Alege sectiunea

Cancer renal la 32 de ani – de la șocul diagnosticului la o poveste cu final fericit

Articol de Silvana Pătrăşcanu Senior Editor
La 32 de ani, un diagnostic de cancer cade ca lama unei ghilotine și îți împarte în mod brutal, fără drept de apel, viața în două. Pe de o parte ceea ce era înainte, pe de alta, tot ceea ce s-a întâmplat după confirmarea boli. Iulian este tânărul care a trecut printr-o astfel de situație, când dintr-un om care se simțea perfect și nu avea absolut niciun simptom a devenit peste noapte, la propriu peste noapte, un bolnav de cancer care avea nevoie urgent de o intervenție chirurgicală salvatoare.

Localizată la nivelul rinichiului stâng, formațiunea tumorală a fost identificată dintr-o pură întâmplare. Îngrijorat, dar conștient că de alegerile pe care le face depinde vindecarea sa, Iulian a refuzat categoric soluția care i-a fost propusă de mai mulți medici, anume extirparea rinichiului. 

Și de data aceasta, experiențele altor pacienți aflați în situații asemănătoare i-au oferit lui Iulian alternative salvatoare. În cazul său soluția a venit de la doctorul Andrei Nadu, medic specialist urologie în Ponderas Academic Hospital.  
 

Beneficiul controalelor preventive

Iulian este un exemplu perfect pentru a demonstra utilitatea controalelor periodice de rutină.  „Eu fac parte din categoria celor care practică medicina omului sănătos. Cred că este cel mai bine să mergi la medic când nu te doare nimic, când simți că ești sănătos, să faci analize și investigații de bază și să ți se spună că ești ok. Asta a fost șansa mea extraordinară de a descoperi o tumoră renală în stadiu incipient!”. 

Formațiunea tumorală suspectă de la nivelul rinichiului a fost identificată la o ecografie de control pe care tânărul a făcut-o ca parte din screening-ul anual. Inițial, medicul care a sesizat existența acesteia a presupus a fi un chist banal, dar a recomandat o serie de investigații imagistice mai amănunțite pentru a stabili precis tipul și natura acestuia, un diagnostic și, ulterior, un tratament. 

„Nu m-am speriat la început. Nici măcar nu m-am îngrijorat, pentru că mă simțeam foarte bine, nu aveam niciun simptom. CT-ul pe care l-am făcut a fost cel care m-a pus foarte brutal în fața realității. Atunci a fost șocul cel mai mare. Mi s-a spus că în mod cert este o tumoră malignă, că 99% am cancer renal. A fost cumplit! Nu se putea ști exact ce tip de cancer este, iar decizia tuturor medicilor pe care i-am consultat, și nu au fost puțini, era unanimă: operație deschisă și eliminarea completa a rinichiului, iar eu nu voiam nici să pierd rinichiul, nici operație clasică”, povestește Iulian. 

Tânărul a ales să caute o soluție terapeutică mai blândă. A cerut amănunte despre boala sa și a înțeles că deși operația era o urgență, putea avea răgazul să aleagă medicul și procedura. „Singurul lucru bun din toată povestea asta foarte traumatizantă pentru mine a fost că boala era într-un stadiu incipient. Asta a fost o informație certă. Tocmai acesta a fost unul dintre motivele pentru care am ales să găsesc o soluție ca să nu pierd rinichiul. Știu că sunt doi, dar chiar și așa. Medicii care m-am consultat mi-au sugerat varianta chirurgiei robotice, deși ei refuzau să o abordeze pentru mine. Așa că pur și simplu am căutat un medic pe internet. Și toate căutările mele s-au oprit la doctorul Andrei Nadu și secția de urologie de la Ponderas Academic Hospital. Mi-am făcut programare, am trimis dosarul medical și din acel moment totul a mers uns”
 

„95% șanse să salvăm rinichiul” 

În urma consultației și pe baza informațiilor rezultate din testele imagistice pe care Iulian le făcuse deja, verdictul dr. Andrei Nadu a fost că sunt „95% șanse ca rinichiul afectat să fie salvat”. Mai mult, intervenția urma să fie una minim invazivă, asistată robotic. 

O serie de teste solicitate de medicul chirurg au adus informații care au clarificat diagnosticul. 
Dr. Andrei Nadu: „Examenul CT pe care pacientul l-a refăcut a arătat o formațiune nodulară de circa 2,4-2,5 cm diametru, care avea caracteristici variate în ceea ce privește textura și compoziția, adică erau zone cu densități diferite. Nu era o tumoră mare, dar exista deja o presiune asupra sistemului pielocaliceal - acea rețea de tuburi și cavități care colectează urina produsă de rinichi și o transportă către uretere pentru a fi eliminată din corp. În plus, era o formațiune care a absorbit intens iod, ceea ce a oferit informații despre stadiul de evoluție și a dus la concluzia unei tumori canceroase. Examenul de anatomie patologică a dovedit ulterior acest aspect”

Faptul că putea beneficia de o intervenție minim invazivă și că avea șanse atât de mari să salveze rinichiul au fost în măsură să-i restabilească tonusul psihic, prăbușit după aflarea diagnosticului. 

„A fost un șoc să aflu că aveam cancer. Nu poate fi nimeni confortabil cu așa ceva, indiferent de vârstă, dar la 32 de ani este și mai dificil. Mai ales că sunt printre cei care acordă atenție sănătății, merg anual la control, fac analize. Și nici măcar nu fumez, nu beau - poate o bere, două, cu totul ocazional. M-am simțit nedreptățit. În tot stresul acesta, faptul că dr. Nadu a fost atât de deschis și comunicativ cu mine, dar mai ales faptul că a fost de acord să mă opereze robotic și că era cu adevărat încrezător că o să trec cu bine peste boală, au fost de un ajutor uriaș pentru mine”, continuă tânărul.
 

O operație complexă cu final fericit  

Intervenția chirurgicală, deși minim invazivă, a fost una complexă, dar s-a dovedit a fi o reușită. Dr. Andrei Nadu și dr. George Tie au extras complet tumora și au conservat integral funcția rinichiului stâng, afectat de cancer. Abordul robotic a permis o recuperare foarte bună și rapidă a pacientului.  

Dr. Andrei Nadu: „Chirurgia asistată robotic este standardul de aur în intervențiile urologice. Oferă atât precizia unei intervenții de foarte mare finețe, cât și beneficiile procedurii minim invazive. Deși robotul nu face nimic singur, este o îmbunătățire foarte mare pentru tehnica chirurgicală. În acest caz chirurgia robotică a fost varianta ideală, pentru că a permis ca toată structura tumorală să fie îndepărtată, fără a leza rinichiul și structurile adiacente. Practic, la finalul operației pacientul era vindecat. Deși examenul anatomopatologic a confirmat malignitatea tumorii, nu a fost nevoie de chimioterapie. Doar monitorizare riguroasă”.

Din explicațiile oferite de dr. Andrei Nadu a reieșit că forma de cancer renal pe care a avut-o Iulian este una foarte rară, cu evoluție lentă, care poate rămâne asimptomatică 5-6 ani, înainte de a produce primele semne de boală. Riscul de recidivă este mic și poate fi evitat prin monitorizarea imagistică periodică.  

„Cazul acesta este cea mai bună dovadă a beneficiilor pe care le poate aduce o abordare preventivă. Un cancer renal incipient, complet asimptomatic, descoperit la un control de rutină, care a putut fi tratat ușor, printr-o operație minim invazivă și, practic, complet vindecat. Cu totul alta ar fi fost situația dacă boala era identificată după ce ar fi apărut simptomele”, a completat medicul. 
 

Recuperarea fizică și psihică

Intervenția robotică a fost elementul principal care a contribuit la recuperarea foarte rapidă a pacientului. Au fost necesare doar trei zile de spitalizare, după care Iulian a plecat acasă în stare foarte bună. 

„Trebuie să spun că recuperarea fizică a fost foarte rapidă. În Ponderas Academic Hospital am avut suportul total al medicului meu și al personalului. Totul a fost la superlativ și sunt bucuros că l-am ales pe doctorul Nadu. Nu pot să nu recunosc că am fost foarte panicat, dar că primul pas al recuperării psihice, pentru că toată povestea asta a fost o traumă mare pentru mine, a venit tot de la doctorul Nadu. A fost tonic, încurajator și extrem de comunicativ. Am păstrat legătura și i-am spus că sunt bine, iată, la un an de la operație (n.a - dialogul cu pacientul a avut loc în mai 2024), după două controale riguroase imagistice, care au probat că rinichii mei sunt sănătoși”, povestește Iulian.  

Tânărul a recunoscut că cea mai frecventă întrebare a fost „de ce”, ce anume a putut duce la apariția acestei patologii, cu atât mai mult cu cât nimic din stilul de viață nu implica existența unor factori de risc. 

„Nu se cunosc exact cauzele. Poate fi un context genetic, care să genereze o predispoziție, poate fi mediul, poate fi un medicament - unele chiar banale, aspirina, ibuprofenul luate pe termen lung, însă. Un test genetic ar putea confirma sau exclude unele dintre posibilele cauze. Cred că pacientul trebuie felicitat și dat de exemplu pentru că este dovada cea mai bună a rolului salvator pe care-l are prevenția”, a încheiat dr. Andrei Nadu.
 

Sindromul von Hippel-Lindau și cancerele renale

Sindromul von Hippel-Lindau descrie o mutație genetică și afectarea genei VHL. Rolul acesteia este de a controla creșterea celulară și de a suprima formarea tumorilor. Pierderea sau eliminarea unei porțiuni din gena VHL duce la absența sau la o funcționare anormală a proteinelor pe care acele gene ar trebui să le producă. Delețiile genetice pot fi ereditare sau pot apărea ca mutații noi.

Sindromul von Hippel-Lindau este considerat ca fiind un factor principal de risc pentru cancerul renal, iar confirmarea acestei mutații se face prin testare genetică.

Tratamentul pentru sindromul von Hippel-Lindau implică de obicei monitorizarea regulată ceea ce poate ajuta la reducerea riscului de complicații grave și la îmbunătățirea calității vieții persoanelor afectate de acest sindrom ereditar.

Consultant: dr. Andrei Nadu, medic urolog cu specializare în chirurgia robotică la Ponderas Academic Hospital

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.