Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Povestea unei mame cu preeclampsie, ingrijita in Spitalul Premiere

Articol de Mirabela Gatila Medical Content Writer
Nu toate mamele care dezvolta preeclampsie in timpul nasterii apuca sa-si vada bebelusul crescand. Din fericire nu este si cazul Laviniei care a nascut un baietel de numai 1270 de grame si care s-a dovedit la fel de puternic si dornic de viata ca eroul legendarei povesti a lui David si Goliat. Nascut mai devreme de termen din cauza preeclampsiei, Lucas a dezvoltat mai multe complicatii asociate prematuritatii pe care le-a depasit cu brio alaturi de echipa de medici neonatologi din Spitalul Premiere.

Lavinia a aflat ca va fi mamica pentru prima oara chiar de ziua ei de nastere. Fericirea si bucuria ei au fost la cote maxime. Si-a amintit apoi ca este hipertensiva si a stiut de la bun inceput ca va avea o sarcina la risc, insa acest aspect nu i-a umbrit in niciun fel experienta sarcinii. S-a adresat unui centru specializat in gestionarea sarcinilor cu risc, cum este Centrul de medicina fetala din cadrul Spitalului Premiere, si a urmat intocmai recomandarile de monitorizare.

Preeclampsia si riscul de nastere prematura

Preeclampsia este o boala indusa de sarcina, caracterizata prin cresterea valorilor tensionale si prezenta in exces a proteinelor in urina. De obicei, afecteaza femeile incepand cu al doilea trimestru de sarcina (mai exact, dupa implinirea a 20 de saptamani de sarcina) sau imediat dupa nastere. De cele mai multe ori, boala este diagnosticata intamplator, in timpul controalelor prenatale sau, si mai grav, dupa inducerea de urgenta a nasterii premature. Netratata, preeclampsia poate duce la complicatii grave si in unul pana la doua din 100 de cazuri poate pune in pericol viata mamei, cat si a copilului.

In 1% din cazuri aceasta boala determina terminarea sarcinii prematur, sub 34 de saptamani. Preeclampsia ramane una dintre cele mai mari probleme de morbiditate si mortalitate materno-infantila in tarile civilizate”, sustine dr. Bogdan Muresan, medic primar Obstetrica – Ginecologie, adaugand ca echipa multidisciplinara din cadrul Centrului de medicina fetala din Spitalul Premiere pe care o coordoneaza este formata din medici ginecologi si neonatologi bine pregatiti si instruiti sa gestioneze astfel de cazuri complexe.

A venit la control si a nascut de urgenta

Undeva in jur de 29 de saptamani, lucrurile au inceput un picut sa se modifice. Surpriza a fost o complicatie, un sindrom HELLP, la care nu se mai putea astepta, nu se mai putea intarzia momentul cezarienei”, explica dr. Cezara Muresan, medic primar Obstetica-Ginecologie, adaugand ca “un procent mai mare din pacientele cu hipertensiune preexistenta sarcinii ajung sa dezvolte preeclampsie, fapt care aceentueaza aparitia riscurilor si evolutia mai severa a bolii”.

Lavinia isi aminteste ca nu se astepta sa fie nevoie sa-l nasca pe Lucas atat de devreme: “Am ajuns la spital, credeam ca sunt pe monitorizare si in jumatate de ora au venit rezultatele la analize si mi-a zis domnul anestezist ca trebuie sa intram in operatie”.

Iar decizia de a realiza o cezariana de urgenta s-a dovedit a fi cea mai buna, atat pentru viitoarea mama, cat si pentru puiul sau. “Este o decizie incarcata de responsabilitate pentru ca discutam despre supravietuirea copilului [...] Trebuie extrem de fin examinat si ales momentul extractiei, astfel incat sa fie beneficiul maxim, in ideea de a reduce riscul prematuritatii severe”, sustine dr. Bogdan Muresan, medic primar Obstetrica – Ginecologie si coordonatorul Centrului de medicina fetala din cadrul Spitalului Premiere.

Un miracol de Paste

mama

Lucas a venit pe lume in sambata dinainte de Pasti, cu 1270 de grame si a pus probleme la inceput. Pe langa problemele respiratorii, a facut boala hemoragica, a facut anemia prematurului, a facut un icter mai intens, dar a fost un luptator”, isi aminteste dr. Dana Stiube, medic primar Neonatologie. 

Asemenea altor zeci de bebelusi veniti pe lume mult prea devreme in Maternitatea din cadrul Spitalului Premiere, Lucas a beneficiat din plin de avantajele metodei skin-to-skin, practicata cu sfintenie in sectia de terapie intensiva neonatala. “Folosim metoda skin-to-skin la prematuri, indiferent cat ar fi de mici si mamicile sunt indrumate sa le citeasca povesti. [... ] Orice prematur care creste intr-o sectie de terapie intensiva reprezinta o munca de echipa. Responsabil de caz ramane pana la externare medicul curant, dar tot ceea ce se intampla cu acel copil cunoaste intreaga echipa. Nu pot sa nu mentionez munca asistentelor care depun extraordinar de mult efort impreuna cu doamnele infirmiere, pentru ca ele participa in mod direct la ingrijirea si cresterea copiilor prematuri”, explica dr. Daniela Popescu, medic primar neonatolog si seful sectiei Neonatologie din cadrul Spitalului Premiere.

Grija si daruirea medicilor, asistentelor si infirmierelor de la Neonatologie nu trec neobservate de parinti, a caror preocupare constanta este sa-si stie copilul in siguranta: “M-am simtit tot timpul sprijinita, mi s-a oferit suport, toata lumea a fost foarte amabila si cel mai important pentru mine, ca tot timpul il stiam pe Lucas in siguranta, ca este bine”, ne-a spus Lavinia in ziua in care Lucas a fost externat. 

Micutul luptator a plecat acasa, alaturi de parinti, sanatos si cu mai bine de un kg in plus, cantarind 2550 de grame. 

Fiecare caz de prematur are ceva aparte, ceva al lui. Cred ca satisfactia suprema este ziua externarii, atunci cand ii dai drumul in viata alaturi de parinti”, conchide medicul neonatolog Daniela Popescu.

Surse:
www.pregnancybirthbaby.org.au
www.healthline.com
www.mayoclinic.org