“Reteaua Regina Maria dispune la ora actuala de cea mai performanta aparatura si de specialisti imagisti cu o vasta experienta in domeniu, de aceea reusim sa venim in sprijinul medicilor clinicienilor si pacientilor nostri cu rezultate care au astazi o precizie exceptionala si pot detecta procese patologice inca din faze incipiente, cand au dimensiuni reduse, de doar cativa mm”, Sebastian Condrea.
Despre
“Colangio-pancreatografia RMN (MRCP) este o examinare RMN speciala prin care se obtin imagini de inalta rezolutie ale sistemelor hepatobiliar si pancreatic. Este o metoda neinvaziva, neiradianta, prin care reusim sa evaluam ficatul, vezica biliara, caile biliare, pancreasul si canalul pancreatic si putem sa diagnosticam o patologie complexa la acest nivel” explica medicul.
RMN sau rezonanta magnetica nucleara pe care se bazeaza MRCP este o investigatie care utilizeaza un camp magnetic puternic, unde de radiofrecventa si un computer pentru a crea o imagine de o claritate superioara a diferitelor organe sau tesuturi ale organismului uman. Este o investigatie de o acuratete foarte ridicata, recomandata in special in cazul tesuturilor moi, in detrimentul CT-ului (tomografiei computerizate).
RMN reuseste sa detecteze in detaliu leziunile mici, sa le examineze in diferite planuri, ceea ce ajuta la localizarea si descrierea lor, fiind o explorare foarte utila inaintea interventiilor chirurgicale.
Spre deosebire de examenele conventionale cu raze X si tomografia computerizata (CT), RMN nu utilizeaza radiatii. In schimb, undele de radiofrecventa realineaza atomii de hidrogen care exista in mod natural in organism. Pe masura ce atomii de hidrogen revin la pozitia lor obisnuita, ei emit cantitati diferite de energie, in functie de tipul de tesut corporal in care se afla. Scanerul RMN capteaza aceasta energie si creeaza o imagine folosind aceste informatii.
RMN-ul are adesea o capacitate mai buna de a diferentia intre tesutul bolnav si cel normal fata de razele X, CT si ultrasunetele.
Indicatii
Medicii folosesc aceasta investigatie pentru a examina bolile ficatului, vezicii biliare, cailor biliare, pancreasului si canalelor pancreatice. Acestea includ posibile tumori, pietre, inflamatii sau infectii. Este o examinare destinata atat adultilor cat si copiilor.
MRCP este o alternativa neinvaziva la colangiopancreatografia retrograda endoscopica (ERCP), oprocedura de diagnostic care utilizeaza endoscopia , prin care este introdus in corp un instrument optic cu lumina pentru a examina interiorul tubului digestiv, caile biliare si pancreatice, folosind o substanta de contrast iodata si imagistica cu raze X.
ERCP este o procedura invaziva care evalueaza caile biliare si/sau canalul pancreatic, spre deosebire de colangio-pancreatografia prin RMN care este atat noninvaziva, cat si neiradianta.
Indicatiile colangio-pancreatografiei prin RMN (MRCP) se refera la afectiunile biliare sau pancreatice de tipul:
- patologie malformativa
- patologie inflamatorie
- litiaza biliara (calculi sau pietre)
- afectiuni tumorale
- evidentierea variantelor anatomice (pancreas divisum, ducte biliare aberante)
- pancreatite cronice
- postoperator pentru bilantul litiazei restante
- evaluarea arborelui biliar evidentiind nivelul si natura obstacolului si aspectul cailor biliare proximal si distal de acesta.
- MRCP este singura examinare imagistica disponibila pentru evaluarea anastomozei coledoco-jejunale.
De ce sa alegi MRCP?
In primul rand RMN este o tehnica de scanare non-invaziva care nu necesita expunere la radiatii si are un grad de acuratete crescut. RMN-ul poate oferi imagini detaliate ale structurilor tesuturilor moi din organism (cum ar fi ficatul, pancreasul si multe alte organe). Acest nivel de detaliu face din RMN un instrument de nepretuit in diagnosticarea si evaluarea precoce a cancerului.
“Colangio-pancreatografia prin RMN este superioara examinarii CT (tomografie computerizata) in evaluarea neoplasmelor (tumorilor) pancreatice chistice, evidentiind prezenta sau absenta comunicarii cu ductul pancreatic principal, ajutand la alegerea tratamentului optim” sustine dr. Sebastian Condrea.
RMN-ul poate ajuta medicii sa evalueze structura unui organ si cat de bine functioneaza.
Uneori medicii folosesc o substanta de contrast pentru e evidentia mai bine anumite structuri.
“Comparativ cu substanta de contrast pe baza de iod utilizata la o examinare CT, substanta utilizata la RMN care contine gadoliniu este mult mai putin probabil sa cauzeze o reactie alergica, are o rata semnificativ mai redusa de inducere a unei nefropatii sau de accelerare a unei boli renale preexistente” conchide medicul imagist.
Un alt avantaj incontestabil este ca MRCP poate produce imagini comparabile cu cele obtinute cu un test mai invaziv numit colangio-pancreatografie retrograda endoscopica (ERCP), care este o metoda invaziva de diagnostic si tratament, insa fara riscurile asociate acestei proceduri, inclusiv pancreatita sau inflamatia pancreasului, perforarea intestinelor si a canalelor pancreatice si biliare, sedarea intravenoasa necesara pentru CPRE.
“Avantajele MRCP fata de ERCP sunt reprezentate de lipsa manipularii endoscopice, costuri mai reduse, de lipsa iradierii si a complicatiilor iatrogene, dar, cel mai important, diagnosticarea inclusiv a patologiilor extraductale (din afara cailor biliare)”, adauga medicul.
Cum te pregatesti pentru aceasta investigatie?
MRCP nu necesita o pregatire speciala comparativ cu o examinare RMN obisnuita.
“O examinare RMN, in general, nu implica vreun risc la pacientul obisnuit daca sunt urmate protocoalele standard de siguranta. Riscuri exista in cazurile in care sedarea este necesara, cu toate acestea semnele vitale sunt monitorizate cu atentie pentru a minimaliza orice risc”, explica dr. Sebastian Condrea, medic primar Radiologie – imagistica medicala.
Ce se intampla inainte de examinare?
La inceputul investigatiei vei fi rugat sa raspunzi unor intrebari care tin de securitatea ta, cele mai importante fiind cele privitoare la existenta sau nu a unui stimulator cardiac (pacemaker), a valvelor cardiace sau a altor tipuri de instrumente medicale ce contin fier in interiorul corpului.
Pentru obtinerea unor imagini cu acuratete ridicata, vei fi rugat sa indepartezi orice obiect care contine agrafe, nasturi, fermoare sau curele cu catarama. In dulapul care se va incuia iti poti depozita bijuteriile, portmoneul, ceasul, cheile, cartile de credit cu banda magnetica, precum si telefonul mobil.
Vei primi un halat special care iti va asigura confortul si protectia in timpul examinarii.
In cazul utilizarii substantei de contrast, este necesar sa efectuezi anterior procedurii o testare a creatininei serice pentru a investiga functia renala.
Cum se desfasoara procedura?
In primul rand, vei indeparta toate dispozitivele electronice, ceas, bijuterii, etc. Vei primi un echipament special si vei fi invitat sa te asezi pe masa de examen mobila.
Daca examenul utilizeaza substanta de contrast, un medic sau asistent medical va introduce un cateter intravenos intr-o vena a bratului. Ei vor folosi aceasta linie IV pentru a injecta materialul de contrast.
Vei fi plasat in interiorul magnetului unitatii RMN. Tehnicianul va face examenul in timp ce lucreaza la un computer situat in afara salii, dar vei putea comunica folosind interfonul cu echipa medicala.
Daca examenul tau foloseste un material de contrast, tehnicianul il va injecta in linia intravenoasa (IV) dupa o serie initiala de scanari. Vor obtine mai multe imagini in timpul sau dupa injectii.
Examenul MRCP in sine dureaza aproximativ 10-15 minute; cu toate acestea, se face adesea impreuna cu un RMN al abdomenului, care poate dura aproximativ 30 de minute si implica utilizarea de substante de contrast. In acest caz, intregul examen este de obicei finalizat in 45 de minute.
Exista riscuri?
Campul magnetic nu este daunator, cu toate acestea poate dauna unor dispozitive medicale implantate sau imaginile pot fi distorsionate de catre acestea. Nefropatia post-administrare de gadolinium este rara, dar poate aparea la pacientii cu disfunctii renale. De aceea, inaintea oricarei examinari este necesara analiza functiei renale.
Exista riscuri minime de reactie alergica la substanta de contrast. Aceste reactii sunt de obicei usoare si controlabile.
Imaginile de rezolutie inalta sunt dependente de abilitatea pacientului de a sta nemiscat, de a urma cu exactitatea instructiunile, comenzile respiratorii. In caz de anxietate, dureri severe sau confuzie, aceste imagini nu pot fi obtinute.
Dificultati apar si in situatia in care pacientul este corpolent. Sunt echipamente care au limitatoare de greutate.
Implanturile sau alte obiecte metalice pot face dificila obtinerea unor imagini clare.
Contraindicatii
Exista cateva situatii in care examinarea RMN este contraindicata. Acestea sunt:
- Prezenta stimulatorului cardiac (pace maker)
- Proteze valvulare cardiace (metalice)
- Stimulator neuronal implantat
- Clipsuri/stenturi/spirale intravasculare metalice cu componenta feroasa la nivel intracranian
- Fragmente metalice (schije, aschii) prezente in corp
Orice fel de implant metalic in corpul tau, materiale chirurgicale sau nu, tatuaje sau sterilet (orice dispozitiv contraceptiv intrauterin) trebuie raportate medicului radiolog pentru a decide posibilitatea sau nu a efecturarii investigatiei.
Insuficienta renala constituie contraindicatie pentru RMN cu substanta de contrast.
Unde se efectueaza investigatia?
In reteaua Regina Maria, la nivelul unitatilor de imagistica RMN. Cere detalii in call center, la 021 9268.
Eliberarea rezultatului
Dupa finalizarea investigatiei, se pregatesc imaginile si se transfera pe un CD pe care il primesti inainte sa pleci acasa.
Data eliberarii rezultatului variaza in functie de complexitatea cazului. Informatiile inregistrate in timpul procedurii vor analizate si prelucrate de un medic de specialitatea Imagistica si Radiologie Medicala pentru elaborarea raportului medical.
Poti primi rezultatele pe email, daca ai un cont si optezi pentru aceasta varianta sau le poti ridica de la receptie la data comunicata.
Consultant: Dr. Sebastian Condrea, medic primar Radiologie – imagistica medicala.