Studii recente au aratat ca operatia de micsorare a stomacului nu este doar o modalitate eficienta de scadere in greutate, dar si o metoda de tratare si, in anumite cazuri, chiar de vindecare a diabetului zaharat tip 2, iar aceste rezultate se mentin pe termen lung.
Obezitatea si diabetul zaharat tip 2: o combinatie care poate ucide
Diabetul zaharat tip 2 este cea mai frecventa forma de diabet, reprezentand aproximativ 90-95% din toate cazurile de diabet. Obezitatea este principala cauza, iar cresterea alarmanta a diabetului zaharat se datoreaza cresterii obezitatii la nivel mondial. Pe termen lung, diabetul duce la o serie de probleme de sanatate, inclusiv infarct de miocard, accident vascular cerebral, orbire, insuficienta renala, neuropatie, nevoia de amputari, impotenta, depresie sau declin cognitiv. In medie, speranta de viata a unui pacient cu diabet zaharat tip 2 este redusa cu 6 ani.
Terapia actuala pentru diabetul tip 2 include modificarea stilului de viata (scadere in greutate, regim alimentar adecvat, exercitii fizice) si medicatia anti-diabet. Supravegherea medicala si respectarea stricta a regimul de tratament prescris ajuta la mentinerea nivelul de zahar din sange in limite normale. Totusi, de multe ori diabetul se agraveaza cu timpul, necesitand un numar sau o doza mai mare de medicamente pentru a tine glicemia sub control. Din acest motiv, diabetul zaharat tip 2 este considerat o boala cronica si progresiva.
Chirurgia bariatrica si diabetul zaharat tip 2: mai mult decat o scadere in greutate
De multi ani, chirurgii bariatrici au observat ca operatiile de micsorare a stomacului au efecte importante asupra diabetului zaharat tip 2 si nu este neobisnuit ca pacientii sa nu mai fie nevoiti sa ia medicatia anti-diabetica dupa interventie. Studii bine elaborate si executate au permis obtinerea de date clare care arata ca operatiile bariatrice au un efect clar in controlul diabetului zaharat tip 2.
Cercetarile au demonstrat ca revenirea la o glicemie si un nivel al insulinei normal are loc dupa cateva zile dupa interventia chirurgicala, cu mult inainte sa se produca o pierdere semnificativa in greutate. Acest fapt sugereaza ca scaderea in greutate in sine nu este o explicatie suficienta pentru aceasta imbunatatire. Alte mecanisme posibil eficiente in acest fenomen sunt: un aport scazut de alimente, malabsorbtie partiala de nutrienti si modificarea anatomica a tractului gastro-intestinal, care determina schimbari hormonale. O mai buna intelegere a acestor mecanisme va ajuta la descoperirea de noi modalitati de tratament pentru diabetul zaharat asociat obezitatii.
Cine ar trebui sa ia in considerare chirurgia bariatrica?
In prezent, chirurgia bariatrica este indicata persoanelor cu obezitate severa - un IMC de 40 sau mai mult, sau celor cu un IMC intre 35 si 40, daca asociaza o alta boala semnificativa, ca de exemplu, diabet tip 2 sau hipertensiune arteriala, boli care le-ar pune in pericol viata si care ar putea fi ameliorate daca greutatea s-ar reduce. Pacientii trebuie sa fi incercat fara succes sa scada in greutate prin toate celelalte metode non-chirurgicale si sa fie apti pentru interventie.
In plus, noile ghiduri includ indicatia privind chirurgia bariatrica in cazul persoanele cu diabet zaharat de tip 2 cu durat de mai putin de 10 ani, care au un IMC de 30 sau mai mare.
Gastric sleeve este o procedura bariatrica promitatoare pentru scaderea in greutate si controlul glicemiei
Gastrectomia subtotala laparoscopica sau gastric sleeve in terminologia anglo-saxona este un procedeu specific de chirurgie bariatrica, care are urmatoarele caracteristici:
- Este o procedura chirurgicala minim-invaziva laparoscopica
- Prin aceasta metoda se indeparteaza partial portiunea verticala a stomacului, obtinandu-se reducerea volumului acestuia cu aproximativ 80%, stomacul fiind transformat intr-un tub gastric care continua esofagul
- Se indeparteaza portiunea fundica a stomacului care produce grelina, un hormon care stimuleaza senzatia de foame
- Se pastreaza inervatia stomacului si a sfincterului piloric, astfel incat nu este afectata functionalitatea stomacului
- Pacientii pot consuma marea majoritate a alimentelor, doar ca in cantitati mici
- Nu exista riscul de sindrom “dumping” (evacuare precoce a stomacului)
Daca esti obez si suferi de diabet, chirurgia bariatrica ar putea fi o optiune de tratament care sa te ajute sa pierzi in greutate si sa-ti controlezi diabetul. Discuta cu chirurgul bariatric pentru a afla daca operatia de micsorare a stomacului este indicata si in cazul tau.
Surse de informatii:
- www.diabetes.org
- www.nice.org.uk
Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Marketing Manager