Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Sindromul de sevraj la alcool

Articol de Ileana Andreescu Senior Medical Editor
Alcoolul (etanolul) este o substanta deprimanta care incetineste functionarea creierului. Cantitati mari consumate rapid pot provoca depresie respiratorie, coma si moarte. Cantitati mari consumate pentru o perioada lunga de timp determina ca persoana sa devina dependenta de alcool si pot afecta ficatul, creierul si inima.

Daca persoanele care beau regulat de o perioada de timp inceteaza sa mai bea, apar simptomele de sevraj. Cand substanta deprimanta (alcoolul) este oprita, sistemul nervos central devine supraexcitat pe masura ce inhibitia este eliminata. Astfel, organismul primeste o suprasolicitare excitatoare, care are ca rezultat simptomele de sevraj.

Semnele si simptomele sevrajului la alcool - fizice, mentale si emotionale - pot varia de la usoare la severe si se manifesta ca un continuum, variind de la tremor la convulsii, halucinatii si instabilitate a sistemului nervos autonom cu tulburari de ritm cardiac, hipertensiune arteriala, febra inalta si transpiratii excesive. Delirium tremens este cel mai grav grup de simptome de sevraj la alcool si apare la aproximativ 2% dintre persoanele cu tulburare de consum de alcool. 

Chiar si un bautor ocazional va experimenta simptomele de sevraj la alcool dupa ce a baut mai multe bauturi. Aceste simptome devin mai severe in functie de cantitatea de alcool pe care a consumat-o si in cat timp a baut aceasta cantitate. Atunci cand o persoana este dependenta de alcool, simptomele de sevraj pot fi suficient de severe astfel incat ii pot pune viata in pericol, daca nu este supravegheata si tratata de catre un medic calificat. Rata de mortalitate raportata pentru pacientii care sufera de delirium tremens este intre 1 si 5%.

Atunci cand sevrajul la alcool determina simptome moderate si severe este nevoie de tratament de urgenta. Dupa rezolvarea oricaror probleme medicale urgente, tratamentul suplimentar depinde de severitatea consumului de alcool si de celelalte boli si tulburari mintale legate de alcool existente.  

Daca oamenii nu au devenit dependenti de alcool, medicii pot discuta cu ei despre consecintele grave ale consumului de alcool, pot recomanda modalitati de a reduce sau opri consumul de alcool si pot programa consulturi de urmarire pentru a verifica cat de bine se descurca.

Pentru persoanele cu dependenta de alcool, tratamentul sevrajului la alcool trebuie urmat de un tratament pentru dependenta de alcool. Medicul va recomanda un program de detoxifiere (eliminarea completa a alcoolul din organism) si reabilitare. Fara detoxifiere si suport terapeutic, este aproape imposibil pentru o persoana sa-si revina complet din dependenta de alcool. 
 

Consumul de alcool in Uniunea Europeana (UE): unul din doisprezece adulti consuma alcool in fiecare zi

Dintre cele 10 tari cu cei mai multi bautori din lume, 9 sunt in UE. In 2019, potrivit unui raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), 8.4% din populatia adulta (15+ ani) a Uniunii Europene sau 1 din 12 adulti consuma alcool zilnic.

Persoanele in varsta de peste 15 ani consumau, in medie, 9.5 litri de alcool pur anual, ceea ce echivaleaza cu aproximativ 190 de litri de bere, 80 de litri de vin sau 24 de litri de bauturi spirtoase.

Exista o tendinta predominanta: barbatii beau mai mult decat femeile: 13.0% dintre barbati fata de 4.1% dintre femei consuma alcool in fiecare zi; 36.4% dintre barbati fata de 21.7% dintre femei beau in fiecare saptamana. In plus, datele arata ca, pe masura ce oamenii imbatranesc, creste si consumul zilnic de alcool.
 

Consumul de alcool in Romania

Romania se afla pe locul 10 in primele 10 tari europene cu cel mai mare consum de alcool pur pe cap de locuitor:

  1. Cehia (14.3 litri alcool pur)
  2. Letonia (13.2 litri)
  3. Moldova (12.9 litri)
  4. Germania (12.8 litri)
  5. Lituania (12.8 litri)
  6. Irlanda (12.7 litri)
  7. Spania (12.7 litri)
  8. Bulgaria (12.5 litri)
  9. Luxemburg (12.4 litri) 
  10. Romania (12.3 litri)

Romania are un consum mediu de alcool de 12.3 litri de alcool pur pe cap de locuitor (15+ ani) pe an, ceea ce este echivalent cu 2.4 sticle de vin sau 4.5 litri de bere pe saptamana. 

Barbatii beau mai mult decat femeile
Asemanator trendului general, si in Romania barbatii consuma mai mult alcool - 18.6 litri de alcool pur pe cap de locuitor pe an, comparativ cu femeile care consuma 5.5 litri per cap de locuitor pe an.

Tiparul de episoade de consum intens de alcool (binge drinking)
O caracteristica pentru consumul de alcool in Romania este tiparul de episoade de consum intens de alcool (binge drinking). Consumul intens de alcool este definit ca ingerarea echivalentului a mai mult de 60 g de etanol pur (aproximativ 6 bauturi alcoolice standard - echivalentul unei sticle de vin sau a 1.5 l de bere) cu o singura ocazie. 

Potrivit raportului OMS, aproape 1 din 5 europeni (19%) a raportat ca a avut episoade de consum intens de alcool cel putin o data pe luna in anul 2019, in timp ce in Romania procentul a fost de 35% (1 din 3 romani). Cu cat femeile au avut studii superioare, cu atat mai mult au avut un risc crescut (cu 16%) de binge drinking.

Dependenta de alcool

In Romania, 1.3% dintre adulti sunt dependenti de alcool.
 

Ce inseamna un consum moderat de alcool

1 unitate standard de bautura inseamna: 

  • 1 cutie de bere 5% de 330 ml 
  • 1 pahar de 150 ml de vin 12% 
  • 40 ml de tarie 40%

A bea cu moderatie inseamna:

  • Pentru barbati: nu mai mult de 2 unitati standard de bautura pe zi
  • Pentru femei: nu mai mult de 1 unitate standard de bautura pe zi

Femeile absorb si metabolizeaza alcoolul diferit comparativ cu barbatii, si din acest motiv definitia consumului moderat de alcool este de 1 unitate standard de alcool pe zi la femei, comparativ cu 2 unitati la barbat. 

Diferenta se datoreaza unei activitati mai scazute a enzimei alcool dehidrogenaza care metabolizeaza alcoolul la nivelul stomacului la femei, ceea ce determina ca o cantitate mai mare din alcoolul ingerat sa fie absorbita in sange. Un factor suplimentar pentru cresterea alcoolemiei la femei este o cantitate mai mica de apa in corp, astfel incat alcoolul ramane mai mult in sange pana va fi metabolizat de ficat. Combinatia acestor factori face ca femeile sa fie mai vulnerabile la afectarea hepatica si cardiaca indusa de alcool, comparativ cu barbatii.
 

Ce inseamna un consum la risc de alcool

Nu exista o masura obiectiva cand cineva este clasificat ca fiind alcoolic. Totusi, o persoana cu dependenta de alcool va depasi aproape sigur aceste recomandari de consum de unitati de bautura pe zi. In plus, intreaga viata a unei persoane cu tulburare de consum de alcool va fi perturbata de obiceiul de a consuma alcool. 

Un alcoolic, de exemplu:

  • Nu poate opri sau controla consumul de alcool, in ciuda impactului negativ pe care acesta il poate avea asupra sanatatii, relatiilor, profesiei, scolii si altor domenii ale vietii. Cu alte cuvinte, persoanele alcoolice acorda prioritate alcoolului in locul muncii, familiei etc. 
  • Trebuie sa bea mai mult pentru a obtine acelasi efect (toleranta la alcool).
  • Are ganduri repetitive legate de alcool si ii este greu sa se gandeasca la altceva.
  • Se angajeaza frecvent in a bea pe ascuns.
  • Simte ca are nevoie sa bea pentru a se relaxa sau a se incadra in viata lui.

Daca o persoana observa ca se implica in oricare dintre urmatoarele comportamente este posibil sa sufere de alcoolism (tulburare de consum de alcool):

  • Simte o pofta intensa sa consume alcool (craving).
  • Are senzatie ca nu poate functiona fara alcool.
  • Bea in fiecare zi sau bea in mod excesiv in weekend.
  • Are tremuraturi cand nu a baut de ceva vreme.
  • Bea primul lucru pe care il face dimineata, la serviciu sau in alte ore/locuri nepotrivite.
  • Bea frecvent singur.
  • Minte despre cat de mult sau cat de des bea.
  • Ascunde sticlele sau alte dovezi legate de bautura.
  • Este incapabil sa-si indeplineasca angajamentele din cauza consumului de alcool (de exemplu, performanta slaba la locul de munca sau nu participa la evenimentele importante din familie).
  • Fura bani pentru a cumpara alcool sau foloseste banii pentru alimente sau plata chiriei pentru a cumpara alcool.
  • Are probleme legale legate de alcool, cum ar fi acuzare de a se afla in stare de ebrietate sau de tulburare a ordinii.
  • Conduce frecvent sub influenta alcoolului.
  • Se angajeaza in comportamente riscante si poate fi ranit atunci cand este beat.
  • A fost internat din cauza consumului de alcool.
     

Dependenta de alcool: de ce este atat de periculoasa

Dependenta de alcool (alcoolism sau etilism cronic) – cunoscuta si sub denumirea mai recenta de tulburare de consum de alcool – este unica printre dependentele de substante si poate fi deosebit de periculoasa din mai multe motive:

Alcoolul este o substanta legala si acceptabila din punct de vedere social

Cand substanta care da dependenta este ilegala, este clar de la inceput ca exista o problema. Secretul si pericolul evident de a procura droguri stradale ofera un indiciu ca persoana „se joaca cu focul”.

Insa in cazul alcoolului, consumul este legal si acceptabil din punct de vedere social. Ca urmare, dependenta fizica si psihologica se poate dezvolta rapid. Oamenii pot bea mult si este posibil sa nu-si considere consumul de alcool ca fiind problematic. Pot dezvolta un obicei serios in a consuma alcool inainte ca prietenii, familia, colegii sau chiar ei insisi sa-l observe. Si isi pot ascunde dependenta pentru o perioada lunga de timp, sub pretextul „bautului excesiv doar in week-end”. Acest comportament fata de alcool, face aceasta dependenta sa fie periculoasa.

Alcoolul contribuie la o varietate de boli

Acolismul (tulburarea de consum de alcool) dauneaza multor organe ale corpului si in special ficatului. In plus, deoarece multe persoane care beau excesiv alcool ar putea sa nu manance o dieta adecvata, ei pot dezvolta deficiente severe de vitamine si alte deficiente nutritionale.  

Toate acestea pot contribui la o mare varietate de boli organice, tulburari mintale si tulburari emotionale, ca de exemplu:  

  • Boala hepatica legata de alcool (ficat gras, hepatita, ciroza alcoolica)
  • Gastrita
  • Pancreatita
  • Cardiomiopatie, adesea insotita de aritmii si hipertensiune arteriala
  • Neuropatie periferica
  • Leziuni cerebrale: encefalopatia Wernicke, psihoza Korsakoff si dementa legata de alcool
  • Anumite tipuri de cancer (cancer de ficat, cancer la nivelul capului si gatului, cancer esofagian, in special atunci cand bautura este combinata cu fumatul)
  • Probleme interpersonale
  • Agravarea depresiei preexistente
  • Problemele severe ale fatului in curs de dezvoltare (sindromul alcoolic fetal)

​​​Simptomele de sevraj la alcool pot fi fatale

Un alt motiv pentru care dependenta de alcool este atat de periculoasa este pentru ca simptomele de sevraj la alcool pot fi fatale. Din acest motiv, este recomandat suportul profesional pentru detoxifiere, in special pentru cei care sufera de dependenta de alcool pe termen lung.

Sevrajul la alcool

Daca persoanele care beau regulat pentru o perioada lunga de timp inceteaza brusc sa mai bea, pot sa apara simptomele de sevraj. De exemplu, sevrajul poate aparea in timpul spitalizarii (cum ar fi, pentru o interventie chirurgicala programata), deoarece bautorii nu pot obtine alcool.

Biochimia sevrajului la alcool

In cazul unei persoane care a consumat excesiv alcool pe termen lung, creierul si intregul sistem nervos central se obisnuiesc cu prezenta alcoolului, iar in momentul in care persoana nu mai consuma alcool, apar simptomele specifice de sevraj.

Creierul mentine echilibrul neurochimic prin neurotransmitatori inhibitori si excitatori. Alcoolul este un deprimant (inhibitor) care incetineste functionarea sistemului nervos central. Ca urmare, creierul raspunde producand mai multe substante chimice stimulatoare, de tipul neurotransmitatorilor dopamina si acid gama-aminobutiric (GABA). Aceasta sinteza de neurotransmitatori excitatori restabileste temporar homeostazia chimica. Este incercarea creierului de a contracara efectele consumului de alcool pe termen lung.
 
Dar, in timp, organismul dezvolta toleranta la alcool. Asta inseamna ca persoana trebuie sa consume cantitati din ce in ce mai mari de alcool pentru a obtine acelasi sentiment de ebrietate. In acelasi timp, creierul produce din ce in ce mai multi neurotransmitatori stimulatori pentru a „tine pasul” cu consumul crescut de alcool. Pe masura ce acest ciclu continua, biochimia creierului acelei persoane devine din ce in ce mai dezechilibrata.
 
Cand o persoana inceteaza sa mai consume alcool, exista o perioada in care creierul sau nu a inregistrat pe deplin aceasta incetare brusca. Ca rezultat, creierul continua sa produca neurotransmitatori stimulatori. Si aceasta este ceea ce cauzeaza semnele si simptomele de sevraj.
 

Semnele si simptomele sevrajului la alcool

Atunci cand o persoana care a consumat alcool pe termen lung inceteaza consumul, apare un continuum de semne si simptome si de hiperactivitate a sistemului nervos central (inclusiv autonom) denumit sevraj la alcool. Semnele si simptomele sevrajului la alcool - fizice, mentale si emotionale - pot varia de la usoare la severe.  

In general, nivelul de dependenta la alcool se va corela cu severitatea simptomelor. Persoanele a caror dependenta este semnificativa si de mult timp vor experimenta de obicei cele mai severe semne si simptome de sevraj. Sevrajul sever la alcool netratat poate fi fatal.

Sindrom de sevraj la alcool usor pana la moderat

Un sindrom usor pana la moderat de sevraj la alcool incepe de obicei in decurs de 6 ore dupa incetarea bauturii. Se manifesta cu tremor, slabiciune, durere de cap, transpiratii si greata. Poate fi prezenta tahicardia (ritm cardiac crescut) si tensiunea arteriala poate fi usor crescuta. 

Unii pacienti au convulsii tonico-clonice generalizate (numite convulsii legate de alcool), dar de obicei nu > 2 in succesiune scurta. Convulsiile apar in general la 6 pana la 48 de ore dupa incetarea consumului de alcool.

Halucinoza alcoolica

Halucinoza alcoolica (halucinatii fara alte tulburari ale starii de constienta) urmeaza dupa incetarea brusca a consumului excesiv de alcool, de obicei in decurs de 12 pana la 24 de ore.

Halucinatiile sunt de obicei vizuale. Pot sa apara si iluzii si halucinatii auditive. Pacientii aud voci care sunt frecvent acuzatoare si amenintatoare, ceea ce poate provoca teroare. De asemenea, pot avea vise vivide, inspaimantatoare (cosmaruri). 

Halucinoza alcoolica poate sa semene cu schizofrenia, desi gandirea nu este de obicei dezordonata si istoricul nu este tipic schizofreniei. Simptomele nu seamana cu starea deliranta din delirium tremens sau cu alte reactii patologice asociate cu sevrajul. Constiinta ramane clara, iar semnele de labilitate autonoma care apar in delirium tremens sunt de obicei absente. Cand apare, halucinoza precede de obicei delirium tremens si este tranzitorie.

Halucinoza legata de alcool poate dura cateva zile si poate fi controlata cu medicamente antipsihotice.

Delirium tremens

Delirium tremens este cel mai grav grup de semne si simptome de sevraj la alcool si apare la aproximativ 2% dintre persoanele cu tulburare de consum de alcool. Delirium tremens poate fi fatal, mai ales atunci cand nu este tratat. Episoadele de delirium tremens au o rata a mortalitatii de 1 - 5%.

De obicei, delirium tremens nu incepe imediat. Mai degraba, apare la aproximativ 48 pana la 72 de ore dupa incetarea bauturii.

Oamenii sunt initial anxiosi. Mai tarziu, devin din ce in ce mai confuzi, nu dorm bine, au cosmaruri inspaimantatoare, transpira excesiv si devin foarte deprimati. Pulsul se accelereaza si tensiunea arteriala creste. De obicei apare febra. 

  • Delirul usor este insotit frecvent de transpiratii excesive, o frecventa a pulsului de 100 - 120 de batai/minut si febra (temperatura intre 37.2 - 37.8°C). 
  • Delirul sever, cu dezorientare grava si tulburari cognitive, este insotit de anxietate semnificativa, un puls de > 120 batai/minut si o temperatura > 37.8°C. Riscul de deces este mare.

Episodul poate escalada pentru a include halucinatii si iluzii care creaza frica, neliniste si dezorientare. Apar halucinatii vizuale care pot fi terifiante. Obiectele vazute in lumina slaba pot fi deosebit de inspaimantatoare, iar oamenii devin extrem de confuzi. 

Echilibrul lor este afectat, si uneori pot crede ca podeaua se misca, peretii cad peste ei sau camera se roteste. Pe masura ce delirul progreseaza, la nivelul mainilor se dezvolta un tremor persistent care uneori se extinde la cap si corp. Exista o marcata pierdere a capacitatii de coordonare a miscarilor, in special la nivelul membrelor inferioare si trebuie avut grija pentru a preveni autovatamarea. 

Simptomele de delirium tremens variaza de la un pacient la altul, dar sunt de obicei aceleasi pentru un anumit pacient la fiecare recurenta.

O persoana prezinta un risc mai mare de delirium tremens daca:

  • Este de varsta mijlocie sau in varsta
  • A mai avut convulsii in timpul episoadelor anterioare de sevraj la alcool
  • Are o tulburare mintala
  • Are o functie hepatica anormala (ciroza hepatica)
  • Are un istoric de lung timp de abuz zilnic de alcool

Cronologia simptomelor de sevraj la alcool

De obicei, semnele si simptomele sevrajului la alcool se produc in timp astfel:

Primele 4 - 12 ore

Primele simptome de sevraj de alcool apar intre 4 si 12 ore (in medie, la 8 ore) de la ultima bautura.

Primele simptome sunt de obicei usoare si incep treptat. Acestea pot fi:

  • Neliniste
  • Iritabilitate
  • Nervozitate
  • Piele palida si umeda
  • Pierderea poftei de mancare
  • Greata
  • Tremurari usoare

Primele 24 - 72 de ore

Simptomele de sevraj la alcool vor atinge apogeul in primele 24-72 de ore si tind sa fie cele mai grave la aproximativ 48 de ore - a doua zi fara bautura.

La 12-24 de ore dupa ultima bautura, majoritatea persoanelor supuse detoxifieri vor avea simptome din ce in ce mai vizibile. Aceste simptome pot fi inca usoare sau ar putea creste in severitate. De exemplu, pot sa apara:

  • Modificari ale dispozitiei
  • Depresie
  • Transpiratii nocturne profuze
  • Durere de cap sau migrena
  • „Ceata pe creier”
  • Cosmaruri
  • Insomnie 
  • Varsaturi

Intre 24 - 72 de ore de la ultima bautura, simptomele de sevraj la alcool ajung de obicei la un varf de manifestare. Aceasta este si perioada in care delirium tremens este cel mai probabil sa apara, ceea ce necesita ingrijiri medicale imediate. De exemplu, pot sa apara:

  • Greata
  • Varsaturi
  • Tremuraturi
  • Agitatie
  • Convulsii
  • Halucinatii

Zilele 3 - 4

De obicei, simptomele continua timp de 3-4 zile, desi pot dura pana la 8 zile.

Zilele 4 - 5

Majoritatea simptomelor de sevraj vor disparea in ziua 4 sau 5. 

O „noua normalitate” – fizica si psihologica – va fi stabilita in urmatoarele cateva saptamani. Totusi, in unele cazuri extreme, unele simptome pot dura saptamani pana la cateva luni. Acestea pot include tulburari de somn, oboseala si schimbari de dispozitie.
 

Severitatea sindromului de sevraj la alcool

Gravitatea sindromului de sevraj la alcool variaza si poate fi usoara, moderata si severa:

  • Sevrajul usor consta in semne si simptome mai putin severe, cum ar fi dureri de cap, anxietate, iritabilitate si insomnie.
  • Sevrajul moderat include simptomele de mai sus la care se adauga transpiratie excesiva, ritm cardiac rapid, febra putin inalta si confuzie usoara.
  • Sevrajul sever include semne si simptome grave, cum ar fi halucinatii, dezorientare extrema si convulsii. Are potentialul de a fi fatal.

Tratamentul de urgenta al sevrajului la alcool

Tratamentul de urgenta este necesar atunci cand sevrajul la alcool provoaca simptome moderate pana la severe.

Pentru simptomele de sevraj la alcool, medicii prescriu adesea o benzodiazepina (un sedativ usor) pentru cateva zile. Aceasta reduce agitatia si ajuta la preventia unor simptome de sevraj, convulsilor si  a delirium tremens. Deoarece oamenii pot deveni dependenti de benzodiazepine, aceste medicamente sunt utilizate doar pentru o perioada scurta de timp. 

Medicamentele antipsihotice sunt uneori administrate persoanelor cu halucinoza legata de alcool.

Tratament delirium tremens

Delirium tremens poate pune viata in pericol si este tratat agresiv pentru a controla febra mare si agitatia severa. Oamenii sunt tratati intr-o unitate de terapie intensiva, daca este posibil. Tratamentul include de obicei urmatoarele:

  • Doze mari de benzodiazepine si barbiturice, administrate intravenos
  • Doze mari de vitamine, in special vitamina B1 (tiamina)
  • Lichide administrate intravenos
  • Masuri externe de racire a corpului, cum ar fi infasurarea intr-o patura umezita in apa calaie
  • Medicamente care controleaza ritmul cardiac si tensiunea arteriala
  • Tratamentul complicatiilor (cum ar fi pancreatita, pneumonia de aspiratie si convulsiile)

Cu un astfel de tratament, delirium tremens incepe de obicei sa dispara in 12 pana la 24 de ore, dar cazurile severe pot dura 5 pana la 7 zile. Majoritatea oamenilor nu-si amintesc evenimentele din timpul sevrajului sever dupa ce acesta se rezolva.

Ulterior, in cazul persoanele cu consum excesiv si dependenta de alcool poate fi recomandat un program de detoxifiere si reabilitare.
 

Cum se realizeaza detoxifierea si reabilitarea in cazul dependentei de alcool

Pacientii cu dependenta la alcool trebuie sa inteleaga ca tratamentul de succes al sindromului de sevraj la alcool este doar pasul initial care trebuie sa duca la abstinenta pe termen lung pentru a avea succes. Abstinenta nu este probabila decat daca pacientul se inscrie intr-un program de detoxifiere si reabilitare pe termen lung. Aceste programe pot include consiliere individuala, intalniri de grup si medicamente pe termen lung pentru a reduce riscul de recidiva.

Sevrajul la alcool poate fi o experienta infricosatoare. Oamenii sunt avertizati despre cat de dificila este oprirea consumului de alcool. Din acest motiv - si deoarece exista pericole fizice reale implicate - persoana cu tulburarea consumului de alcool nu ar trebui sa incerce niciodata sa se detoxifice de una singura.

Intr-un cadru medical specializat, medicii si asistentele medicale instruite pot monitoriza semnele si simptomele de sevraj si sunt pregatiti sa administreze orice medicamente sunt necesare, astfel incat experienta de detoxifiere sa fie sigura si confortabila.

Apoi, persoanele cu tulburare de consum de alcool trebuie sa invete modalitati de a-si modifica comportamentul. Fara ajutor, majoritatea bautorilor cu probleme recidiveaza in cateva zile sau saptamani.

Pentru tulburarea consumului de alcool sunt aprobate 3 medicamente care nu creeaza dependenta, care  pot ajuta persoanele alcoolice sa-si reduca consumul de alcool si care pot preveni recidivele dupa detoxifiere. 

Aceste medicamente sunt:

  • Disulfiram - descurajeaza consumul de alcool deoarece interfera cu metabolismul alcoolului, determinand acumularea de acetaldehida (o substanta care rezulta din descompunerea alcoolului) in sange. Acetaldehida ii face pe oameni sa se simta rau. Disulfiram trebuie luat in fiecare zi pentru ca acesta sa fie eficient in oprirea consumului de alcool.
  • Naltrexona - modifica efectele alcoolului asupra anumitor substante chimice produse de creier (endorfine), care pot fi asociate cu pofta (craving) si consumul de alcool.
  • Clonidina - este un medicament care afecteaza anumite parti ale creierului si este de obicei utilizat pentru hipertensiune arteriala, dar poate ajuta la ameliorarea unora dintre efectele sevrajului la alcool.

De asemenea, persoana trebuie sa aiba un plan privind modul in care se va abtine de la alcool in aceasta perioada cruciala si sa invete modalitati de a-si schimba comportamentul fata de alcool.

Terapiile comportamentale pot avea succes in preventia recaderilor si pentru stabilirea de noi obiceiuri sanatoase si ritualuri de autoingrijire.  Astfel de terapii sunt:

  • Terapia cognitiv comportamentala
  • Terapia comportamentala dialectica
  • Terapia cognitiva bazata pe mindfulness

Alcoolicii Anonimi (AA)

Alcoolicii Anonimi (AA) este o comunitate internationala de oameni care vor sa nu mai bea. Programul functioneaza pe baza celor „Doisprezece Pasi”, care ofera consumatorilor problematici un nou mod de a trai fara alcool. Membrii comunitatii lucreaza de obicei cu un sponsor - un coleg care este abstinent de la consumul de alcool - care le ofera indrumari si sprijin atunci cand dorinta de a incepe din nou sa bea devine puternica. Alcolicii anonimi construieste stima de sine si increderea pe care persoanele alcoolice incercau anterior sa le gaseasca doar in consumul de alcool.

Odata ce alcoolul este complet eliminat din corpul si sistemul nervos unei persoane, aceasta poate  incepe sa abordeze cauzele care au alimentat dependenta de alcool. Si, in cele din urma, sa-si recapete sanatatea, libertatea si bucuria autentica de viata.
 

Surse de informatie:

  • www.wellnessretreatrecovery.com
  • www.msdmanuals.com
  • www.ec.europa.eu
  • www.euronews.com 
  • www.oecd.org 
  • www.aafp.org