Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Mereu obosit? Iata 7 posibile cauze!

Mereu obosit? Iata 7 posibile cauze!

Oboseala poate semnala o problema medicala, precum anemia, diabetul, hipertiroidismul sau hepatita C.

Daca medicul a exclus o cauza medicala majora a oboselii cu care te confrunti, este momentul sa iei in considerare si o posibila cauza ascunsa. “Ca medic specialist in wellness, caut cauzele mai putin evidente ale oboselii,” afirma dr. Brenda Powell, de la Cleveland Clinic. Acestea pot fi:

  1. Alimentatia bazata pe junk food. O alimentatie alcatuita preponderent din grasimi nesaturate, grasimi saturate, produse inalt procesate si zaharuri te poate secatui de energie. Dr. Powell recomanda adoptarea unei alimentatii bogate in surse bune de proteine – in special peste, nuci, seminte si leguminoase (fasole, mazare, linte) – cu 8-10 mici gustari zilnice de fructe si legume (1 portie insemnand 1 fruct sau 200 grame de legume gatite). “Recomand atentie la cereale, totusi. Acesti carbohidrati complecsi influenteaza productia de insulina. Insulina este hormonul de “stocare”, care ne ingrasa. Cu cat avem mai multe kilograme in plus, cu atat mai mult creste glicemia si apare rezistenta la insulina (prediabetul),” explica medicul.

  2. Deficitul de substante nutritive. Unii specialisti sustin ca practicile moderne din agricultura, saracesc solul de minerale esentiale, importante in lupta cu oboseala. Pentru a te bucura de toate substantele hranitoare din alimente si pentru a echilibra nivelul de energie, asigura-te ca ai intotdeauna o alimentatie sanatoasa, echilibrata si ca nu sari peste mese.
  3. Consumul insuficient de acizi omega 3. Incearca sa introduci in meniul tau alimente care iti furnizeaza acizi grasi omega 3. “Exista dovezi care atesta faptul ca acizii omega 3 contribuie la ameliorarea depresiei, care la randul ei te poate face sa te simti obosit,” afirma dr. Powell. Fructele de mare, pestele oceanic, legumele cu frunze verzi, semintele de chia si semintele de in sunt bogate in acizi grasi omega 3. Introdu cat mai mult din acestea in alimentatia ta.
  4. Lipsa de vitamina D. Unele cercetari arata ca exista o legatura intre nivelul scazut al acestei vitamine, lipsa de energie si depresie. “Vitamina D este produsa de piele in urma expunerii la soare si este una dintre putinele vitamine pe care nu o gasim in alimente. Daca in timpul iernii ai fost privat de lumina soarelui, trebuie sa suplimentezi cu 1000 de UI de vitamina D,” spune dr. Powell.
  5. Somnul insuficient. Cand vine vorba de dificultati legate de somn, “furtuna perfecta se intampla in jurul varstei de 40-50 de ani,” sustine medicul. Motive pentru ca somnul sa fie insuficient pot fi: responsabilitatile crescute de la serviciu, cresterea adolescentilor, parintii in varsta si alte surse zilnice de stres. Pentru femei, menopauza si premenopauza sunt, de asemenea, factori care pot determina pierderea somnului – scaderea nivelului de progesteron (un hormon feminin care ajuta in privinta somnului) si bufeurile pot sa provoace insomnia. O schimbare produsa in metabolismul cofeinei nu ajuta. Alte motive pentru somnul insuficient sunt stimulentele precum cafeaua si ceaiul care iti influenteaza somnul. O plimbare de 30 de minute este cel mai bun lucru pe care poti sa il faci pentru a beneficia de un somn mai bun.
  6. Stilul de viata sedentar. “Daca schimbarile sanatoase ale alimentatie si somnului nu au avut niciun efect asupra oboselii, observa cat de mult timp petreci in sezut. In mod ironic, daca nu faci suficienta miscare, obosesti,” sustine dr. Powell. Includerea exercitiilor fizice in programul zilnic va avea efect de revigorare atat fizica, cat si psihica.
  7. Stresul. Te simti ca o oala sub presiune? “Stresul te poate epuiza fizic”, sustine medicul. Uneori, poti sa reduci nivelul de stres din viata ta prin intermediul unor alegeri constiente. Poti sa alegi sa te implici in mai putine activitati, sa renunti la o casa care este greu de intretinut, sa eviti anumite persoane sau situatii. Insa, uneori, stresul nu poate fi evitat. Tehnicile de relaxare, meditatia, yoga sau alte metode, pot ajuta la gestionarea stresului, eliberarea tensiunilor, pentru a te bucura de mai multa liniste.

Surse de informatie:

  • health.clevelandclinic.org

Consultant: Dr. Corici Catalina, medic specialist Medicina Generala