Este adevarat ca trendul nasterilor naturale este in scadere si nu numai in Romania, ci in toata lumea. Dar la fel de adevarat este ca nasterile naturale sunt incurajate de medicii obstetricieni, care isi ofera tot sprijinul viitoarelor mamici, daca acestea isi doresc sa nasca natural. Printre acesti medici care promoveaza si incurajeaza nasterea naturala se numara si dr. Bogdan Cioata, medic primar Obstetrica-Ginecologie la Maternitatea din cadrul Spitalului Premiere din Timisoara.
"Nasterea este un proces fiziologic cu o evolutie mai lenta sau mai rapida, in functie de parametrii individuali. Din experienta proprie pot spune ca echilibrul interior al mamei si raportarea corecta si pozitiva fata de procesul nasterii sunt cele mai importante”, sustine dr. Bogdan Cioata.
Povestea unei nasteri naturale
Raluca si-a dorit mult sa poata sa nasca natural, s-a informat si a urmat intocmai recomandarile medicului obstetrician Bogdan Cioata, care i-a monitorizat sarcina. Iar cand i-a venit sorocul, nasterea a decurs conform tuturor asteptarilor.
"Am ajuns la spital alaturi de domnul doctor Bogdan Cioata, un om minunat. Stiam ca increderea in el va face ca nasterea sa fie o amintire frumoasa..”, isi aminteste Raluca.
Bineinteles ca viitoarea mamica avea mari emotii, dar a urmat sfaturile medicului obstetrician si ale medicului neonatolog Daniela Popescu si a reusit sa aiba parte de acea nastere la care visa: “Imi aduc aminte ca in momentul expulziei, am auzit o voce intrand in sala de nasteri, o voce frumoasa si cu rezonanta. «Buna dimineata, numele meu este Daniela Popescu, medicul neonatolog, care se va ocupa de bebelusul dumnevoastra, impreuna cu echipa mea» Si apoi m-ati luat de mana.. sotul in dreapta, dumnevoastra in stanga, iar cu cealalta mana mi-ati pus o compresa rece pe frunte. Domnul doctor Bogdan Cioata imi spunea «hai ca poti». Iar eu, epuizata, m-am uitat la dumneavoastra si v-am zis «nu mai pot..» , iar dumneavoastra mi-ati spus pe un ton ferm «haideti ca puteti. Impingeti acum cat puteti si tineti aerul, nu ii dati drumul!». Am uitat durerea, dar vorbele astea nu!”.
La randul sau, dr. Bogdan Cioata isi aminteste ca “Raluca a depasit orice temere sau frica si a luat travaliul ca atare, reusind sa gaseasca resurse de relaxare intre contractii si pastrand o atitudine deschisa, vizualizand constant nasterea. E o placere sa conlucrez cu paciente deschise, care doresc sa imbratiseze nasterea ca pe ceva implinitor si nu pun presiune pe ele si nu accepta nici presiuni exterioare in acest context. A fost o placere sa particip la nasterea Alexiei. Felicitari mamei!".
Alexia a primit nota 10 la nastere
"Felicitari. Este superba si curata, dimensiuni de fotomodel!" – sunt cuvintele spune de medicul neonatolog Daniela Popescu in momentul in care i-a asezat pe piept proaspetei mamici bebelusul mult asteptat si dorit.
Alexia a avut o greutate la nastere de 3450 kg, a primit nota 10, ceea ce a permis ca ea sa fie pozitionata imediat dupa nastere la pieptul mamei si sa beneficieze de contactul "skin-to-skin".
“A fost alaptata din prima ora de viata si pe tot parcursul internarii, la cerere, iar cea mai mare parte a timpului si-a petrecut-o alaturi de mama sa in salon. Proaspata mamica a fost foarte receptiva la toate informatiile, colaborativa si implicata in ingrijirea bebelusului. Intre mine ca medic si mamica Alexiei s-a creat o relatie bazata pe incredere si respect, care a continuat si dupa externare”, ne-a marturisit dr. Daniela Popescu.
Puterea unei relatii medic – pacient, bazata pe incredere si respect
Orice relatie are nevoie de o baza solida, construita pe incredere si respect. Iar atentia si grija aratate de dna doctor Daniela Popescu, precum si de intreaga echipa din sectia de Neonatologie a Spitalului Premiere au transmis mamei increderea necesara pentru a urma intocmai recomandarile personalului medical.
Raluca isi aminteste foarte clar momentul in care dna dr. Daniela Popescu i-a adus “instructiunile de folosire” ale bebelusului, cu rugamintea sa le invete ca pe Tatal nostru, dupa care a ajutat-o sa-si alapteze fetita: “Imi vine sa plang si acum, daca nu era doamna doctor Daniela Popescu, eu nu reuseam nici in ziua de astazi sa imi atasez puiul la san… Iar echipa dumneaei, toate fetele pe care le-am intalnit au fost dragute si zambitoare in permanenta.. Va apreciem si multumim pentru tot”.
Dupa externare, Raluca a mers cu Alexia lunar in vizita la doamna doctor Daniela Popescu, pentru a urmari evolutia micutei: “Intotdeauna plecam linistiti. Stiti cat de mult inseamna pentru un parinte sa plece linistit si sigur de la medic? De fiecare data doamna doctor o priveste pe Alexia cu iubire, iar ea intotdeauna se agata de gatul doameni doctor si rade”.
Dr. Daniela Popescu sustine ca relatia pe care medicul o stabileste cu bebelusul in timpul consultului medical este foarte importanta: “Mama este atenta la stabilitatea, emotia si linistea copilului in momentul consultului, la modul in care raspunde la reactiile tale, la cum i te adresezi copilului, cum faci ca un consult sa decurga sub forma de joaca, astfel incat copilul sa ramana vesel si sa colaboreze cu tine. Si, da, chiar se poate, mai ales atunci cand bebelusul este urmarit periodic de aceesi persoana, aceasta devenindu-i familiara. Bineinteles ca exista si niste trucuri pe care noi ca neonatologi si pediatri le cunoastem, le furam de la cei care ne formeaza ca medici, iar apoi unele le deprindem prin propria experienta"
Raluca ne-a mai povestit ca toate sfaturile oferite de doamna dr. Daniela Popescu au pregatit-o mai bine pentru meseria de parinte.
Consultanti:
Dr. Daniela Popescu, medic primar Neonatologie
Dr. Bogdan Cioata, medic primar Obstetrica-Ginecologie