Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Ecocardiografia pediatrică

Articol de Dr. Luiza Bardi-Peti Medic primar Pediatrie

Cand este indicata ecografia de cord la copii si ce boli se pot diagnostica

Ecocardiografie este o investigatie de baza in diagnosticarea dar si in ghidajul terapeutic al pacientului pediatric.

Redam mai jos principalele categorii de indicatii:

  • Boli cardiace congenitale: indicațiile pentru efectuarea unei ecocardiografii pediatrice cuprind o gamă largă de simptome și semne ca cianoza, crestere nesatisfacatoare in greutate , dificultati de respiratie, sufluri cardiace percepute de medic la auscultatie, edeme, anomalii de tensiune arteriala si puls, durere în piept sau sincopă indusă de efort, infectii recurente de tract respirator inferior etc. Acestea pot sugera boli cardiace congenitale structurale, de exemplu șunturi intracardiace (defect septal atrial, defect septal ventricular, canal atrioventricular comun), leziuni obstructive (stenoza pulmonara, stenoza aortica, coarctatia de aorta), leziuni valvulare regurgitante, anomalii ale arterelor care pleaca din inima (transpozitia marilor vase, tetralogia Fallot, truchiul arterial comun, persistenta canalului arterial), conexiuni venoase anormale sistemice sau pulmonare, anomalii ale arterelor coronare, inimi funcțional univentriculare și alte leziuni complexe, inclusiv cele de orientare stanga-dreapta anormală (heterotaxie/izomerie). In cazul bolilor cardiace congenitale cu indicatie de corectie chirurgicala, exista intervale de varsta optime la care interventia are risc minim, de aceea un diagnostic precoce inlatura pericolul de a le descoperi tardiv, cand riscul operator creste, sau cand devin inoperabile, ca in cazul deteriorarii ireversibile a circulatiei pulmonare in cadrul sindromului Eisenmenger. Este principalul motiv pentru care tot mai multi medici pediatri si neonatologi recomanda screeningul ecococardiografic al maladiilor congenitale de cord in prima luna de viata. De asemenea, anumite sindroame genetice, istoricul familial de boli cardiace și unele anomalii extracardiace, despre care se știe că sunt asociate cu boli cardiace congenitale, constituie scenarii clinice pentru care ecocardiografia este indicată chiar și în absența unor simptome și semne cardiace. Anomalii ale altor teste precum ecocardiografia fetală, radiografia cardiopulmonara, electrocardiograma și unele analize de laborator modificate constituie un alt grup ce sugereaza o boala cardiaca congenitala ce necesita continuarea investigatiilor prin ecocardiografie.
  • Boli cardiace doba ndite s i noncardiace: boala Kawasaki, sindromul inflamatiei multisistemice post-Covid (PIMS sau MIS-C), endocardita infecțioasă, miocardite, pericardite, reumatismul articular acut (o complicatie a infectiei cu Streptococ beta-hemolitic de grup A), tumori cardiace, lupus eritematos sistemic, expunere la substante cardiotoxice. Exista grupul mare al cardiomiopatiilor, care se pot manifesta clinic la diferite varste si care constau in anomalii de structura a muschiului cardiac, cu substrat genetic. Tot substrat genetic si manifestari in diferite etape ale viatii au si anomaliile de structura ale peretior arteriali, cu dezvoltare de anevrisme, exemplul cel mai cunoscut fiind sindromul Marfan. Ecocardiografia pediatrică este indicată si în evaluarea hipertensiunii arteriale sistemice la copil, dar si in hipertensiunea pulmonara, in evaluarea pre-transplant cardiac sau cardio-pulmonar, in investigarea evenimentelor troboembolice, localizare cateterelor venoase centrale etc.
  • Tulburari de ritm cardiac. Desi investigatia de prima intentie este in acest caz electrocardiograma, multi dintre copiii cu aritmii au si maladii congenitale de cord, ca anomalia Ebstein sau transpozita corectata congenital a marilor vase. De asemenea, aritmiile sustinute pot duce la alterari ale functiei cardiace, cum este cardiomiopatia tahiaritmica, ce se investigheaza tot ecocardiografic si au implicatii terapeutice si prognostice.

Cat dureaza ecocardiografia?

Durata variaza in functie de cooperarea copilului si complexitatea patologiei. Majoritatea medicilor stabilesc cuante de 30-40 de minute/ pacient. 

Cum se efectueaza?

Ecocardiografia transtoracica este o metoda nedureroasa, dar multi copii isi manifesta teama in moduri specificemvarstei. Copilul va sta intins pe pat, dezbracat pana la brau – este de dorit ca imbracamintea sa fie una usor de inlaturat. Unul dintre parinti se poate aseza in imediata apropiere a copilului, pe un scaun sau chiar pe patul de examinare. Spre deosebire de ecografia abdominala, nu e importanta distanta fata de ultima masa. Pentru obtinerea unor imagini de calitate si implicit a unui rezultat concluziv, copilul trebuie sa fie cat mai calm, iar parintii trebuie sa faca echipa cu medicul pentru atingerea acestui deziderat. Copilului mare i se va explica de acasa ca urmeaza o investigatie nedureroasa, se vor aplica pe piept un gel si o sonda care va transmite imagini catre un ecran. Multi copii sunt bucurosi sa vada inima batand pe ecran si chiar sunt curiosi si pun intrebari. Sugarii mici, pana spre 6 luni, pot fi usor linistiti cu suzeta, biberon sau chiar alaptati la san in timpul examinarii.

Examinarile pot fi mai dificile in intervalul de varsta de 1-2 ani, cand copiii incep sa prezinte teama fata de straini. Sfatuiesc parintii sa ramana cat mai calmi si sa incerce sa distraga atentia copilului intr-un mod cat mai placut pentru acesta, povestindu-i ceva, oferintu-i jucarii, o acadea sau filmulete cu desene animate pe telefon/tableta (nu incurajam dependenta de ecran, dar pentru optimizarea unui act medical important, pe durata scurta, este o metoda foarte eficienta de calmare, folosita in serviciile de ecocardiografie din intreaga lume). Cu totul exceptional , in cazul copiilor foarte agitati, se poate utiliza
sedarea medicamentoasa in conditii de spital, in cazuri justificate si dupa mai multe tentative de reexaminare esuate. La finalul examinarii, medicul va elibera un raport scris la care va atasa imagini relevante si va stabili recomandarile.

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.