Da, este sigur sa folosesti in sarcina medicamente pentru tratamentul astmului. De fapt, medicul pneumolog iti va recomanda sa folosesti tratamentul inhalator pentru a controla astmul in sarcina.
Desi majoritatea femeilor cu astm vor naste copii perfect sanatosi, daca astmul este necontrolat si ai exacerbari, copilul nu va primi suficient oxigen. Astmul necontrolat creste riscul de:
- Preeclampsie
- Hipertensiune arteriala
- Nastere prematura
- Nasterea unui copil cu greutate mica sau a unui copil mic pentru varsta gestationala
Nu poti sti cum va evolua astmul tau in sarcina. Se poate agrava, imbunatati sau nu se va ameliora fata de perioada de dinainte de a ramane insarcinata. Ceea ce se stie este faptul ca astmul se va manifesta mai putin pe perioada sarcinii, cu cat anterior era mai bine controlat. Daca astmul se va agrava in sarcina, atunci aceasta se va intampla in special in trimestrul 2 sau 3 de sarcina, cu un varf in jurul lunii a sasea.
Exista multe medicamente care se folosesc pentru tratamentul astmului, acestea fiind grupate in doua mari categorii:
Medicamentele antiinflamatorii
Aceste medicamente controleaza inflamatia si edemul de la nivelul bronhiilor. Ele nu actioneaza imediat si ca urmare, nu vor fi folosite in criza. In schimb, medicamentele antiinflamatorii vor avea un efect care se mentine de-a lungul timpului si vor imbunatati si preveni aparitia manifestarilor astmului. Corticosteroizii inhalatori sunt cele mai folosite medicamente antiinflamatorii, iar dintre acestia beclometazona este cea mai frecvent prescrisa in sarcina. Nu s-a dovedit ca aceste medicamente ar reprezenta vreun risc daca sunt administrate la femeia gravida.
Medicamentele bronhodilatatoare
Aceste medicamente actioneaza rapid atunci cand ai o exacerbare sau o criza de astm, relaxand si deschizand caile aeriene, ceea ce iti va permite sa respiri mai usor. Ventolin (salbutamol) este un bronhodilatator frecvent prescris pentru a fi luat in criza. In general, este considerat sigur pentru a fi folosit in sarcina.
Discuta cu medicul tau pneumolog despre tratamentul pentru astm daca intentionezi sa ramai gravida sau daca deja ai aflat ca esti insarcinata. Medicamentele care au fost cel mai mult folosite sunt frecvent recomandate in sarcina, deoarece despre acestea se stie ca sunt cele mai sigure. Medicamentele inhalatorii sunt mai sigure decat tabletele, deoarece o cantitate mult mai mica se absoarbe in sange si va ajunge la copil.
Este recomandat sa nu incepi sa folosesti acum montelukast (Singulair), deoarece se cunoaste mai putin despre siguranta lui in sarcina comparativ cu studiile despre corticosteroizii inhalatori. Totusi, daca inainte astmul tau era controlat cu acest medicament, medicul ti-ar putea recomanda sa continui administrarea lui pe perioada sarcinii. Riscul sa faci o exacerbare este mai mare decat potentialul risc al medicamentului.