Dupa ce a ramas insarcinata, Andreea stia ca atat ea, cat si bebelusul ei vor fi pe maini bune in grija dr. Adina Vadanuta, medic primar Obstetrica-Ginecologie la Maternitatea din cadrul Spitalului REGINA MARIA Brasov: “O cunosc pe doamna doctor Vadanuta de mai mult timp, m-a monitorizat pe tot parcursul sarcinii si mi-a dobandit increderea. Ca orice femeie la prima sarcina, aveam multe temeri si intrebari, insa empatia cu care am fost tratata m-a convins ca sunt pe drumul cel bun”.
Iar acest drum nu a fost tocmai usor. Inca dinainte de a ramane insarcinata, Andreea fusese diagnosticata, printre altele, cu astm bronsic, trombofilie si hipotiroidism – afectiuni care pot marca starea de sanatate a mamei, dar si dezvoltarea bebelusului.
Andreea si bebelusul ei au fost evaluati foarte des
Avand in vedere patologia preexistenta sarcinii, Andreea a fost evaluata mult mai des decat se intampla in cazurile obisnuite.
“Andreea a avut o sarcina dificila, greoaie, din perspectiva patologiei materne asociate sarcinii la care s-a adaugat o restrictie de crestere fetala marcata. A fost nevoie de o monitorizare atenta pentru o evolutie favorabila”, explica medicul ginecolog Adina Vadanuta.
Pe parcursul sarcinii, medicul ginecolog a constatat ca bebelusul avea restrictie de crestere, adica nu crestea suficient de bine. Iar monitorizarea ecografică, investigatia din ultimul trimestru de sarcina au aratat ca „bebelusul nu mai crestea si a trebuit sa fie scos”.
“Restrictia de crestere marcata cauzata de insuficienta placentara ne-a determinat sa finalizam nasterea prin operatia cezariana, intrucat riscurile erau foarte mari”, sustine dr. Adina Vadanuta.
Riscuri asociate restrictiei de crestere intrauterina
Restrictia de cresterii intrauterina apare atunci cand ecografiile prenatale arata ca bebelusul este mai mic decat ar trebui sa fie, deoarece nu creste intr-un ritm normal in uter. O forma usoara nu cauzeaza, de obicei, probleme pe termen lung, iar majoritatea bebelusilor reusesc sa recupereze pana la varsta de 2 ani diferenta in inaltime si greutate. O forma severa, insa, poate conduce la complicatii grave atat inainte, cat si dupa nasterea copilului. Severitatea acestor complicatii depinde de cauza si de cat de severa este restrictia de crestere, precum si de momentul in care aceasta incepe in timpul sarcinii.
Posibilele complicatii asociate restrictiei de crestere intrauterine includ:
- Deces intrauterin
- Nastere prematura si greutate mica la nastere
- Probleme in gestionarea stresului nasterii vaginale
- Scaderea nivelului de oxigen
- Hipoglicemie
- Rezistenta scazuta la infectie
- Scor Apgar scazut - este calculat imediat dupa nastere dupa verificarea starii fizice a nou-nascutului, pentru a stabili daca are nevoie de ingrijiri medicale speciale
- Sindomul de aspiratie de meconiu – apare la 2% din nasteri si consta in eliminarea meconiului in lichidul amniotic si inspirarea acestuia de bebelus. Poate duce la probleme de respiratie
- Probleme de control al temperaturii corpului
- Numar neobisnuit de mare de globule rosii
- Probleme de crestere pe termen lung
Minunea de 1,9 kg si 42 de cm
“Am ajuns la Spitalul Regina Maria Brasov si am fost internata de urgenta. Eram informata inca de la semnarea contractului de nastere despre costuri si, chiar daca pentru noi a fost un efort, nu am ezitat nicio clipa sa raman aici. Am nascut a doua zi prin cezariana, la 36 de saptamani, un bebelus prematur care cantarea 1,9 kg si avea 42 cm. Avand in vedere ca in trecut am avut mai multe interventii chirurgicale, dupa aceasta operatie m-am recuperat foarte usor. Mi-au adus fetita langa mine inca de cand eram in ATI, iar apoi, m-am ridicat cu usurinta si m-am dus la incubator, acolo unde a stat cateva zile. Ba mai mult, desi nu puteam sa alaptez, am reusit cu ajutorul echipei medicale sa ii administram laptele meu”, isi aminteste Andreea.
Venita pe lume prematur, micuta de nici 2 kg a stat in grija echipei medicale de neonatologie 7 zile, din care 5 a avut nevoie sa fie hranita cu ajutorul unor perfuzii, deoarece a avut o adaptare digestiva dificila. Pe langa aceasta, bebelusul a prezentat si anemie congenitala. In tot acest timp, medicii neonatologi si asistentele medicale i-au fost alaturi si au ajutat-o pe Andreea sa-si depaseasca temerile.
“Foarte important in acest proces a fost faptul ca mama era extrem de comunicativa. A inteles inca de la inceput riscurile la care sunt expusi bebelusii nascuti prematur, insa temerile ei au fost inlaturate chiar din primele zile de viata ale copilului. Dupa externare, am continuat sa vorbim. Am monitorizat evolutia copilulului la fiecare doua-trei zile, prin telefon, iar faptul ca mama si copilul sunt bine este cea mai mare multumire a unui medic", spune dr. Laura Bigiu, medic primar Neonatologie.
Andreea se bucura acum de noul statut de proaspata mamica si experimenteaza toate emotiile si trairile care vin odata cu enorma responsabilitate de a avea grija de un mic pui de om: “Suntem o familie fericita. Ne bucuram in fiecare clipa de minunea pe care ne-a daruit-o Dumnezeu si cred ca am avut o mare sansa sa am alaturi medici dedicati, devotati si implicati. Daca ar trebui sa reiau tot procesul, nu as schimba nimic”.
Consultanti:
Dr. Adina Vadanuta, medic primar Obstetrica-Ginecologie
Dr. Laura Bigiu, medic primar Neonatologie.
Surse:
www.chop.edu
www.niddk.nih.gov
www.hopkinsmedicine.org
www.stanfordchildrens.org
www.webmd.com