Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Chirurgia moderna laparoscopica – de la 2D la 3D

Articol de Prof. Univ. Dr. Petre Cornel Bratila Profesor Obstetrica - ginecologie

Fara indoiala, chirurgia laparoscopica a revolutionat medicina. Astazi, interventiile minim-invazive laparoscopice sunt tratamentul standard pentru majoritatea bolilor care anterior erau operate printr-o abordare “deschisa”, in care chirurgul opera printr-o incizie mare, de cativa centimetri. 

Succesul laparoscopiei ca medoda chirurgicala rezida in faptul ca medicul poate sa vada si sa opereze in interiorul abdomenului pacientului prin intermediul a trei sau patru incizii mici, de doar 5-10 milimetri, prin care este introdus tot instrumentarul chirurgical. Chirurgia efectuata printr-o astfel de tehnica minim-invaziva este mai putin traumatica, necesita o spitalizare mai redusa si permite o recuperare mai rapida.

De ce 3D?

Vederea naturala, fiziologica, a omului este tridimensionala.

Inca de la introducerea in practica, chirurgia laparoscopia conventionala a fost limitata de lipsa de perceptie in profunzime si orientare in spatiu din cauza ca imaginea obtinuta, desi de calitate superioara in care structurile sunt marite de 10 ori,  este una plana, in doua dimensiuni. Medicul poate doar estima distanta dintre organe, folosind o serie de referinte indirecte, cum ar fi miscarea repetata a laparoscopului, schimbarile de umbra si structura si dimensiunile organelor. Aceasta necesita o experienta importanta din partea chirurgului care proceseaza mental imaginea 2D in imagine 3D atunci cand, de exemplu, trebuie sa execute cu succes o sutura sau sa faca cu precizie o disectie.

Laparoscopia 3D rezolva limitarea majora a laparoscopiei conventionale 

Acum avem tehnologia care poate sa schimbe asta. Prin adaugarea celei de-a treia dimensiuni, laparoscopia 3D ii permite chirurgului sa experimenteze o imagine a campului operator de aproape, reala. Stii exact unde te afli. Perceptia este ca esti acolo, in interior si operezi, asa cum se intampla in chirurgia deschisa, desi lucrezi cu laparoscopul din afara corpului pacientului.” - a precizat Prof. Univ. Dr. Petre Bratila, directorul medical al retelei si medic primar obstetrica-ginecologie cu experienta importanta in oncoginecologie, uroginecologie si chirurgie minim-invaziva ginecologica.

“Avand aceasta senzatie de profunzime, poti manevra instrumentele chirurgicale mai precis si poti fi mai sigur in gesturile pe care le faci. Laparoscopia 3D iti permite sa vizualizezi foarte clar si sa operezi in apropierea unor structuri vitale, cum ar fi vasele si nervii, sa faci suturi de organ si disectii ganglionare in profunzimea pelvisului, fiind in mod special utila in operatii complexe, ca de exemplu histerectomiile radicale, chirurgia oncoginecologica si chirurgia reconstructiva pelvica.” – a adaugat prof. univ. dr. Petre Bratila. 

Intelege ce este laparoscopia 3D

Probabil ca fiecare dintre noi am vazut la un moment dat un film 3D. Experienta pe care o ai este aceea ca te afli in cadrul scenei pe care o privesti, deoarece ai perceptia reala a adancimii si raportului dintre obiecte. Spre deoasebire de asta, daca am privi acelasi film pe un monitor 2D, senzatia ar fi aceea ca vedem din afara ceea ce se intampla pe ecran.

Spre deosebire de ochelarii rosii sau albastri pe care ii primim la intrarea in sala de cinematograf, chirurgul va folosi ochelari medicali 3D, care seamana mai degraba cu ochelarii negri de soare. Atunci cand priveste monitorul prin acesti ochelari, chirurgul va vedea ceea ce opereaza sub forma unei imagini stereo reale, cu posibilitatea de a aprecia distanta corecta dintre structuri.

Astfel, un sistem 3D de laparoscopie „aduce” chirurgul in interiorul partii de corp unde opereaza, ceea ce ii permite sa obtina o imagine in timp real a campului operator, mai buna si mai apropiata de realitate. Chirurgul va stii exact unde se afla varful instrumentarului, va putea apuca mai bine si va diseca cu precizie mai mare, aspecte esentiale in special in cazul structurilor delicate, cum sunt ganglionii, vasele si nervii.

Avantajele chirurgiei laparoscopice 3D

Cel mai mare avantaj al chirurgiei laparoscopice 3D este acela ca medicul poate opera in trei dimensiuni. Imaginea 3D permite o apreciere excelenta a profunzimii campului operator, ceea ce pentru chirurg inseamna precizie mai mare, incredere in gesturile operatorii si un timp de operare mai rapid.

Pentru pacient, inseamna o mai mare siguranta, deoarece dincolo de expertiza medicului, acesta este echipat cu un sistem de operare care ii permite sa navigheze mai usor catre organul tinta si sa manipuleze tesuturile mai bland.

n secolul XXI, chirurgia nu se poate face fara aparatura de top. Prin tehnologia inovatoare 3D, vechiul deziderat “Sa vezi bine ceea ce faci, ca sa faci bine ceea ce vezi” este adus la un nivel superior. Este vorba in primul rand de un factor cheie al actului chirurgical – precizia cu care se opereaza. De exemplu, in cazul acalaziei, o afectiune in care sfincterul esofagian inferior nu se relaxeaza si blocheaza trecerea alimentelor din esofag in stomac, sectionarea musculaturii hipertrofiate trebuie sa fie o manevra foarte delicata si precisa, astfel incat sa nu se lezeze mucoasa esofagului. Folosind laparoscopul 3D care ii permite medicului sa vada in profunzime si sa manipulezie bland tesuturile, acest tip de eroare practic dispare. Astfel, prin laparoscopia 3D, actul chirurgical, in ansamblul lui, devine mai precis si mai sigur. 

Laparoscopia 3D creste precizia actului operator

Vederea in spatiu faciliteaza succesul actului operator, prin posibilitatea de a demarca corect structurile delicate, de a pozitiona cat mai exact acele de sutura si de a separa cat mai precis tesuturile foarte fine.

Laparoscopia 3D imbunatateste eficienta actului operator

Vizualizarea imaginii full HD combinata cu tehnologia de ultima generatie 3D imbunatateste coordonarea mana-ochi a chirurgului astfel incat acesta poate sa mentina un nivel ridicat de concentrare pe toata durata interventiei chirurgicale. Combinata cu precizia operatiei, intreaga procedura devine mai sigura decat era inainte.

Laparoscopia 3D faciliteaza invatarea

Acest tip de tehnologie este in special util procesului de invatare a chirurgilor tineri, reducand curba de dobandire a abilitatilor chirurgicale, deoarece orientarea in campul operator corespunde vederii spatiale fiziologice 

In Spitalul Euroclinic chirurgii opereaza laparoscopic 3D

Chirurgii din Spitalul Euroclinic efectueaza interventii laparoscopice 3D folosind laparoscopul Aesculap Einstein Vision, considerat o referinta in domeniu. Medicii apreciaza imaginile remarcabile percepute in adancime, cu o iluminare uniforma a organelor, generate de componentele optice ale sistemului laparoscopic stereo 3D. Afisate pe monitorul full HD din sala de operatie, imaginile 3D sunt redate extrem de clar, vivid si in detaliu. 

In Spitalul Euroclinic, chirurgii nostri folosesc laparoscopia 3D pentru a opera o gama larga de conditii medicale si in special, pentru a efectua operatii complexe sau care necesita o foarte buna vizibilitate:

  • Chirurgie generala (colecistectomie, apendicectomie, etc.)
  • Chirurgia colorectala (rezectii de colon, limfodisectii)
  • Chirurgia polului gastric superior (tratamentul chirurgical in hernia hiatala, acalazie, reflux gastro-esofagian, etc.)
  • Chirurgia ginecologica oncologica
  • Chirurgia ginecologica ablativa de tip histerectomie (histerectomia subtotala, histerectomia radicala, etc.)
  • Chirurgia ginecologica (miomectomie, adenoliza, tratamentul chirurgical al endometriozei, etc.)
  • Chirurgia reconstructiva a pelvisului
  • Uroginecologia

Fara indoiala, pentru Spitalului Euroclinic – un spital puternic in chirurgia minim-invaziva, linie moderna de laparoscopie 3D este o un pas inainte in excelenta chirurgicala, care, de altfel, devanseaza urmatorul pas important – chirurgia robotica.” – a concluzionat cu gandul la viitorul apropiat Prof. Univ. Dr. Bratila.

Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Marketing Manager

Consultant: Prof. Univ. Dr. Petre Bratila, medic primar obstetrica-ginecologie 

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.