Cele două cauze principale ale miopiei
Miopia este unul dintre cele mai frecvente defecte de vedere și are, în principal, cauze genetice.
O formă alungită a ochiului, în cazul miopiei moștenite, face ca razele care vin de la un obiect să focalizeze înaintea retinei, și nu pe retină, așa cum ar fi în mod normal.
Este dovedit că, aproximativ 85% dintre părinții care au miopie transmit acest viciu de refracție și copiilor lor. Riscul este mai mare atunci când ambii părinți au miopie și scade atunci când doar unul dintre ei are această problemă la 55%, totodată probabilitatea ca un copil să se nască cu miopie este de 25% chiar și atunci când niciunul dintre părinți nu are acest defect de refracție.
O a doua cauză a miopiei este suprasolicitarea mușchiului ciliar, cauzată de utilizarea excesivă a dispozitivelor electronice. Privitul îndelungat de aproape duce la dificultatea de a vedea clar obiectele la distanță, în timp ce aproape totul este limpede, iar capacitatea de adaptare a curburii cristalinului în mod reflex diminuează și apare miopia.
Când privim la obiecte aflate la diferite distanțe, mușchiul ciliar se contractă sau se relaxează, modificând astfel curbura cristalinului. Acest proces, cunoscut sub numele de acomodare, ne permite să vedem clar atât obiectele apropiate, cât și pe cele îndepărtate. Când privim obiecte apropiate, mușchiul ciliar se contractă, creând o curbură mai mare a cristalinului ceea ce permite focalizarea corectă pe retină. În cazul obiectelor îndepărtate, mușchiul ciliar se relaxează, permițând cristalinului să se aplatizeze și să focalizeze lumina pe retină.
Lipsa de activitate fizică și a timpului petrecut în aer liber (când musculatura cristalinului se relaxează pentru că nu folosim privirea de aproape), alimentație incorectă și utilizarea în exces a ecranelor sunt, cumulate, factorii de mediu care favorizează apariția miopiei sau amplifică defectul de refracție înnăscut.
Pentru că un copil nu-și poate da seama că nu vede bine, dar și pentru că semnele miopiei, dar și a altor probleme de vedere pot fi destul de subtile, este cu atât mai necesar ca părinții să facă un control oftalmologic în primul an de viață și oricând există suspiciunea unui defect de vedere.
Miopia se corectează cu lentile divergente, cu dioptrii notate cu minus (dioptrii negative). Deși sunt mai multe soluții când vine vorba de a stopa sau corecta miopia, nu toate funcționează, iar în cazul copiilor lucrurile miopia poate evolua și afecta sever vederea.
Pentru a preveni aceste situații există două variante care pot ajuta la stoparea accentuării defectului de focalizare, dar și la regresia miopiei. Acestea sunt:
- lentilele de contact de noapte Z-Night de la Menicon.
- lentilele aeriene MiYOSMARTde la HOYA.
Ortokeratologia. Managementul miopiei
Ortokeratologia reprezintă una dintre cele mai performante soluții de management ale miopiei.
Procedeul îmbunătățește acuitatea vizuală prin inducerea unei modificări temporare a formei corneei, generată prin utilizarea de lentile de contact speciale, permeabile la oxigen, purtate cel mai adesea noaptea, în timpul somnului. Ortokeratologia mai este cunoscută și sub denumirea de Orto-K sau terapie refractivă corneană.
Procedura a fost avizată ca soluție pentru corecția miopiilor de până la -6 dioptrii sau a astigmatismelor miopice de până la -1,75 dioptrii. Ocazional tratamentul poate fi utilizat și pentru corectia presbiopiei sau a unor valori mai mici ale hipermetropiei.
Portul lentilelor de noapte se dovedește a fi eficient pentru controlul miopiei progresive la copii, având avantajul că va încetini progresia bolii prin comparație cu metodele convenționale de corecție (cu mențiunea că acest efect se menține doar pe durata tratamentului, fără a influența evoluția miopiei după întreruperea portului lentilelor). Eficacitatea tratamentului scade, invers proporțional cu valoarea viciului de refracție ce se dorește a fi corectat. Cele mai bune rezultate în ceea ce privește creșterea acuității vizuale se obțin pentru valori ce variază între -2 și -4,5 dioptrii. Nu există restricții de vârstă pentru tratamentul Orto-K, însă pentru o mai bună conformitate, vârsta minimă ar fi de 6-8 ani.
Ortokeratologia utilizează lentile de contact Z-Night cu „geometrie inversă”, ceea ce duce la aplatizarea blândă a corneei. Presiunea ușoară exercitată de lentilă aplatizează corneea pe centrul ei, reduce puterea de focalizare a ochiului, ceea ce are ca efect corectarea miopiei și astigmatismului. Lentilele, a căror tehnologie le menține permeabile la aer, se aplică noaptea înainte de culcare și se scot dimineața. Dacă sunt purtate minimum 6 ore, în fiecare noapte, asigură o vedere clară și o acomodare normală a vederii de la privit la distanță, privitul de aproape și invers, fără a mai fi nevoie de ochelari.
Alte avantaje ale metodei sunt:
- te eliberează de nevoia de a purta ochelari;
- amână sau elimină intervenția chirurgicală;
- oferă o acuitate bună, care poate ajunge la 100% pe durata zilei;
- este o metodă sigură, fără alergii sau senzație de ochi uscat;
- este minim invazivă;
- adaptarea la purtarea acestora este ușoară.
Lentilele trebui purtate în fiecare noapte, deoarece efectul lor pozitiv este reversibil, dacă nu sunt utilizate în mod constant. Acuitatea vizuală revine la cea de dinainte în aproximativ 72 de ore.
Terapie cu monitorizarea oftalmologului
Deși este o terapie eficientă, ortokeratologia se face doar cu recomandarea medicului și sub monitorizarea acestuia. Lentilele pentru terapia refractivă corneană sunt personalizate și adaptate exact la nevoile pacientului. În plus, decizia folosirii acestora ca terapie pentru miopie sau/și astigmatism este luată de medicul oftalmolog, după o atentă evaluare.
Aceste lentile reprezintă una dintre cele mai sigure metode de corecție a miopiei în condițiile utilizării lor în modul recomandat de medicul oftalmolog, cu respectarea unor reguli stricte de igienă riguroasă și cu efectuarea controalelor periodice.
Tratamentul orto-K poate fi realizat dacă pacientul nu are alte afecțiuni oculare sau corneene. În consecință, inițial se fac o serie de investigații prin care se constată dacă acest tip de lentile sunt compatibile cu statusul lui ocular și dacă răspunsul este unul afirmativ, se fac măsurători precise pentru a personaliza lentila și a-i asigura o acomodare cât mai ușoară. Personalizarea lentilelor se face cu ajutorul ghidurilor producătorului, pe baza truselor de probă și a unui software de calcul de înaltă precizie.
Lentilele sunt realizate în limita strictă a parametrilor indicați de medic și tot acesta este cel care-l va instrui pe pacient în vederea utilizării lor corecte, și-l va îndruma pe parcursul perioadei de acomodare. Ulterior, controalele periodice vor urmări modul în care miopia regresează și se va măsura acuitatea vizuală până se va ajunge la cel mai bun rezultat posibil, care este diferit de la caz la caz. Este bine de știut că lentilele trebuie schimbate la intervale de timp care depind de vârsta pacientului și de evoluția acestuia.
Întreținerea corectă a lentilelor este foarte importantă. Acestea trebuie menținute perfect curate și tratate cu soluții speciale care au ca scop să elimine complet depunerile și să le dezinfecteze.
MiYOSMART, un tip revoluționar de lentile
O noutate în domeniul opticii medicale sunt lentilele MiYOSMART de la Hoya. Aceste lentile reprezintă o metodă eficientă de gestionare a miopiei și poate fi prescrisă copiilor de orice vârstă. Acestea pot încetini progresia miopiei la copii cu până la 60% în aproximativ 3 ani de zile.
Lentilele sunt bazate pe tehnologia DIMS. (Defocus Incorporated Multiple Segments - Segmente Multiple Încorporate de Defocalizare). După cum sugerează și numele, aceste lentile conțin o suprafață de tratament neclară în formă de inel, cu 400 de segmente circulare cu valori pozitive și o zonă clară de 9 mm care corectează problema oculară. Astfel, atunci când pacientul alternează cele două zone, vederea este clară și are loc o regresie treptată a miopiei.
Chiar dacă este o lentilă relativ nouă pe piață, aceasta s-a dovedit eficientă și este creditată de medicii oftalmologi din peste 20 de țări datorită rezultatelor pozitive obținute, care au îmbunătățit vederea pacienților dar și ca urmare a studiilor făcute, mai mulți ani, și care au demonstrat eficacitatea lor reală.
Și în acest caz consultul oftalmologic riguros este necesar și are ca scop să confirme că aceste lentile sunt soluția cea mai bună, atât în cazul copiilor, cât și al adulților. Și aceste lentile sunt personalizate, iar parametrii acestora sunt adaptați la necesitățile pacientului de către medicul oftalmolog prin măsurători precise, cu scopul de a oferi cel mai bun rezultat posibil.
În concluzie, atât lentilele de contact Z-Night de noapte, dar și lentilele pentru ochelari MiYOSMART sunt alternative utile și eficiente care pot determina regresia miopiei. Buna comunicare cu medicul oftalmolog va ajuta la alegerea tratamentului optim, fie că este vorba despre copii sau adulți.
Surse:
www.aao.org
www.lookmb.com
www.myopiaprofile.com