Nicoleta a stiut de tanara ce vrea de la viata si s-a simtit implinita dupa ce a devenit mama a doi baieti minunati, carora le-a fost mult mai mult decat parinte . Ea le-a fost mama, o buna prietena si o confidenta de incredere. Pe de alta parte, casnicia nu a mers la fel de bine, s-a despartit de tatal baietilor, iar prin anul 2018 s-a recasatorit si s-a mutat in Belgia. Atunci a incoltit prima oara dorinta de a redeveni mama. A discutat cu cei doi baieti, care i-au oferit sprijinul de care avea nevoie, si a inceput sa caute solutii. A mers la foarte multi medici din diferite clinici si spitale belgiene, insa toti o indrumau spre fertilizarea in vitro care, dupa spusele lor, era cea mai buna solutie pentru ea si sotul ei.
“Am intalnit si o doctorita romanca, renumita in Belgia, care la fel mi-a recomandat fertilizarea in vitro. Noi in Belgia avem decontate procedurile de fertilizare in vitro intr-un procent destul de mare pana la varsta de 43 de ani, deci financiar era bine, insa eu simteam ca nu este cea mai buna solutie pentru mine”, ne-a explicat Nicoleta. Presimtirea ei s-a adeverit in timp. A facut, fara succes, 6 cicluri de fertilizare in vitro si nu a primit niciodata un raspuns clar privind motivul pentru care nu reusea sa ramana insarcinata. “Medicii imi spuneau ca eu nu am nicio problema medicala si ca numai varsta impiedica obtinerea unei sarcini”, completeaza Nicoleta, adaugand ca dupa doi ani de cautari si incercari nereusite, din dorinta de a-i oferi sotului copilul mult visat, a acceptat inclusiv sa inceapa demersurile pentru a deveni parinti prin intermediul unei mame surogat.
“Si apoi s-a intamplat minunea”
La inceputul anului 2020, Nicoleta l-a intalnit pe prof. univ. dr. Mihai Ionac, medic primar chirurgie vasculara, plastica si reconstructiva in cadrul Spitalului Premiere din Timisoara. Instruit in unele dintre cele mai renumite centre medicale europene din Belgia, Danemarca, Franta, Germania, Marea Britanie, Olanda, prof. Mihai Ionac este recunoscut in Romania, dar si la nivel international, pentru contributia adusa dezvoltarii microchirurgiei reconstructive si introducerii in tara noastra a celor mai recente tehnici de chirurgie vasculara. Cu ajutorul microchirurgiei, prof. Ionac si echipa sa reusesc sa faca reversibila procedura de legare a trompelor uterine, redand femeilor posibilitatea de a obtine in mod natural o sarcina.
„Aveam dosarul pregatit pentru inscrierea in programul de mama surogat, incepusem chiar terapia si evaluarea psihologica. Si apoi s-a intamplat minunea. Aveam deja biletele de avion luate pentru Romania, pentru ca urma sa venim la botez la nepotelul meu si cautand pe internet am aflat de profesorul Mihai Ionac si echipa dansului. Am sunat si cineva mi-a explicat cum ar urma sa se desfasoare consultul, apoi am fost sunata chiar de domnul profesor, care m-a ascultat si mi-a dat incredere ca ne poate ajuta”, isi aminteste Nicoleta.
Inca de la prima discutie, Nicoleta a stiut ca se afla pe maini bune si simtea ca este tot mai aproape de a-si vedea visul cu ochii: “Am vorbit cu dansul, i-am explicat ca eu am trompele legate de 19 ani, ca am apelat la fertilizarea in vitro fara succes si ca ne dorim foarte mult un copil. Mi-am dat seama ca este un om cum rar mai intalnesti, a avut rabdare si m-a ascultat cu atentie. Mi-a explicat ca operatia de dezlegare a trompelor uterine se poate face intr-o anumita perioada, adica in cea de-a 5-a si a 7-a zi de la debutul ciclului menstrual si ca putem programa interventia pentru luna urmatoare. Norocul meu a fost ca ma incadram in aceasta conditie si nu a mai trebuit sa asteptam”.
Interventia de repermeabilizare microchirurgicala de trompe uterine
Operatia recomandata Nicoletei se numeste in termeni medicali repermeabilizare microchirurgicala a trompelor uterine. Este o interventie migaloasa, care se realizeaza sub microscopul operator, un instrument complex, care permite chirurgului sa vizualizeze structurile de pana la 20 de ori mai mari, tridimensional. “Microscopul ne permite sa realizam manevre chirurgicale de o mare finete, pe care mainile sunt capabile sa le realizeze, dar ochiul, in absenta maririi, nu le poate coordona. Este acelasi principiu pe care l-au imaginat si pus in practica bijutierii si ceasornicarii inca din Evul Mediu, pentru a putea realiza capodopere tehnice miniaturale”, explica prof. univ. dr. Mihai Ionac, adaugand ca nu este neaparat la indemana oricui sa manevreze microscopul operator. Chirurgul are nevoie de multe ore de antrenament in laborator, pentru a se familiariza cu instrumentele minuaturale, deosebit de fine, pentru a realiza coordonarea ochi-mana prin intermediul microscopului si pentru a invata sa foloseasca fire de sutura de grosimea firului de par.
“Operatia de repermeabilizare este relativ dificila, pentru ca pe langa complexitatea folosirii microscopului, lucram in abdomen. Este ca si cum am lucra in interiorul unei vaze de flori. Trompele uterine au 3-4 milimetri diametru, iar tubul din interiorul trompelor, prin care sunt transportati ovulul si spermatozoidul este de circa 1 milimetru. Provocarea este sa coasem cap la cap trompele, pozitionand firele in grosimea peretelui, fara sa patrundem cu firele in tubul interior, dar capetele acestuia sa fie corect aliniate”, sustine medicul chirurg.
Pe de alta parte, interventia este una sigura si cu o rata mare de succes. “In statistica personala, rata de succes a acestei interventii este de circa 80%, adica 8 din 10 femei care decid sa faca aceasta operatie dau nastere unui copil. Pana acum am realizat peste 110 de asemenea interventii, dintre care in 86 de cazuri pacientele au (re)devenit mamici. Unele au dat nastere chiar la 3 copii”, a completat prof. univ. dr. Mihai Ionac.
Nicoleta a facut interventia de repermeabilizare microchirurgicala de trompe uterine la doua zile distanta de prima intalnire cu profesorul Ionac, dupa ce a realizat toate analizele si investigatiile recomandate. Avea mari emotii si unele temeri, insa calmul si explicatiile oferite de medicul chirurg i-au dat incredere si speranta: “Inainte de operatie, domnul profesor a venit in salon, m-a tinut de mana si mi-a vorbit foarte frumos. Imi amintesc si acum cand mi-a spus «Doamna, va promit ca o sa fac tot posibilul sa aveti un copil»”.
Iar cand Nicoleta s-a trezit din operatie, profesorul Ionac a fost cel care a anuntat-o ca interventia a fost o reusita 100% si ca trompele sale sunt complet functionale. “Nu-mi venea sa cred. Aici (in Belgia, n. red.) am plans de nenumarate ori, nu este usor sa stai sa te injectezi in burta, sa astepti apoi sa vezi daca ai ramas sau nu insarcinata. Te consuma foarte mult tot procesul, atat fizic, psihic, cat si familial. Nu stiu daca as fi putut merge mai departe, daca sotul nu-mi era aproape”, isi aminteste Nicoleta.
“Bine ai venit, viitorule tatic de bebe”
Dupa operatia de dezlegare a trompelor, Nicoleta si sotul ei s-au intors in Belgia si au urmat intocmai sfaturile oferite de medicul chirurg. Avand in vedere ca abordul chirurgical este similar interventiei de cezariana, iar Nicoleta nascuse primii doi baieti tot prin cezariana, sfatul prof. Ionac a fost sa astepte cateva luni pana sa incerce sa ramana insarcinata.
Organismul avea nevoie de timp sa se vindece. Zis si facut, iar la 4 luni de la interventia chirurgicala realizata in Romania, Nicoleta isi vedea visul cu ochii. Banuia ca ar fi ramas insarcinata dupa micile schimbari ale corpului.
“Nu am avut curajul sa fac testul de sarcina pana nu au trecut cele 10 zile de cand mi-a intarziat mentruatia pentru ca imi doream foarte mult ca acesta sa fie pozitiv. Sotul meu este nascut pe 11 iunie, iar vestea i-am dat-o de ziua lui. I-am pus testul pe usa insotit de un biletel pe care scrisesem «Bine ai venit, viitorule tatic de bebe. Te iubim, noi doi». Parca presimteam ca o sa fie baiat”, ne-a povestit Nicoleta.
Nicoleta si sotul ei sunt in prezent o familie fericita si implinita. Baietelul lor pe care l-au asteptat indelung are peste un an si jumatate, este nazdravan si plin de energie ca totii copiii de varsta lui. “Este miracolul nostru si nici in ziua de astazi nu-mi vine sa cred ca este alaturi de noi. Si asta numai datorita domnului profesor Ionac, medicul cu mainile de aur care ne-a ajutat sa ne indeplinim visul”, ne-a spus plina de recunostinta Nicoleta, adaugand ca inca pastreaza legatura cu prof. Mihai Ionac si chiar a fost in vizita la el la Timisoara sa-i prezinta bebelusul.
Trompele uterine se pot dezlega!
Multe femei considera interventia de legare a trompelor uterine o masura definitiva si ireversibila, ceea ce nu este deloc adevarat. Trompele uterine pot redeveni functionale cu ajutorul tehnicilor de microchirurgie. Interventia de repermeabilizare microchirurgicala de trompe uterine este o procedura sigura si eficienta. Bineinteles, rata de succes depinde si de modul in care au fost legate trompele.
“Trompele pot fi legate simplu, cu un singur nod sau pot fi puse doua fire si taiate intre noduri. In a doua varianta, bonturile trompei ramase sunt ceva mai scurte. Astfel, functionarea trompelor si sansa de a obtine sarcina depinde nu numai de calitatea suturii, ci si de lungimea trompei reconstruite. Astfel, s-a demonstrat ca o trompa care, dupa refacere, are o lungime mai mica de 3 centimetri, va avea sanse mici de functionare. Pentru o reconstructie reusita, cel mai fericit caz este acela in care ginecologul inchide trompa cu un singur fir sau chiar un clip”, explica prof. univ. dr. Mihai Ionac.
Consultant:
Prof. univ. dr. Mihai Ionac, medic primar Chirurgie vasculara, chirurgie plastica si reconstructiva