Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Testarea farmacogenetica in tratamentul migrenei

Migrena este o afectiune neurologica frecventa cu o fiziopatologie complexa. Este o boala multi-factoriala cu prevalenta ridicata in randul populatiei, cu o incidenta de aproximativ 50% in randul adultilor cu tulburari de cefalee curente.

Migrena este una dintre cele 20 cele mai invalidante boli din lume, avand in vedere ca peste 90% dintre persoanele care sufera de migrena nu pot functiona normal in timpul unui atac. In plus, atacurile severe de migrena sunt la fel de invalidante ca si tetraplegia (cvadriplegia – paralizia de la gat in jos), conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

Tratamentul acut sau preventiv al migrenei include diferite clase de medicamente care, in cele mai multe cazuri, sunt administrate in politerapie (tratament compus din 5 sau mai multe medicamente). Fiecare molecula este metabolizata de diferite enzime.

Schema terapeutica este adesea afectata de comorbiditati care necesita medicamente concomitente, crescand astfel riscul de reactii adverse legate de interactiunile dintre medicamente.

Genetica si farmacogenetica in migrena cronica

Diferite studii arata ca aceasta afectiune are o componenta genetica importanta si complexa ca raspuns la terapia medicamentoasa.

Farmacogenetica se bazeaza pe identificarea polimorfismelor (o variatie in secventa ADN-ului care intereseaza un singur nucleotid) genelor implicate in metabolismul medicamentelor.

Diverse studii realizate in ultimii ani in acest domeniu au identificat numerose variatii ale genelor, in special ale genei CYP450 care metabolizeaza 90% din medicamente si reprezinta cel mai potrivit marker pentru terapia migrenei.

In consecinta, farmacogenetica reprezinta un instrument promitator pentru a realiza un tratament personalizat, bazat pe profilul genetic al individului, imbunatatind considerabil eficienta tratamentului si reducand semnificativ  posibilele efecte adverse.

Testarea farmacogenetica in terapia durerii cronice, disponibila in Reteaua Privata de Sanatate Regina Maria

Laboratoarele Genetic Center, parte a Retelei REGINA MARIA, pun la dispozitia pacientilor care sufera de migrena cronica mai multe tipuri de teste genetice, menite sa ajute medicul neurolog sa aleaga schema terapeutica eficienta, adaptata fiecarui pacient in parte, in functie de profilul genetic al acestuia.

Testul genetic DAO depisteaza cauza genetica a activitatii reduse a enzimei DAO, asociata cu o serie de simptome ce afecteaza mai multe sisteme, printre care si sistemul nervos central, conducand la migrene, ameteala si alte dureri de cap vasculare. Testul este neinvaziv, nu doare si se realizeaza rapid, in cateva secunde, fiind nevoie de recoltarea unei probe de saliva.

Surse
www.tandfonline.com
www.thejournalofheadacheandpain.biomedcentral.com
www.ncbi.nlm.nih.gov
www.practicalpainmanagement.com
www.admerahealth.com
www.migraine.com