In anul 1976, Dr. Blumberg i s-a decernat Premiul Nobel pentru Medicina pentru descoperirea virusului hepatitei B. Impreuna cu colegii sai, Dr. Blumberg a dezvoltat analiza de sange care este folosita astazi pentru a diagnostica hepatita B (Ag HBs), iar doi ani mai tarziu a inventat primul vaccin impotriva hepatitei B.
Hepatita virala este o inflamatie a ficatului care poate fi acuta sau cronica. Hepatita este cauzata de infectia cu unul dintre cele 5 virusuri hepatice. Virusurile hepatice B si C pot cauza hepatita cronica, care poate progresa catre ciroza hepatica (fibroza ficatului) si cancer hepatic si in final deces prematur. La fiecare 30 de secunde, in lume o persoana moare ca urmare a complicatiilor bolii. Hepatitele cronice B si C cauzeaza mai mult de 1 milion de decese in fiecare an.
In lume:
- 296 de milioane de oameni au hepatita cronica virala B, cu 1.5 milioane de noi infectii in fiecare an. Mai mult de 6 milioane sunt copii cu varsta mai mica de 6 ani. 25% din hepatita cronica B progreseaza spre cancer hepatic. Hepatita B contribuie la aproximativ 820.000 de decese in fiecare an. Hepatita B poate fi prevenita prin vaccinare.
- 58 de milioane de oameni au hepatita cronica virala C. 3.2 milioane de adolescenti si copii au hepatita cronica C. Hepatita C contribuie la aproximativ 290.000 de decese in fiecare an. Astazi, hepatita C poate fi vindecata, insa numai daca pacientul stie ca are boala. De aceea testarea screening este foarte importanta.
Ziua Mondiala a Hepatitei este o oportunitate de a creste constientizarea oamenilor despre diferitele tipuri de hepatite virale si modul in care virusurile hepatice sunt transmise, despre cum te poti proteja, despre testarea screening, despre tratamentul actual si protectia prin vaccinare impotriva hepatitei A si B si includerea vaccinului antihepatic B in programele nationale de vaccinare.
Exista inca o serie de mituri si informatie gresita care te pot impiedica sa actionezi in modul cel mai bun pentru tine:
- Persoanele care traiesc, fara sa stie, cu hepatita B si C nu trebuie sa mai astepte sa fie testate.
- Persoanele care traiesc cu hepatita B si C nu trebuie sa mai astepte sa fie tratate.
- Mamele insarcinate nu trebuie sa mai astepte sa fie testate pentru hepatita B si C la fiecare sarcina.
- Nou-nascutii nu trebuie sa mai astepte sa fie vaccinati impotriva hepatitei B imediat dupa nastere.
Nu lasa aceasta dezinformare sa fie un obstacol in obtinerea unui diagnostic si a unui tratament precoce. Iata cele mai frecvente mituri despre hepatitele virale si informatia corecta pe care toti ar trebui s-o cunoastem.
Mit: Toate tipurile de hepatite sunt la fel
Cele 5 virusuri care cauzeaza hepatitele virale - A, B, C, D si E - sunt distincte si se pot transmite in moduri diferite, pot afecta diferite persoane si pot avea efecte diferite asupra sanatatii tale.
Afla mai multe despre hepatitele virale:
Hepatita A
- Hepatita A este o infectie a ficatului care poate fi prevenita prin vaccinare.
- Este cauzata de virusul hepatic A (VHA).
- VHA se gaseste in scaunul si sangele persoanelor care sunt infectate.
- Hepatita A este foarte contagioasa. Se transmite atunci cand cineva ingera fara sa stie virusul prin consumul de alimente sau apa contaminate cu materiile fecale (chiar si in cantitati foarte mici) ale persoanei cu hepatita sau prin contact personal strans cu acea persoana.
- Simptomele hepatitei A pot dura pana la 2 luni si includ oboseala, greata, durere de stomac si icter (coloratia galbena a mucoasei ochiului si a pielii).
- Persoanele cu hepatita acuta A nu vor face hepatita cronica.
- Cel mai bun mod de a preveni infectia cu VHA este vaccinarea.
Hepatita B
- Hepatita B este o infectie a ficatului care poate fi prevenita prin vaccinare.
- Este cauzata de virusul hepatic B (VHB).
- VHB se transmite atunci cand sangele, materialul seminal sau alte fluide corporale de la o persoana infectata intra in corpul unei persoane care nu este infectata. Acest lucru se poate intampla prin contact sexual, folosirea in comun a acelor, seringilor sau a altor echipamente de injectare a drogurilor sau de la mama la copil in momentul nasterii.
- Nu toti oamenii recent infectati cu VHB au simptome, insa in cazul celor simptomatici, semnele si simptomele sunt: oboseala, apetit scazut, greata, durere abdominala si icter.
- In cazul majoritatii oamenilor, hepatita B este o infectie pe termen scurt (hepatita acuta virala B).
- Uneori, poate deveni o infectie pe termen lung (hepatita cronica virala B), care poate evolua catre complicatii serioase, care pot pune viata in pericol, cum ar fi ciroza hepatica sau cancerul hepatic.
- Riscul de infectie cronica este legat de varsta in momentul infectarii: aproximativ 90% dintre sugarii cu hepatita B dezvolta infectie cronica, in timp ce doar 5% dintre adulti si copiii > 6 ani vor face hepatita cronica B.
- Cel mai bun mod de a preveni hepatita B este vaccinarea. In Romania, vaccinul impotriva hepatitei B este inclus in Programul National de Vaccinare.
Hepatita C
- Hepatita C este o infectie a ficatului cauzata de virusul hepatic C (VHC).
- Hepatita C se transmite prin contactul cu sangele unei persoane infectate. Astazi, majoritatea oamenilor se infecteaza cu virusul hepatitei C prin folosirea in comun a acelor sau a altor echipamente pentru prepararea si injectarea drogurilor.
- Pentru unii oameni, hepatita C este o boala de scurta durata (hepatita acuta virala C), dar pentru mai mult de 50% dintre persoane, aceasta devine o infectie pe termen lung (hepatita cronica virala C).
- Hepatita cronica C poate evolua catre complicatii serioase, cum sunt ciroza hepatica sau cancerul hepatic si in final catre deces.
- Persoanele cu hepatita cronica C nu au de cele mai multe ori simptome si nu se simt rau. Cand apar simptome, acestea sunt adesea un semn de boala de ficat avansata.
- Nu exista vaccin impotriva hepatitei C.
- Cel mai bun mod de a preveni hepatita C este evitarea comportamentelor care pot transmite virusul, in special injectarea de droguri.
- Testarea pentru hepatita C este importanta, deoarece tratamentul antiviral poate vindeca 90% din pacientii cu hepatita C cu un tratament de 8-12 saptamani.
Hepatita D
- Hepatita D, cunoscuta sub denumirea de „hepatita delta”, este o infectie a ficatului cauzata de virusul hepatic D (VHD).
- Hepatita D apare doar la persoanele care sunt, de asemenea, infectate cu virusul hepatic B.
- Oamenii se pot infecta atat cu virusul hepatic B, cat si cu virusul hepatic D in acelasi timp (coinfectie) sau se pot infecta cu VHD dupa ce s-au infectat initial cu VHB (suprainfectie).
- VHD se transmite atunci cand sangele sau alte fluide corporale de la o persoana infectata intra in corpul unei persoane care nu este infectata.
- Hepatita D poate fi o infectie acuta, de scurta durata sau poate deveni o infectie cronica, pe termen lung.
- Hepatita D poate duce la leziuni hepatice cronice si la deces.
- Nu exista un vaccin care sa previna hepatita D. Totusi, preventia hepatitei B prin vaccinare protejeaza si impotriva infectiei cu VHD.
Hepatita E
- Hepatita E este o infectie a ficatului cauzata de virusul hepatic E (VHE).
- VHE se gaseste in scaunul unei persoane infectate. Se transmite atunci cand cineva ingera virusul fara sa stie. In tarile in curs de dezvoltare, oamenii sunt cel mai adesea infectati cu VHE consumand apa potabila contaminata cu materiile fecale de la persoanele infectate. In tarile dezvoltate hepatita E este rara si majoritatea cazurilor au implicat persoane care au calatorit recent in tari in care hepatita E este frecventa.
- Semnele si simptomele hepatitei E sunt: oboseala, apetit scazut, durere abdominala, greata si icter. Totusi, multe persoane cu hepatita E, in special copiii mici, nu au simptome.
- Cu exceptia aparitiei rare a hepatitei cronice virale E la persoanele cu sistemul imunitar compromis, majoritatea oamenilor se recupereaza complet din boala, fara complicatii.
- In prezent, nu exista vaccin impotriva hepatitei E.
Mit: Hepatitele se transmit prin contact ocazional
Un contact ocazional, ca de exemplu sa stai langa cineva, sa imbratisezi, sa dai mana sau sa atingi pe cineva care are hepatita, nu reprezinta o modalitate de transmitere a virusurilor hepatice. De asemenea, virusurile hepatice nu se transmit prin stranut sau tuse. Nu pot fi transmise nici prin muscatura de insecte, cum ar fi tantarii.
Afla mai multe despre cum se transmit virusurile hepatice:
Cum se transmite virusul hepatic A
Virusul hepatic A se gaseste in scaunul si sangele persoanelor care sunt infectate si se poate transmite printr-un contact strans cu o persoana infectata, cum ar fi ingrijirea unei persoane bolnave care are hepatita A, prin contact sexual (ca de exemplu, sexul oral-anal) sau consumul de droguri in comun. Hepatita A este foarte contagioasa, iar oamenii pot raspandi virusul inainte de a se simti rau.
Cel mai frecvent, hepatita A se transmite de la o persoana la alta atunci cand cineva ingera alimente sau apa contaminate de materiile fecale (chiar si in cantitati mici) ale persoanei infectate. Acest tip de transmitere se numeste transmitere fecal-orala si apare, de exemplu, atunci cand persoana infectata nu se spala pe maini adecvat dupa folosirea toaletei si apoi pregateste sau manipuleaza alimente pe care le vor consuma alti oameni (de aceea, hepatita A se mai numeste si „boala mainilor murdare”).
Cum se transmite virusul hepatic B
Virusul hepatic B se transmite atunci cand sangele, materialul seminal sau alte fluide corporale – chiar si in cantitati mici – de la o persoana infectata intra in corpul unei persoane care nu este infectata.
Oamenii se pot infecta cu VHB in urmatoarele conditii:
- Transmiterea de la mama la nou-nascut in timpul nasterii. In absenta oricaror interventii preventive, riscul de transmitere a virusului hepatic B de la mama la copil este de 70-90% in cazul mamelor cu incarcatura virala mare, respectiv de 10-40% pentru celelalte.
- Sex cu un partener care are hepatita B.
- Folosirea in comun a acelor, seringilor sau echipamentului pentru prepararea drogurilor injectabile.
- Folosirea in comun a periutei de dinti, aparatului de ras sau echipamentului medical (cum ar fi un monitor de glucoza) cu o persoana care are hepatita B.
- Contactul direct cu sangele sau cu o rana deschisa a unei persoane care are hepatita B.
- Controlul slab al infectiilor cu transmitere prin sange in institutiile medicale. Desi rar in prezent, oamenii se pot infecta atunci cand personalul din domeniul sanatatii nu urmeaza pasii corespunzatori pentru a preveni raspandirea infectiilor transmise prin sange.
Cum se transmite virusul hepatic C
Virusul hepatic C se transmite prin sange. Astazi, cel mai mare risc il au persoanele care folosesc in comun ace sau alte echipamente de injectare a drogurilor. Alte modalitati de transmitere a virusului hepatic C sunt:
- Transmiterea de la mama la nou-nascut in timpul nasterii. Aproximativ 6% dintre copiii nascuti din mame infectate vor avea hepatita C.
- Controlul slab al infectiilor in institutiile medicale.
- Sex cu un partener care are hepatita C. Desi mai rar decat in vazul hepatitei B, VHC se poate raspandi prin actul sexual, desi aceasta modalitate a fost raportata mai des in randul barbatilor care fac sex cu barbati.
- Tatuaje sau piercing-uri nereglementate. VHC se poate transmite atunci cand iti faci tatuaje sau piercing-uri in institutii fara licenta, in medii informale sau cu instrumente nesterile.
- Folosirea in comun a periutei de dinti, aparatului de ras, forfecutei de unghii sau echipamentului medical (cum ar fi un monitor de glucoza) cu o persoana care are hepatita C.
- Transfuzii de sange si transplant de organe. Inainte de anul 1992 cand a inceput sa se faca screening-ul pe scara larga al sangelui donat, virusul hepatic C putea fi transmis prin transfuzii de sange si transplant de organe. Acum, riscul de transmitere la primitorii de sange sau produse din sange este extrem de scazut.
Multi oameni cu hepatita cronica B sau C nu stiu ca sunt infectati deoarece nu se simt sau nu arata rau. Ei pot insa raspandi virusul altor persoane.
Spre deosebire de hepatita A, hepatitele B si C nu pot fi transmise prin consumul de alimente si apa sau prin folosirea in comun a ustensilelor de bucatarie sau paharelor.
Chiar daca locuiesti cu o persoana care are hepatita cronica B sau C, este putin probabil ca virusul sa se raspandeasca in cadrul casei. Totusi, este recomandat sa-ti iei cateva masuri de precautie. De exemplu, nu folositi in comun aparatul de ras, periuta de dinti, forfecuta de taiat unghii sau aparatul de monitorizat glicemia deoarece aceste articole ar putea avea urme de sange pe ele. Daca trebuie sa cureti o suprafata care are sange pe ea - chiar daca este uscat - Centrul pentru Controlul si Preventia Bolilor (CDC) recomanda utilizarea unei dilutii a unei parti de inalbitor de uz casnic la 10 parti apa.
Mit: Daca partenerul meu are hepatita nu ar mai trebui sa fac sex cu el
Se stie ca virusurile hepatice B si C se pot transmite pe cale sexuala si probabil ca te intrebi cum iti vei putea continua relatia cu cineva care a fost infectat. Un diagnostic de hepatita B sau C poate fi infricosator si confuz atat pentru tine, cat si pentru cei dragi, mai ales daca nu esti familiarizat cu informatiile despre virusurile hepatice.
- Virusul hepatic B poate fi gasit in sangele, materialul seminal si alte fluide corporale ale unei persoane infectate. O persoana care face sex cu un partener infectat se poate infecta la randul ei cu virusul hepatic B.
- Virusul hepatic C poate fi transmis de obicei atunci cand cineva intra in contact cu sangele de la o persoana infectata. Desi exista riscul de transmitere prin contact sexual, se considera ca este scazut. Riscul este crescut in special in cazul barbatilor care fac sex cu barbati si pentru persoanele care au mai multi parteneri sexuali, au o boala cu transmitere sexuala sau sunt infectate cu HIV.
Vestea buna este ca hepatita B poate fi prevenita prin vaccinare. Asta inseamna ca odata ce ai facut intreaga schema de vaccinare impotriva hepatitei B, nu te mai poti infecta prin nicio modalitate de transmitere, inclusiv in urma contactului sexual.
Este important sa intelegi ca vaccinul va functiona numai daca persoana nu a fost infectata anterior. Prin urmare, dupa diagnosticul partenerului tau este necesar sa urmezi urmatorii pasi pentru a te proteja prin vaccinare:
- Primul pas este sa mergi la medic si sa te testezi, chiar daca crezi ca nu esti infectat. Deoarece hepatita B adesea nu are simptome zeci de ani, testarea este singura modalitate pentru a sti exact.
- Medicul iti va efectua 3 analize de sange: antigenul de suprafata al hepatitei B (Ag HBs), Ac anti-HBs si Ac anti-HBc totali. Aceste analize vor arata daca ai o infectie in prezent, daca te-ai vindecat dupa o infectie anterioara si esti protejat sau daca nu esti imunizat si trebuie sa faci preventia prin vaccinare.
- Daca aceste 3 analize sunt negative, inseamna ca esti neprotejat si ca trebuie sa te vaccinezi.
- Vaccinarea impotriva hepatitei B consta dintr-o serie de 3 injectii efectuate conform unei scheme intr-o perioada de 6 luni.
- La 1 luna dupa a 3-a doza, ti se va efectua analiza Ac anti-HBs: daca titrul este >/= 10 UI/mL inseamna ca esti protejat impotriva hepatitei B si ca nu mai exista vreun pericol de a te infecta daca faci sex cu partenerul tau.
Pentru partenerii persoanelor cu hepatita cronica C, desi nu exista un vaccin care sa-i protejeze, sunt anumite aspecte care merita luate in considerare. Activitatile sexuale care cresc riscul de expunere la sange, cum sunt sexul anal si sexul in timpul menstruatiei, prezinta un risc ridicat.
Pentru cuplurile monogame, Centrul pentru Controlul si Preventia Bolilor (CDC) din Statele Unite ale Americii nu recomanda utilizarea de rutina a prezervativului pentru a preveni transmiterea. Riscul de transmitere este mai mare la cei cu HIV si la cei cu mai multe relatii sexuale de scurta durata cu parteneri care au virusul hepatic C. In aceste conditii, prezervativele trebuie folosite in mod obisnuit.
Mit: Daca am hepatita, voi sti imediat
Nu este asa de cele mai multe ori. Poti sa nu ai deloc simptome si sa te simti „perfect” normal, desi ai hepatita virala acuta sau cronica, fara sa stii. Din pacate, multe persoane asimptomatice pot sa transmita virusul hepatic altor persoane. De asemenea, deoarece nu stii ca ai hepatita, tratamentul nu poate fi inceput.
Afla mai multe despre semnele si simptomele hepatitelor virale:
Hepatita A
Virusul hepatic A poate cauza doar infectie acuta (hepatita acuta virala A). Insa nu toti pacientii cu hepatita acuta A au simptome. Adultii par a avea simptome mai degraba decat copiii. 70% din copiii cu varsta sub 6 ani sunt asimptomatici si doar 10% vor avea icter. La copiii mai mari si la adulti, infectia este de obicei simptomatica, in mai mult de 70% din cazuri.
Daca apar simptome, acestea se manifesta dupa 2-7 saptamani dupa infectie. De obicei, simptomele dureaza mai putin de 2 luni, desi unii pacienti pot fi bolnavi si 6 luni. Frecvent, pacientul se recupereaza complet si nu va exista afectare de lunga durata a ficatului (hepatita cronica). In cazuri rare, hepatita A poate cauza insuficienta hepatica si chiar deces; acest lucru este mai frecvent la persoanele in varsta si la persoanele cu alte probleme grave de sanatate, cum ar fi hepatica cronica.
Semnele si simptomele hepatitei acute A sunt:
- Icter (culoare galbena a pielii sau a albului ochilor)
- Pierderea poftei de mancare
- Greata
- Varsaturi
- Diaree
- Durere abdominala
- Dureri articulare
- Febra
- Oboseala
- Urina inchisa la culoare
- Scaune deschise la culoare, de culoarea argilei
Hepatita B
Infectia cu virusul hepatic B poate fi acuta sau cronica.
Hepatita acuta virala B este o boala de scurta durata care dureaza pana la 6 luni dupa infectare. Majoritatea copiilor mici (< 5 ani) si a persoanelor cu afectiuni severe in care sistemul imunitar este compromis nu prezinta simptome de hepatita acuta B. Doar 50% din copiii mai mari, adolescenti si adulti vor avea simptome de hepatita acuta.
Cand simptomele apar, acestea incep in medie la 3 luni dupa expunere, dar pot aparea oricand intre 8 saptamani si 5 luni dupa expunere. De obicei simptomele dureaza cateva saptamani, dar unii oameni se pot simti rau chiar si 6 luni.
Semnele si simptomele hepatitei acute virale B sunt:
- Febra
- Oboseala
- Pierderea poftei de mancare
- Greata
- Varsatur
- Durere abdominala
- Urina inchisa la culoare
- Scaune deschise la culoare, de culoarea argilei
- Dureri articulare
- Icter (culoare galbena a pielii sau a albului ochilor)
Desi un numar mic de adulti si copii > 6 ani (5%) nu vor elimina niciodata virusul hepatic B si vor evolua catre hepatita cronica B, riscul este mult crescut in cazul copiilor mici. Hepatita cronica B apare la peste 90% din sugari si 30% din copiii cu varsta < 6 ani.
Majoritatea pacientilor cu hepatita cronica B nu au niciun simptom si nu se simt rau zeci de ani. De aceea, este foarte important sa iti faci analizele de sceening pentru hepatita B (Ag HBs).
Atunci cand apar simptomele, acestea sunt un semn al bolii hepatice avansate. Aproximativ 25% din persoanele care se infecteaza cronic in timpul copilariei si 15% dintre cei care se infecteaza cronic la varste mai mari vor deceda din cauza unor afectiuni grave ale ficatului, cum ar fi ciroza hepatica sau cancerul de ficat. Unii pacienti pot sa nu prezinte simptome chiar si dupa ce ficatul lor devine bolnav, desi analizele de sange ale functiei ficatului sunt modificate.
Hepatita C
Infectia cu virusul hepatic C poate fi acuta sau cronica.
80% din pacientii infectati cu VHC nu au deloc simptome. Atunci cand apar simptomele, cum ar fi oboseala sau disconfortul abdominal, acestea pot fi usoare sau nespecifice, asa incat pot fi trecute cu vederea si pacientul poate sa nu se prezinte la medic.
De obicei, virusul hepatic C este descoperit dupa ani de zile de la infectare. Unii oameni afla ca au hepatita cronica C numai dupa ce au facut analizele de screening sau dupa ce au dezvoltat complicatii, cum ar fi ciroza hepatica, cancerul hepatic sau complicatii renale.
Mit: Daca am hepatita nu pot face nimic ca sa-mi protejez copilul in timpul sarcinii
Femeile insarcinate care au hepatita cronica B sau C pot sa transmita virusul bebelusului lor, insa exista metode prin care poti sa-ti protejezi copilul.
Afla mai multe despre hepatitele virale in sarcina:
Hepatita B in sarcina
9 din 10 femei insarcinate cu hepatita acuta B, respectiv 10-20% din mamele cu hepatita cronica B vor transmite virusul copiilor lor. Copilul se poate infecta prin expunerea la sangele si fluidele infectate in timpul travaliului si al nasterii.
Infectia cu virusul hepatitei B poate fi severa la bebelusi si le poate ameninta viata. Chiar si nou-nascutii care par a fi bine au un risc crescut de a avea probleme grave de sanatate. Cu cat o persoana este infectata mai devreme in viata, cu atat riscul de a face hepatita cronica B este mai mare. Cand acesti copii devin adulti, prezinta un risc crescut de a deceda prematur din cauza cirozei sau a cancerului hepatic.
Cu toate acestea, aproape toate cazurile de hepatita B pot fi prevenite la bebelusii nascuti de mame care au hepatita B, dar acesti nou-nascuti trebuie sa primeasca toate dozele de vaccin necesare. Medicul obstetrician ii va administra copilului imediat dupa nastere (in primele 12-24 ore) o combinatie de imunoglobuline (anticorpi) impotriva virusului hepatic B si va efectua prima doza de vaccin, care trebuie urmata de alte 3 doze: la 2 luni, 4 luni si 11 luni, conform Calendarului National de Vaccinare. Dupa ce seria de doze de vaccin este completa, copilul va fi testat pentru a se masura nivelul de anticorpi (Ac anti-HBs) care au fost produsi ca urmare a vaccinului si care asigura protectia lui de lunga durata.
Hepatita C in sarcina
Desi riscul nu este la fel de mare ca in cazul hepatitei B, virusul hepatic C poate fi transmis unui copil in timpul nasterii. Aproximativ 6 din 100 de femei insarcinate care au hepatita cronica C pot transmite virusul bebelusului. Riscul variaza in functie de cat de mult virus exista in sangele mamei si daca mama are co-infectie HIV.
Ideal ar fi sa fii testata pentru hepatita C inainte de sarcina. In prezent, exista tratament care poate sa vindece hepatita C la majoritatea pacientilor (90%). Insa medicamentele antivirale pentru hepatita C nu pot fi administrate in timpul sarcinii. Deci, daca este posibil, este recomandat sa fii diagnosticata si tratata inainte de a ramane insarcinata.
Testarea screening pentru hepatita C cu Ac anti-HCV este recomandata tuturor adultilor cel putin o data in viata, deci si femeilor, cu atat mai mult daca intentionezi sa ai copii in viitorul apropiat. Insa daca esti insarcinata, acum este un moment bun pentru a fi testata. Testarea in timpul sarcinii iti va permite sa discuti cu medicul tau pentru a incepe tratamentul dupa nastere si sa planificati ingrijirea medicala potrivita pentru copilul tau, daca este necesar.
Mit: Daca am hepatita nu pot face nimic ca sa-mi protejez copilul in timpul sarcinii
Femeile insarcinate care au hepatita cronica B sau C pot sa transmita virusul bebelusului lor, insa exista metode prin care poti sa-ti protejezi copilul.
Afla mai multe despre hepatitele virale in sarcina:
Hepatita B in sarcina
9 din 10 femei insarcinate cu hepatita acuta B, respectiv 10-20% din mamele cu hepatita cronica B vor transmite virusul copiilor lor. Copilul se poate infecta prin expunerea la sangele si fluidele infectate in timpul travaliului si al nasterii.
Infectia cu virusul hepatitei B poate fi severa la bebelusi si le poate ameninta viata. Chiar si nou-nascutii care par a fi bine au un risc crescut de a avea probleme grave de sanatate. Cu cat o persoana este infectata mai devreme in viata, cu atat riscul de a face hepatita cronica B este mai mare. Cand acesti copii devin adulti, prezinta un risc crescut de a deceda prematur din cauza cirozei sau a cancerului hepatic.
Cu toate acestea, aproape toate cazurile de hepatita B pot fi prevenite la bebelusii nascuti de mame care au hepatita B, dar acesti nou-nascuti trebuie sa primeasca toate dozele de vaccin necesare. Medicul obstetrician ii va administra copilului imediat dupa nastere (in primele 12-24 ore) o combinatie de imunoglobuline (anticorpi) impotriva virusului hepatic B si va efectua prima doza de vaccin, care trebuie urmata de alte 3 doze: la 2 luni, 4 luni si 11 luni, conform Calendarului National de Vaccinare. Dupa ce seria de doze de vaccin este completa, copilul va fi testat pentru a se masura nivelul de anticorpi (Ac anti-HBs) care au fost produsi ca urmare a vaccinului si care asigura protectia lui de lunga durata.
Hepatita C in sarcina
Desi riscul nu este la fel de mare ca in cazul hepatitei B, virusul hepatic C poate fi transmis unui copil in timpul nasterii. Aproximativ 6 din 100 de femei insarcinate care au hepatita cronica C pot transmite virusul bebelusului. Riscul variaza in functie de cat de mult virus exista in sangele mamei si daca mama are co-infectie HIV.
Ideal ar fi sa fii testata pentru hepatita C inainte de sarcina. In prezent, exista tratament care poate sa vindece hepatita C la majoritatea pacientilor (90%). Insa medicamentele antivirale pentru hepatita C nu pot fi administrate in timpul sarcinii. Deci, daca este posibil, este recomandat sa fii diagnosticata si tratata inainte de a ramane insarcinata.
Testarea screening pentru hepatita C cu Ac anti-HCV este recomandata tuturor adultilor cel putin o data in viata, deci si femeilor, cu atat mai mult daca intentionezi sa ai copii in viitorul apropiat. Insa daca esti insarcinata, acum este un moment bun pentru a fi testata. Testarea in timpul sarcinii iti va permite sa discuti cu medicul tau pentru a incepe tratamentul dupa nastere si sa planificati ingrijirea medicala potrivita pentru copilul tau, daca este necesar.
Mit: Daca am hepatita, nu mai pot alapta
Iti poti alapta copilul daca ai hepatita B sau C, deoarece aceste virusuri nu se transmit prin lapte. Medicii incurajeaza alaptarea, deoarece laptele de mama este o hrana naturala perfecta, care il ajuta sa creasca si sa se dezvolte in primul an de viata.
Totusi, daca mameloanele sangereaza, nu alapta copilul pana cand sangerarea nu s-a oprit si sfarcurile s-au vindecat. Pentru a mentine secretia de lapte ridicata, pompeaza sanii, dar nu pastra acest lapte, pana cand sfarcurile nu sunt vindecate.
Mit: Hepatita C afecteaza doar ficatul
Desi virusul hepatic C ataca in primul rand ficatul, poate afecta si multe alte parti ale corpului. Unele manifestari extrahepatice sunt mediate imun, in timp ce altele par a fi determinate de inflamatia cronica. Se estimeaza ca pana la 74% dintre pacientii cu hepatita cronica C pot dezvolta cel putin o manifestare extrahepatica. Hepatita cronica C este considerata mai degraba o boala multisistemica, decat simplu o boala de ficat.
De exemplu, unii pacienti vor dezvolta boli reumatice chiar inainte de a sti ca au hepatita cronica C. Alte persoane cu hepatita cronica C pot dezvolta rezistenta la insulina, diabet zaharat tip 2, accident vascular cerebral, infarct miocardic acut, crioglobulinemie, limfom non-Hodgkin, sindrom de oboseala cronica, depresie, boli ale pielii, oftalmologice, neurologice sau renale.
Studiile au aratat ca tratamentul antiviral poate duce la rezolvarea afectiunilor extrahepatice sau la imbunatatirea functiei organelor afectate, scazand riscul de morbiditate si mortalitate.
Mit: Daca am avut in trecut hepatita nu ma mai pot infecta din nou
Si da, si nu.
Hepatita A
Odata ce te recuperezi dupa hepatita acuta A, dezvolti anticorpi care te vor proteja pe toata durata vietii si nu te mai poti infecta din nou.
Hepatita B
De asemenea, daca ai fost infectat cu virusul hepatic B in trecut, nu te mai poti infecta din nou. Totusi, unele persoane care au fost infectate in trecut se pot imbolnavi daca virusul „se reactiveaza”. Reactivarea este rara, dar exista acest risc daca sistemul imunitar este deprimat. Acest lucru se poate intampla daca pacientul are cancer si trebuie sa faca chimioterapie sau daca medicul prescrie alte medicamente imunosupresoare pentru alte boli. Daca urmeaza sa incepi oricare dintre aceste tratamente, spune-i medicului ca ai avut hepatita B in trecut.
Hepatita C
Din nefericire, in cazul hepatitei C te poti infecta din nou chiar daca ai eliminat virusul sau ai fost tratat cu succes si vindecat. Acesta este motivul pentru care persoanele care continua sa foloseasca droguri injectabile si care folosesc in comun ace, seringi sau alte echipamente de preparare a drogurilor, precum si cele care fac hemodializa de intretinere, ar trebui testate in mod regulat pentru hepatita C.
Mit: Voi fi testat pentru hepatita doar daca am simptome
Din contra, nu trebuie sa astepti. Este recomandat sa iti faci analizele de screening care pot decela infectia inainte sa apara simptomele, situatie, cel mai adesea, cand deja boala este avansata. Retine ca analizele de screening pentru hepatita B sau C nu sunt incluse in analizele de rutina, asa incat trebuie sa te asiguri ca esti testat in acest sens.
Mai mult de 50% din pacientii cu hepatita cronica C si aproximativ 70% din pacientii cu hepatita cronica B nu stiu ca au boala si raman asimptomatici pana la debutul cirozei sau al bolii hepatice in stadiu terminal. Aceste persoane afla ca sunt infectate atunci cand li se fac analizele de screening pentru hepatita B si C sau cand sunt evaluati cand au deja complicatii.
Se recomanda ca cel putin o data in viata fiecare adult sa fie testat pentru hepatita B si C. Analizele de screening pentru hepatita virala sunt:
- Hepatita B: AgHBs, Ac anti-HBc, Ac anti-HBs
- Hepatita C: Ac anti-HVC
Afla mai multe despre testarea screening pentru hepatitele B si C:
Hepatita B
Deoarece multe persoane cu hepatita B nu prezinta simptome, medicul poate recomanda analize de sange pentru a diagnostica infectia. Toti adultii ar trebui sa fie testati pentru hepatita B cel putin o data in viata. Femeile insarcinate trebuie testate la fiecare sarcina. Orice adult care doreste sa fie testat ar trebui sa ceara medicului sa fie testat.
La inceputul anulului 2023, Centrul pentru Controlul si Preventia Bolilor (CDC) din Statele Unite ale Americii a actualizat recomandarile privind screeningul si testarea pentru infectia cu virusul hepatic B si recomanda ca testarea la adulti sa se faca cu un panel de 3 analize de sange (anterior, se recomanda doar testarea cu o singura analiza - Ag HBs):
- Ag HBs
- Ac anti-HBc
- Ac anti-HBs
Aceste analize pot stabili daca:
- Ai hepatita B
- Esti imunizat (esti protejat) impotriva infectiei cu virusul hepatic B datorita vaccinarii.
- Ai fost infectat in trecut, ai eliminat in mod natural virusul si esti protejat impotriva unei infectii viitoare.
- Nu ai fost infectat vreodata, nu esti imunizat si se recomanda vaccinarea pentru a te proteja.
- CDC recomanda testarea pentru hepatita B pentru:
- Toti adultii cu varsta >/= 18 ani cel putin o data in viata folosind triplu test
- Toate femeile insarcinate la inceputul fiecarei sarcini, indiferent daca au fost vaccinate sau daca au fost testate anterior. Se foloseste analiza Ag HBs.
- Nou-nascutii ale caror mame au hepatita B
- Orice persoana care solicita testarea pentru hepatita B
In plus, CDC recomanda testarea periodica pentru hepatita B pentru persoanele care au un risc continuu de expunere la VHB, ca de exemplu:
- Barbatii care fac sex cu barbati
- Persoanele care folosesc droguri injectabile
- Persoanele cu infectie HIV
- Persoanele care au contact casnic si sexual cu persoane cu hepatita B
- Persoanele cu infectii cu transmitere sexuala si/sau mai multi parteneri sexuali
- Persoanele care urmeaza terapie imunosupresoare
- Persoanele cu boala renala in stadiu terminal (inclusiv persoanele care fac dializa)
- Persoanele cu hepatita cronica C
In plus, CDC recomanda testarea periodica pentru hepatita C pentru persoanele care au un risc continuu de expunere la VHC, ca de exemplu:
- Persoanele care folosesc droguri injectabile
- Persoanele care fac hemodializa
Testarea se face cu analiza de sange Ac anti-HCV. Medicul te va ajuta sa intelegi semnificatia rezultatului analizei si iti va explica care sunt pasii urmatori. Rezultatul poate fi:
- „Non-reactiv” sau „negativ”, ceea ce inseamna ca in prezent nu esti infectat cu virusul hepatitei C.
- „Reactiv” sau „pozitiv”, ceea ce inseamna ca ai fost infectat cu virusul hepatitei C la un moment dat.
Este important sa cunosti urmatoarele informatii:
- Daca ai fost vreodata infectat cu virusul hepatic C, se vor forma anticorpi anti-HCV care vor persista in sange pe toata durata vietii. Anticorpii se formeaza si persista si atunci cand ai eliminat virusul (adica te-ai vindecat), dar si cand inca ai virusul in sange (ai hepatita cronica C).
- Ca urmare, un test Ac anti-HCV reactiv sau pozitiv nu inseamna neaparat ca ai in prezent hepatita cronica C. Este necesar sa faci o analiza de sange suplimentara care sa stabileasca daca ai infectie actuala cu virusul hepatic C.
- Testul ARN HCV detecteaza ARN-ul viral in sange. Daca rezultatul testului este pozitiv, atunci virusul este prezent, ceea ce inseamna ca ai o infectie actuala, nerezolvata si este important sa fii tratat. Retine ca in prezent, exista medicamente antivirale foarte eficiente care vindeca hepatita cronica C in 90% din cazuri.
Mit: Hepatitele se vindeca de la sine
Intr-adevar, in cazul anumitor pacienti cu hepatita virala acuta, sistemul lor imun reuseste sa elimine in mod natural virusul hepatic din organism si sa se vindece. Acest lucru se intampla in majoritatea cazurilor de hepatita acuta A si la 95% din adultii si copii cu varsta > 6 ani cu hepatita acuta virala B.
Insa 90% din nou-nascuti si 35% din copiii cu varsta < 6 ani cu hepatita acuta B si in cele mai multe cazuri (75-85%) de hepatita acuta C, infectia va persista > de 6 luni, ceea ce inseamna ca vor avea o infectie de lunga durata (o conditie denumita hepatita cronica).
Afla mai multe despre tratamentul hepatitelor virale:
Hepatita A
Nu exista un tratament specific pentru hepatita acuta A. Recuperarea dupa infectia acuta poate fi lenta si poate dura cateva saptamani sau luni. In general, o persoana cu hepatita A nu ar trebui sa se intoarca la munca sau la scoala pana cand febra si icterul nu s-a rezolvat si pofta de mancare nu a revenit.
Tratamentul consta in repaus, o alimentatie echilibrata si inlocuirea lichidelor care se pierd prin varsaturi si diaree. Este important sa eviti sa iei medicamentele inutile sau sa consumi alcool, care ar putea afecta si mai mult ficatul. Acetaminofenul, paracetamolul si medicamentele impotriva varsaturilor trebuie evitate. Mult mai rar, pacientii cu simptome severe (insuficienta hepatica acuta) vor necesita spitalizare, astfel incat medicii sa poata monitoriza functia hepatica, sa gestioneze orice complicatii si sa ofere o nutritie adecvata.
Odata pacientul vindecat, se dezvolta imunitate pe toata viata, ceea ce va preveni o noua infectie cu virusul hepatic A in viitor. Hepatita A este doar o infectie pe termen scurt, limitata la doar cateva saptamani sau luni si nu determina hepatita cronica, spre deosebire de hepatita acuta B si C care se poate croniciza.
Hepatita B
Nu exista un tratament specific pentru hepatita acuta B. Pentru persoanele cu simptome usoare, medicul va recomanda odihna, nutritie adecvata si lichide. Pacientii cu simptome mai severe pot avea nevoie de spitalizare.
Desi doar 5% din persoanele adulte vor face hepatita cronica B, in prezent nu exista un tratament care sa vindece infectia (care sa elimine in totalitate virusul din organism), insa exista speranta. Exista mai multe medicamente antivirale aprobate si noi medicamente sunt in curs de dezvoltare.
Tratamentul si monitorizarea periodica a pacientului cu hepatita cronica B de catre medicul infectionist sau gastroenterolog pot gestiona progresia bolii. Nu orice pacient cu hepatita cronica B are nevoie de medicamente antivirale, deoarece la unele persoane virusul este prezent in cantitati mici. Pacientii care incep tratamentul antiviral pot avea nevoie sa ia medicamentele pe termen nelimitat, deoarece aceste medicamente nu determina vindecarea hepatitei cronice. Este important ca toti pacientii cu hepatita cronica B sa mearga la consulturile de control regulate, asa cum au fost recomandate de medicul lor curant.
Hepatita C
In cazul infectiei acute cu virus hepatic C doar un procent mic de persoane vor elimina in mod natural virusul. Se estimeaza ca 75-85% dintre pacientii infectati vor dezvolta hepatita cronica C, care poate ramane nedetectata (si prin urmare netratata) ani de zile. De aceea este importanta testarea screening cu Ac anti-HCV.
Din fericire, in cazul hepatitei C exista in prezent un tratament foarte eficient care vindeca peste 90% din pacienti. Tratamentul cu medicamente antivirale este recomandat tuturor persoanelor cu hepatita C acuta sau cronica, inclusiv femeilor care nu sunt gravide si copiilor cu varsta >/= 3 ani si adolescentilor. Medicamentele antivirale actuale pentru hepatita cronica C se administreaza oral (pe gura) pentru o perioada de doar 8-12 saptamani si au putine efecte secundare.
Mit: Nu exista vaccin pentru hepatite
Intr-adevar, nu exista un vaccin pentru hepatita C in acest moment. Cea mai buna modalitate de a preveni hepatita C este evitarea folosirii in comun cu alte persoane a echipamentelor pentru drogurile injectabile. De asemenea, poti evita transmiterea virusului alegand sa nu iti faci un tatuaj in conditii nereglementate si nesigure si sa nu folosesti aparatul de ras, forfecuta de unghii sau periuta de dinti a altei persoane. Retine ca hepatita C poate fi vindecata cu tratament antiviral.
Pe de alta parte, exista vaccinuri impotriva hepatitei A si hepatitei B. Vaccinarea este cea mai buna metoda de preventie a acestor hepatite. Vaccinul impotriva hepatitei A protejeaza numai impotriva hepatitei A si invers. Exista, de asemenea, un vaccin combinat impotriva hepatitei A si hepatitei B (Twinrix) care ofera protectie impotriva ambelor virusuri hepatice.
Afla mai multe despre vaccinurile impotriva hepatitelor virale A si B:
Vaccinul impotriva hepatitei A
Vaccinul impotriva hepatitei A este o modalitate foarte importanta de protectie. In Romania, vaccinarea este optionala si se recomanda atat copiilor, cat si adultilor:
- Copii: se recomanda 2 doze. Prima doza se administreaza intre 12-23 luni si a doua doza dupa cel putin 6 luni.
- Copiii si adolescentii cu varsta intre 2-18 ani care nu au fost vaccinati.
- Adultii care nu au fost vaccinati si vor sa se protejeze.
Vaccinarea impotriva hepatitei A are un beneficiu crescut in cazul urmatoarelor categorii de persoane:
- Calatori internationali
- Barbatii care au contact sexual cu alti barbati
- Persoanele care folosesc droguri injectabile sau neinjectabile
- Persoanele care prezinta risc profesional de infectie
- Persoanele fara adapost
- Persoanele cu infectie HIV
- Persoanele cu hepatita cronica B si C
In plus, o persoana nevaccinata impotriva hepatitei A si care are contact direct cu o persoana cu hepatita acuta A trebuie sa se vaccineze cat mai curand posibil (in termen de 2 saptamani de la expunere).
Vaccinul impotriva hepatitei A poate fi administrat in acelasi timp cu alte vaccinuri.
Vaccinul impotriva hepatitei B
Cel mai bun mod de a preveni hepatita B este vaccinarea. Vaccinul impotriva hepatitei B este sigur si eficient. Trebuie sa faci toate dozele pentru a fi pe deplin protejat.
Vaccinul impotriva hepatitei B este disponibil pentru toate grupele de varsta. Vaccinarea impotriva hepatitei B este recomandata:
- Tuturor nou-nascutilor
- Tuturor copiilor sau adolescentilor cu varsta < 19 ani care nu au fost vaccinati
- Tuturor adultilor cu varsta cuprinsa intre 19-59 de ani
- Adultilor cu varsta >/= 60 ani cu factori de risc pentru infectia cu VHB (insa vaccinarea este recomandata si adultilor care nu au factori de risc si care vor sa fie protejati)
In Romania, vaccinul impotriva hepatitei B este inclus in Calendarul national de vaccinare. Este foarte important ca toti nou-nascutii sa fie vaccinati cu prima doza imediat dupa nastere.
Atunci cand nu se aplica masurile preventive, aproape toti nou-nascutii (90%) care sunt infectati cu virusul hepatitei B in timpul nasterii dezvolta hepatita cronica B (care persista pe tot parcursul vietii). Cu cat infectarea este mai devreme in viata, cu atat riscul sa apara complicatii este mai mare. Hepatita cronica poate progresa in timp catre afectiuni serioase, cum sunt ciroza hepatica (fibrozarea testului ficatului cu consecinte serioase) si cancerul de ficat si in final catre deces. 25% din persoanele infectate cand erau copii vor muri prematur.
Mit: Daca sunt insarcinata, nu ma pot vaccina
Vaccinurile impotriva hepatitei A si B nu contin virus viu, asa incat sarcina nu trebuie considerata un motiv pentru a nu fi vaccinata.
Mit: Vaccinul cauzeaza de fapt hepatita si imi e teama sa ma vaccinez
Nu. Vaccinurile impotriva hepatitei A si B nu contin virus viu si nu cauzeaza hepatita. Nu poti face hepatita A sau B din cauza vaccinarii. De fapt, vaccinarea este cea mai buna modalitate ca sa previi hepatita A sau B.
Mit: Vaccinurile impotriva hepatitei nu sunt sigure
Vaccinurile impotriva hepatitei A si B sunt sigure. Durerea la locul injectarii este cel mai frecvent efect secundar raportat. Ca si in cazul oricarui alt medicament, exista intotdeauna un risc mic sa apara o reactie alergica grava (anafilaxie), ceea ce reprezinta o contraindicatie pentru administrarea unei noi doze de vaccin. Cu toate acestea, riscurile potentiale ale hepatitei A sau B sunt mult mai mari decat riscurile potentiale asociate cu vaccinarea. Agentia Nationala pentru Medicamente si Agentia Europeana pentru Medicamente monitorizeaza continuu efectele secundare la persoanele carora li se administreaza aceste vaccinuri.
Primul vaccin recombinant impotriva hepatitei B a fost aprobat la sfarsitul anilor `80, iar primul vaccin impotriva hepatitei A a fost autorizat in anul 1995. De atunci, milioane de doze de vaccin impotriva hepatitei A si B au fost administrate in Statele Unite ale Americii, Uniunea Europeana si in intreaga lume.
Conform recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) din anul 1992, 190 tari din lume, inclusiv Romania, au introdus vaccinarea impotriva hepatitei B in programele nationale de vaccinare a copiilor, cu un profil excelent de siguranta, imunogenitate si eficacitate. Vaccinul impotriva hepatitei A este disponibil, de asemenea, in Romania, pentru a fi efectuat la cerere sau la recomandarea medicului.
Vaccinul hepatitic B a fost introdus in Romania in anul 1995, iar vaccinul impotriva hepatitei A in anul 2011.
Mit: Chiar daca m-am vaccinat, inca ma pot infecta
Vaccinurile impotriva hepatitei A si B sunt foarte eficiente. Dupa ce ai terminat intreaga serie recomandata de doze de vaccin, esti protejat.
In urma vaccinarii impotriva hepatitei B, ratele de protectie cu anticorpi sunt aproape de 100% la copiii sanatosi si de peste 95% la adultii sanatosi. In mod similar, si in vazul vaccinului impotriva hepatitei A, mai mult de 95% dintre persoane vor dezvolta anticorpi protectivi in decurs de 4 saptamani de la o singura doza si aproape 100% dupa ce au primit 2 doze (schema completa).
La fel ca in cazul celor mai multor persoane, cel mai probabil esti protejat o perioada lunga din viata (daca nu toata viata). Studiile in curs arata o imunitate continua timp de peste 35 de ani dupa vaccinarea impotriva hepatitei B, respectiv de cel putin 20 de ani in cazul vaccinului impotriva hepattitei A. Pe baza modelelor matematice, se estimeaza ca anticorpii detectabili impotriva VHA persista timp de 40 de ani sau mai mult.
In cazul hepatitei B, uneori imunitatea poate scadea in timp. Totusi, pierderea Ac anti-HBs nu inseamna neaparat pierderea imunitatii, deoarece majoritatea persoanelor vaccinate pastreaza memoria imuna si dezvolta rapid un raspuns puternic atunci cand este adminstrata o doza de rapel (booster).
Daca ai fost vaccinat impotriva hepatitei B cu ani in urma si ai un risc crescut de expunere la virusul hepatic B, discuta cu medicul tau care iti poate face analiza de sange Ac anti-HBs pentru a determina daca este necesara o doza de rapel. O persoana este considerata protejata daca titrul de anticorpi anti-HBs este >/= 10 UI/mL si nu are nevoie de o doza de rapel. Persoana poate fi totusi protejata chiar daca rezultatul este < 10 IU/mL. Totusi, in acest caz, medicul iti poate recomanda sa faci o doza de rapel.
De asemenea, daca ai un risc crescut de infectie cu VHA, medicul iti poate recomanda o noua doza de rapel impotriva hepatitei A. Deoarece virusul se transmite pe cale fecal-orala, o buna igiena a mainilor - spalarea mainilor dupa folosirea baii, schimbarea scutecelor si inainte de a pregati mancare sau a manca - este parte integranta a preventiei impotriva hepatitei A.
Mit: Nu exista vaccinuri pentru adulti
Atata vaccinul impotriva hepatitei A, cat si vaccinul impotriva hepatitei B pot fi administrate adultilor.
Vaccinul impotriva hepatitei A
Adultii care nu au fost vaccinati anterior si doresc sa fie protejati impotriva hepatitei A pot face vaccinul.
Vaccinul este recomandat in mod special persoanelor adulte care au un risc crescut de hepatita A sau care pot face o forma severa de boala, cum ar fi:
- Calatorii internationali
- Barbatii care au contact sexual cu alti barbati
- Persoanele care folosesc droguri injectabile sau neinjectabile
- Persoanele care prezinta risc profesional de infectie
- Persoanele cu infectie HIV
- Persoanele cu hepatica cronica, inclusiv cu hepatita cronica virala B si C
In plus, o persoana adulta care nu a fost vaccinata impotriva hepatitei A si care are contact direct cu cineva cu hepatita acuta A trebuie sa se vaccineze impotriva hepatitei A cat mai curand posibil (in termen de 2 saptamani de la expunere).
Atunci cand este administrat singur, vaccinul antihepatic A este administrat in 2 doze, la distanta de 6 luni. Vaccinul combinat impotriva hepatitei A si B se administreaza in 3 doze in decurs de 6 luni. Toate dozele sunt necesare pentru a asigura protectie pe termen lung.
Vaccinul impotriva hepatitei B
Vaccinul impotriva hepatitei B este disponibil pentru toate grupele de varsta. La adulti, vaccinarea impotriva hepatitei B este recomandata:
- Tuturor adultilor cu varsta cuprinsa intre 19-59 de ani
- Adultilor cu varsta >/= 60 ani cu factori de risc pentru infectia cu VHB, desi si persoanele fara factori de risc se pot vaccina daca vor sa fie protejate.
La adulti, vaccinul impotriva hepatitei B se administreaza in 3 doze. A doua doza se administreaza la 1 luna dupa prima doza, urmata de o a treia doza la 6 luni dupa prima doza. Toate dozele sunt necesare pentru a asigura protectie pe termen lung.
Mit: Vaccinul impotriva hepatitei B previne cancerul hepatic si ajuta la vindecarea pacientilor infectati.
Vaccinul previne infectia cu virusul hepatic B care poate evolua in timp catre cancer de ficat. Totusi, vaccinul este ineficient pentru persoanele deja infectate care au hepatita cronica B si nu va ajuta la vindecarea acesteia.
Surse de informatie:
- www.cdc.gov
- www.worldhepatitisday.org
- www.who.int
- www.hepb.org
- www.acog.org