dezavantajele fiecaruia, ce pregatire preoperatorie este necesara si ce asteptari ar trebui sa existe dupa efectuarea unei operatii de slabit.
In ce consta slabitul prin operatie
Operatia de slabit, numita in practica medicala si chirurgie bariatrica, reprezinta acel tip de interventie invaziva prin care se urmareste pierderea unui numar considerabil de kilograme, cu scopul readucerii persoanei respective la o greutate ideala sau cel putin in afara zonei de risc.
Acest mod de a slabi se recomanda numai in cazul in care obezitatea este deja instalata, iar beneficiile aduse de interventia chirurgicala depasesc riscurile asociate oricarei proceduri invazive (sangerare, infectie, complicatii de tip trombembolic).
Cu toate ca cea mai cunoscuta interventie este cea de bypass gastric si, uneori, se poate considera ca este singura varianta, exista mai multe optiuni de a slabi prin operatie.
Optarea pentru una in defavoarea celeilalte se realizeaza impreuna cu medicul chirurg ce detine istoricul medical, deoarece el poate evalua beneficiile si riscurile aduse de fiecare in parte.
Toate procedurile se realizeaza sub anestezie generala si, de cele mai multe ori, prin intermediul laparoscopului, reducand suprafata de tesut lezat. Altele se pot realiza cu ajutorul endoscopului (ex: balonul intragastric).
Tipuri de interventii chirurgicale pentru slabit
Exista mai multe tipuri de operatii de slabit. Cele mai intalnite sunt:
Bypass gastric
Acest tip de procedura presupune realizarea unei mici „pungi” in partea de sus a stomacului. Punga se leaga de intestinul subtire si, astfel, restul stomacului este suntat (ocolit). Rezultatul este necesitatea unei cantitati mult mai mici de mancare pentru a atinge starea de satietate, reducand, implicit, aportul caloric.
Bandarea gastrica (ajustabila)
Prin intermediul acestei proceduri, se formeaza tot un fel de punga la nivelul zonei superioare gastrice, insa, in loc ca aceasta sa fie separata de restul stomacului, se foloseste o banda ajustabila. Astfel, aceasta banda poate fi stransa mai mult sau mai putin in perioada postoperatorie, in functie de necesitatile pacientului.
Datorita formarii acelei pungi care se umple mult mai repede decat ar fi facut-o stomacul in mod normal, senzatia de satietate apare precoce si aportul caloric este mult scazut.
Plicatura gastrica
Cu ajutorul plicaturii gastrice, o mare portiune din stomac este inlaturata chirurgical, iar cea restanta este suturata pentru a forma un nou stomac. Cel rezultant are un volum mult mai mic, astfel ca se va umple mult mai rapid, senzatia de plenitudine va aparea mult mai repede, iar cantitatea de alimente consumate va fi mult mai mica.
Balonul intragastric
Aceasta procedura presupune introducerea unui balon de silicon prin intermediul esofagului, pana in interiorul stomacului, si ajuta la umplerea unei parti a acestuia, astfel incat sa existe mai putin loc pentru alimente si satietatea sa fie atinsa mai repede.
Solutia este temporara, intrucat balonul poate fi lasat maximum de 6 luni, ulterior, fiind extras.
Avantajele si dezavantajele fiecarui tip de interventie
Slabitul prin operatie prezinta numeroase avantaje, dar si dezavantaje. Toate tipurile de proceduri sunt eficiente, insa intotdeauna trebuie cantarite riscurile si beneficiile fiecaruia in parte, inainte de a opta pentru o interventie in favoarea celeilalte.
Medicul evalueaza starea pacientului, tine cont de istoricul medical al acestuia si prezinta avantajele si dezavantajele fiecarei proceduri. Totusi, trebuie sa se aiba in vedere si preferintele pacientului.
In general, sunt importante cateva aspecte de baza:
- Daca scopul este de a slabi rapid, atunci operatia de bypass gastric si cea de plicatura gastrica sunt cele mai bune variante; de asemenea, aceste doua metode sunt si cele mai eficiente in atingerea scopului de a slabi, in special daca acesta implica un numar considerabil de kilograme;
- Riscul cel mai mare de complicatii intra si postoperatorii se regaseste tot la operatiile de bypass gastric si de plicatura gastrica;
- Bandarea gastrica, desi mai putin eficienta, este o metoda reversibila; astfel, daca apar complicatii, banda poate fi ajustata sau chiar inlaturata;
- Balonul intragastric prezinta cel mai mic risc, intrucat abordul este unul endoscopic; totusi, fiind doar o solutie temporara (maximum 6 luni), obiectivul poate sa nu fie atins suficient de repede.
Astfel, fiecare procedura prezinta atat avantaje, cat si dezavantaje. In cazul in care se prefera minimizarea riscurilor asociate unei interventii chirurgicale, se exclud operatiile de bypass si plicatura gastrica si se opteaza pentru bandare sau chiar balon intragastric. Daca obiectivul cel mai important este sa fie pierdute cat mai multe kilograme in cat mai putin timp, atunci bypass-ul si plicatura devin metodele de electie.
Pregatirea preoperatorie
Anterior efectuarii oricarui tip de interventie pentru slabit, este important ca pacientul sa fie evaluat atat fizic, cat si psihic. Pe langa un set complet de analize actual si un istoric personal cat mai amplu documentat, nu trebuie neglijat nici impactul asupra sanatatii mintale pe care operatia l-ar putea avea in timp.
Pacientul trebuie informat in legatura cu faptul ca interventia chirurgicala nu inlocuieste un stil de viata sanatos, ci doar il suplimenteaza. Astfel, acesta trebuie sa fie constient ca, pentru a putea maximiza efectul operatiei, trebuie sa isi ajusteze obiceiurile alimentare si sa urmeze cu exactitate sfaturile medicului, pe tot parcursul perioadei postoperatorii.
In plus fata de setul complet de analize, istoricul medical si sfaturile preoperatorii, trebuie efectuat un consult anestezic. In zilele sau chiar saptamanile anterioare interventiei, pacientul va fi rugat sa consume un numar mai redus de calorii decat in mod normal.
In concluzie, slabitul prin operatie poate fi o metoda extrem de eficienta de a scapa de kilogramele in plus, in special daca acestea reprezinta o problema iminenta pentru sanatate. Existenta mai multor tipuri de proceduri, diferite ca grad de risc si eficienta, ofera posibilitatea de alegere constienta si de punere in balanta a riscurilor si beneficiilor adaptate nevoilor fiecarei persoane in parte. Totusi, chiar si in urma slabirii cu ajutorul operatiei, nu trebuie niciodata subestimate beneficiile aduse de un stil de viata sanatos, obtinut printr-o dieta corespunzatoare si un program regulat de exercitii fizice.
Bibliografie:
Slabit prin operatie https://www.nhs.uk/conditions/weight-loss-surgery/types/
Bypass gastric https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/gastric-bypass-surgery/about/pac-20385189
Plicatura gastrica https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/sleeve-gastrectomy/about/pac-20385183#:~:text=In%20a%20sleeve%20gastrectomy%2C%20part,lessen%20your%20desire%20to%20eat.
Bandarea gastrica https://www.medicalnewstoday.com/articles/298313
Tipuri https://www.webmd.com/connect-to-care/bariatric-surgery/weight-loss-surgery-options