Ligamentoplastia sau reconstructia ligamentului incrucisat anterior LIA este o interventie chirurgicala prin care se urmareste refacerea anatomiei genunchiului prin inlocuirea ligamentului rupt cu o grefa de tendon. Scopul interventiei este acela de a reda pacientului un genunchi stabil si de a preveni astfel complicatiile care pot sa apara datorita instabilitatii: leziuni ale meniscurilor, cartilajelor si in final, artroza genunchiului. Pentru pacient, succesul interventiei inseamna: un genunchi stabil, complet functional si care sa-i dea posibilitatea reluarii activitatilor, inclusiv a celor sportive la un nivel identic cu cel de dinaintea accidentului.
Succesul interventiei depinde de 3 elemente:
- Tehnica chirurgicala folosita
- Calitatea grefei implantate
- Recuperarea functionala post-operatorie
Ce caracteristici ar trebui sa indeplineasca o grefa pentru a fi ideala?
In primul rand, alegerea grefei ar trebui sa fie “personalizata” in functie de disponibilitatea si necesitatile pacientului si nu in ultimul rand, de experienta chirurgului cu respectivul tip de grefa.
Grefa “ideala” ar trebui sa aiba:
- Costuri reduse - alogrefele (grefa recoltata de la cadavre) si grefele artificiale au costuri ridicate ceea ce face ca autogrefele (grefa recolatata de la pacient) sa fie de prima intentie
- Potential de integrare biologica cat mai mare - autogrefele au din acest punct de vedere un mare avantaj fata de alogrefe si grefele sintetice
- Sa fie usor si rapid de recoltat, recolatrea realizandu-se cat mai putin invaziv posibil
- Sa aiba efecte adverse cat mai putine
- Sa poata asigura dimensiunile necesare pentru o reconstructie cat mai anatomica a LIA
Nici o grefa tendinoasa nu poate indeplini in totalitate toate criteriile de mai sus.
Ce tipuri de autogrefe de tendon sunt utilizate in reconstructia LIA?
Grefele de tendon recolate de la pacient sunt denumite autogrefe. Exista doua tipuri de autogrefe, fiecare cu avantajele si dezavantajele ei.
Grefa de tendon rotulian
Grefa de tendon rotulian denumita si os-tendon-os este o fasie din tendonul rotulian recoltata la capete cu doua pastile osoase. Acest tip de grefa a fost considerat mult tip,,standardul de aur” in reconstructia LIA.
Avantaje: integrare mai rapida de tip os-os
Dezavantaje: durere si deficit functional cauzate de locul de recoltare
Grefa de ischiogambieri - gracilis si semitendinos
Grefa de ischiogambieri - gracilis si semitendinos este in prezent tipul de autogrefa cea mai utilizata in reconstructia LIA.
Avantaje: durere redusa la locul de recoltare si posibilitatiea de recoltare minim-invaziva
Dezavantaje: integrare mai lenta os-tendon, dimensiuni uneori insuficiente si deficit functional relativ al musculaturii dupa recoltare
Un nou tip de grefa – grefa tendonului cvadricepsului femural – poate fi grefa “ideala”?
- Grefa de tendon cvadricipital este un nou tip de grefa utilizata in reconstructia anatomica a LIA. Aspecte care o diferentieaza si o recomanda ca o foarte buna optiune de reconstructie a LIA:
- Grefa de tendon cvadricipital este de fapt o fasie recoltata minim invaziv din tendonul cvadricipital, unul dintre cele mai solide tendoane aflate in regiunea genunchiului. Poate fi recoltata de la acelasi sau de la genunchiul opus.
- Are dimensiuni predictibile – tendonul cvadricipital poate fi masurat preoperator pe un RMN standard.
- Este o grefa extrem de versatila in comparatie cu celelalte tipuri de grefa putand fi recoltata in diverse dimensiuni, cu pastila osoasa sau fara, si poate fi utilizata atat in reconstructii de tip single, cat si double bundle a LIA.
- Are o structura foarte asemanatoare cu cea a LIA nativ ceea ce ii sporeste potentialul de integrare biologica-vindecare, comparativ cu celelalte tipuri de grefa.
- Efectele adverse la locul de recoltare sunt minimale, practic functia cvadricepsului nu este afectata dupa recoltarea unei fasii si acesta se va regenera in timp.
- Poate fi recoltata cu incizii minime prin tehnici minim invazive odata cu aparitia si dezvoltarea unui instrumentar si a unor tehnici specializate.
- Este o grefa cu rezistenta mecanica net superioara celorlalte tipuri de grefa si de aceea este recomandat a fi utilizata mai ales in cazul sportivilor de performanta.
In concluzie, grefa de tendon cvadricipital poate fi utilizata cu succes in orice tehnica de reconstructie a LIA, iar in combinatie cu tehnica “All-inside GraftLink” produce rezultate excelente deoarece este necesara recoltarea unei fasii mult mai scurte comparativ cu celelate tehnici, iar recuperarea functionala este foarte rapida.
Dr. Adrian Pojoga foloseste cu succes in Ponderas Academic Hospital acest tip nou de grefa - grefa de tendon cvadricipital - pentru a realiza reconstructia artroscopica a ligamentului incrucisat anterior in special in cazul pacientilor sportivi, iar rezultatele obtinute sunt spectaculoase, cu o recuperare rapida a acestora si o intoarcere pe terenul de sport in conditii de maxima siguranta.