Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Centrul de Excelenta in Ginecologia Minim Invaziva – valoare si investitie pentru viitor

Centrul de Excelenta in Ginecologia Minim Invaziva – valoare si investitie pentru viitor

O echipa de 12 medici ginecologi din Spitalul Clinic de Obstetrica - Ginecologie “Cuza Voda” Iasi – centru de referinta pentru maternitatile din zona Moldovei - a dedicat dezvoltarii profesionale, 2 zile din luna septembrie, prin participarea la un atelier de pregatire pentru utilizarea tehnicilor moderne operatorii minim invazive in tratamentul chirurgical al pacientelor cu afectiuni ginecologice. A fost un eveniment special si prestigios de formare medicala a fost sustinut, in parteneriat, de catre Centrul de Excelenta in Ginecologia Minim Invaziva din SPITALUL EUROCLINIC si firma Johnson&Johnson.

Scopul sesiunii de instruire in chirurgie ginecologica minim-invaziva

Profesor Univ. Dr. Petre Bratila, Directorul Medical al Spitalului Euroclinic, lider la nivel mondial in chirurgia minim invaziva ginecologica si Medic de Excelenta cu recunoasterea Surgical Review Center, impreuna cu Profesor Univ. Dr. Elvira Bratila – doi medici primari Obstetrica-Ginecologie avand calitati umane si profesionale exceptionale, dedicati in totalitate binelui pacientelor si dorintei de a dezvolta domeniul ginecologiei prin transmiterea din cunostintele si expertiza acumulate catre alti medici si viitori medici - au coordonat acest program de formare.

Trainingul a fost organizat in Spitalul Euroclinic cu scopul de a imbunatati accesul pacientelor la proceduri ginecologice minim invazive. Domnul profesor Bratila a spus ca “Participantii la acest curs au o experienta deosebita in chirurgia ginecologica. Volumul de interventii chirurgicale realizate este foarte mare – de exemplu, in clinica din Iasi dumnealor efectueaza anual peste 700 de operatii de histerectomie. Este meritoriu faptul ca participantii la acest curs doresc sa aduca o modificare importanta in conceptia operatorie fata de histerectomie, urmarind sa imbunatateasca siguranta si calitatea vietii pacientelor prin reducerea proportiei interventiilor de histerectomie realizate pe cale abdominala, clasica, in favoarea tehnicilor chirurgicale moderne, minim invazive”.

Care sunt avantajele utilizarii metodelor chirurgicale minim invazive in ginecologie?

Participantii la curs au aflat si despre avantajele de care poate sa beneficieze atat institutia care utilizeaza astfel de tehnici chirurgicale moderne, cat si de avantajele individuale pe care le are pacienta operata minim-invaziv.

Impactul este foarte mare. Vorbim aici in primul rand de un impact economic- diferenta dintre chirurgia clasica, pe cale abdominala si chirurgia minim-invaziva este importanta: pacienta pleaca a doua zi din spital, costurile asociate spitalizarii sunt reduse, scad costurile cu antibioterapia care nu mai este necesara, materialele care se folosesc in chirurgia minim invaziva sunt extrem de reduse -ca un simplu exemplu - daca in histrectomia abdominala clasica se folosesc 20- 30 de comprese, campuri chirugicale, in chirurgia laparoscopica nu folosesti nici unul, pentru ca nu este nevoie, iar instrumentele sunt reutilizabile, deci costurile scad. Conteaza investitia initiala si ritmul de amortizare al aparaturii respective, pentru ca la un moment ajunge sa operezi economic.”  a precizat domnul profesorul dr. Bratila despre impactul economic al chirurgiei minim invazive.

Care sunt avantajele chirurgiei ginecologice minim invazive pentru pacienta?

"Beneficiul este indiscutabil! In afara de efectul cosmetic – in loc de o incizie chirugicala mare (aproximativ 15 cm), pe tot abdomenul, au cateva mici incizii milimetrice, pacientele se ridica din pat in primele 12 ore, iar evolutia postoperatorie si complicatiile postoperatorii sunt extrem de reduse. Simpla inchidere si deschidere a abdomenului in chirurgia clasica are ritmul ei si procentul ei de complicatii specifice: de la infectia plagii, dez-unirea plagii, la aparitia heniilor incizionale. O femeie care are o incizie pe abdomen, in special inciziile abdominale de pe linia mediana, face un efort postoperator pentru a respira: partea de jos, abdominala este blocata, diafragmul este blocat, se incetineste intoarcerea venoasa si creste riscul tromboembolic.”

Organizarea si continutul cursului

Cursul s-a desfasurat pe durata a doua zile si a constat atat in transmiterea de notiuni teoretice, cat si in sesiuni practice de tipul “hands-on”, combinandu-se tehnicile de invatare observationala cu cele de invatare experentiala.

Pentru sesiunile practice, s-au efectuat 4 interventii chirugicale. Au fost selectate din cazuistica patru cazuri medicale, patru paciente de varste medii- 40-50, cu diagnostic de fibrom uterin care au avut indicatie de histerectomie. Alegerea cazurilor s-a facut in functie de complexitatea acestora: s-au selectat cazuri similare, cu un grad de complexitate mediu, tinandu-se cont in alegere de experienta anterioara a participantilor in chirurgia minim-invaziva si de potentialul de a invata si acumula experienta din aceste interventii.

Fiecare profesor doctor coordonator a condus doua dintre interventiile chirurgicale. Pentru interventiile chirurgicale s-au folosit doua tehnici diferite de chirurgie minim-invaziva:

  • Histerectomia vaginala, se opereaza prin o incizie mica la nivelul vaginului
  • Histerectomia laparoscopica, se opereaza prin cateva incizii milimetrice la nivelul abdomenului.

Intregul curs a presupus o colaborare si un parteneriat deosebit: interventiile nu au presupus costuri pentru paciente, pentru medicii coordonatori a fost un program de voluntariat, spitalul Euroclinic a contribuit prin punerea la dispozitie a blocului operator, firma Johnson & Johnson  a acoperit costurile materiale si a facut posibila inregistrarea si transmiterea live 3 D a interventiei chiruricale.

Inregistrarile interventiilor vor putea fi utilizate in viitor de catre participant, pentru a putea rememora experienta.

Modul de desfasurare a cursului a fost evaluat din perspectiva participantilor prin administrarea de chestionare de satisfactie completate anonim, obtinandu-se un feed-back pozitiv. Participantii au apreciat in mod deosebit faptul ca la fiecare interventie au intrat in sala de operatie si au putut sa asiste direct la interventiile chirurgicale.

Ca si modalitate de a continua colaborarea, cei doi profesori coordonatori - Prof. Univ. Dr. Petre Bratila si Prof. Univ. Dr. Elvira Bratila - si-au aratat disponibilitatea de a se deplasa, daca este nevoie, de a fi deschisi in oferirea de sfaturi pentru viitoarele interventii si de a colabora cu un centru universitar de prestigiu la nivel national care doreste sa se dezvolte pe linia de chirurgie minim-invaziva.