In Spitalul Premiere peste 80% din interventiile ginecologice, de la cele mai simple la cele mai complexe, cum este chirurgia oncologica ginecologica si chirurgia endometriozei, sunt realizate minim-invaziv prin abord laparoscopic.
“Peste 95% din interventiile mele sunt minim-invazive si trebuie din capul locului sa mentionam ca ruta minim-invaziva nu presupune un compromis in corectitudinea realizarii actului chirurgical. Ar trebui din capul locului demontate preconceptiile potrivit carora chirurgia clasica ofera o vizibilitate mai buna a campului operator sau ca medicul chirurg poate explora mai bine toate zonele cavitatii abdominale prin chirurgia clasica. Prin comparatie, laparoscopia presupune o marire a campului operator de 10 ori, deci practic chirurgul opereaza sub lupa”, explica dr. Voicu Simedrea, medic primar Obstetrica-Ginecologie si seful sectiei Obsetrica-Ginecologie a Spitalului Premiere din Timisoara.
In ceea ce priveste feedbackul tactil, invocat adesea de chirurgii care prefera tehnicile de chirurgie clasica, dr. Simedrea sustine ca acesta este un avantaj relativ, deoarece “dupa o anumita perioada de antrenament in chirurgia minim-invaziva, chirurgul va deprinde sa pipaie structurile chiar si prin intermediul instrumentelor laparoscopice, care sunt deosebit de fine si pot patrunde in locuri in care mana omului nu ar reusi sa patrunda”.
“Eu personal, la ora actuala, prefer disectiile laparoscopice pentru ca pot identifica mult mai bine structurile. Pe langa imaginea clasica oferita de laparoscop si proiectata pe un ecran cu rezolutie inalta, putem beneficia si de augmentarea realitatii prin folosirea unor filtre speciale care prelucreaza imaginea si care ajuta la identificarea structurilor anatomice, putem marca structurile cu ajutorul colorantilor gen indocianin. Mai nou, se discuta de o realitate augmentata si anume de integrarea informatiilor culese prin investigatii paraclinice de tipul CT sau RMN in proiectia imaginii in timpul operatiilor, astfel incat chirurgul poate identifica tumorile sau diversele leziuni prin proiectarea si suprapunerea acestor imagini peste imaginea laparoscopica. Astfel, putem aprecia foarte bine localizarea acestor tumori si relatia lor cu structurile importante din jur”, explica dr. Voicu Simedrea, adaugand ca in majoritatea cazurilor, in Spitalul Premiere, pacientei ii este oferita o alternativa minim-invaziva in rezolvarea problemei sale.
Interventiile laparoscopice reprezinta o solutie eficienta inclusiv pentru afectiunile ginecologice oncologice. “Asa cum stim, cazurile oncologice operabile sunt cazuri incipiente in care anatomia nu este modificata si, in consecinta, operatiile laparoscopice pot fi o solutie fezabila atat pentru cancerul de col uterin in stadiile initiale, cat si pentru cancerul de corp uterin - unde laparoscopia este deja desemnata ca si golden standard - si chiar in cazurile incipiente de cancer ovarian”, mentioneaza seful sectiei Obsetrica-Ginecologie a Spitalului Premiere.
Laparoscopia – standardul de aur in chirurgia endometriozei
Dr. Voicu Simedrea a pus bazele primului si singurului centru de excelenta din Romania acreditat la nivel international in diagnosticul si tratamentul endometriozei. Endo Institute isi desfasoara activitatea in cadrul Spitalului Premiere, are 6 ani de experienta in managementul endometriozei si este cel mai mare astfel de centru din sud-estul Europei.
“Nu pot concepe un centru avansat de chirurgia endometriozei inafara laparoscopiei pentru ca in cazul chirurgiei endometriozei, care este o chirurgie extrem de complexa, avem de-a face de cele mai multe ori, cu alterarea profunda a anatomiei pelvisului. Consider ca laparoscopia ne ofera posibilitatea de a vizualiza corect si amanuntit structurile anatomice, ne ofera posibilitatea de a dezvolta spatiile anatomice retroperitoneale care ne ghideaza ulterior in realizarea interventiei, prin utilizarea diferitelor tipuri de energie avansata, precum si cu ajutorul instrumentelor de sutura mecanice pe care le putem folosi in cazul chirurgiei colorectale. Consider ca laparoscopia este standardul de aur in chirurgia endometriozei si este cea mai sigura optiune in ceea ce priveste rezolvarea cazurilor complexe de endometrioza”, explica dr. Voicu Simedrea, care opereaza anual peste 100 de cazuri de endometrioza avansata.
Chirurgia endometriozei implica realizarea a numeroase tipuri de interventii. Si asta pentru ca boala nu afecteaza numai aparatul genital, ci poate afecta si alte organe pelvine si nu numai. Prin urmare, medicii chirurgi pot folosi in timpul aceleiasi interventii:
- Tehnici adresate tractului genital - miomectomii, adenomiomectomii, chistectomii, histerectomii, in cazuri avansate
- Tehnici adresate tractului intestinal - rezectia discoida, rezectia segmentara de rect, rezectii de intestin subtire, rezectii ileocecale
- Interventii adresate tractului urinar - rezectii partiale de vezica sau rezectii de ureter cu anostomoze termino-terminale sau reimplantari de ureter in vezica
- Interventii la nivelul nervilor pelvini – vorbim de acea neurochirurgie pelvina care presupune rezectii de radacini sacrate ale nervului sciatic sau neurolize foarte laborioase
- Interventii la nivelul diafragmului
“Cand vorbim de chirurgia endometriozei vorbim de foarte multe tipuri de interventii si, bineinteles, de o echipa multidisciplinara. De aceea, chirurgia endometriozei nu se poate realiza decat intr-un centru care beneficieaza de pe urma aportului acestor echipe multidisciplinare, formate din chirurg de chirurgia endometriozei, chirurg colorectal, urolog, neurochirurg si eventual chirurg toracic”, explica dr. Voicu Simedrea.
Pregatirea chirurgului, dublata de echipamente moderne
Chirurgia minim-invaziva depinde in egala masura de pregatirea si indemanarea medicilor chirurgi, dar si de nivelul de dotare al unitatii medicale cu cele mai noi echipamete de chirurgie laparoscopica. In spitalul Premiere, medicii dispun de echipamente moderne, cum ar fi camere optice speciale pentru identificarea colorantilor si a ganglionilor santinela, cautere speciale care asigura comfortul in cazul rezectiilor intestinale sau cautere speciale cu argon-plasma care ajuta la realizarea unei chirurgii cat mai blande a chistelor ovariene.
“Noi ne-am facut un crez din a fi la curent cu cele mai noi dezvoltari in domeniul tehnologiei si pot spune fara sa exagerez ca blocul operator din Spitalul Premiere este la nivelul exigentelor oricarei unitati similare din Europa. Drept dovada, chirurgi celebri din Europa au venit in vizita in spitalul nostru si au operat cazuri complexe care au fost transmise in cadrul conferintelor pe care noi le-am organizat anual incepand cu 2013 si pana in 2019, cand a fost ultima noastra conferinta si pe care speram ca o vom relua in 2022”, sustine dr. Voicu Simedrea.
Interventiile laparoscopice reduc mult durerea postoperatorie
Pe langa faptul ca tehnicile laparoscopice ajuta chirurgul sa se orienteze foarte bine in timpul interventiei, contribuind foarte mult la reusita actului chirurgical, aceste tehnici ofera pacientei o recuperare mult mai rapida, reducand semnificativ durerea postoperatorie, data in principal de durerea de la nivelul peretelui abdominal.
“Pacienta experimenteaza dureri mult reduse in urma acestui tip de chirurgie, care ii permite o ambulatie (mobilitate) precoce si, consecutiv, si un ileus post-operator redus (o consecinta fiziologica a chirurgiei abdominale, n. red.), cu reluarea alimentatiei precoce si cu o recuperare mult mai rapida. Dincolo de aceste beneficii, ar mai fi de mentionat beneficiul estetic si evitarea complicatiilor postoperatorii tardive de la nivelul peretelui abdominal anterior, precum eventratiile, deci herniile postoperatorii. De asemenea, este mult mai redus riscul de aparitie a sindromului aderential postoperator”, a explicat dr. Voicu Simedrea.
Chirurgia minim invaziva presupune utilizarea unor incizii mici (3-10 mm) la nivelul pielii pentru realizarea interventiei chirurgicale sau utilizarea unor orificii anatomice, cum ar fi vaginul, pentru realizarea actului chirurgical. Astfel, putem vorbi de optiuni inovatoare de tratament care pot implica una dintre urmatoarele abordari ginecologice minim invazive:
- Chirurgie histeroscopica - aceasta tehnica nu necesita incizii si are un timp minim de recuperare
- Chirurgie laparoscopica avansata - s-a dovedit a fi un tratament eficient, care implica spitalizare redusa, disconfort mai mic si o perioada de recuperare mai scurta. De exemplu, ablatia termica laparoscopica prin radiofrecventa este o alternativa mai putin invaziva la histerectomie si miomectomie, iar in cancerul ginecologic, tehnicile laparoscopice sunt utilizate din 1994
- Chirurgie robotica - ofera aceleasi avantaje ca tehnicile laparoscopice avansate si permitand chirurgilor sa opereze cu o precizie mult mai mare
- Chirurgie vaginala - este cea mai putin invaziva abordare a chirurgiei ginecologice majore. Are toate avantajele de recuperare asociate chirurgiei laparoscopice si robotice, evitand in acelasi timp orice incizie abdominala.
Consultant:
Dr. Voicu Simedrea, medic primar Obstetrica-Ginecologie
Surse:
www.yalemedicine.org
www.mayoclinic.org
www.biomedgrid.com
www.hemonc.mhmedical.com
www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
www.jogcr.com