Riscul este de a face toxoplasmoza, o infectie parazitara care poate fi transmisa prin fecalele unei pisici infectate. Daca nu ai avut niciodata inainte toxoplasmoza, este posibil sa te infectezi in timpul sarcinii si sa transmiti infectia la copil.
Toxoplasmoza poate produce simptome asemanatoare cu raceala, desi la majoritatea oamenilor nu apare nici un semn sau simptom. Daca devii infectata pentru prima data chiar inainte sau in timpul sarcinii, exista o probabilitate de 30% de a transmite infectia la copil (toxoplasmoza congenitala), chiar daca boala nu se va manifesta la tine.
Copilul este mult mai susceptibil de a face toxoplasmoza daca te infectezi in trimestrul trei de sarcina, riscul fiind mult mai mic daca faci boala in primul trimestru. Pe de alta parte, cu cat infectia apare mai devreme in sarcina, cu atat complicatiile la copil vor fi mai severe. Cele mai multe infectii la inceputul sarcinii vor duce la avort sau nasterea unui copil mort, in timp ce copiii care supravietuiesc se vor naste cu probleme serioase de sanatate:
- Epilepsie
- Ficat si splina marite de volum
- Icter
- Infectii severe ale ochilor
Doar un numar mic din nou-nascutii care au toxoplasmoza au simptome la nastere. Frecvent, copiii infectati nu vor dezvolta semne sau simptome – incluzand pierderea auzului, retard mental sau infectii severe la nivelul ochilor, decat tarziu in viata, ca adolescenti.
Desi aceste informatii te pot speria, inainte de a renunta la pisica ta, reconsidera aceste aspecte: pisicile care nu ies niciodata afara, au un risc extrem de mic de a transmite toxoplasmoza. De asemenea, daca inainte de a ramane insarcinata ai stat in preajma pisicilor, probabil ca esti imuna. Intreaba medicul obstetrician cum poti verifica asta.
In plus, poti reduce sansa de a te infecta luand masuri de igiena. Roaga pe altcineva sa schimbe nisipul si sa faca curat la litiera pisicii (nicioadata nu vei avea o scuza mai buna ca acum!), sau schimba zilnic litiera (dureaza mai mult de 24 ore pentru ca litiera sa devina contagioasa). Poarta manusi cand faci asta, precum si atunci cand lucrezi in gradina si spala-ti mainile cu atentie dupa aceea.