Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Cum sa-ti cresti copilul

Articol de Dr. Cristiana Mirica Medic primar Pediatrie
Cum sa-ti cresti copilul

Educarea si cresterea copilului este una dintre cele mai provocatoare indatoriri, pentru care nu stim niciodata cat suntem de pregatiti.

Lasa copilul sa se dezvolte independent

Copiii isi dezvolta personalitatea apreciindu-se prin ochii propriilor parinti. Vocea, tonul, limbajul non-verbal (al corpului) si expresiile tale sunt absorbite de copil, iar actiunile si atitudinea ta in relatia cu el sunt elemente extrem de importante, care  ii  afecteaza dezvoltarea.

Lasa copilul sa se dezvolte independent, sa se simta puternic si capabil, lauda-i micile lui realizari, fa-l sa se simta mandru si mai ales nu face comparatii defavorabile lui (comparandu-l cu alti copii sau cu fratii lui). Incearca sa gasesti zilnic un prilej de a-l lauda, chiar pentru micile lui realizari, cu un zambet admirativ, o imbratisare si un sarut, dar nu institui metoda recompenselor materiale conditionate.

Disciplina este necesara

Instaurarea disciplinei este necesara in orice familie. Scopul disciplinei este de a ajuta copilul sa aleaga, sa-si insuseasca un comportament acceptabil si sa invete self-controlul.

Insa conditia esentiala pentru a reusi este ca si parintii sa fie consecventi cu regulile pe care le impun copiilor, asa incat acestia sa inteleaga ce asteptari are familia de la ei. Diferenta de atitudine fata de copil (intr-o zi  prea toleranta, in alta autoritara) va crea confuzie in mintea copilului, care nu va intelege care este modelul pe care trebuie sa-l urmeze.

In zilele noastre, majoritatea parintilor ajung tarziu acasa si petrec putin timp cu copilul lor. Incearca sa amani una din indatoririle casnice si petrece acele minute cu copilul, este ceea ce el isi doreste cel mai mult, joaca-te cu el daca este bebelus, discuta cu el despre ce il preocupa, daca este mai mare, ia-l coechipier in  realizarea treburilor casnice, alege  un week-end cand veti fi numai voi si veti avea un program stabilit de comun acord.

Fii model pentru copilul tau

A fi un model pentru copilul tau este una dintre cele mai importante realizari in efortul de a-ti educa copilul. Parintii sunt priviti tot timpul de catre copiii lor si spiritul imitativ dezvolta modele comportamentale similare. Studiile realizate pe loturi mari de copii care aveau tendinte agresive de lovire a celor din jur au aratat ca ei urmau un model agresiv din familie.

Cultiva copilului tau sentimente de respect, prietenie, onestitate, bunatate, toleranta, ajutor acordat fara asteptarea recompensei, adica modele comportamentale pe care tu insati/insuti ti le doresti in relatia cu ceilalti.

Comunica cu copilul tau

Comunicarea este o prioritate, fa-l sa inteleaga de ce trebuie sa se comporte in felul acela, incearca sa gasiti impreuna rezolvarea problemei, fii deschisa la sugestiile lui, negociaza si observa daca participarea copilului la decizii il face sa accepte mai usor sarcina si il motiveaza.

Concentreaza-te pe lucrurile importante in educatia copilului tau, nu incerca sa abordezi o paleta prea larga de probleme in acelasi timp, pentru ca esecul  rezolvarii acestora induce frustrare.

Adapteaza-te la varsta copilului

Abordarea atitudinii parentale trebuie adaptata varstei copilului.

Bebelusii si anteprescolarii pana la varsta de 3 ani sunt foarte curiosi, iar tentatiile mediului inconjurator sunt multiple, de aceea interzicerea tuturor actiunilor are de obicei un  impact negativ. Este mai intelept sa organizam locul de joaca, spatiul in care locuieste, asigurandu-ne ca nu are acces la aparatura electrica sau electronica, obiecte primejdioase, bijuterii, detergenti, medicamente, etc. Cand micutul escaladeaza zone primejdioase, ia-l de acolo, manifesteaza-te calm la criza lui de opozitie si aseaza-l intr-un loc sigur, cum ar fi caruciorul cu centura sau scaunul de masa, acordandu-i o pauza pentru a se linisti  cateva  minute. Lovirea copilului sau amenintarea lui cu pedepse corporale  nu au decat  efecte negative, deoarece cei mici nu fac legatura intre comportamentul lor si pedeapsa fizica.

Pe masura ce copilul creste, in jurul varstei de 3-6 ani el incepe sa inteleaga consecintele actiunilor sale si atunci este bine sa discuti cu el regulile familiei.

Daca esti consecventa in comunicarea cu copilul, acesta va intelege ca disciplina in familie nu inseamna numai pedepse, ci mai ales recunoasterea si aprecierea comportamentului sau.

Situatiile cele mai dificile, atunci cand copilul continua sa aiba obiceiuri nesanatoase in ciuda eforturilor parintilor, au fost analizate in studii recente. S-a concluzionat ca scoaterea copilului din mediul respectiv (loc de joaca, camera cu TV, jocuri, etc.) pentru cateva minute si plasarea lui intr-un spatiu sigur, fara elemente distractive, dandu-i ragaz sa se calmeze, este benefica.

Text: Dr. Cristiana Mirica, Medic Primar Pediatru

 

Afla mai multe:

Parenting pozitiv-sfaturi pentru primul an de viata al copilului

Sfaturi importante pentru proaspetele mamici

Hiperactivitatea la copii-sfaturi practice

2 ani-varsta critica pentru evaluarea psihologica a copiilor

Mancare sanatoasa, copii sanatosi

Agresivitatea la copii-sfaturi practice

Rolul televizorului in alimentatia copiilor

Cum gestionam relatia cu bunicii in educarea copiilor

Stresul si adolescentii