Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Endometrioza “m-a schimbat, dar nu m-a daramat”

Endometrioza este o boala grea, dureroasa, despre care se stie mult prea putin. Afecteaza una din 10 femei tinere in moduri diferite, lasand semne puternice atat fizic, cat mai ales emotional. Indiferent de severitatea ei, endometrioza schimba complet vietile femeilor si, indiferent de forma de tratament urmata, endometrioza continua sa faca parte din viata acestor femei.

Andreea a descoperit ca are endometrioza prin anul 2016, cand avea 29 de ani si a mers la medic sa-si faca investigatiile necesare pentru a putea concepe un copil. Avusese dureri puternice in timpul menstruatiei, insa a incercat sa le suporte, fiind convinsa de multi medici ca sunt firesti. Asta pana cand durerile s-au intensificat si au ajuns sa fie de nesuportat.

“Toata lumea imi spunea ca o sa-mi scoata tot”

La inceput le-am confundat cu o operatie de apendicita. Ma gandeam, uau, probabil asta se intampla cu mine! Cand am ajuns la medic ... medicul generalist mi-a spus sa merg de urgenta la ginecolog, pentru ca am niste chisturi uriase. Aveau vreo 15 cm insumate. Nu se vedeau ovarele. Foarte complicat a fost”, isi aminteste Andreea.

A consultat foarte multi medici renumiti din Bucuresti, in incercarea de a gasi o solutie diferita de histerectomie. “Toata lumea imi spunea ca o sa-mi scoata tot. Ca asta e solutia. Eu spuneam ca vreau sa am copii”, explica Andreea.

In cele din urma, a gasit un medic care, cumva, a rezonat cu ea si cu ceea ce isi dorea ea. “Ok, esti tanara, trebuie sa ai copii si mergem mai departe. O sa salvez ce pot si cat pot”, i-a zis medicul respectiv. A urmat si interventia chirurgicala, tot in anul 2016, care “nu a fost chiar as aun succes, sa zicem”, isi aminteste Andreea, adaugand ca “la trei luni dupa operatie au inceput iar durerile, mai mari decat inainte”, iar la scurt timp deja se formase un chist de 5 cm.

Speranta a venit de la Timisoara

Timp de un an de zile, Andreea a cautat continuu alte variante, alti medici, tratamente peste tratamente. Pana a ajuns la Timisoara, la dr. Voicu Simedrea, medic primar Obstetrica-Ginecologie, specializat in chirurgia endometriozei si fondator al Endo Institute, primul si singurul centru de excelenta in diagnosticul si tratamentul endometriozei acreditat la nivel international. Dr. Simedrea i-a explicat ce crede ca trebuie facut, iar Andreea a avut incredere ca o sa fie bine.

Mi-a dat o speranta in momentul ala. A zis: «In regula, nu e de operatie, nu intram in operatie acum. Incercam tot ce e posibil omeneste sa tratam, si-apoi vedem ce se intampla».  [...] Ajunsesem cu chisturile din nou la 10-12 cm pe ambele ovare. Un an de zile am urmat un regim alimentar. Tratamente hormonale de toate felurile, sa spunem. La inceput a functionat. Am reusit sa reduc chisturile la 5 cm. Doar ca, cea mai complicata parte era ca nu obtineam sarcina urmand aceste tratamente hormonale si am decis sa ma operez” explica Andreea. 

2 interventii si o perioada de recuperare foarte, foarte lunga

Operatia s-a dovedit a fi una mult mai complicata decat se credea. Si asta pentru ca echipa de la Endo Institute a descoperit un nodul pe colon, nodul care era destul de mare si care parea ca este acolo de mai multi ani.

Nu l-a vazut nimeni pana atunci. Nici ecografic, nici RMN-urile nu l-au citit. Un nodul foarte mare care probabil dateaza de niste ani, dupa cum mi-a spus medicul. A spus ca la prima operatie trebuia sa se vada. Nu mi-a spus nimeni de el. Iar acolo a fost partea cea mai grea”, spune Andreea.

Prin urmare, a fost nevoie si de o interventie pe colon, care a necesitat o perioada de recuperarea indelungata. “Recuperarea a durat foarte foarte mult. 3-4 luni. Dupa care am respins toate firele, nu mi se inchidea operatia. A fost mult de tras, sa spun asa”, marturiseste Andreea, continuand sa vada partea plina a paharului. “Partea buna este ca acum sunt functionala, adica din punctul asta de vedere sunt ok. Colonul s-a vindecat frumos, si pe partea de ovare arata bine”, a adaugat ea.

Andreea nu s-a lasat daramata de endometrioza

Endometrioza este o boala dureroasa care te poate “scurge” de energie, atat din punct de vedere fizic, cat si emotional. Pe de alta parte, este o boala care poate fi gestionata, atunci cand ai alaturi o echipa de medici cu experienta in evaluarea si tratarea afectiunii, dar si de intelegerea familiei si de sprijinul oferit de un grup de suport. 

Andreea marturiseste ca endometrioza a invatat-o sa fie mai puternica: “M-a schimbat, dar nu m-a daramat. Ma simt puternica si cred ca o sa pot sa trec peste perioada asta. Trebuie sa fii pozitiv! Ceea ce e greu, stiu ca e greu”.

Endometrioza este o afectiune cronica, progresiva care nu poate fi vindecata. Poate fi, insa, gestionata, iar simptomele ei pot fi diminuate si chiar reduse la minimum. Odata depistata si diagnosticata corect, exista disponibile tratamente eficiente pentru ameliorarea durerii si tratarea infertilitatii, cum ar fi medicamente, terapie hormonala si interventii chirurgicale. 

Le recomand tuturor femeilor care au dureri, sa nu stea. Mai ales in perioada menstruatiei. Sa nu stea deloc. Sa mearga la medic, sa descopere cauza! [...] E greu, e greu, dar nu este imposibil. Un medic bun, un tratament corespunzator, o operatie facuta corect poate sa iti redea sansa sa ai o viata normala!”, conchide Andreea.

Va invitam sa cititi mai multe despre lupta neobosita a pacientelor noastre cu endometrioza si in articolele de mai jos: