Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Increderea in medic vindeca: fibrom uterin atipic gigant, operat cu succes

Articol de Silvana Pătrăşcanu Senior Editor
Cand corpul tau sufera, nevoia de a gasi un medic caruia sa-i poti marturisi durerile si spaimele, pentru ca mai apoi sa-ti pui in el speranta si increderea, devine singurul obiectiv. Iar atunci cand combinatia dintre providenta, intamplare si calcul atent te ajuta sa-l gasesti, stii ca ai facut primul pasul, si cel mai important, spre vindecare.

O hernie epigastrica 

I.T. are 46 de ani si este din Braila. Ca multi altii a trecut prin experienta unei infectii puternice cu virusul SARS-CoV-2, in primavara anului 2021, pentru care a avut nevoie de internare in spital, dar cele doua saptamani de spitalizare i-au ramas o amintire neplacuta. S-a recuperat si totul a fost bine pana-n vara anului trecut, cand a inceput sa se ingrase. „Initial nu am dat foarte multa importanta. M-am gandit ca este varsta si o alimentatie mai incorecta. M-a uimit insa faptul ca totul se depunea pe abdomen. La sfarsitul anului (n.n - 2021), am simtit o formatiune de dimensiuni mici la nivelul ombilicului. Nu ma durea si nu-mi provoca vreo suferinta anume. Imi spuneam pe de o parte ca trebuie sa merg la medic, pe de alta, pur si simplu nu ma mai vedeam mergand la spitalul din Braila.”, isi incepe povestea pacienta. 

Pe parcursul primelor luni ale lui 2022 formatiunea respectiva s-a dezvoltat si a ajuns la dimensiunea unei mingi de tenis, continuand sa creasca rapid. I.T. marturiseste ca nu mai putea sa se aplece, iar noaptea amplitudinea abdomenului devenea chinuitoare. In urma unui consult la medicul de familie, s-a stabilit un diagnostic prezumtiv de hernie epigastrica, cu posibila lezare a organelor abdominale si pelvine si cu indicatia de a fi consultata de un medic chirurg. 

„Nu mai stiu exact ce am simtit. A fost panica, teama, dorinta de a face ceva care sa ma readuca la normal. Un amestec de sentimente pe care le-am gestionat greu. Doua lucruri imi erau clare: eram decisa sa merg la o clinica privata si doar la un medic chirurg la care sa ma pot duce cu inima deschisa. Asa ca am cautat si m-am lasat dusa de intuitie. Cateva zile mai tarziu am decis sa merg la Spitalul Regina Maria din Brasov, la doctorul Decebal Fodor. Nu-l cunosteam, stiam doar ceea ce scrie pe site-ul Regina Maria, dar aveam sentimentul intens ca am facut cea mai buna alegere din viata mea.”, marturiseste I.T.  
 

Hernia ascundea o tumora gigant

Internata la Spitalul Regina Maria din Brasov, I.T. a fost supusa unui set complet de investigatii preoperatorii, decise dupa un prim consult la dr. Decebal Fodor. Pentru ca nu exista un diagnostic precis, consultatia a debutat cu o anamneza completa a pacientei. Aceasta a relatat tot ceea ce stia despre istoricul sau medical, inclusiv existenta unui fibrom uterin, depistat in 2015, dar considerat inofensiv, precum si despre forma severa de COVID-19.  

„Pacienta s-a internat cu disgnosticul de hernie epigastrica cu indicatie de reductie chirurgicala, La consult au aparut primele suspiciuni de hernie epigastrica simptomatica care conduceau catre o altfel de problema, hernia fiind efectul unei formatiuni tumorale abdominale de dimensiuni mari. La examenul CT suspiciunile s-au confirmat, iar la examenul RMN a fost evidentiata o formatiune tumorala uterina, de foarte mari dimensiuni. Am stabilit, in acord cu pacienta ca operatia este imperios necesara.”, explica dr. Decebal Fodor, medic specialist chirurgie generala. 
 

I.T. isi aminteste ca in urma investigatiilor, la care a fost supusa, formatiunea tumorala a fost estimata ca avand cel putin 30 de centimetri, iar probabilitatea ca aceasta sa fie de natura neoplazica (maligna) este foarte mare, luandu-se in calcul si evolutia foarte rapida. 

„Nu mai trebuie sa spun ca am fost pur si simplu panicata. Linistea a venit insa din convingerea ca domnul doctor va face totul pentru viata mea. Mi-a explicat cu multe amanunte tot ce identificase, dar si ce va face. M-am simtit in siguranta, care venea din felul in care doctorul Decebal Fodor a construit relatia de incredere cu mine, ca pacient. Mai mult, cazul meu a fost pus in discutia unei echipe multidisciplinare din care au facut parte domnul dr. Decebal Fodor, medicul radiolog dr. Paul Biris si doamna dr. Loreta Solonari, si, din nou, mi-a explicat cu blandete si cu detalii tot ceea ce urmeaza la operatie. Era evident ca urma sa trec printr-o operatie dificila. Ce pot sa mai spun este ca, in ziua operatiei, eram cea mai calma si mai senina persoana, pentru ca stiam in sinea mea ca totul se va termina cu bine.”, povesteste pacienta.   

 

O interventie complicata  

Operatia a fost una clasica, deschisa, pentru ca dimensiunea tumorii impunea aceasta varianta. In sala de operatii, alaturi de dr. Decebal Fodor a intrat si dr. Loreta Solonari, medic ginecolog. Planul operatiei era unul complex si fusese analizat inainte de interventie de echipa multidisciplinara: histerectomie totala cu anexectomie bilaterala (indepartarea uterului, ovarelor si trompelor uterine) si ulterior, repararea peretelui abdominal care fusese perforat de tumora uterina gigant. 
 

Cel mai mare risc al interventiei era hemoragia, care putea duce la pierdere importanta de sange. Acesta a fost motivul pentru care, inainte de interventie, s-au luat toate masurile asiguratorii necesare, atat in ceea ce priveste rezerva de sange, cat si cea de plasma.  

„Dupa incizie am descoperit o structura tumorala extrem de voluminoasa, de circa 40 de centimetri lungime, intens vascularizata, cu un aspect dens, cenusiu, complet atipic pentru un fibrom, chiar si pentru unul gigant. A fost impresionanta vascularizatia bogata a tumorii, cu vase de calibru mare care porneau de la baza formatiunii catre polul superior al acesteia. Dupa ce a fost extrasa, avea undeva in jur de sase kilograme. Spre comparatie era echivalenta cu o sarcina gemelara, la termen. Evaluarea aspectului macroscopic din sala de operatie realizata de doctorita Loreta Solonari, ne orienta spre un proces malign. Doamna doctor Solonari a si spus ca nu a mai vazut asa ceva, asta in conditiile in care este un medic ginecolog cu indelungata practica chirurgicala.”, a explicat dr. Decebal Fodor. 
 

Operatia a durat trei ore si a fost un succes mai ales prin faptul ca pacienta nu a avut nevoie de transfuzie de sange, dr. Decebal Fodor reusind sa opreasca complet fluxul sanguin care alimenta tumora, cu sangerare minima, desi riscul hemoragic era major, luand in calcul volumul mare, pozitia si vascularizarea formatiunii. Dupa ce aspectele genitale au fost depasite s-a procedat la rezolvarea herniei simptomatice, respectiv a defectului parietal rezultat in urma procesului tumoral evolutiv intra-abdominal si a presiunii exercitate de aceasta asupra peretelui abdominal intern.  

Recuperarea post operatorie a fost foarte buna si rapida. I.T. s-a externat la patru zile dupa interventia majora, cu abdomen suplu si toate functiile reluate.  
 

Un final de doua ori fericit

Acum (n.n - inceput de noiembrie 2022), la mai bine de trei luni de la interventie, pacienta se simte bine si este fericita. Nu poate uita insa nici perioada chinuitoare prin care a trecut inainte de operatie, nici emotiile legate de analiza histopatologica efectuata tesutului tumoral, care trebuia sa stabileasca natura, daca formatiunea era sau nu de natura canceroasa. I.T. nu poate uita nici conexiunea pe care a stabilit-o cu medicul Decebal Fodor. 

„Rezultatul de la analiza histopatologica urma sa-l primesc dupa externare, acasa, la Braila. Nu are rost sa mai spun ca desi ma simteam foarte bine, scapasem de abdomenul imens, iar buna parte din problemele asociate fibromului urias si herniei disparusera - am suferit cumplit, inainte de interventie din cauza incontinentei urinare severe - nu era clipa sa nu ma gandesc ce fac daca am cancer…. Si, ca dovada a elegantei, grijii si profesionalismului doctorului care m-a ingrijit si care a inteles perfect toate temerile si spaimele mele, am aflat ca rezultatul este negativ - si nu am cancer, direct de la dr. Decebal Fodor. Dumnealui mi-a comunicat ca sunt bine, ca nu am cancer, asa ca pot spune ca finalul problemei mele a fost de doua ori fericit. M-a impresionat! Am gasit in dumnealui, dincolo de specialist, omul empatic, care m-a facut sa nu ma simt pacient, care s-a preocupat nu doar de fizic, ci si de psihicul meu.”, a incheiat femeia.
 

Fibromul uterin 

Fibromul uterin este o tumora benigna ce se dezvolta la nivelul peretelui uterin. Este cunoscut si sub denumirea de miom sau leiomiom. Se dezvolta din tesutul muscular al peretelui uterin si poate avea diverse localizari la nivelul acestuia. Mai mult de 70% dintre femei (dupa unii chiar 80%) vor avea cel putin un fibrom uterin de-a lungul vietii. Nu toate femeile care au un fibrom uterin, dezvolta o simptomatologie asociata acestuia. Unele sunt identificate la controale de rutina si nu produc niciodata probleme. 

In cazuri rare, este posibil ca dezvoltarea acestora sa fie foarte ampla formand leiomiom (fibrom) uterin gigant. Fibroamele uterine nu se dezvolta inainte de pubertate. Acestea cresc si mai mult in timpul sarcinii si se micsoreaza dupa menopauza, dar terapia de substitutie cu estrogen sau excesul produs de organism in depozite adipoase poate facilita cresterea fibromului chiar si dupa menopauza. Ritmul de evolutie a fibroamelor uterine este foarte variat, uneori, poate fi lent sau chiar foarte lent, complet asimptomatic sau, dimpotriva, rapid degenerand in formatiuni foarte mari care au impact asupra organelor pelvine, abdominale si, in cazuri rare, chiar asupra celor din cutia toracica. Atunci cand capata dimensiuni apreciabile, provoaca o presiune asupra organelor din jur, fapt care afecteaza functionalitatea acestora si pot pune viata in pericol.

Principalele tipuri de fibroame sunt:

  • Fibroamele intramurale - cel mai frecvent tip de fibrom, care se dezvolta in peretele muscular al uterului:
  • Fibroame subseroase - se dezvolta in afara peretelui uterului, in pelvis si pot deveni foarte mari; 
  • Fibroame submucoase - fibroame care se dezvolta in stratul muscular sub mucoasa interioara a uterului si cresc in cavitatea uterului; 
  • Fibroame pediculate - in unele cazuri, se intampla ca fibroamele subseroase sau submucoase sa fie atasate de uter printr-o tulpina ingusta de tesut.

Tratamentul fibroamelor uterine este diferentiat in functie de dimensiunea acestora, varsta pacientei si planurile de viitor ale acesteia. In cazul femeilor care isi doresc un copil, fibromul poate fi cauza infertilitatii si a avortului spontan repetat. Dupa menopauza dimensiunea fibroamelor se reduce, iar simptomele se diminueaza, dar luand in calcul ca fibromul este intretinut de estrogen, regresul poate fi deseori mai lent. Exista si terapii medicamentoase, dar eficienta acestora pe termen lung este redusa.

Simptomele fibroamelor sunt: 

  • Menstre lungi sau abundente pana la sangerare continua.
  • Senzatia de presiune depinde de pozitia fibromului uterin, cele dezvoltate spre pelvis dau senzatie de balonare, constipatie si pot duce la ocluzie intestinala chiar la dimensiuni mai mici. 
  • Durere la contactul sexual daca este situat intr-o portiune mai joasa a uterului. 
  • Senzatia de urinare frecventa, prin presiunea exercitata pe vezica urinara.
  • Dureri renale si/sau lombare si posibila afectare a rinichiului prin presiunea exercitata pe un ureter.

Doctor Decebal Fodor, scurta carte de vizita

Medic specialist chirurgie generala, doctorul Decebal Fodor este absolvent al Universitatii de Medicina si Farmacie „George-Emil Palade” din Targu-Mures. Inca din timpul facultatii s-a orientat catre chirurgie generala, cu precadere chirurgia hepatica, iar din 2006 a inceput un fellowship la Budapesta, la Universitatea Semmelweis in Centrul de chirurgie hepatica si transplant. Este doctorand pe patologia hepatica si transplantul hepatic al Scolii Doctorale  UMFST Targu Mures, in cotutela cu Universitatea Semmelweis Budapesta si asistent universitar la UMFST, catedra de anatomie. 
Este medic la Spitalul Regina Maria, Brasov, din 2020 cand a fost in situatia de a alege intre a ramane in tara, la Brasov, sau a pleca sa practice chirurgia la Budapesta. Este casatorit, sotia sa este psiholog clinician, specializat in onco psihologie, si are un baiat.  

Domenii de interes: chirurgia hepato-pancreato-biliara, transplantul renal si hepatic, chirurgia colorectala minim invaziva - laparoscopica si robotica si chirurgia peretelui abdominal.

A publicat numeroase articole in reviste de specialitate evaluate academic ca baza de documentare in domeniul medical, recunoscute ca atare national si international, si este autor si coautor a mai multor lucrari de interes medical, printre care si „Prezentari de cazuri chirurgicale pentru examene si concursuri”, sub coordonarea prof. univ. dr. Constantin Copotoiu, coordonatorul doctorului Decebal Fodor din perioada rezidentiatului sau. 

Consultant: Dr. Decebal Fodor, medic specialist chirurgie generala, Spitalul Regina Maria Brasov