Reusita s-a datorat expertizei echipei multidisciplinare specializate in gestionarea cazurilor de chirurgie pediatrica si a cazurilor cu intubatie dificila, echipa coordonata de directorul medical al Spitalului Brasov - Dr. Luminita Cimpeanu – medic primar ATI si doctor in stiinte medicale.
Multumiri din partea parintilor
La 3 ani, copiii sunt nazdravani, plini de energie, gata sa invete totul, cu intrebarea “De ce?” pe buze tot timpul. Micutul M. a obtinut promisiunea medicilor ca il vor face bine si a adaugat la acumularile sale de pana acum amintirea unei operatii care l-a vindecat. Medicii au inlaturat chirurgical de la nivelul gatului copilasului o tumora de marimea unui pachet mic de creioane colorate, tumora care ii putea pune viata in pericol prin compresiunea exercitata la acest nivel.
“Va multumim din toata inima pentru modul exceptional in care ati tratat problema noastra medicala. Dumnezeu sa va aiba in paza,” au fost cuvintele transmise de parintii copilului celor care au reusit sa inlature pericolul. Parintii au reusit sa obtina tratamentul necesar atunci cand au ajuns cu baietelul la Spitalul Brasov dupa ce, in mai multe clinici din tara s-a considerat ca nu exista suficienta expertiza pentru a fi operat. Pentru a se stabili diagnosticul, preoperator s-au efectuat o serie de investigatii: RMN, eco doppler, evaluare preanestezica repetata, astfel incat sa se stabileasca abordarea terapeutica optima si planul operator adecvat.
Interventia chirurgicala a presupus un abord dificil al cailor aeriene (intubatie), intreaga procedura in cadrul careia i s-a extirpat tumora a durat 4 ore, insa copilul s-a recuperat rapid, fiind transferat de pe sectia de ATI in salon dupa 24 de ore, iar evolutia postoperatorie a fost, de asemenea, favorabila, la 2 zile de la interventie realizandu-se externarea.
Povestea in detaliu
Copilul s-a nascut in Mures in 2017 si a primit nota 10. La o saptamana dupa nastere, parintii au observat o mica umflatura in partea stanga a gatului. La varsta de 5 saptamani, vazand ca umflatura creste, parintii au decis sa faca mai multe investigatii. In urma unei examinari RMN, interpretarea rezultatului a fost limfagiom, o tumora care a fost condierata de medicul care a indicat investigatia ca fiind inoperabila. Parintii au cerut parerea mai multor medici, care au avut opinii asemanatoare. Cand copilul a implinit 2 ani, parintii au contactat un alt medic care le-a comunicat ca nu este vorba despre un limfangiom, ci despre un chist. Au programat copilul pentru un nou consult la o clinica privata, dar dupa ce medicii au analizat dosarul au considerat ca pentru realizarea interventiei era nevoie ca echipa de medici sa aiba in componenta chirurg vascular si chirurg de chirurgie plastica, iar unitatea respectiva nu dispunea de aceste cadre medicale si nu putea sa intervina. Catre sfarsitul anului 2019, parintii au fost extrem de ingrijorati deoarece formatiunea tumorala a avut o crestere accelerata si au reluat investigatiile. Au reusit sa se programeze la interventie la o clinica in Turcia si, intre timp, au cerut parerea dr. Dorin Dorobantu, medic primar chirurgie plastica – microchirurgie reconstructiva in cadrul Campus Medical Targu Mures. Specialistul a fost de parere ca interventia chirurgicala trebuie efectuata cat mai repede. Dr. Dorobantu a luat legatura cu Dr. Cimpeanu, despre care stia ca are expertiza avansata in domeniul anesteziei generale la copii. "Imediat dupa ce am vazut copilul am stabilit ca este necesara interventia chirurgicala, dar aceasta nu se putea realiza oriunde. Am analizat optiunile, astfel de situatii necesita o abordare de echipa.M-am gandit ca la Brasov , cu Luminita (dr. Luminita Cimpeanu, n.r), pot avea acea echipa care este necesara pentru abordarea terapeutica a unui asemenea caz, ceea ce s-a adeverit. Impresionant in poveste a fost faptul ca toti care au vazut cazul pana la mine au ezitat, din varii motive, sa opereze; eu doar am facut efortul de a gasi cea mai buna echipa si locatie. De asemenea, este de subliniat indicatia data de impactul psihologic al leziunii asupra copilului si familiei,” afirma dr. Dorobantu. Astfel, interventia a avut loc la Spitalul Brasov, echipa multidisciplinara care s-a ocupat de caz fiind formata din dr. Luminita Cimpeanu, dr. Dorin Dorobantu si dr. Lucian Toma, medic primar chirurgie vasculara.
Diagnosticul si reusita terapeutica
Cazul a fost investigat si diagnosticul confirmat histopatologic a fost de limfangiom. Tratamentul corect implica interventie chirurgicala pentru indepartarea tumorii. “Riscul operarii unui limfangiom este mai mare deoarece vascularizatia tumorii, in acest caz, este mai bogata, de unde riscul major de sangerare. Este foarte periculos, mai ales la aceasta categorie de varsta. - Tumora a pus probleme delicate de tehnica chirurgicala si prin localizare – pozitie latero cervicala, coafand vasele mari ale gatului, necesitand o strategie atent condusa ca sa evite sangerarea și leziunile filetelor nervoase. Echipa ATI a stabilit un plan pre-operator si fost pregatita, printr o monitorizare atenta, ca in orice moment sa poata compensa eventualele pierderi sanguine și sa rezolve orice complicații perioperatorii,” a declarat dr. Luminita Cimpeanu. Interventia chirurgicala s-a desfasurat conform planului stabilit in prealabil, fara incidente, cu recuperarea rapida a copilului. “Ne dedicam intreaga noastra grija pacientilor. Realizam sute de interventii complexe in fiecare an, medicii sunt specializati in abordarea diagnostica si terapeutica a diferitelor afectiuni chirurgicale si nechirurgicale si avem o traditie a colaborarii multidisciplinare. Ingrijirea unui copil aflat intr-o situatie instabila, critica, necesita pre-existenta unei rutine de colaborare dintre medici cu specialitati diferite si cu experienta in gestionarea cazurilor complexe. Recunoastem importanta muncii in echipa si importanta fiecarui membru al echipei in a obtine cele mai bune rezultate pentru pacientii nostri,” declara dr. Luminita Cimpeanu, medic primar ATI, sef sectie si Director Medical.