Ce este sarea Epsom?
Denumirea științifică pentru sare amară Epsom este sulfat de magneziu; mai exact, sulfat de magneziu heptahidrat. Compusul este denumit sare Epsom după localitatea Epsom din Anglia, unde a fost descoperită, în secolul al XVII-lea.
Inițial recunoscută pentru proprietățile sale purgative, care au contribuit la formularea unor cure de slăbire cu sare amară, sarea Epsom și-a găsit, în timp, o multitudine de întrebuințări în domeniul sănătății, al cosmeticii sau al agriculturii.
Compoziția chimică și proprietățile sării Epsom
Formula chimică a sării Epsom este MgSO47H2O.
Sarea de baie Epsom conține o cantitate importantă de magneziu, un mineral esențial pentru organismul uman. Magneziul, implicat în peste 300 de reacții enzimatice, este vital pentru funcționarea musculaturii, a sistemului nervos, a sistemului imunitar și a altor procese biologice.
Dacă te confrunți cu anxietate, tensiune musculară sau fasciculații, este posibil să ai o lipsă de magneziu. Afla ce alte simptome se asociaza deficitului de mageziu!
Sulful din compoziția sării Epsom are proprietăți antiinflamatorii, antifungice și antibacteriene, fiind utilizat în tratamente medicale și în scopuri cosmetice.
În plus, ea are proprietăți analgezice, relaxante, antiinflamatorii, laxative și detoxifiante. Se vorbește despre curățarea ficatului cu sare amară, despre cure de detoxifiere cu sare amară și ulei de măsline, despre sare de magneziu pentru baie și chiar despre clisma cu sare amară, toate acestea fiind doar câteva dintre modurile de utilizare a acestui compus.
Structura moleculară a sării Epsom include cristale albe sau incolore, ușor solubile în apă, ceea ce îi sporește și mai mult gama de utilizări.
Beneficiile sării Epsom pentru sănătate
Când vine vorba despre sarea amară, beneficiile sale sunt cunoscute de secole. Aceasta are o mulțime de recomandări, despre care vom detalia în continuare.
Relaxarea mușchilor
Pentru sarea Epsom, beneficiile cele mai cunoscute au legătură cu efectul de relaxare pe care îl are asupra musculaturii. O baie cu sare amară ajută la reducerea tensiunii musculare, fiind un remediu adesea utilizat de către sportivi, sau după un antrenament mai solicitant; profită și tu de acest avantaj! Poți găsi adesea sare Epsom în sarea de baie comercială, disponibilă în magazinele de produse cosmetice.
Sarea amară pentru baie este recomandată adulților și adolescenților; utilizarea sa la copii se va face numai la recomandarea medicului. Sulfatul de magneziu pulbere se dizolvă rapid în apă, acesta fiind unul dintre motivele pentru care există tentația de a adăuga mai mult decât ar trebui.
Dacă te lupți cu problema durerilor musculare după efort fizic moderat sau intens, descopera lista completa a cauzelor care o pot determina!
Ameliorarea constipației
Sarea amară are proprietăți purgative datorită cărora a fost recomandată în tratamentul constipației. Clisma cu sare amară poate contribui la evacuarea colonului și ameliorarea simptomelor constipației cronice. Sarea amară pentru constipatie, respectiv sarea amară ca laxativ este folosită și în unele cure de detoxifiere, tot cu scopul evacuării mai rapide și complete a fecalelor din intestin.
Se recomandă consultarea medicului înainte de orice tratament cu sare amară.
Reducerea inflamației
Baia cu sare Epsom poate contribui la reducerea inflamației și a edemelor în cazul unor leziuni acute, al artritei sau al altor afecțiuni de natură inflamatorie. Este bine cunoscut efectul pozitiv pe care îl are sulfatul de magneziu pentru entorse, de pildă, unde contribuie la reducerea inflamației locale. Sarea amară pentru articulații diminuează inflamația locală și reduce disconfortul.
O baie la picioare cu sare Epsom poate ajuta la ameliorarea simptomelor în gută sau în diferite forme de artrită și poate fi folosită și la finalul unei zile obositoare, când ai picioarele umflate. Sulfatul de magneziu comprese este o altă variantă de a beneficia de efectele binefăcătoare ale compusului, pentru o perioadă mai lungă de timp.
Uită de simptomele artritei cu băi călduțe cu sare Epsom - te vei simți mai ușor, mai relaxat și revigorat!
Detoxifiere
Există voci care susțin că sarea Epsom ajută la eliminarea toxinelor din organism, deoarece magneziul din compoziția sa sprijină funcționarea normală a sistemului enzimatic. Cura cu sare amară trebuie efectuată cu prudență, cât de des poți bea sare amară depinzând de starea de sănătate personală.
Dieta cu sare amară nu este recomandată pe termen lung, iar studiile legate de eficiența acesteia nu sunt considerate relevante în acest moment. Există numeroase alternative mai eficiente la așa-zisul detox cu sare amară, cu beneficii demonstrate.
Scădere în greutate
Dacă discutăm despre beneficii sare amară, utilizarea acesteia în curele de slăbire este unul dintre ele. Din păcate, o stare de continuă purgație întreținută de utilizarea de sulfat de magneziu pentru slăbit împiedică și absorbția nutrienților, ceea ce are un impact nefavorabil asupra sănătății, pe termen lung.
Atunci când vine vorba despre sare amară și beneficiile pentru slăbit, specialiștii sunt de acord: o alimentație sănătoasă și efortul fizic susținut sunt metode mult mai eficiente!
Ameliorarea stresului și anxietății și îmbunătățirea calității somnului
Când vorbim despre sulfat de magneziu, beneficiile sale l-au recomandat multă vreme pentru tratamentul anxietății și ținerea sub control a stresului. Efectul antistres se datorează conținutului important de magneziu, care ajută la relaxarea fizică și mentală.
Redu stresul si simptomele anxietatii cu o baie cu sare amară pentru a-ți îmbunătăți calitatea somnului!
Îngrijirea pielii
Sarea amară sau sulfatul de magneziu este folosită și pentru îngrijirea pielii. Aceasta este un exfoliant excelent, care ajută la îndepărtarea celulelor moarte, lăsând pielea catifelată și radiind tinerețe. Sulfatul de magneziu poate fi folosit și în tratamentul unor afecțiuni cutanate de tipul eczemelor sau al dermatitei atopice.
Cum să folosești sarea amară Epsom?
Discuțiile despre sare amară, beneficii și contraindicații depind de modul în care este folosită aceasta.
Dozaj sare amară
Un element extrem de important când vine vorba despre utilizarea sulfatului de magneziu este să ții seama de indicațiile de dozaj sare amară; sarea amară de uz intern poate deveni toxică atunci când este supradozată.
- Sare de baie: multe persoane se întreabă câtă sare de baie se pune în cadă. Adaugă aproximativ 300 g sare amară în apa din cadă, preferabil în zona jetului de apă în timpul umplerii căzii, pentru o dizolvare mai rapidă. Baia poate dura 10 - 15 minute, preferabil fără utilizarea de săpun, după care se recomandă un timp de odihnă de o oră;
- Exfoliant: pune un vârf de cuțit de sare Epsom în palmă, adaugă produsul folosit în mod uzual pentru curățarea tenului și masează ușor fața;
- Pentru păr: combină părți egale de sare Epsom și balsam de păr, aplică amestecul și lasă-l să acționeze timp de 20 minute;
- Pentru uz intern: respectă instrucțiunile producătorului. În general, se administrează 10 - 30 g la adulți și până în 10 g la copii, în funcție de greutatea corporală. Discută cu medicul despre sarea amară și contraindicațiile sale în cazul tău particular.
Detoxifierea cu sare amară
Detoxifierea cu sulfat de magneziu este un proces complex care poate presupune atât băi calde, cât și consumul unei soluții de apă și sare Epsom. Nu există dovezi legate de modul de acțiune al sării Epsom ca agent de detoxifiere administrat pe cale orală, în ciuda efectului său laxativ și purgativ recunoscut.
Slăbire cu sare amară
Multe persoane se întreabă dacă sarea amară slăbește sau dacă e în regulă să folosească sare amară pentru slăbit. Medicii sunt reținuți în fața acestei soluții de tratament, considerând că în ceea ce privește sarea amară - beneficii și contraindicații, nu există suficiente dovezi care să susțină practica slăbitului prin aport de sare Epsom.
Contraindicații și precauții privind utilizarea de sare amară
Contraindicațiile și precauțiile referitoare la sarea Epsom depind de modul de utilizare vizat.
Deși în general bine tolerate, băile cu sare au contraindicații în cazul pielii cu leziuni și plăgi deschise. Nu se folosește sare Epsom sub formă de baie nici în cazul inflamațiilor severe, al infecțiilor cutanate sau al arsurilor.
Dacă discutăm despre un proces de detoxifiere cu sare amară, contraindicații importante sunt reprezentate de eventualele tulburări gastrointestinale pe care le generează dozele mari. Crampele abdominale nu sunt niciodată plăcute, iar diareea poate determina deshidratare și o stare de oboseală acută pe care mai bine o eviți.
Sarea Epsom este un remediu utilizat de secole, cu unele beneficii importante pentru organism. Totuși, sarea amară are și o serie de contraindicații, de care este bine să ții cont. Întreabă medicul care este forma de consum cea mai potrivită pentru tine și în ce doze poți utiliza sarea Epsom pentru a-ți menține o stare optimă de sănătate!
Bibliografie:
https://health.clevelandclinic.org/7-things-you-probably-didnt-know-about-epsom-salt/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28788060/
www.medicalnewstoday.com/articles/321627
www.healthline.com/nutrition/epsom-salt-benefits-uses