Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Examinarile Uro RMN si Uro CT, superioare urografiei clasice

De-a lungul timpul au fost dezvoltate numeroase tehnici imagistice pentru a evalua tractul urinar (rinichii, ureterele si vezica urinara). Doua dintre acestea - urografia prin tomografie computerizata (Uro CT) si urografia prin rezonanta magnetica (Uro RMN) - au potentialul de a oferi o evaluare cuprinzatoare a sistemului de colectare urinara, a parenchimului renal si a structurilor inconjuratoare.

Ambele examinari, Uro CT si Uro RMN, sunt utilizate ca tehnici imagistice primare pentru a evalua pacientii cu sange in urina (hematurie), pentru a urmari pacientii cu antecedente de cancer la nivelul sistemului de colectare urinara si pentru a identifica anomaliile la pacientii cu infectii urinare recurente. Care sunt indicatiile complete, contraindicatiile, precum si beneficiile oferite de cele doua tehnici comparativ cu urografia clasica, aflam in interviul de mai jos, de la dr. Paul Biris, medic primar Radiologie si Imagistica medicala.

Ce avanjate aduc investigatiile Uro-RMN si Uro-CT, comparativ cu urografia clasica?

In ultima perioada urografia clasica a facut loc investigatiilor imagistice de tip urografie prin computer tomografie (Uro CT) si urografie prin rezonanta magnetica (Uro RMN). Aceste investigatii sunt superioare fata de urografia clasica prin faptul ca pot genera informatii mult mai detaliate ale tractului urinar si despre structurile anatomice adiacente acestuia, dar si o acuratete superioara in ceea ce priveste descrierea modificarilor patologice.

Cand sunt indicate cele doua investigatii Uro CT si Uro RMN? 

O examinare Uro CT trebuie sa fie efectuata la indicatia unui medic specialist, de cele mai multe ori urolog sau nefrolog, dar si din alte specialitati care au legatura cu patologia aparatului urinar (medici internisti, chirurgi, radiologi, etc.). De obicei, este indicata cand se suspicioneaza litiaza renala, ureterala sau vezicala, traumatisme si tumori benigne sau maligne, precum si pentru diagnosticul diferential dintre chisturile parapieleice si hidronefroza (descoperite la examinarea ecografica), infectii sau inflamatii si in evaluarea malformatiilor.

In cazul examinarii Uro RMN, indicatiile sunt similare cu cele descrise pentru examinarea Uro CT, cu precizarea ca Uro CT ramane examinarea de electie in evaluarea calculilor de dimensiuni mici si a litiazei neobstructive ureterale. Din punctul de vedere al informatiilor medicale aduse, dar si pentru ca nu iradiaza, examinarea Uro RMN este metoda recomandata in evaluarea patologiei sistemului urinar. De asemenea, intrucat nu se utilizeaza substanta de contrast pe baza de iod in examinarea Uro RMN, aceasta poate fi utilizata la pacientii alergici la iod.

Uro CT ofera rezultate mai bune pentru diagnosticul hematuriei? 

Depinde foarte mult de cauza hematuriei. Cele mai des intalnite cauze sunt inflamatia, calculii, tumorile, trauma. Daca motivul este un calcul care a migrat de la nivelul rinichilor spre vezica urinara si care a declansat aparitia de sange in urina (hematuria), atunci urografia CT este superioara din punct de vedere al identificarii cauzei, a calculului pe traietul ureterului sau in detectia unui calcul inclavat in ostiumul ureteral. Daca hematuria este cauzata de o tumora renala sau o tumora aflata oriunde pe traiectul aparatului urinar (uretere sau vezica urinara), atunci Uro RMN este investigatia pe care ne bazam cel mai mult, ea aducand cele mai multe informatii pentru a putea identifica si incadra etiologic tumora respectiva. In cazul in care hematuria este provocata de o inflamatie (fie ca vorbim de rinichi, vezica urinara sau de prostata) ambele investigatii aduc informatii utile, dar si aici rezonanta magnetica este superioara. In situatia in care hematuria are drept cauza un traumatism recent, examinarea de prima intentie este Uro CT, datorita disponibilitatii mai mari si timpului scurt necesar realizarii investigatiei, comparativ cu examinarea RMN. 

In concluzie, putem spune ca ambele tipuri de examinari au indicatii pentru diferite patologii. Din acest motiv indicatia imagistica trebuie data in contextul clinic de catre medicul curant, in unele cazuri fiind utila si consultarea cu medicul radiolog. Exista cazuri in care ambele investigatii trebuie efectuate, aducand informatii complementare, dar datorita costurilor si pentru ca examinarea Uro CT iradiaza, incercam de cele mai multe ori sa ne limitam la o singura investigatie care ne aduce informatia de care avem nevoie.

In cazul copiilor, este de preferat examinare Uro RMN?

La copii, examinarea care trebuie luata in calcul ca prima intentie (in cazul in care ecografia nu a fost concludenta) este Uro RMN, incercand astfel sa evitam expunerea copilului la radiatii. Se poate efectua la orice varsta, iar in cazul pacientiilor mici, care nu pot sta nemiscati in aparat pe toata perioada investigatiei, se recomanda sedarea. Indicatia principala la copii este evaluarea tractului urinar pentru identificarea de malformatii ce pot sa apara la nastere si care trebuie corectate chirurgical. Informatiile anatomice (localizare, variante anatomice, vascularizatie) si identificarea variantei malformatiei sunt foarte utile in managementul interventiei chirurgicale. De asemenea, examinarea poate fi recomandata si pentru evaluarea inflamatiilor, a proceselor tumorale intalnite mai rar.

Femeile insarcinate pot efectua Uro RM? 

Femeile insarcinate pot efectua oricand o examinare RMN nativa, fara substanta de contrast intravenos de orice tip, cu atat mai mult o examinare Uro RMN (exista secvente din examinarea fara substanta de contrast care pot aduce informatii utile in diagnosticul multor patologii). Realizarea examinarii cu substanta de contrast este posibila doar in cazurile in care acesta va putea aduce informatii vitale pentru salvarea vietii pacientei.   

Rezonanta magnetica fetala, care se face special pentru a detecta anumite anomalii in perioada sarcinii (inclusiv pentru patologia aparatului urinar), certifica siguranta efectuarii la pacientele gravide a unei investigatii prin rezonanta magnetica de orice fel.

Exista si categorii de pacienti carora le sunt contraindicate cele doua examinari?

Contraindicatiile efectuarii celor doua investigatii sunt cele clasice, cunoscute la examinarile CT si RMN obisnuite. Daca discutam de examinarea CT, cele mai cunoscute contraindicatii sunt: alergia la iod, insuficienta renala moderata/severa, iradierea la pacientele gravide si copii. In cazul examinarii RMN, cele mai cunoscute contraindicatii sunt: implanturile metalice incompatibile RMN, claustrofobia, terenul polialergic, insuficienta renala severa. Pentru unele din aceste contraindicatii exista solutii care trebuie gasite de catre medicul curant impreuna cu medical radiolog:

  • Pentru identificarea unui calcul renal/uretelal este suficienta o examinare CT nativa fara substanta de contrast
  • Pentru pacientii claustrofobi se poate efectua o examinare cu sedare
  • Pentru pacientii la care nu se poate administra substanta de contrast iv la rezonanta magnetica se poate face o varianta Uro RMN fara contrast, folosind secvente utilizate si in patologia cailor biliare, care identifica fluxul urinar si locatia obstructiei

Cat timp petrece pacientul in aparat la Uro RM? Dar la Uro CT? 

Examinarea Uro RMN si Uro CT sunt examinari care depind de functionalitatea rinichilor, fiind necesare scanari repetate in primele minute dupa injectarea substantei de contrast si apoi la 15-30 de minute, in functie de patologie. Din acest motiv, durata de timp necesara efectuarii acestor investigatii imagistice depinde foarte mult de patologia gasita. Pot fi necesare 15-30 de minute in cazul examinarii Uro CT si intre 30 de minute si o ora, in cazul examinarii Uro RMN.

Este nevoie de o pregatire specifica pentru cele 2 investigatii?

Pregatirea este una obisnuita, similara oricaror examinari efectuate la nivel abdomino-pelvin cu cateva indicatii in plus, pe care pacientii le primesc in momentul programarii. 

Surse:
www.radiologyinfo.org
www.pubs.rsna.org
www.ajronline.org

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.