Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Increderea in sine si cum o putem construi

Articol de Psihoterapeut Oana Nicolau
“Lipsa increderii de sine – care apare inca din copilarie si de care sunt raspunzatori parintii prin lipsa de atentie si sustinere a copilului in experientele sale personale de viata – duce la probleme ce tin imagine de sine si stima de sine, inca din copilarie (copilul nu se simte confortabil cu el insusi). Daca acest lucru nu este observat si remediat cu ajutorul unui psihoterapeut, in timp, copilul va dezvolta anumite comportamente si stari emotionale inconfortabile si chiar angoasante pentru el, care il vor insoti si in viata de adult” spune Adriana Buda, psihoterapeut al Clinicii Oana Nicolau.

In functie de nivelul sau, increderea in sine ne poate aduce tot ce ne dorim sau ne poate condamna la un infern emotional. Daca prea multa incredere in noi ne poate cauza uneori probleme, lipsa increderii in sine poate distruge relatii, poate sa ne impiedice sa excelam la locul de munca si ne poate cauza sentimentul ca ratam tot ce e mai frumos din viata. 

Increderea in sine se construieste pe baza experientelor noastre, dar mai ales pe baza a cum judecam aceste experiente, asa ca idei precum „nu sunt suficient de bun” ajung sa se adevereasca daca ne repetam acest lucru suficient de des.

Desi pare ca de la o anumita varsta nimic nu se mai schimba, modul in care percepem realitatea si pe noi insine se poate modifica atunci cand intelegem ce cauzeaza lipsa de incredere in sine si ne supunem la exercitii si activitati care ne provoaca sa regandim viziunea noastra asupra lumii. Pentru a ajuta in acest sens, vom vorbi in cele ce urmeaza despre:
 

Ce este increderea in sine?

Increderea in sine reprezinta increderea pe care o persoana o are in calitatile, capacitatile si judecatile sale. Ea se schimba in functie de provocarile prin care trecem si este normal ca in anumite circumstante sa ne simtim increzatori, ca atunci cand conducem masina dupa ce am mai facut asta de o mie de ori, si in altele mai putin increzatori, cateva exemple fiind prima intalnire cu o persoana care ne place sau prima data cand incercam un sport nou.

Increderea in sine nu este acelasi lucru cu stima de sine, intrucat cea de-a doua se bazeaza pe credinta unei persoane in propria valoare. Aceasta definitie generala prezinta doua componente: capacitatea de a influenta si a face fata evenimentelor din viata noastra, alaturi de respectul purtat fata de propria persoana. Respectul de sine se traduce in credinta ca meritam fericire, iubire si succes de-a lungul vietii. 

Pentru a face o comparatie, ne putem imagina o persoana care merge la un curs de gatit pentru a capata incredere in calitatile sale, dar care si daca reuseste, va considera in final ca este o victorie irelevanta si ca trebuie sa faca mai mult. Ea poate avea incredere ca va trece de diverse probe, dar si o credinta interna cum ca trebuie sa dovedeasca ceva familiei, ca niciodata nu va fi suficient de buna sau ca altii reusesc sa invete mai mult. In vreme ce increderea in sine, care tine de oamenii si lucrurile din lumea exterioara, se poate invata prin depasirea fricilor, stima de sine are de-a face mai mult cu lumea noastra interioara si aprecierea realista a succeselor sau a esecurilor avute. 

Desi atat increderea in sine, cat si stima de sine se construiesc pe baza experientelor trecute si vizeaza experiente viitoare, stima de sine este vazuta ca o trasatura stabila si de durata, ceea ce inseamna ca necesita mai multa munca de introspectie sau chiar ajutor specializat pentru a fi adusa la un nivel sanatos. 

Cauzele increderii scazute in sine

„Tot ceea ce ti se intampla este o oglindire a ceea ce crezi despre tine. 
Nu putem atrage mai mult decat credem ca valoram.” 
(Iyanla Vanzant)

Lipsa increderii in sine poate avea la baza o stima de sine scazuta. Nivelul scazut al stimei de sine poate fi profund inradacinat, cu origini in experientele traumatizante din copilarie, cum ar fi:

  • neglijarea;
  • separarea prelungita de parinti;
  • abuzul emotional, fizic sau sexual;
  • intampinarea unor prejudecati;
  • discriminarea sau stigmatizarea.

De-a lungul vietii unui individ, stima de sine poate fi subminata de evenimente de viata neplacute, cum ar fi:

  • divort;
  • relatii deficitare sau frustrante;
  • probleme de sanatate fizica sau mintala;
  • pierderea unui loc de munca;
  • probleme financiare;
  • ingrijorari legate de aspectul si imaginea corporala;
  • presiuni pentru a raspunde asteptarilor nerealiste (create de parinti, retelele sociale etc.)
  • sentiment general de lipsa de control (deosebit de evident in cazul victimelor abuzului emotional, fizic sau sexual sau al victimelor discriminarii pe motive de religie, cultura, rasa, sex sau orientare sexuala).

Relatia dintre stima de sine scazuta, tulburarea mintala si suferinta psihica este foarte complexa. Un nivel redus de stima de sine poate duce la tulburarea mintala, care, la randul sau, darama si mai profund stima de sine. In unele cazuri, stima de sine scazuta este in sine o caracteristica elementara a tulburarii mintale, ca de exemplu, in depresie sau tulburare de personalitate borderline.

Stima de sine scazuta ne face sa percepem lumea ca fiind un loc ostil, iar pe noi insine ca victime. Drept urmare, vom intampina reticente in exprimare sau afirmare, vom rata o multime de experiente si oportunitati si ne vom simti neputinciosi cand vine vorba de influentarea evenimentelor din viata noastra. Toate acestea diminueaza in continuare stima de sine, facandu-ne sa ne invartim intr-un cerc vicios.
 

Cum sa ai incredere in tine?

„<<Sunt cel mai bun>>, am spus acest lucru chiar inainte sa stiu ca sunt.” (Muhammad Ali)

Multi dintre noi ne dorim sa avem mai multa incredere in sine, dar ne luptam constant cu nesiguranta, teama si dialogul interior negativ. Pentru a nu suferi, alegem uneori sau intotdeauna zona de confort, evitand sa reflectam la ganduri de tipul: „Nu-mi place nimic cu adevarat despre mine.”, „Nimeni nu vrea sa auda despre problemele cu care ma confrunt.” sau „E vina mea ca nu gasesc oameni care sunt potriviti pentru mine.”

Pentru a elimina aceste ganduri sunt utile sfaturile de mai jos, care incep cu o serie de indrumari legate de corp. Acesta este in stransa legatura cu mintea, cele doua influentandu-se reciproc.
 

Corecteaza-ti postura

De-a lungul anilor, s-au demonstrat efectele pozitive pe care pozitia fizica le are asupra hormonilor. De aceea recomandam exersarea senzatiei de incredere, practicand-o atat la nivel psihic, cat si fizic.
Specialistii sustin ca pozitia unei persoane nu reflecta doar nivelul de incredere sau insecuritate. Postura corpului trimite mesaje catre creier, informandu-l despre starea actuala exacta. Acestea fiind spuse, daca aveti nevoie sa va simtiti increzatori, pozitia corpului trebuie sa trimita acest mesaj creierului. Picioarele pe pamant, corpul relaxat, postura deschisa si un zambet sunt ideale in acest proces.

Fa activitati fizice

Activitatile fizice au efect puternic asupra increderii de sine. Sportul regulat, dansul, catararile si alte tipuri de activitati intense elibereaza endorfine, care la randul lor interactioneaza cu receptori din creier. Acest lucru creeaza o stare placuta de spirit si o perceptie mai optimista asupra propriei persoane.
Cand sportul devine o activitate regulata, starea fizica se va imbunatati si te vei simti mult mai motivat/a sa actionezi in moduri care iti construiesc increderea in sine.

Imbraca-te astfel incat sa-ti placa de tine

Pentru ca ne uitam destul de des in oglinda si avem contact cu persoane ale caror pareri ne pot influenta, atunci aspectul nostru estetic conteaza si ne poate oferi un plus de incredere. Nu este vorba aici despre a schimba toata garderoba, ci de a fi atenti la cateva detalii precum:

  • Tipul de haine purtat (acestea trebuie sa se potriveasca mediului in care lucram sau evenimentelor la care participam);
  • Marimea hainelor (ele nu trebuie sa fie nici prea mari, nici lipite de corp);
  • Culoarea hainelor (intrucat unele culori ne pot binedispune, in vreme ce altele ne pot irita).
  • Daca simti ca nu ai cunostinte in acest domeniu, iti poti salva combinatii de haine pe site-uri precum Pinterest, poti cere sfatul unei persoane al carui stil il admiri sau poti urmari bloggeri de fashion.
     

Cere ajutorul unui psihoterapeut

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.

Fii bun cu tine insuti

Feedback-ul pozitiv, obtinut din exterior, este intotdeauna un dar binevenit. Cu toate acestea, cautarea validarii externe poate fi o capcana. Cel mai sigur e sa avem dialoguri cu sinele pline de compasiune, bunatate si incurajare. Trebuie sa ne oferim singuri validare pentru ca, la urma urmei, cea mai importanta relatie pe care o avem in viata este cu propria persoana. 

Pentru a avea un dialog pozitiv cu sinele incearca urmatoarele strategii:

  • Cunoaste-te pe tine insuti. Fii atent la ceea ce te face fericit si ceea ce pretuiesti in viata pentru a nu pierde din vedere motivele pentru care e important sa lucrezi la tine sau pentru a nu-i lasa pe ceilalti sa-ti distruga increderea de care ai nevoie ca sa reusesti. S-ar putea sa fie util sa scrii aceste lucruri intr-un jurnal.
  • Pune la indoiala gandurile negative. S-ar putea sa gandesti automat unele lucruri nesanatoase despre tine. Daca faci asta, te poate ajuta sa intrebi: „As vorbi cu un prieten in acest fel?”
  • Spune-ti lucruri pozitive. Unora le place sa faca asta in fata unei oglinzi. Poate fi ciudat la inceput, dar s-ar putea sa te simti mai confortabil cu cat o faci mai mult.
  • Exerseaza sa spui „nu”. A fi asertiv poate fi dificil daca nu esti obisnuit cu asta. Dar a fi de acord cu prea multe lucruri pentru a le face pe plac altora poate fi obositor. Ar putea ajuta sa faci o pauza, sa respiri si sa te gandesti la cum te simti tu inainte de a accepta sa faci ceva ce nu-ti doresti.
  • Evita sa te compari cu altii. De exemplu, ar putea ajuta sa limitezi timpul petrecut pe retelele sociale sau in comunitatile online. Ceea ce alti oameni aleg adesea sa impartaseasca despre viata lor nu este intotdeauna imaginea completa.
  • Fa ceva frumos pentru tine. Poti pregati, de pilda, mancarea ta preferata sau sa mergi la un film.

Acorda-ti permisiunea de a fi in proces, asuma-ti riscuri si fa greseli

Uitandu-ne la lumea exterioara, deseori ne gandim: „Toti oamenii sunt mai fericiti, mai frumosi, mai creativi, mai activi, mai de succes decat mine. Eu nu sunt suficient de bun/a pentru a fi ca ei”. Ce nu luam in considerare de multe ori este ca greseala este inerenta succesului. Pentru a ne atinge obiectivele si potentialul, trebuie sa muncim din greu si sa ne infruntam slabiciunile. Chiar si cei mai exceptionali profesionisti ai anumitor industrii au dus lupte interne, pe care le-au castigat si din care s-au dezvoltat.
Da-ti voie sa joci rolul de novice. Accepta ca este in regula sa nu fii perfect/a. Cand iesi din zona de confort si incepi ceva nou, iti extinzi propriile limitari. Atunci cand finalizezi cu succes, iti construiesti increderea in sine.

Clarifica-ti obiectivele

Increderea in sine se construieste prin progres catre indeplinirea unor obiective semnificative pentru dezvoltarea noastra. Iti recomandam sa-ti stabilesti obiective clare, specifice, masurabile, relevante si realizabile. Aceste tipuri de obiective conduc la realizari consecvente si considerabile.
Cand incepi procesul de stabilire a obiectivelor, ia in considerare valorile tale de baza, precum si asteptarile pe care le ai de la viata. Apoi planifica pasi de actiune spre indeplinirea acestor asteptari. Definirea unei misiuni personale este o metoda perfecta de a da o directie intregului plan de actiune.

Cauta ajutor specializat

Multe persoane au invatat, inca din copilarie, ca sunt departe de a fi perfecte, cuvintele si actiunile lor fiind neplacute sau nepotrivite pentru cei din jur. De vreme ce copiii nu au capacitatea de a se separa mintal de comportamentul lor, acestia invata ca este o problema cu ei ca persoana intreaga, capatand astfel o rusine subconstienta in raport cu cine sunt. Micutul va gandi, in majoritatea timpului, in tacere, ca ceva este in neregula cu el.

Psihoterapia creeaza un cadru unde pacientul cu incredere de sine scazuta se simte acceptat. Aici, acesta intelege ca nu este nimic in neregula cu el/ea. Prin astfel de tratare, terapeutul modeleaza un mod diferit pentru pacient de a se referi la propria persoana.

Odata ajuns in terapie, pacientul incepe (de obicei cu prudenta) sa-si impartaseasca gandurile si sentimentele cu terapeutul. Daca terapeutul raspunde cu acceptare si compasiune, persoana care se afla in terapie se relaxeaza. Aceasta relatie terapeutica poate fi extrem de productiva si reusita.

Simtind acceptare constanta, compasiune si intelegere din partea terapeutului, pacientul poate simti nevoia de a impartasi evenimente si emotii mult mai personale si profunde in timpul sesiunilor. Cand terapeutul continua sa raspunda cu acceptare, in interiorul pacientului se naste o credinta complet noua: „Poate ca nu este nimic gresit cu mine, la urma urmei.” Aceasta este o metoda reusita de a trata stima de sine scazuta.

Un mesaj final despre încrederea în sine

Un sentiment puternic de incredere si stima de sine nu se realizeaza o singura data si se mentine de-a lungul vietii.

Este un proces pe intreaga durata a existentei noastre. Indiferent de nivelul de incredere actual, mai devreme sau mai tarziu vor aparea evenimente care vor solicita mai multa incredere in sine, mai multa rezilienta si capacitate de a rezolva provocari. De aceea, cu rabdare, dedicare si auto-cunoastere, putem naviga cu succes in aceasta lume complexa si plina de provocari.

Dezvoltarea increderii in sine necesita timp, precum si mentinerea acesteia. Cu totii avem momente care ne provoaca increderea, dar atunci cand intelegem sursele unui nivel sanatos de incredere in sine, putem sa lucram intotdeauna la cultivarea acesteia in propria persoana, cat si in cei din jur.Daca te confrunti cu lipsa de incredere si crezi ca aceasta este cauzata de anxietate, stres sau alte probleme emotionale, nu ezita sa contactezi Clinica Oana Nicolau. 

Surse

  • https://www.mind.org.uk/information-support/types-of-mental-health-problems/self-esteem/tips-to-improve-your-self-esteem/
  • https://my.uq.edu.au/information-and-services/student-support/health-and-wellbeing/self-help-resources/self-esteem-and-self 
  • https://www.verywellmind.com/what-is-self-esteem-2795868
  • https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/self-esteem/art-20045374