Joi 11 august 2011 din nou la Spitalul Euroclinic s-a realizat o intervenţie pe hipofiză, operaţie unică în sistem privat. Extirparea macroadenomului hipofizar hipersecretant cu acromegalie s-a desfăşurat fără complicaţii, pacienta în vârstă de 33 de ani simţindu-se bine după intervenţie şi revenindu-şi în mod normal, fiind externată la 72 de ore postoperator.
Ca de obicei pentru astfel de cazuri echipa medicală a fost formată din medicii tineri dar recunoscuţi pentru experienţa şi expertiza lor:
- Dr. Sergiu STOICA, Medic Primar Neurochirurgie, Supraspecializare în Neurochirurgie vasculară şi tumorală la Spit. Univ. Notre Dame din Montreal
- As. Univ. Dr. Bogdan MOCANU Doctor în ştiinţe medicale, Medic Primar Otorinolaringologie, competenţă în Chirurgie Endoscopică rinosinusală, Director Medical la IFACF - ORL „Prof. D. Hociotă”
Pentru pregătirea preoperatorie şi anesteziologică cei doi medici au fost asistaţi de colega noastră, Dr. Anca Daniela VIŞAN, Medic Specialist Anestezie şi Terapie Intensivă.
Adenomul hipofizar este o tumoră benignă a hipofizei, glandă ce se află în cutia craniană ceea ce presupune ca operaţia să se desfaşoare intracranian.
Intervenţia a fost efectuată prin cea mai modernă metodă folosită pentru aceasta patologie, transnazal – transsfenoidal, cu ajutorul unui endoscop cu o grosime de 4mm care permite ca medicii să vadă pe un ecran la o calitate full HD (high definition) imaginea marită de câteva sute de ori. Tehnica se numeşte chirurgie endoscopică. În Spitalul Euroclinic există ca dotare un sistem de navigaţie chirurgicală computerizată care este utilizat în toate aceste intervenţii chirurgicale şi care afişează pe un ecran separat localizarea tridimensionala a endoscopului şi a instrumentelor cu o eroare mai mică de 1 mm. În acest fel, operaţia se desfaşoară în condiţii de maximă siguranţă.
Calea de penetrare se face prin nas după care drumul endoscopului manevrat de ORL-ist trece prin sinusul sfenoid până la dura mater, membrana meningeală externă. De aici începe a doua etapă a operaţiei, cea neurochirugicală care se desfăşoara în proximitatea creierului, hipofiza fiind o glandă care e legata de partea anterioară a creierului şi care este marginită de arterele carotide interne şi de chiasma optică.
Avantajele metodei pentru pacient:
- Operaţia este minim invazivă şi durează în general în jur de 2,5 h
- Pacientul pleacă acasă dupa 2-3 zile
- Nu este necesar tamponament nazal. Se elimină astfe durerile dintr-o zona foarte sensibilă
Avantaje de siguranţă medicală la Spitalul Euroclinic:
- Spitalul Euroclinic este singurul spital privat unde se face această operaţie. Avem o sală de operaţie special utilată cu aparatură de ultimă oră pentru neurochirurgie: sistem de navigaţie chirurgicală, disector cu ultrasunete, car de endoscopie full high definition (full HD). Aceste dotări oferă siguranţa medicilor dar mai ales pacientilor. Astfel, o astfel de operaţie cu risc mare, la noi se transformă într-o operaţie cu risc mediu.
- Un alt avantaj este faptul ca având laborator propriu rezultatele analizelor necesare înainte, în timpul operatiei şi după operaţie se obţin imediat.
Toate aceste avantaje sunt dublate de condiţii de cazare deosebite la un standard special.
Cum vă programaţi la o operaţie în Spitalul Euroclinic
Pentru a vă opera în spitalul nostru, vă invităm mai întâi să vă programaţi la un consult neurologic. Accesaţi informațiile despre medicii din Reţeaua privată de sănătate REGINA MARIA şi faceţi o programare fie online, fie telefonând la call-center la 021 9268.
Vă rugăm ca la consultaţie să aduceţi dosarul medical astfel încât medicul să poată avea o imagine cât mai exactă a stării dvs. de sănătate. Alegeţi confortul şi siguranţa pe care Reţeaua privată de sănătate REGINA MARIA o oferă pacienţilor săi în numele excelenţei medicale.