Cu alte cuvinte, ai atâtea posibilități de alegere a unui psiholog, acela care va fi ulterior psihologul tău, confidentul tău, persoana căreia îi vei devoala cele mai intime aspecte ale vieții tale, persoana cu care vei începe o nouă călătorie spre "«devenire» și «redefinire»".
Momentul în care cauți acel psiholog potrivit ție poate fi, paradoxal, în exact aceea perioadă dificilă, vulnerabilă din viața ta, caracterizată poate de faimosul stres și de prietena sa nedespărțită, anxietatea. Pentru a-ți veni în ajutor, am ales azi să te ajut cu o mică listă de întrebări cu rol de ghidare în alegerea ta.
- Care sunt studiile pe care le-a absolvit?
- Este un psiholog/psihoterapeut acreditat, înscris în Colegiul Psihologilor din România?
- Care este forma/formele de terapie practicate?
- Care este experiența sa?
- Ce fel de situații de viață tratează ?
- Care este durata și frecvența ședintelor de terapie?
- Care este prețul și cum se poate efectua plata?
- Cum au loc întrevederile (în cabinet/online)?
- Ședințele pot fi rambursabile (decontate prin CASS)?
- Ce vârstă, gen, personalitate are?
Raspunsurile la aceste întrebări reprezinta principalele aspecte descriptive pe care le poți lua în considerare spre a face o alegere bună pentru tine. Nu există o metodă ideală prin care se poate garanta succesul alegerii sau, mai mult, chiar succesul terapiei. Este foarte important și funcționează aproape ca regulă general valabilă, să alegi mai întâi metoda terapeutică ce te poate reprezenta cel mai bine (aici internetul chiar iți poate fi de folos pentru o scurtă documentare) și mai apoi, psihologul cu care simți că ai cel mai bun feeling și care îți oferă cea mai mare doză de confort privind pregătirea în domeniu.
Circulă această idee că nu putem să ne schimbăm psihologul! Așa să fie?
În realitate, nu jurăm fidelitate psihoterapeutului și nu îi suntem datori cu nimic! Dacă vaporul navighează către o direcție greșită sau căpitanul nu inspiră încredere, pasagerul poate, și trebuie, să părăsească nava. Stări negative precum rușinea, vinovăția sau frica pot apărea când decizi o schimbare de terapeut, dar… nu le lăsa să intervină între tine și șansa ta la o viață mai bună, mai plină și mai pe placul tău! Dacă, însă, nici la a cincea încercare tot nu ai găsit terapeutul potrivit, ei bine, atunci te invit să te întrebi cât de motivat ești pentru a te angaja într-un proces terapeutic
În orice caz, tu ai libertatea, dar și obligația față de timpul, energia și banii tăi să te simți îmbarcat în siguranță, pe vaporul potrivit !
Surse:
- Les Psychotherapies, Bernard Granger et Valerie Jalfre (2008, august)