Rezecția colo-rectală reprezintă îndepărtarea unui segment al intestinului gros cu sau fără restabilirea continuității digestive. Pot fi rezecate segmente de lungime variabilă, mergând până la întregul colon: colectomie segmentară, hemicolectomie sau colectomie totală. De asemenea, se pot rezeca segmente de lungime variabilă din rect. Este posibilă și rezecția rectului în totalitate, împreună cu aparatul sfincterian anal.
În urma intervenției de rezecție colo-rectală, se poate reface continuitatea tubului digestiv prin punerea cap la cap a segmentelor restante, realizându-se interconectarea lor prin sutură - “anastomoză”, realizată manual sau mecanic. Există situații în care intervenția nu se finalizează cu restabilirea continuității digestive, ci cu o “stoma”, care reprezintă deschiderea la piele a segmentului de tub digestiv. Unele stome pot fi temporare și vor fi desființate printr-o altă intervenție chirurgicală efectuată la distanță de prima, prin “repunere în tranzit”, adică prin realizarea anastomozei între segmentele digestive în cursul celei de-a doua operații.
Rezecțiile colo-rectale se pot realiza atât pe cale laparoscopică, cât și pe cale deschisă.
Rezecția colorectală laparoscopică
Abordul laparoscopic în rezecțiile colo-rectale presupune realizarea unei intervenții chirurgicale fără incizia largă a peretelui abdominal, practicându-se o incizie de dimensiuni mici. Intervenția se desfasoară utilizând tehnici de electrocoagulare și electrodisecție, disecție ultrasonică, dispozitive de sutură mecanică, precum și suturi realizate intraperitoneal pe cale laparoscopică, utilizând instrumente special concepute pentru acest scop.
În raport cu tehnica deschisă, metoda laparoscopică oferă o foarte bună vizualizare a anatomiei, un traumatism chirurgical minim și o recuperare postoperatorie mai rapidă.
Indicațiile rezecțiilor colo-rectale:
- Afecțiuni benigne: diverticuli, polipi, stenoze benigne (îngustări ale calibrului colo-rectal în absența unui cancer), ștrangulările segmentelor intestinale din eventrații sau hernii
- Afecțiuni maligne: cancere de colon sau rect, inclusiv formele incipiente sau precursoare
Cazuri medicale
O pacientă în vârstă de 74 de ani a fost operată în urgență pentru o perforație diverticulară, ocazie cu care s-a rezecat segmentul din colon afectat, iar intestinul rămas a fost deschis la piele printr-o stomă temporară. La 6 luni interval s-a intervenit laparoscopic și s-a desființat stoma prin efectuarea unei anastomoze între colon și rect cu sutură mecanică.
Un pacient în vârstă de 56 de ani a fost operat pentru tumoră de rect superior, realizându-se rezecția colorectală și sutură mecanică de refacere a continuității digestive în același timp operator.
În cazul unei tumori rectale incomplet stenozante carea avea indicație de radio și chimioterapie s-a impus realizarea în primul timp a unei colostome, datorită riscului crescut de ocluzie completă în timpul efectuării tratamentului complementar oncologic. La finalul procedurilor oncologice, s-a efectuat rezecție colorectală definitivă.
Aceste exemple au rolul de a ilustra diversitatea rezecțiilor colo-rectale care pot fi efectuate pe cale minim-invazivă în Spitalul Băneasa. O parte importantă din patologia colo-rectală benignă sau malignă este rezolvată chirurgical pe cale laparoscopică.
Dr. Dan Ulmeanu, Doctor în Ştiinţe Medicale
Şef Departament Chirurgie generală şi toracică Spitalul Băneasa
Medic Primar Chirurgie Generală, Medic Primar Chirurgie Toracică
- Competenţe: Chirurgie laparoscopică, Chirurgie toracoscopică, Endoscopie bronşică
- Promotor al chirurgiei toracoscopice în România
- Omologări, inovaţii şi invenţii pentru dezvoltarea instrumentarului medical în chirurgia laparoscopică, toracoscopică şi generală