Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Trei soluții pentru o singură problemă de vedere

trei-solutii
Sunt destul de frecvente situațiile în care o persoană are nevoie de mai multe perechi de ochelari, fiecare dintre aceștia fiind necesari pentru a corecta un anumit viciu de refracție, dacă aceștia se manifestă simultan. O astfel de situație apare cel mai des atunci când trebuie realizată corecția focalizării atât pentru vederea de aproape, cât și pentru vederea la distanță.

Presbiopia reprezintă dificultatea de a vedea obiectele de aproape și apare odată cu înaintarea în vârstă (de obicei după vârsta de 40-45 de ani). Acest proces fiziologic are loc din cauza îmbătrânirii cristalinului și a faptului că acesta își pierde din elasticitate. Din acest motiv focalizarea este îngreunată, iar persoana în cauză tinde să îndepărteze tot mai mult obiectele pentru a le putea vedea clar. Unei persoane care este diagnosticată cu presbiopie îi este recomandat controlul oftalmologic anual, pentru că dioptriile se pot schimba.

Persoanele care au deja probleme de vedere și la distanță, atunci când apare presbiopia, au nevoie de două sau chiar trei perechi de ochelari. Alternativa o reprezintă lentilele cu focalizare multiplă, care pot fi: bifocale, progresive sau monofocale avansate. Explicăm, în cele ce urmează, care sunt caracteristicile acestor lentile și ce beneficii au.

Lentilele bifocale

Cele mai simple lentile cu focalizare multiplă sunt lentilele bifocale, care oferă o corecție atât la vederea de aproape, cât și la vederea la distanță. Acest tip de lentile nu sunt recomandate persoanelor care au o viață foarte activă, din cauza faptului că trecerea de la o distanță la alta este bruscă, fără distanța intermediară.

Lentilele bifocale clasice au evidențiată o linie orizontală care desparte dioptria de distanță de dioptria pentru citit. Pe lângă acestea, mai sunt lentilele bifocale la care partea de jos, pentru citit, este rotundă sau, mai nou, care au pastila pentru citit invizibilă. Dacă la varianta clasică se distinge trecerea de la distanță la aproape, la varianta invizibilă, aceasta este insesizabilă.

  • Avantajul acestor lentile este că îți dă posibilitatea de a vedea clar atât la distanță cât și la citit cu o singură pereche de ochelari.
  • Dezavantajul îl reprezintă faptul că lipsește o zona intermediară, motiv pentru care nu sunt recomandate persoanelor care lucrează la calculator.

Ce este distanța intermediară

Pe lângă lentilele pentru „distanță” și cele pentru „aproape” există și lentile pentru distanța intermediară, în lungime de 60-80 cm, așa cum este cea pe care o avem între ochi și ecranul unui computer. În această situație nu sunt de folos nici ochelarii care focalizează corect imaginea atunci când privești la distanță, dar nici atunci când citești (unde distanța optimă este de 30-40 cm). În primul caz nu o să vezi bine, în al doilea ochii vor face un efort suplimentar de focalizare a imaginii, ceea ce pe termen lung este nerecomandat și chiar dăunător. Mai mult, aceștia au dioptrii prea mari și pot dăuna vederii deoarece ne vom obișnui ochii cu o dioptrie mai mare decât cea necesară, iar valoarea acestora va crește, în timp, mai mult și mai repede.

Rezolvarea vine de la lentilele progresive care susțin o focalizare corectă pe toate cele trei distanțe.

Lentilele progresive

Lentilele progresive permit o trecere treptată de la o distanță maximă la cea minimă, astfel că procesul de adaptare al ochiului este mai ușor și mai confortabil. Aceste lentile au o serie de avantaje importante, dar nu sunt complet lipsite de dezavantaje. Soluția optimă este să iei în calcul o serie de criterii legate de modul în care alegi lentilele progresive.

Lentilele progresive sunt lentile multifocale care ne ajută să vedem la distanță, intermediar și aproape. Culoarul prin care se vede este unul vertical, fiind limitat la marginile lentilei de două porțiuni cețoase. Cu cât această porțiune încețoșată este împinsă mai la margine, cu atât câmpul vizual prin care privim este mai larg și acomodarea mai ușoară.

Din punct de vedere al acestor câmpuri vizuale, lentilele progresive pot fi împărțite în trei categorii:

  • înguste;  
  • medii;
  • largi.

Dacă corecția are nevoie de dioptrii relativ mici, te vei adapta și cu câmpuri vizuale mici sau medii, cu condiția să accepți o limitare pe marginile lentilelor. Dacă ai dioptrii medii spre mari, atunci îți vor fi recomandate lentile progresive cu câmpuri vizuale mai largi pentru a te putea adapta mai ușor.

Alegerea ramei este una foarte importantă. Aceasta trebuie să fie suficient de mare ca să încapă toate cele trei distanțe, dar și potrivită distanței pupilare pe care o avem, astfel încât ochii să fie în centrul lentilelor pentru a găsi ușor lentila potrivită. În plus, sunt foarte importante stilul de viață și locul de muncă care sunt elemente asupra cărora medicul oftalmolog te va întreba.

De asemenea, pentru o acomodare mult mai rapidă și un confort sporit, se poate opta pentru gama de lentile progresive personalizate (inclusiv în ceea ce privește caracteristicile ramei ochelarilor), pe baza măsurătorilor următoare:

  • distanța pupilară individuală;
  • înălțimea de montaj;
  • unghiul vertex;
  • unghiul pantoscopic;
  • curbura ramei.

Un soft specializat generează automat aceste măsurători exacte care sunt transmise opticianului care va realiza efectiv lentilele, astfel ca acestea să fie adaptate perfect la nevoile și fizionomia pacientului.

Avantajul acestor tipuri de lentile este că ajută la obținerea unei imagini clare indiferent de distanță, cu o singură pereche de ochelari adaptate indiferent de tipul activității desfășurate. Spre deosebire de lentilele bifocale clasice, la cele progresive nu se va observa nicio linie care să separe lentilele cu dioptrii diferite.

În ceea ce privește dezavantajele, acomodarea cu lentilele progresive poate să fie mai grea decât la cele bifocale. Unii se acomodează în câteva zile, în timp ce alții au nevoie de o perioadă de două, trei săptămâni.

Lentilele progresive nu se recomandă persoanelor care stau mai mult de două-trei ore la calculator deoarece partea intermediară este situată pe mijlocul lentilei și persoana în cauză va sta într-o poziție incomodă pentru a putea vedea la computer.

Lentilele monofocale avansate

Aceste lentile se aseamănă cu lentilele progresive într-o oarecare măsură prin prisma faptului că ajută focalizarea corecta pe două distanțe (aproape și intermediar), dar trebuie luate în calcul câteva criterii. Lentilele monofocale avansate sunt utile celor care nu au nevoie de o corecție la privitul la distanță. Pentru cine nu are dioptrii și la distanță, va fi suficientă o singură pereche de ochelari, dar pentru cei care au nevoie de corecție și la distanță, acest tip de lentile reprezintă a doua pereche de ochelari.  

Spre deosebire de lentilele progresive, acestea nu au o limitare a câmpului vizual atât de mare, sunt o versiune mai simplificată și se adresează presbiopilor începători sau persoanelor care își petrec mult timp în fața calculatorului.
 
Acestea se regăsesc în adiții mici, de la +0,50 până la +1,50 dioptrii. De aceea, pot fi recomandate doar presbiopilor cu această diferență mică. Un avantaj al acestor lentile este că ajută trecerea la lentile progresive, dat fiind faptul că ochiul se va adapta cu ușurină, iar creierul este deja obișnuit cu acest mecanism.

Lentilele monofocale sunt ideale pentru cei care lucrează la computer. Nu doar că le sunt recomandate, ci reprezintă soluția optimă, anunțând unele dintre efectele nocive ale computerului asupra ochilor. Efectul pozitiv vine din faptul că partea de sus a lentilei este partea care acoperă distanța intermediară astfel că vei putea privi la calculator ținând capul și ochii într-o poziție firească.   

Este util de știut că tuturor modelelor de lentile li se pot adăuga funcții suplimentare, care pot fi utile pentru sănătatea ochilor, oferind claritate și o întreținere ușoară: antireflex, anti-zgârieturi, antistatic, hidrofob-oleofob, dar și filtru de protecție pentru lumina albastră. De asemenea, se poate opta pentru varianta de lentile subțiate sau heliomate.