Cum ne putem proteja copiii de infectarea cu SARS-CoV2, ce inseamna picaturile Flügge si cat de eficienta este masca in combaterea imbolnavirii?
Ce sunt picaturile Flügge
Noul coronavirus se transmite prin contact direct cu particulele respiratorii de la persoana infectata. Aceste picaturi (denumite si picaturile Flügge, dupa numele bacteriologului si igienistului german Carl Flügge) sunt secretate de sistemul nazo-faringian si contin germeni patogeni care sunt expulzati in aer prin tuse, stranut, conversatie, ras. Prin evaporare, picaturile ajung sa isi reduca dimensiunile (devenind prea mici pentru a fi vizibile cu ochiul liber) si sa ramana in aer pe perioade lungi de timp, ceea ce contribuie la transmiterea pe cale aeriana a unor boli infectioase (nu doar virusul SARS-CoV-2, ci si meningita, varicela, gripa, rujeola, tuberculoza, tusea convulsiva etc.). In ceea ce priveste noul coronavirus, infectarea se poate produce si in urma atingerii suprafetelor contaminate cu aceste picaturi daca persoana isi atinge dupa aceea fata (ochii, nasul, gura). Si COVID-19 poate supravietui pe suprafete pana la cateva ore, insa substantele dezinfectante il pot elimina.
Desi noul coronavirus poate afecta persoanele de toate varstele, pana in prezent au fost inregistrate relativ putine cazuri de copii infectati. Pentru ca inca se studiaza impactul virusului asupra copiilor si pentru ca nu exista inca certitudini, specialistii recomanda purtarea mastii la copil, existand totusi opinii diferite in ceea ce priveste varsta de la care ar trebui sa poarte masca. Daca epidemiologii Centrului de Control al Bolilor din SUA (CDC) recomanda purtarea mastilor pentru cei de peste 2 ani, Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda utilizarea mastilor numai la copiii cu varste de peste 6 ani. Potrivit studiilor in cadrul carora au fost testate mai multe tipuri de masti, cele cu denumirea FFP2, fara valva, au fost cele mai eficiente, permitand accesul a doar 0,1% din particulele de tip aerosoli. Si mastile FFP2 cu valva protejeaza, insa permit eliberarea particulelor cand persoana respira. De asemenea, mastile realizate din cel putin doua straturi de bumbac s-au dovedit eficiente, la fel si mastile chirurgicale.
Principii de baza pentru siguranta
In cazul in care copilul nu prezinta simptome precum febra sau tusea, acesta poate merge la scoala. In loc sa il tii departe de scoala, de teama ca s-ar putea infecta, invata-l regulile de igiena: sa se spele frecvent pe maini, sa isi acopere nasul cu o batista atunci cand tuseste sau stranuta (sau sa o faca in pliul cotului), sa arunce servetelul imediat la cosul de gunoi si sa nu isi atinga ochii, gura sau nasul daca nu s-a spalat corect pe maini. Potrivit CDC, folosirea mastii si distantarea sociala raman la fel de importante odata cu redeschiderea scolilor. Folosirea mastilor, spun specialistii, este cu atat mai necesara cu cat distantarea sociala este dificil de mentinut. O serie de studii in cadrul carora a fost documentata transmiterea asimptomatica (persoanele nu dezvolta niciodata simptome) si presimptomatica (persoanele care nu au inca simptome) a SARS-CoV-2, rezultand ca, si in aceste situatii, virusul ramane contagios, iar mastile reprezinta un factor important de protectie.
Provocari in purtarea mastii la elevi
Utilizarea mastilor in scoli poate constitui o provocare, in special pentru elevii din clasele mici. Iata care sunt recomandarile CDC privind utilizarea mastii de catre scolari:
Trebuie sa poarte masca:
• Elevii care stau la mai putin de 2 m in autobuz
• Elevii care se afla la mai putin de 2 m cand intra sau ies din scoala
• Elevii care sunt asezati in banci la mai putin de 2 m intre ele sau care sunt implicati in activitati care presupun contact apropiat
• Elevii care beneficiaza de invatamant individual
Exista anumite situatii cand purtatul mastii impiedica buna desfasurare a unor activitati, dupa cum exista si anumite categorii de persoane care nu pot purta masca, de aceea, in astfel de cazuri este recomandat sa se ia masuri suplimentare de precautie:
• Elevii care iau parte la activitatile de educatie fizica (de luat in considerare desfasurarea activitatilor sportive in aer liber, cu distantare fizica)
• Elevii care mananca in spatii comune (precum cantina) (masca se poarta pana in momentul servirii mesei si imediat dupa, iar in timpul mesei se recomanda distantarea fizica - asezarea la distanta de cel putin 2 m)
• Elevii care prezinta astm sever sau probleme respiratorii (purtatul mastii este recomandat chiar si copiilor cu astm, deoarece ii protejeaza si le poate reduce expunerea si la alti poluanti care le inrautatesc simptomele; pentru acesti copii se pot lua in considerare mastile care asigura un confort mai mare, de exemplu mastile textile)
• Elevii cu probleme de auz sau care se bazeaza pe cititul pe buze pentru a comunica (se recomanda utilizarea mastilor transparente, daca sunt disponibile)
Pregatirea scolilor
Daca sunt aplicate o serie de masuri de baza, atat elevii, cat si profesorii, invatatorii sau personalul auxiliar pot fi in siguranta la scoala si pot contribui la oprirea raspandirii virusului.
Recomandarile OMS pentru scoli sunt: elevii, profesorii si personalul sa nu vina la scoala daca prezinta simptome de boala, institutiile de invatamant trebuie sa impuna regula spalatului pe maini cu apa si sapun sau dezinfectant pe baza de alcool si sa mentina spatiile dezinfectate (in special, suprafetele atinse de multe persoane), scolile trebuie sa sustina distantarea sociala si evitarea activitatilor care presupun contact apropiat. In cazul in care elevul nu se poate prezenta la cursuri trebuie sa primeasca sprijin pentru a avea acces la educatie prin metodele de invatamant desfasurate online.
Surse:
www.the-scientist.com
www.ecdc.europa.eu
www.cdc.gov
www.who.int