Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Bebelusii nascuti inainte de termen, sarbatoriti la Spitalul Regina Maria Brasov

Articol de Silvana Pătrăşcanu Senior Editor
Luna noiembrie este dedicata copiilor nascuti prematur. Statistica arata ca unul din zece bebelusi se naste inainte de termen, iar in Romania este vorba de aproape 20.000 de copiii. Unii dintre ei au nevoie de ingrijiri minime pentru a depasi cu succes prematuritatea, in timp ce altii necesita un suport complex si o atentie speciala pentru a se recupera.

Printre acestia din urma se numara si bebelusii care au venit pe lume, mult prea repede, la Maternitatea Spitalului Brasov. Pentru a sarbatori pasul urias spre normalitate pe care au reusit sa-l faca, sustinuti de dragostea parintilor si de suportul dedicat al medicilor neonatologi, la Spitalul Regina Maria Brasov, Ziua Mondiala a Prematuritatii a fost marcata de o intalnire cu copiii care s-au nascut inainte de termen in maternitatea din cadrul retelei de sanatate si mamele lor. Aceasta este povestea lor. 

Rata prematuritatii - 10%

Prematuritatea este o provocare majora, pentru bebelusi, in primul rand, apoi pentru mama si tatal acestuia si, nu in ultimul rand, pentru medicul neonatolog. Toti trec prin experiente cu o incarcatura emotionala extrem de puternica, iar asta creeaza legaturi care nu se mai pot desface. „Povestile nou-nascutilor sunt prezente in mintea si-n sufletul nostru si le pastram acolo pentru totdeauna”, spune dr. Andreea Bordeianu, medic neonatolog la Spitalul Regina Maria Brasov. „Trebuie sa ai deschiderea de a comunica cu nou-nascutii si trebuie sa dai dovada de empatie in relatia cu ei, dar si cu parintii”, completeaza dr. Laura Bigiu, medic cu 20 de ani de experienta in neonatologie, la acelasi spital.
 

In Romania, rata prematuritatii se mentine intre 8-10% de 10 ani. Bebelusii nascuti inainte de saptamana 37 de sarcina au de infruntat mai multe riscuri si complicatii, comparativ cu cei nascuti la termen. Cu ajutorul puterii extraordinare a mamelor care nasc copii prematur si a unei unei echipe medicale foarte bine pregatita din punct de vedere profesional, bebelusii ajung sa creasca mari si puternici. Forta micilor pacienti, iubirea parintilor si devotamentul medicilor merita sarbatorite, iar luna noiembrie, dedicata copiilor prematuri, a fost cel mai potrivit moment. 

Dr. Laura Bigiu: „Suntem alaturi de paciente inca din prima clipa in care trec pragul Spitalului Regina Maria Brasov si le oferim acestora un mediu echipat la cele mai inalte standarde, astfel incat cei mici sa vina pe lume in siguranta. Am reluat sarbatoarea dedicata victoriilor obtinute de micutii care s-au grabit sa ajunga pe lume și ne bucurăm mult pentru asta”.
 

Matei - 35 de saptamani si 6 zile

Matei a fost atat de mic la nastere incat a fost nevoie sa stea primele lui doua saptamani de viata in incubator. In tot acest timp a fost supravegheat permanent de medici. In noiembrie 2022 Matei implinise deja un an si se dezvolta perfect normal, fara ca prematuritatea sa fi lasat vreo urma. 

Irina, mama lui povesteste: „Am ales sa nasc la Regina Maria pentru ca aveam incredere in expertiza medicilor si a fost cea mai buna decizie pe care am luat-o in conditiile in care a fost necesara o interventie cezariana de urgenta, cand sarcina mea avea doar 35 de saptamani si 6 zile. A urmat o perioada dificila pentru noi, insa am primit toate sustinerea de care aveam nevoie de la medici si de la cei care l-au ingrijit pe Matei si m-au ajutat pe mine. Cel mai important a fost ca, in fiecare clipa, l-am stiut pe Matei in deplina siguranta, pe maini bune”.
 

Alexander - cezariana de urgenta

Alexandra, mama lui Alexander l-a adus pe lume prin operatie de cezariana de urgenta, dupa 13 ore de travaliu. A ales Spitalul Regina Maria Brasov pentru ca a avut nevoie sa se simta in siguranta si sa aiba incredere in medicii din jurul ei, atat pentru bebelusul ei, cat si pentru ea. 

„Este important sa gasesti medici si o clinica de incredere. Desi au fost mari emotii la nasterea lui Alexander si situatia a ajuns la limita, in final experienta a fost una minunata. Baietelul meu, Alexander a avut probleme de respiratie la nastere, a avut nevoie de interventii de urgenta si a stat o vreme in incubator. Dar, cu ajutorul medicilor, al asistentelor, totul s-a rezolvat cu bine, iar momentul in care l-am alaptat prima oara a fost extraordinar. Nu pot uita rabdarea medicilor cu mine, cand eu eram foarte agitata pentru starea lui Alexander si nici modul in care mi-au raspuns cu intelegere, empatie si calm la zecile mele de intrebari. Asta nu se poate uita.”, mentioneaza Alexandra.

Alexander are acum 3 ani si 5 luni si este fratele cel mare al unui bebelus de sase luni care a venit pe lume tot la Maternitatea Regina Maria Brasov. „Dupa experienta cu Alexander, Regina Maria era singurul lor din lume unde as fi avut curaj sa nasc a doua oara!”, adauga Alexandra. 

„Cea mai importanta calitate a unui neonatolog este sa fie om, iar asta presupune sa dai dovada de empatie, sa reusesti sa interpretezi semnele pe care bebelusii le transmit in mod subtil, dar si sa oferi parintilor ajutorul de care au nevoie atunci cand copilul lor are probleme de adaptare la viata extrauterina, pentru a-i sustine in perioada dificila pe care o traiesc. Este foarte greu si este o responsabilitate uriasa sa ai in grija copii atat de dependenti de deciziile noastre, dar aduce atat de multe satisfactii…”, spune medicul Laura Bigiu.
 

Georgiana, mama lui Andrei

Andrei s-a nascut in a 34 saptamana de sarcina. Acum are 2 ani si 5 luni. Prezent alaturi de parintii sai la sarbatoarea prematurilor de la Spitalul Brasov, Andrei s-a distrat de minune, s-a jucat si a cantat alaturi de animatorii petrecerii. 

Georgiana, mama lui Andrei: „A venit pe lume foarte repede, la doar 34 de saptamani, exact pe 1 iunie. Era o zi de luni. Se intampla exact in plin val de COVID-19. Din cauza masurilor de siguranta, care aveau ca scop protejarea bebelusilor, nu l-am putut vedea decat dupa doua zile, cand a fost sigur ca sunt sanatoasa, conform testului RT-PCR. Primele lui zile de viata au fost ocrotite cu toata atentia de medicii de la sectia de neonatologie. Primeam in fiecare zi fotografii si filmulete cu el. Le am si acum! Exceptionale amabilitatea si grija medicilor si a asistentelor. Daca as naste a doua oara, tot aici as alege sa vin.”, sustine Georgiana.

Misiunea medicului neonatolog este aceea de a oferi nou-nascutului un start bun in viata, de a identifica problemele acestuia si de a interveni prin mijloacele pe care i le pune la dispozitie medicina moderna, inclusiv prin tehnologie adecvata. „În teorie, noi, neonatologii, ingrijim copiii in prima lor luna de viata, dar prin natura legaturilor care se creeaza tinem legatura cu parintii mai mult. In aceasta specialitate medicala, poate mai mult decat in altele, cred ca este nevoie de mai multa tarie de caracter in situatiile dificile sau in cele care impun o decizie spontana. Mai cred ca un neonatolog trebuie sa aiba foarte multa rabdare si blandete cu micii nostri pacientii, care sunt asa de fragili uneori!”, conchide medicul Andreea Bordeianu.
 

Petrecerea copiilor

Matei, Alexander, Andrei si inca multi altii au fost prezenti la petrecere. 

O sarbatoare a prematurilor este un moment cu o incarcatura impresionata. Este vorba despre victorie, despre profesionalism, despre ambita de a oferi copilului nou-nascut aflat intr-o situatie critica, in primele lui ore de viata, sansa la o dezvoltare normala. O astfel de sarbatoare este despre dragoste si despre a fi puternic. In fragilitatea copiilor prematuri sta o forta impresionanta, alimentata de dragostea parintilor si de lupta tenace a medicilor. 

„A fost o onoare sa organizam si sa gazduim un astfel de eveniment. Ne-am bucurat alaturi de parinti si de copii si ne-am minunat cat de mult au crescut. Nu pot descrie in cuvinte cum te simti in momentul in care ii vezi sanatosi si fericiti, stiind prin ce clipe grele au trecut la inceput. Legatura cu parinti acestor copii puternici ramane intensa si foarte apropiata in primii ani de viata. Pacientele noastre ne pot contacta oricand au vreo nelamurire, iar noi le oferim informatii complete despre alimentatia si ingrijirea copiilor. Si este bine si normal sa fie asa.”, povesteste Edit Vajna, asistent sef neonatologie.

Echipa de medici neonatologi din cadrul Spitalului Regina Maria Brasov are o experienta vasta in ceea ce priveste gestionarea cazurilor de bebelusi nascuti prematur sau cu afectiuni grave. 
Aceasta specialitate are nevoie de aparatura complexa care ofera sustinerea nou-nascutilor si de medici cu un nivel foarte ridicat de pregatire. 

Dr. Laura Bigiu: „Nu inceteaza sa ma uimeasca lupta, puterea si ambitia de a trai a copiilor, chiar si atunci cand situatia lor este incredibil de critica, cand vin pe lume cu pneumonii congenitale grave complicate cu pneumotorax, cu hipertensiune pulmonara, patologii care, cu toata interventia noastra, a personalului medical si a aparaturii de care dispunem, pot avea repercusiuni grave asupra nou-nascutilor. Cu ajutorul nostru reusesc sa le depaseasca si pornesc in viata cu o forta uluitoare. Un astfel de eveniment in care ne intalnim cu ei, mari, frumosi si sanatosi, este o sursa fantastica de energie pentru noi, medicii neonatologi. Este sarbatoarea victoriei!”
 

Servicii de consiliere 

Un prematur este un copil delicat in primele luni, iar cel mai bun suport atunci cand este echilibrat si poate pleca acasa este alimentatia naturala. Pentru prematuri in mod special, pentru toti copii in general, alaptarea este un beneficiu care nu poate fi egalat. 

Exact pentru acest motiv, mamele care aleg sa nasca la Spitalul Regina Maria Brasov au la dispozitie si servicii de consiliere in alaptare si de consiliere psihologica, de care se pot bucura atat dupa nastere, cat si dupa externare.

„Mamele au nevoie de confort emotional in primii ani de viata ai celui mic, iar noi de asta ne ocupam. In cadrul intalnirii dedicate mamelor si copiilor lor nascuti prematur ne-am putut intalni cu bebelusi pe care ii stim inca din 2019 si ne-am bucurat enorm sa ii vedem. Primim poze si dupa externare, astfel incat mi-a fost usor sa ii recunosc pe multi dintre ei. Am stat langa acesti bebelusi inca din primele momente de viata si ne-am asigurat ca au parte de tot ce au nevoie pentru a creste mari si sanatosi.”, afirma Anisoara Mihai, consultant alaptare si lactatie acreditat international.
 

Prematuritatea si riscurile

Intra in categoria bebelusilor prematuri toti cei care vin pe lume cu mai mult de trei saptamani inainte de termen, ceea ce inseamna inainte de saptamana 37 de sarcina, in conditiile in care nasterea la termen are loc in cea de-a 40-a saptamana de sarcina. Nasterea inainte de termen poate prezenta riscuri grave pentru sanatatea copilului.

Nasterile premature se impart in patru categorii:

  • prematuritate extrema - cu varsta gestationala sub 28 de saptamani de gestatie; 
  • prematuritate mare intre 28–32 saptamani de gestatie; 
  • prematuritate moderata cu varsta gestationala cuprinsa intre 32–34 saptamani de gestatie; 
  • prematuritate tarzie - intre a 34-a si 36-a saptamana de sarcina.

Fatul are nevoie de toate cele 40 de saptamani pentru a fi complet adaptat la viata extrauterina, iar cei care se nasc inainte de termen pot avea disfunctii organice severe ca urmare a faptului ca nu au parcurs toate etapele dezvoltarii lor intrauterine. Bebelusii prematuri tind sa aiba probleme cu inima, creierul, plamanii sau ficatul. Unele dintre cele mai frecvente afectiuni de sanatate ale copiilor prematuri sunt:

  • Apnee de prematuritate sau pauze mai lungi de 20 de secunde intre respiratii, in timpul somnului.
  • Displazie bronhopulmonara sau plamani subdezvoltati.
  • Hemoragie intraventriculara sau sangerare la nivelul creierului.
  • Enterocolita necrozanta sau inflamatie a intestinelor.
  • Sepsis neonatal sau infectie a sangelui.
  • Ductus arteriosus patent (PDA) sau flux sanguin anormal in inima.
  • Retinopatie a prematuritatii sau vase de sange subdezvoltate in ochi.

Un bebelus nascut prematur produce totodata un impact emotional major asupra parintilor sai. Femeile care nasc prematur sunt mai expuse la depresie postpartum si tulburare de stres posttraumatic. 

Nasterea prematura poate avea loc brusc, fara o cauza cunoscuta. Principalele motive care pot duce la o nastere prematura sunt: 

  • diabetul sau infectiile materne; 
  • sarcini multiple; 
  • preeclampsie (tensiune arteriala crescuta in timpul sarcinii); 
  • probleme ale uterului si colului uterin; 
  • un interval prea scurt intre doua sarcini succesive (mai putin de 18 luni intre doua nasteri);
  • sangerari vaginale sau infectii in timpul sarcinii; 
  • femeile cu varsta sub 20 si peste 40 de ani; 
  • antecedente familiale de nasteri premature; 
  • femei cu greutate mica in timpul sarcinii. 

Sugarii prematuri au adesea nevoie de ingrijiri medicale specializate intr-o unitate de terapie intensiva neonatala care le ofera suport respirator, hranire adecvata, mentinerea temperaturii corpului la valoarea ideala, dat fiind faptul ca sistemele de termoreglare esentiale supravieturii nu sunt adaptate la viata extrauterina. Prematurii mai au nevoie si de un tratament medical adecvat cu situatia specifica a fiecaruia, astfel ca problemele sa fie gestionate fara a lasa sechele.