Dl. Prof. Univ. Dr. Bratila este recunoscut pentru contributia remarcabila la progresul chirurgiei oncoginecologice, fiind dintre putinii medici din lume specializati in efectuarea de tehnici de tratament conservator pentru cancerul de col uterin in stadii incipiente cu conservarea potentialului reproductiv si hormonal al femeii. Cel mai recent capitol l-a semnat in urma cu doar cateva zile, cand, in premiera in Romania, a operat de cancer de col uterin o femeie insarcinata.
Jurnalist Alina Kartman a aflat de la Dl. Dr. Petre Bratila care sunt aspectele esentiale pentru a face performanta in medicina, de ce este importanta raportarea la experienta internationala si cine este omul care intrageste medicul Petre Bratila.
Este imposibil ca cineva sa aiba realizari sau succese ca ale dumneavoastra fara o disciplina personala riguroasa. Care sunt calitatile sau abilitatile de care are cineva nevoie pentru a urma un astfel de parcurs?
Prof. Univ. Dr. Petre Bratila: Totul porneste de la educatie. Educatia medicala este un alt tip de educatie. Dar se suprapune peste educatia pe care ti-o desavarsesti pana la varsta de intrare in meserie.
Al doilea lucru important este ce educatori ai. Daca alergi la curse cu o martoaga in fata, vei face performanta, dar vei face performanta martoagei. Dar daca alergi la curse cu un cal pur-sange, vei face performanta vietii tale. Deci conteaza extraordinar de mult cine te educa pentru a putea intra in aceasta meserie.
Al treilea lucru important este feed-back-ul pe care ti-l oferi tu insuti de fiecare data dupa ce ai realizat ceva. Si aici exista doua variante. Una in care te multumesti cu ceea ce ai facut, iti spui ca este foarte bine si ca vei reproduce lucrul acesta si poti sa-l si popularizezi. A doua varianta este una in care iti pui intrebari: “Oare nu se putea si mai bine decat atat?”. Acesta este progresul!
Si inca un lucru foarte important in meseria noastra: cuvantul “meserie” inseamna “mestesug”. Si sa stiti ca sunt multi mestesugari. Sunt oameni care invata sa faca foarte bine anumite operatii! Si le pot reproduce de sute de ori. De-asta sunt sunt acei medici recomandati: “Du-te la cutare, deoarece acesta face operatia cutare de o suta de ori, si o face bine.” Acesta-i mestesugul. Partea frumoasa a meseriei noastre este ca poti sa creezi. Si cand creatia este adaugata la mestesug, atunci faci arta. Arta medicala, arta chirurgicala.
De ce este importanta pastrarea relatiilor cu alti medici specialisti din strainatate?
Dl. Prof. Univ. Petre Bratila pastreaza legatura cu medici reputati din strainatate, oameni pasionati de meseria lor si de progresul medicinei. Opereaza impreuna cu acestia, fie in afara tarii, fie ii invita sa participe la interventii aici, in Romania.
Prof. Univ. Dr. Petre Bratila: Relatiile pe care le ai cu oameni care fac lucruri deosebite sunt relatii care te fac sa progresezi. Iar oamenii care te cunosc si recunosc ceea ce faci iti dau un gir pentru ceea ce esti la un moment dat. Pentru ca nu poti fi cunoscut numai in orasul Bucuresti. Sau numai in alt oras din tara. Intotdeauna trebuie sa ai feedback de dinafara, trebuie sa stabilesti legaturi, pentru ca in chirurgie oricand, oriunde te-ai duce, pe oricine ai vedea operand, ai ceva de invatat. Niciodata nu poti spune “sunt atat de bun incat putine lucruri mai am de invatat.” Asa ceva nu-i adevarat! Chiar si la varsta mea, inca pot spune ca mai am de invatat. Si ma uit la filme medicale, cu operatii, particip la congrese si stau de vorba cu personalitati care imi confirma acelasi lucru. Inca avem de invatat.
Ce inseamna a fi medic, dincolo de pregatirea temeinica si experienta bogata?
Prof. Univ. Dr. Petre Bratila: Un chirurg vede suferinta, iar lucrul acesta iti cizeleaza sufletul. Te face sa fii mai responsabil, te face sa fii mai aproape de Dumnezeu. Sa fii mai sensibil. Chirurgii sunt oameni sensibili. Nu sunt aroganti. Medicii, in general, si chirurgii, in special, sunt foarte aproape de divinitate. Comunicam cu divinitatea intr-un fel. E sprijinul pe care il avem permanent. La fiecare operatie ma rog pentru pacientul respectiv, ma rog pentru mine sa pot sa fiu puternic si sa pot face fata.
Text adaptat dupa interviul luat de catre journalist Alina Kartman, Revista “Semnele timpului”.