Ce este psihoterapia?
Psihoterapia este cadrul în care, împreună cu terapeutul, construiți un mediu sigur unde puteți aborda situațiile dificile cu care vă confruntați. Confidențialitatea este o premisă de bază, precum acceptarea și lipsa prejudecăților. Terapia devine astfel un proces intim și complex prin care, sub ghidajul unui terapeut, puteți să vă dezvoltați, să vă descoperiți, dar și să învățați să faceți față unor provocări.
Ceilalți mă vor judeca
Este perfect justificat să ne gândim și la acest aspect, mai ales atunci când fiecare dintre noi am auzit cel puțin o dată pe cineva zicând: “Doar cei care au probleme grave / serioase merg la terapie”, „Mergi doar să vorbești cu cineva. Ce crezi, că îți va rezolva toate problemele?”, “Doar cei care nu pot face față singuri apelează la terapeut”.
Cu toate acestea, psihoterapia devine din ce în ce mai acceptată și multe persoane consideră că este o experiență utilă și importantă. Sănătatea mintală este de mult timp considerată o prioritate a unui stil de viață sănătos. De asemenea, este important să vă amintiți că terapia este confidențială, astfel încât ceea ce discutați în ședință rămâne între dumneavoastră și psihoterapeut. A apela la terapie este deci un pas curajos și responsabil pentru a avea grijă de sănătatea dumneavoastră mintală!
Costurile psihoterapiei
Uneori, procesul terapeutic poate veni la pachet cu anumite costuri; acestea pot fi legate de timpul dedicat procesului, fiind în strânsă legătură cu frecvența întâlnirilor și cu obiectivele stabilite pe care le puteți atinge între întâlniri, dar pot avea legătură și cu alți diverși factori (de exemplu deplasarea necesară pentru efectuarea ședinței). Uneori, pot apărea dificultăți legate de costurile financiare aferente ședințelor de terapie. Fiecare poate să decidă care sunt prioritățile sale legate de sănătatea mintală și să înțeleagă că orice proces necesită dedicare și voință.
Soluții la care pot să apelez
Auto-îngrijirea: Să ai grijă de tine este o premisă esențială a unui stil de viață sănătos. Iată câteva activități care te pot ajuta: exerciții fizice regulate, o alimentație echilibrată și sănătoasă, o igienă a somnului corectă și implicarea în hobby-uri.
Practicile de conștientizare, cum ar fi meditația și respirația profundă, vă pot ajuta să gestionați stresul.
- Sprijinul și încurajarea din partea celor dragi
- Onorariile diferite ale psihoterapeuților
- Programe și oferte puse la dispoziție de către angajator
- Centre care oferă servicii de sănătate mintală
- Psihoterapia online
- Psihoterapia de grup
Nu uitați că a avea grijă de sănătatea dumneavoastră mintală este important, iar căutarea unui psihoterapeut este un prim pas curajos și important în călătoria pe care vreți să o începeți.
Dacă în orice moment vă simțiți copleșit/ă sau simțiți că sănătatea mintală vă afectează viața cotidiană, ar putea fi util să considerați / reconsiderați psihoterapia și să apelați la un profesionist în domeniul sănătății mintale pentru sprijin.