Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Reîntoarcerea la birou, după pandemie. Perspective, provocări și soluții

Articol de Psihoterapeut Oana Nicolau Psiholog Psihologie
Anul 2020 a reprezentat un an al incertitudinii și al schimbării, din toate punctele de vedere: social, fizic, psihic și comportamental. Un an în care ne-am restructurat multe concepte și multe obiceiuri. Perioada de pandemie a dus, în multe cazuri, la modificarea stilului de viață și a contribuit la crearea multor precedente la care, poate, nu ne-am fi gândit înainte sau nu am fi crezut că vor putea fi posibile.

Anul 2020 a reprezentat un an al incertitudinii și al schimbării, din toate punctele de vedere: social, fizic, psihic și comportamental. Un an în care ne-am restructurat multe concepte și multe obiceiuri. Perioada de pandemie a dus, în multe cazuri, la modificarea stilului de viață și a contribuit la crearea multor precedente la care, poate, nu ne-am fi gândit înainte sau nu am fi crezut că vor putea fi posibile.

Ne-am restructurat felul în care muncim, dormim, mâncăm, facem cumpărături, socializăm și trăim. De ce? Pentru că a fost o perioadă de instabilitate și de neputință, în care a trebuit să găsim rapid soluții la probleme care nu păreau că se mai termină.

A fost o perioadă în care locuințele ne-au devenit birouri, săli de mese și de conferințe, rămânând, în același timp, spațiu de relaxare la care ne întoarcem după o zi plină. Spațiul de muncă a fost reconfigurat, iar vechiul birou, a rămas, în multe cazuri, doar o clădire abandonată, ce își aștepta personalul să se întorcă.

După mai bine de un an, însă, lucrurile încep iar să se modifice, normalul nostru de dinainte începând să se întoarcă în viața noastră prezentă cu pași rapizi. Revenim, încet-încet la obiceiurile pe care le aveam înainte de pandemie. Astfel, din ce în ce mai multe companii și-au redeschis porțile, așteptând reumplerea birourilor, forfota făcută de dimineața la cafea sau zgomotul ce vine întotdeauna la prânz, când oamenii se întâlnesc pentru a lua masa împreună.

Iar această întoarcere ar trebui să reprezinte un proces destul de simplu: am lucrat de acasă timp de un an, acum suntem pregătiți să ne întoarcem la birou, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Dar, este atât de simplu în realitate? Pentru unele persoane, da. Pentru altele, nu. De cele mai multe ori, tranziția nu este atât de simplă, mai ales că sunt puține persoane ce optează pentru întoarcerea la birou. Casa a devenit spațiu de siguranță și de confort, drept urmare, sunt multe persoane ce doresc să rămână în acest spațiu, în special cei care au putut lucra eficient de acasă.

Cu toate acestea, ce poate face un angajat, astfel încât reîntoarcerea la birou să fie mai simplă?

Fie că vorbim despre întoarcerea la birou full time sau doar pentru câteva zile pe săptămână, întreruperea rutinei zilnice, deja stabilite, poate reprezenta o sursă de stres. Dintr-o dată, ne aflăm într-un spațiu cunoscut – dar nou, interacționăm cu mult mai mulți oameni decât de obicei și suntem nevoiți să ne remodificăm programul, astfel încât să se plieze pe noile cerințe. Ce putem face?

Primul pas constă în readaptarea mentală și comportamentală. Concret, începem procesul de readaptare la noua dinamică, în plan mental, dinainte să mergem efectiv la birou. Ne trezim de dimineață ca și cum am merge la birou, ne îmbrăcăm și ne așezăm la biroul de lucru ca și cum am fi la job. Este indicat să începem să exersăm rutina unei zile de lucru cu o săptămână înainte pentru a permite o tranziție mai ușoară. Astfel, ne putem planifica mai bine orele de somn, de masă și de îngrijire personală. 

Recunoașteți-vă stresul. Orice aspect care este perceput drept amenințare la bunăstarea personală poate fi o sursă de stres. Drept urmare, este de real ajutor să știm care sunt acele surse pentru a-l putea gestiona cât mai bine. Este un factor de stres drumul până la birou? Plecați un pic mai devreme de acasă, schimbați-vă ruta de mers, mergeți pe jos și bucurați-vă de plimbare. Simțiți că aveți multe task-uri? Începeți să le prioritizați. Ocupați-vă de responsabilitățile ce sunt urgente și importante; ce nu este urgent și important, delegați, sau amânați pentru o dată viitoare.

Stiabiliți obiective și începeți cu pași mici. Stabilirea obiectivelor este importată pentru a ne atinge scopurile, pe termen lung. Acestea setează cadrul și aduc ordine atât în plan mental dar și în cel concret. Astfel, eficientizăm și procesul și cresc șansele de reușită. Desigur, dați-vă timp pentru îndeplinirea lor; este mai important să facem pași mici, dar zilnici. 

Concentrați-vă și pe aspectele pozitive ale întoarcerii. Este firesc să existe un nivel de îngrijorare atunci când vă gândiți că vă veți întoarce la birou. Cu toate acestea, odată cu reîntoarcerea la birou, se pot reconstitui conexiunile sociale și/sau se pot crea relații noi. Un alt beneficiu poate consta în faptul că, la birou, pot exista mai puține distrageri decât existau acasă. Beneficiile sunt individuale și subiective, este important doar să le puteți distinge.

Stabiliți-vă o rutină. Fie că este vorba despre sportul de dimineață sau plimbarea de seară, rutinele implementate vor crește siguranța și predictibilitatea.

Mențineți un echilibru al activităților– unele care să fie plăcute, pentru relaxare (yoga, pictură, alergat etc); altele pentru comutarea atenției (curățenie, vizionarea unui film); actvități pe care le putem face singuri/cu familia (ieșit în oraș, plimbarea la un muzeu);activități care ne conferă competență- chiar dacă nu sunt neapărat placute (studierea unei limbi străine).

Ce poate face angajatorul pentru a simplifica această tranziție?

Angajatorul poate seta un cadru sigur, astfel încât să simplifice tranziția de la munca de acasă la munca de la birou. Există o șansă ca anumite persoane să fie reticente la a renunța la munca de acasă, aceasta putând reprezenta una dintre cele mai mari provocări. 

Astfel, pentru a ușura tranziția:

  • Fiți flexibil cu programul de lucru în primele câteva săptămâni. Acordați angajaților timp să se reacomodeze atât cu programul dar și cu procedurile de lucru. Puteți chiar să introduceți câteva zile de lucru la distanță în fiecare săptămână, astfel încât tranziția să fie mai ușoară. 
  • Oferiți angajaților o listă de task-uri  pentru a reinstaura  rutina. Puteți propune ședințe, task-uri de grup sau individuale, în care și ei să se implice, astfel încât dinamica să fie una echilibrată. 
  • Sprijiniți sănătatea mintală a angajaților. Perioada de pandemie a fost o perioadă dificilă pentru multe persoane, drept urmare este important să ținem cont de nevoile individuale ale fiecăruia. Apelați la personal specializat pentru a susține sănătatea emoțională și mintală a angajaților.
  • Încurajați interacțiunea socială. În timp ce angajații au comunicat prin intermediul platformelor online în timpul perioadei de lucru la distanță, ei pot ezita acum să mențină comunicarea față în față. O opțiune pentru a încuraja interacțiunea socială, menținând în același timp angajații în siguranță, este de a-i readuce la birou în etape. Puteți, de altfel, să faceți diverse întâlniri, pentru a readuce socializarea în prim plan.

Indiferent dacă suntem în postura de angajat sau de angajator, este important să ne dăm timp în această perioadă, pentru a ne readapta noului context. Chiar dacă nu ne întoarcem la normalitatea dinaintea pandemiei, putem recrea o nouă normalitate, în care să funcționăm armonios și echilibrat.

Cere ajutorul unui psihoterapeut

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.