Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Testele psihologice: când sunt recomandate și de ce nu trebuie să ne sperie

Articol de Psihoterapeut Oana Nicolau
Evaluarea abilităților cognitive, emoționale, sociale sau a competențelor este efectuată prin administrarea unor teste psihologice, de către un specialist. Testele pot fi atât sub formă scrisă, cât și sub formă de interviu sau observare comportamentală.

Ce sunt testele psihologice

Testarea psihologică reprezintă o procedură sau o serie de probe construite în scopul stabilirii prezenței sau absenței unui aspect psihic, a particularităților de manifestare comportamentală sau a gradului de dezvoltare psihică.

Testele se referă la orice instrument științific utilizat, iar rezultatele tehnicilor de măsurare sunt folosite pentru interpretarea stării subiectului, a nivelului de dezvoltare și de funcționalitate psihică.

Testele psihologice pot fi asemănate cu alte instrumente de măsură care pot fi evaluate în ceea ce privește calitatea și gradul lor de precizie. Un test foarte bun și foarte precis este un test puternic, solid, ce prezintă un grad foarte înalt de credibilitate.

Testările pot fi scrise, verbale sau pot fi bazate pe observație, fiind administrate cu scopul de a evalua abilități cognitive, aptitudini, achiziții, personalitatea sau funcția neurologică a unei persoane.

Spre exemplu, în cazul copiilor, testele care măsoară performanțele școlare, inteligența sau abilitățile pot fi utilizate ca instrumente pentru a identifica prezența unei întârzieri în dezvoltare.

Evaluarea psihologică științifică are un caracter obiectiv, întrucât se bazează pe utilizarea unor mijloace științifice. Acestea pot fi administrate într-o varietate de moduri, pe mai multe categorii de persoane, în diferite medii: în școli, universități, spitale, companii, cabinete psihologice etc. și pot avea mai multe formate.

De asemenea, testele psihologice pot fi folosite pentru a identifica și diagnostica o afecțiune medicală.

Astfel, vedem că testele psihologice pot fi utilizate pentru a evalua mai multe aspecte, precum:

  • Trăsăturile de personalitate, cum ar fi nivelul de introversie sau extraversie;
  • Prezența anumitor afecțiuni psihice, precum depresia sau anxietatea;
  • Nivelul de inteligență;
  • Aptitudinile;
  • Achizițiile;
  • Identificarea intereselor și a activităților de care este interesată o persoană, în vederea orientării vocaționale;
  • Abilități specifice, cunoștințe sau competențe, cum ar fi capacitatea cognitivă, memoria sau abilitățile de rezolvare a problemelor;
  • Teste pentru măsurarea creativității;

În anumite cazuri, testele psihologice sunt similare testelor medicale. Mai exact, dacă o persoană prezintă anumite simptome fizice, medicul îi va recomanda analize și investigații suplimentare pentru a înțelege care este cauza acestor simptome. Ulterior, rezultatele testelor îl vorajuta pe medic la conceperea unui plan de tratament, iar testele psihologice au același scop.

Specialiștii folosesc teste, dar și alte instrumente de evaluare psihologică pentru a observa și măsura atât comportamentul, cât și alte caracteristici, cu scopul de a pune un diagnostic valid și a recomanda un plan de tratament.

Scopul evaluărilor psihologice este de a răspunde unor întrebări specifice, denumite de către psihologi ca fiind „excluderi de posibilități”. Evaluarea psihologică presupune atât aplicarea unor teste psihologice, cât şi interviul clinic, realizat de un psiholog.

Mai mult, evaluarea are ca scop identificarea potenţialului de funcţionare a psihicului fiecărui om, reliefarea eventualelor probleme şi îndrumarea către un anumit tip de terapie: psihoterapie, medicație etc. Evaluarea psihologică scoate la iveală eventualele tulburări psihice, care pot fi tratate printr-un plan de tratament corespunzător.

Cine poate efectua testele psihologice

Este important de subliniat că testele psihologice pot fi efectuate doar de către un specialist calificat, întrucât, măsoară într-un mod formal, cu acuratețe, anumiți indicatori. Toate testele trebuie administrate, notate și interpretate de către un profesionist instruit, un psiholog sau un psihiatru.

Totuși, testele psihologice sunt doar un element al unei evaluări psihologice în adevăratul sens al cuvântului, nefiind recomandat ca acestea să fie utilizate ca unic instrument pentru a pune un diagnostic. Cunoașterea istoricului medical și personal este necesară, de asemenea, pentru a diagnostica o persoană.

Tipuri de testări psihologice

Teste de aptitudini

Sunt instrumente de măsurare a unor abiliăți specifice. Pot fi utilizate în vederea orientării vocaționale sau a consilierii vocaționale a elevilor, pentru a măsura abilitățile unui adult pentru un loc de muncă sau pentru un anumit domeniu. Întrucât anumite profesii necesită competențe specifice, sunt evaluate aptitudinile necesare prin teste aptitudinale.

Spre exemplu, o persoană care vrea să intre în poliție va fi supusă unei testări psihologice specifice acestui domeniu. De asemenea, este nevoie de teste psihologice și în jandarmerie, unde candidații sunt supuși unui test de aptitudini care evaluează gândirea logică, aptitudinile verbale, vederea în spațiu etc., unui chestionar de personalitate și a unui test de grup, teoretic și practic.

Teste care măsoară preferințe

Acestea analizează sentimentele și percepțiaunei persoane despre un eveniment, o persoană, un obiect sau un produs. Acestea sunt folosite mai ales în marketing și publicitate pentru a determina preferința unei persoane sau a unui grup de persoane pentru anumite branduri sau produse.

Cel mai adesea, este folosită fie Scala Thurstone, fie Likert, pentru a măsura anumiți indicatori.

Teste de personalitate

Testele de personalitate măsoară trăsăturile de personalitate și de comportament ale unei persoane și sunt folosite în scopul identificării unui diagnostic.

Ce reprezintă, mai exact, personalitatea? Putem spune că aceasta este expresia caracteristicilor și comportamentului nostru, fiind cea care ne face să fim unici, atât în raport cu noi, cât și în relațiile cu ceilalți. Întocmai, pentru că suntem diferiți, există mai multe tipuri de personalitate, împărțite astfel:

  • Personalitățile de tip A;
  • Personalități de tip B;
  • Tipuri de personalitate conform lui Carl Jung;

Teoria tipurilor fundamentale de personalitate care le include pe cea sangvinică, colerică, melancolică și flegmatică.

Însă, în momentul în care percepția unei persone asupra comportamentului propriu și asupra relațiilor cu ceilalți este distorsionată, putem vorbi despre apariția unor tulburări de personalitate, care, lăsate netratate, pot afecta semificativ sănătatea emoțională.

De aceea este important efectuarea testelor de personalitate, pentru că astfel poate fi identificată o eventuală tulburare de personalitate, în acest caz fiind recomandată psihoterapia individuală.

Teste de inteligență

Sunt utilizate pentru a măsura inteligența sau, mai exact, capacitatea unei persoane de a înțelege mediul înconjurător, a interacționa cu ceilalți, a asimila informații și a aplica toate cunoștințele învățate pentru a-și îmbunătăți calitatea vieții.

Totuși, specialiștii consideră că inteligența reprezintă, de fapt, măsurarea potențialului unei persoane și nu a cunoștințelor învățate. Coeficientul de Inteligență (IQ) este destul de vechi și este cel mai cunoscut concept folosit pentru a măsura gradul de inteligență al unei persoane. Spre exemplu, o persoană care are un scor situat între 90-100 este considerată o persoană cu un IQ mediu.

Testele care măsoară IQ-ul pot fi verbale, incluzând întrebări scrise, sau non-verbale, incluzând rezolvarea unor puzzle-uri și identificarea anumitor tipare.

Alte teste de inteligență sunt:

  • Scala de inteligență pentru adulți Wechsler (WAIS);
  • Scala de inteligență Wechsler pentru copii (WISC);
  • Scala de inteligență Stanford-Binet (SB).
  • Teste vocaționale

Sunt teste psihologice care ajută la descoperirea înclinației din punct de vedere profesional. Deși există mai multe tipuri de teste vocaționale, majoritatea acestora include emente despre anumite activități zilnice, din care persoanele testate trebuie să aleagă în funcție de preferințe.

În urma aplicării testelor vocaționale, persoana în cauză își află profilul, înclinațiile și interesele către un anumit domeniu și hotărască în cunoștință de cauză. Putem spune că astfel de teste se pot dovedi cruciale pentru viitorul unei persoane, pentru că îi vor influența deciziile ulterioare referitoare la carieră.

Teste neuropsihologice

Sunt folosite mai ales în cazul persoanelor care au suferit leziuni cerebrale sau alte probleme neurologice, cu scopul de a evalua nivelul de funcționare și pentru a identifica zonele cu probleme, din punct de vedere mental. De asemenea, testele pentru a măsura abilități precum dexteritatea, viteza de reacție sau memoria pot ajuta un neurolog să identifice anumite leziuni cerebrale sau boli, precum demența.

Aceste teste pot fi, de asemenea, utilizate pentru a evalua progresul unui pacient care a fost supus unui tratament pentru vindecarea unei leziuni sau boli neurologice. În plus, anumite teste neuropsihologice pot fi utilizate pentru a detecta întârzieri în dezvoltare sau dizabilități în cazul copiilor.

Teste clinice specifice

Acestea se referă la teste specifice pentru diagnosticarea anumitor afecțiuni psihice, administrate pentru a identifica, de exemplu, nivelul anxietății sau al depresiei și pentru a putea pune un diagnostic și a efectua un plan de tratament.

Teste bazate pe metoda observației

Sunt efectuate când persoana testată este observată în mod direct de către specialist – de exemplu, copiii pot fi observați de către un adult atunci când se joacă sau când petrec timpul cu alte persoane.

Cere ajutorul unui psihoterapeut

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.

Importanța testării psihologice

Aceasta contribuie la oferirea de informații importante pentru înțelegerea caracteristicilor și abilităților individuale, prin colectarea și interpretarea informațiilor despre o persoană. Pe lângă teste, mai există și alte surse de informații disponibile, cum ar fi interviuri realizate cu persoanare spectivă, observații comportamentale, interviuri cu alte persoane apropiate, cum ar fi membrii familiei, prieteni, profesori etc.

Testările psihologice nu trebuie privite ca pe un examen la care o persoană trebuie să obțină un scors au o notă mare, ci, mai degrabă trebuie privite ca un instrument folosit de specialiști pentru a identifica o cauză specifică și pentru a dezvolta un plan de acțiune sau tratament. Testele psihologice pot evalua dacă o persoană se confruntă cu diferite tulburări emoționale.

Totodată, se întâmplă ca uneori, cauza care stă la baza unor probleme să nu fie clară, astfel că testele psihologice se pot dovedi folositoare. De exemplu, un copil care are probleme la anumite materii de la școală poate avea, de fapt, o afecțiune serioasă precum dislexie sau ADHD. Astfel de teste îi permit unui psiholog să înțeleagă natura problemei copilului, să își dea seama care este cea mai bună modalitate de abordare a problemei și pentru a concepe un tratament adecvat.

Principiile testărilor psihologice

Testele psihologice trebuie efectuate respectând anumite principii:

  • Standardizare: toate procedurile și toți pași itrebuie să fie respectați indiferent de context, pentru ca persoanele testate să aibă șansa să atingă aceeași performanță;
  • Obiectivitate: judecățile subiective trebuie minimizate pentru ca, în cazul examinării unei persoane, rezultatele obținute să fie aceleași, indiferent de examinator;
  • Normele de testare: se referă la scorul mediu al testelor dintr-un grup mare de oameni în care performanțele unei persoane pot fi comparate cu rezultatele altor persoane, prin stabilirea unui cadru de referință;
  • Autenticitate: obținerea aceluiași rezultat după mai multe testări, în cazul unei singure persoane;
  • Validitate: se referă la acuratețea și exactitatea informațiilor măsurate, iar tipul de test administrat trebuie să măsoare exact ceea ce se dorește a fi măsurat, pentru a respecta scopul testului.

Totuși, diferențele culturale sau de limbă între persoana testată și examinator pot afecta acuratețea răspunsurilor și pot duce la rezultate inexacte ale testului. Tocmai de aceea este indicat ca orice aspect care ar putea influența rezultatele testului să fie discutat înainte, pentru a găsi soluții.

Testele psihologice au fost create pentru că este mai ușor să obținem informații din teste decât printr-un interviu, spre exemplu. Există posibilitatea ca majoritatea oamenilor să nu dorească să vorbească despre problemele întâmpinate, nici măcar în fața specialiștilor, astfel că psihologilor le este mai util să administreze un test decât să ia un interviu.

În plus, informațiile reieșite în urma testelor sunt mai valoroase din punct de vedere științific decât informațiile rezultate în urma unui interviu cu scopul de a pune un diagnostic clinic.

De asemenea, anumite teste sunt concepute pentru ca persoana testată să nu își poată schimba foarte ușor opțiunea de răspuns – aceleași întrebări, de la care se așteaptă același răspuns, pot fi adresate în moduri diferite, astfel încât respondentul este determinat să își mențină răspunsul, altfel va fi identificată lipsa sincerității, iar testul devine neconcludent.

Concluzii

Testele psihologice nu trebuie să constituie un motiv de îngrjorare pentru persoanele care urmează să fie supuse acestora. Dimpotrivă, acestea trebuie considerate ca fiind instrumente ajutătoare pentru că, indiferent de scopul acestora, vor oferi o imagine mai clară asupra noastră și vor duce la găsirea unor soluții pentru problemele pe care le întâmpinăm sau ne vor ajuta să luăm decizii mai bune, în cunoștință de cauză.

Surse

  • https://www.psychologistworld.com/tests/
  • https://www.apa.org/topics/psychological-testing-assessment
  • https://www.healthyplace.com/psychological-tests
  • http://www.healthofchildren.com/P/Psychological-Tests.html
  • https://study.com/academy/lesson/psychological-test-definition-types-examples.html
  • https://www.britannica.com/science/psychological-testing
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK305233/
  • https://www.neurodevelop.com/psychological_testing
  • https://www.worldsupporter.org/en/chapter/68327-chapter-1-what-psychological-testing