Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Este medic în Marea Britanie, unde are inclusiv asigurare medicală privată, dar a preferat să fie operată la Cluj, de dr. Claudiu Filip

Articol de Ana-Maria Niță Senior Medical Editor
În urma sarcinii, Laura Șerban a acumulat mai multe kilograme și oricât s-a străduit să revină la formele ei de dinainte de maternitate, n-a mai reușit. Sau, dacă a reușit parțial să reducă diferențele față de silueta de altădată, kilogramele de care a scăpat au lăsat în urmă forme laxe, inestetice.
Într-un fel, părea că propriul corp o trădase și femeia suplă și cochetă de altădată n-o putea accepta pe noua Laura și nu se simțea bine în noua ei piele.

Astfel a început să-i încolțească în minte ideea că are nevoie chirurgie estetică și a început să studieze cu atenție opțiunile pe care le avea.
Parte a sistemului medical din Marea Britanie, unde trăiește de 24 de ani, Laura a decis, însă, că se va lăsa remodelată de mâinile unui chirurg român. Și, oricât ar părea de straniu, ea nu a făcut această alegere din motive financiare, cum s-ar putea crede – căci este asigurată atât în sistemul medical de stat, cât și cu o asigurare medicală privată –, ci pentru că are mare încredere în medicii români.

Laura Șerban, în vârstă de 45 de ani, este unul dintre acei români care și-au scris cu brio povestea de viață departe de locurile natale, tocmai în bătrâna Marea Britanie. A emigrat pe când avea 21 de ani, la câțiva ani după ce obținuse calificarea de asistentă medicală, împreună cu cel care îi este și astăzi soț. Și pentru că Laura nu este genul care se mulțumește cu puțin de la ea ori de la viață, în general, a avut ambiția să-și continue studiile. A muncit din greu pentru asta, iar în prezent profesează ca medic specialist endocrinolog la Spitalul Universitar din Cambridge. De asemenea, ea are o viață de familie împlinită, fiind mama unui băiat în vârstă de 12 ani.

„Am mare încredere în medicii români”

Dincolo de multele sale reușite, Laura era, de ceva vreme, nemulțumită de schimbările produse de sarcină asupra corpului ei și de felul cum o făceau acestea să se simtă. Însă, din cauza responsabilităților de mamă și de soție și, în plus, având o viață profesională solicitantă, nu găsise până atunci timpul și curajul să se ocupe de găsirea unei soluții care s-o ajute să schimbe situația. De-abia în 2022, după o analiză atentă a posibilităților de a corecta acele aspecte care îi afectau încrederea în sine, a decis să vină în România și să se adreseze unuia dintre profesioniștii din țară. 

„Am mare încredere în medicii români, așa că m-am hotărât să aleg Clujul, unde se găsește o parte din familie rămasă în țară și era o ocazie să mai petrecem timp împreună.
Pe domnul doctor Filip nu-l cunoșteam dinainte și nici nu mi-a fost recomandat de cineva. Am început să fac cercetările de rigoare și apoi am decis să mă las pe mâinile dumnealui. L-am ales pe domnul doctor Filip și pentru că, după ce l-am cunoscut și mi-a creat o impresie bună, am avut un fel de presentiment că o să fie bine. Altfel spus, mi-am ascultat din nou instinctul, căci asta nu m-a înșelat niciodată”
, spune Laura.

La câteva săptămâni după prima consultație la dr. Filip, Laura a revenit pentru prima ei operație estetică. „Discuția pe care am avut-o preoperator cu medicul și stabilirea tuturor detaliilor m-au ajutat să intru în sala de operație cu toată încrederea”, mai spune ea.
 

Cum este luată decizia pentru astfel de operații

Înaintea operației, are loc o consultație în care chirurgul plastician analizează zonele anatomice care o deranjează pe pacientă. „În funcție de constatarea modificărilor produse în corp, punem o indicație operatorie, explicându-i pacientei ce putem să facem din punct de vedere chirurgical, pentru a putea obține un rezultat bun. Felul în care decurge această discuție preoperatorie este foarte important, astfel încât rezultatul așteptat să fie unul realist și, totodată, mulțumitor pentru pacientă. Dacă pacienta este de acord cu ceea ce ne propunem să obținem din punct de vedere estetic, urmează o perioadă de pregătire, pe durata căreia facem investigațiile necesare. De exemplu, în cazul unei intervenții la nivelul sânilor, este nevoie de o ecografie mamară sau de o mamografie și de un set de analize de sânge care să arate că sângele se coagulează în timp optim, astfel încât procesul de vindecare să se desfășoare normal”, explică dr. Claudiu Filip, medic primar chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă, din cadrul Spitalului Regina Maria din Cluj-Napoca.
 

Recuperată la două săptămâni după mastopexie

După operația de cezariană făcută în urmă cu 12 ani, Laura intra din nou în sala de operație, într-o zi a lui octombrie 2022, pentru o intervenție chirurgicală estetică la nivelul sânilor.

„După sarcină și în urma alăptării are loc un proces fiziologic prin care sânii devin mai moi și mai căzuți, nemaifiind atât de estetici ca înainte de sarcină. Prin procedura de ridicare, numită mastopexie, le-am redat forma inițială, obținând un rezultat estetic semnificativ îmbunătățit. În cadrul unei singure operații, doamna Șerban a beneficiat de o ridicare și de o remodelare a volumului sânilor, iar complexul areola-mamelon a fost repoziționat în poziție anatomică”, spune dr. Filip.

Atât mastopexia, cât și recuperarea postchirurgicală ale Laurei au decurs foarte bine. „După două săptămâni de la operație, mi s-a permis deja să călătoresc cu avionul înapoi, spre Marea Britanie, iar după trei-patru săptămâni de la operație, am putut să reiau condusul mașinii până la serviciu. Întocmai cum îmi spusese domnul doctor, m-am recuperat foarte repede pentru că sunt o persoană sănătoasă, nu sunt alergică, nu sunt fumătoare și nici nu urmez vreun tratament medicamentos”, explică Laura.

De altfel, starea generală de sănătate este un criteriu foarte important de selecție pentru o astfel de intervenție chirurgicală, după cum explică dr. Claudiu Filip: „Recuperarea a fost foarte bună întrucât pacienta se afla într-o stare foarte bună de sănătate și era foarte motivată atunci când s-a prezentat pentru operație. Aceste aspecte sunt foarte importante pentru succesul întregului proces”.
 

Abdominoplastia, altă etapă a chirurgiei estetice pentru mame

În martie 2023, Laura a revenit în România, pentru a doua operație estetică, o abdominoplastie. „În timpul sarcinii, am acumulat multe kilograme: de la 50 kg ajunsesem la 90 kg. Deși copilul a fost normal ca greutate, acumulasem mult lichid. Așa se face că după cezariană am rămas cu un colăcel la burtă care mă deranja teribil. Înainte de prima operație, am ținut un regim alimentar destul de drastic și scăpasem de 10 kg. Acum am 58 kg la o înălțime de 1, 58 m. Cu toate acestea, nu-mi mai plăcea cum îmi veneau hainele. De aceea, am revenit la domnul doctor Filip pentru abdominoplastie și sunt foarte mulțumită de cum a decurs și această corecție. 

Îmi permit să-l consider prieten pe domnul doctor, pentru că relația pacient-medic s-a creat și am colaborat foarte bine. Eu, ca pacientă, am fost foarte disciplinată, am urmat toate sfaturile dânsului, înțelegând cum funcționează lucrurile acestea și că este spre binele meu să respect cerințele”, spune ea.

Așa-numită chirurgie a mamei, a femeii care a devenit mamă vizează remodelarea acelor părți ale corpului care se pot modifica destul de mult după o sarcină, precum sânii, abdomenul și coapsele. „Pe durata sarcinii, volumul abdominal crește și mușchii devin mai moi. În unele cazuri, după ce pacienta naște, mușchii drepți abdominali nu mai revin la forma inițială – nu mai sunt atât de apropiați unul de celălalt, iar tegumentul și țesutul subcutanat – uneori nu mai revin la normal și pot apărea vergeturi sau pliuri cutanate mai puțin estetice, mai ales în porțiunea infraombilicală (n. e. – în jurul buricului).

De aceea, aceste paciente au indicație de abdominoplastie cu transpoziție de ombilic și cu o cură a diastazei, adică întărirea mușchilor drepți abdominali.

După intervenția de abdominoplastie trebuie urmat un protocol de recuperare, ce cuprinde schimbarea regulată a pansamentelor pe pacursul a două săptămâni și purtarea unei centuri abdominale pentru șase săptămâni. Desigur, pacienta nu are voie să facă efort fizic sau să ridice greutăți timp de câteva săptămâni. Am colaborat foarte bine cu pacienta și din acest punct de vedere, iar evoluția stării dânsei a fost foarte bună”, spune medicul chirurg.

Despre cum s-a simțit după cea de-a doua operație estetică, Laura mărturisește că: „Intervenția a doua a fost ceva mai complexă, dar am fost pregătită pentru ea și știam, în mare, la ce simptome pot să mă aștept. Recuperarea a decurs foarte bine și nu am avut niciun fel de problemă”, spune ea.

„Sunt foarte mulțumită, acum mă simt bine în pielea mea”

După patru săptămâni de la operație, Laura a putut să se întoarcă cu avionul în Marea Britanie. „Pe toată durata recuperării, am ținut legătura cu domnul doctor pe whatsapp. Tot timpul s-a interesat de mine. Mă suna și mă întreba cum mă simt și mă ruga să-i trimit poze, ca să vadă evoluția cicatricilor.

Operația, în sine, a fost realizată foarte bine. Am rămas cu o cicatrice bine definită și cât se poate de estetică, camuflată în zona bichinilor. Sunt foarte mulțumită de rezultat, acum mă simt bine în pielea mea și am mai multă încredere în mine. Operațiile estetice făcute m-au transformat atât fizic, cât și psihic. I-am și spus domnului doctor Filip că m-a ajutat să înfloresc, pentru că după operațiile estetice realizate am scăpat de complexe.

Îi mulțumesc mult domnului doctor. Îl pomenesc de multe ori și îi doresc să fie sănătos, să mai aibă grijă și de alte persoane care au câte un complex de genul acesta”, spune Laura.

Ea consideră experiența de spitalizare din Spitalul Regina Maria o surpriză plăcută, care i-a depășit așteptările. „Am mai fost pacientă în România, în urmă cu 12 ani, când am făcut operația de cezariană, dar s-a întâmplat într-un spital de stat. Nu știam la ce să mă aștept de la un spital din sistemul privat, dar vă spun sigur că nu m-am așteptat ca în România serviciile să fie chiar așa de bune într-un spital, fie el și privat.

Totul, de la medici, asistente și infirmiere până la condițiile din spital, unde este foarte curat și domnește o atmosferă plăcută, a fost extraordinar.

Fiind cadru medical, sunt atentă la tot felul de detalii, și pot să spun, fără rețineri, că totul a fost extraordinar de bine. M-am simțit tratată cu grijă și în siguranță pe toată durata acelei experiențe: de la analizele și investigațiile pe care a trebuit să le fac, până la externare, dar și ulterior, la controalele postoperatorii. Domnul doctor Filip a fost de un profesionalism desăvârșit. Profesionalismul medicilor și condițiile din mediul privat sunt două atuuri majore ale serviciilor medicale oferite în România. În Marea Britanie, eu îi laud pe medicii români ori de câte ori am ocazia, când merg la conferințe, la congrese sau în alte contexte”, mai spune Laura Șerban.

Concluzii științifice privind mastopexia și abdominoplastia

Există o serie de studii care demonstrează că operațiile estetice precum abdominoplastia și mastopexia îmbunătățesc semnificativ calitatea vieții persoanelor tratate cu succes.

Astfel, printre îmbunătățirile resimțite de o persoană care a beneficiat de o abdominoplastie se numără creșterea stimei de sine și, implicit, o mai bună sănătate mentală, precum și o creștere efectivă a satisfacției prin raportare la propriul corp, asociată cu o viață sexuală și de cuplu mai bună.

În ceea ce privește efectele benefice ale mastopexiei asupra percepției propriului corp și propriei persoane, peste 95% dintre pacienții operați care au fost întrebați despre aceste aspecte au declarat că ar repeta oricând operația dacă ar fi necesar, întrucât aceasta le-a îmbunătățit major calitatea vieții.

Consultant de specialitate: dr. Claudiu Filip, medic primar chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă, Spitalul Regina Maria din Cluj-Napoca

Bibliografie:

  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles
  • https://journals.lww.com/annalsplasticsurgery/abstract