Rafaela a nascut natural la Maternitatea Spitalului Premiere din Timisoara, iar povestea ei este o pledoarie pentru nasterea naturala, desfasurata in ritmul propriu, fara epidurala si fara medicamente care sa declanseze si/sau sa intretina travaliul. Experienta ei descrie ceea ce medicii numesc „nasterea blanda”.
O decizie irevocabila
Din momentul in care sarcina a fost confirmata, Rafaela si-a dorit sa traiasca din plin fiecare moment, iar asta a inclus si nasterea naturala. Dorinta de a avea o experienta completa s-a accentuat pe parcurs, incurajata de faptul ca sarcina evolua perfect, fara niciun fel de complicatii, semne de intrebare sau posibile riscuri. „Am fost foarte hotarata sa nasc natural. Cand am luat decizia asta nu stiam de varianta unei nasteri blande, complet nemedicalizata, asa cum au nascut bunica si strabunica mea. Am aflat de aceasta oportunitate cu doar vreo luna inainte, dar pentru mine a fost clar ca asta este calea pe care vreau sa merg. Planul meu a fost incurajat constant de doctorul Bogdan Cioata, care mi-a fost alaturi mereu atunci cand a fost nevoie si ulterior pe parcursul travaliului”, isi aminteste Rafaela.
Baietelul Rafaelei a venit pe lume cu bine, este sanatos si se dezvolta perfect normal, asta in ciuda faptului ca ultima ecografie, inainte de declansarea naturala a travaliului arata clar ca fatul avea cordonul ombilical de doua ori infasurat in jurul gatului (dubla circulara de cordon). „Nu mi-a fost teama, pentru ca era o situatie pe care o stiam toti, daca ar fi fost vreo problema se putea interveni. Am fost amandoi in deplina siguranta, si eu si fiul meu!”, a completat tanara mama.
„Nasterea naturala este standardul dorit pentru o nastere. Nasterea blanda este cea care evolueaza in ritmul propriu, fara interventia medicului si este posibila atunci cand este cursiva, adica procesele sunt continue si normale. Este modul ideal, atat pentru mama cat si pentru copil, cu avantaje si pentru unul, si pentru celalalt, scopul fiind maturitatea pulmonara a fatului. Declasarea travaliului este provocata de fat, prin producerea unor substante care induc stimularea musculaturii uterine si demareaza tot procesul nasterii naturale, atunci cand fatul a ajuns la dezvoltarea pulmonara care-i permite sa respire aer, dar finalizarea procesului, care asigura functia pulmonara fetala, se face in timpul nasterii, in travaliu, sub efectul unor proteine si hormoni secretati atunci de organismul matern”, explica dr. Bogdan Cioata unul dintre beneficiile cele mai importante ale nasterii naturale.
Circulara de cordon pericervicala
Se intampla frecvent ca, in urma miscarilor fetale, cordonul ombilical sa se infasoare in jurul gatului. Procesul poate avea loc mai ales spre finalul sarcinii, cand fatul este mare si stadiul intrauterin limitat. O astfel de situatie nu este o indicatie pentru operatie cezariana. Copiii se pot naste in deplina siguranta, natural, avand cordonul ombilical de 2, 3 sau 4 ori infasurat in jurul gatului. Este insa obligatoriu ca in aceste situatii sa existe monitorizarea atenta si continua a fatului, dar si a travaliului si expulziei.
In ciuda acestei situatii, pe parcursul nasterii, fatul nu are niciun fel de riscuri ca urmare a circularei de cordon. Nu se sufoca pentru ca in uter fatul nu respira. In timpul nasterii daca cordonul este larg, va fi trecut peste capul copilului de catre medic, cu usurinta, iar daca este strans, se penseaza si se taie pentru a elibera bebelusul. In practica, in cazul sarcinilor urmarite, la care se cunoaste in urma ecografiilor prezenta circularei de cordon, nu exista riscuri dat fiind ca medicul care asista nasterea cunoaste contextul si este pregatit sa intervina, daca va fi necesar, prin manevre obstetricale adecvate.
„Nu este chiar atat de greu!”
Varianta de nastere blanda la Spitalul Premiere este cea in care organismul femeii este lasat sa deruleze etapele fiziologice in ritmul propriu, in conditii de confort si intimitate. Exista o sala de nastere adaptata la aceste cerinte, cu lumina discreta, muzica, dus si o cada unde femeia poate parcurge, in apa, o parte din travaliu. Tot procesul se deruleaza sub stricta supraveghere medicala, desi prezenta medicilor ramane discreta. Parturienta (femeia care naste) este asistata insa in permanenta de moasa calificata care are pregatire completa in obstetrica si care monitorizeaza continuu atat functiile vitale ale fatului, dar si pe cele ale mamei cu stetoscopul obstetrical sau fetoscopul, astfel incat femeia sa se poata misca liber, sa adopte pozitii confortabile care ajuta travaliul (minge, benzi elastice, spalier). In camera exista scaun de nastere si pat de nastere, care sustin pozitia optima de nastere si se adapteaza si functioneaza si ca masa ginecologica.
„Mi-am spus ca nu poate sa fie chiar atat de greu, desi am luat in calcul ca fiind prima nastere nu am de unde sa stiu cum este cu adevarat, cat de tare doare si ce capacitate voi avea eu sa gestionez ceea ce voi simti. Dar, au fost doua lucruri care m-au convins: faptul ca sarcina mea era una perfecta, apoi dr. Bogdan Cioata care mi-a spus cat de importanta este nasterea naturala, dar si cat de mare este satisfactia pe care o ai tu, ca femeie. Apoi a fost moasa Camelia Irimia, care a fost suportul meu pe toata perioada mai dura a travaliului si in momentul expulziei. Moasa a fost esentiala pentru ca m-a facut sa ma simt in deplina siguranta, primind tot ajutorul de care aveam nevoie”, povesteste Rafaela.
Moasa Camelia Irima este asistent Coordonator Bloc de Nastere, Spital Premiere, Timisoara si a oferit cateva informatii: „Nastera blanda, nemedicalizata, este un concept nou, dar este foarte cautat de femei, pentru ca le da posibilitatea de a avea control asupra propriei lor persoane, le respecta intimitatea, nevoia de confort si liniste, le ofera sustinere si siguranta. Femeia stie ca dincolo de spatiul privat este prezent medicul si neonatologul. Nasterea blanda nu inseamna a renunta la interventia medicului, ci a le avea si a le utiliza daca sunt necesare. Expulzia are loc in prezenta medicului, neonatologul este acolo si intervine daca copilul are nevoie. Oricum copilul va ajunge la neonatolog, dar daca totul decurge in regula, mai inainte copilul este pus pe pieptul mamei in ora magica. Si pentru a realiza toate acestea este nevoie ca starea de sanatate a mamei si a copilului sa fie foarte bune”.
„Dai tot pentru ca asta e scopul!”
Fiecare etapa a travaliului, apoi expulzia a fost ghidata cu calm de moasa Camelia Irimia si dr. Bogdan Cioata. Tanara mama povesteste mai departe: „Expulzia a fost cel mai dureros moment. Imi doream sa se termine mai repede, dar am fost constienta ca totul depinde doar de mine. Asa ca am dat tot! Stiam ca asta e scopul. Apoi a fost incredibil. Mi-am auzit copilul, am stiut ca este perfect sanatos si am avut cel mai dulce si complet sentiment. Amestecul acela de adrenalina si endorfine este fabulos si ai senzatia de bine, de implinire, simti ca ai facut ceva bun…”.
Recuperarea dupa nastere a fost foarte rapida. Baietelul Rafaelei si-a primit prima masa la doar cateva ore dupa ce a venit pe lume.
„Nașterea este pentru copil prima experiența și este definitorie pentru tot ceea ce urmeaza. Dar fiecare nastere este unica. Cand insotesti o pacienta in travaliu experimentezi, tu ca medic, o sumedenie de stari emotionale de la empatie, suport, tristete, frustrare, lupta cu temerile mamei, lupta cu limitele tale, teama uneori. Trebuie sa gasesti resurse pentru o remotivare continua…Poate parea o platitudine, dar este absolut minunat!”, concluzioneaza dr. Bogdan Cioata.
Porți deschise
Incepand din opt octombrie, de doua ori pe luna, in zilele de sambata, viitoarele mame pot vizita Blocul de Nasteri al Spitalului Premiere si traseul pe care-l urmeaza pacienta. Dupa finalizarea traseului au loc discutii si intrebari legate de nasterea naturala, nasterea nemedicalizata (blanda) si serviciile de care se poate beneficia in Maternitatea Spitalului Premiere din Timisoara. Responsabila pentru eveniment este moasa coordonatoare Camelia Irimia.
Consultanti: Dr. Bogdan Cioata, medic specialist Obstetrica-Ginecologie & moasa Camelia Irimia, Maternitatea din Cadrul Spitalului Premiere
Cere oferta personalizata
Siguranta, confortul si confidentialitatea sunt pe primul loc pentru Regina Maria.Inainte de a lua o decizie, afla toate detaliile despre pachetele de nastere si despre maternitatea in care alegi sa nasti.
Completeaza formularul si te vom contacta in cel mai scurt timp posibil.