Dispepsia si boala de reflux gastro-esofagian (BRGE) sunt afectiuni tot mai frecvente, care apar in special la persoane tinere, stresate, active, care au un program dezorganizat de somn si de masa. Cele doua afectiuni se manifesta prin: balonare, durere si disconfort abdominal, arsuri gastrice si retrosternale.
Cauzele dispepsiei si ale BRGE
Conform ultimelor cercetari, un rol important in dezvoltarea acestor afectiuni il au alimentatia incorecta si factorii psihologici (stresul si conflictele psihologice), insa cauzele exacte nu sunt pe deplin cunoscute.
Semnele si simptomele dispepsiei
- senzatie de stomac plin si de presiune in abdomenul superior
- durere si disconfort in abdomenul superior
- eructatii frecvente
- episoade de greata si voma
Semnele si simptomele BRGE
- senzatie de arsura retrosternala
- aciditate, gust acru
- uneori, reflux alimentar
- disfonie (raguseala)
- tuse seaca persistenta
Preventie
Pentru a preveni dispepsia si BRGE:
- Incearca sa mananci putin si des. O cantitate mare de alimente consumate la o singura masa conduce la producerea unor cantitati mari de suc gastric si la extensia peretilor stomacului, ceea ce poate provoca durere, disconfort si greata.
- Incearca sa nu faci pauze indelungate intre mese. Trebuie sa mananci de cel putin 4-5 ori pe zi. Nu sari peste micul dejun!
- Mesteca bine alimentele, nu manca in graba!
- Incearca sa mananci pana la ora 20, iar masa de seara sa contina alimente usor de digerat
- Evita starile de stres si oboseala, relaxeaza-te, fa sport si odiheste-te suficient
- Pentru BRGE, evita bauturile carbogazoase, sucul de rosii, vinul, grasimile concentrate, cacaua
- Pentru BRGE, cel putin 2 ore dupa masa, nu te intinde la orizontala, nu face sport sau activitati care necesita aplecarea trunchiului in fata
Diagnostic
In urma consultului medicul specialist poate sa stabileasca diagnosticul de dispepsie sau BRGE in functie de simptomele pe care le ai. Uneori, vor fi recomandate investigatii suplimentare: gastroscopie, Ba pasaj (radiografie cu bariu), ecografie abdominala, determinarea bacteriei Helicobacter Pylori
Afla mai multe pe aceeasi tema:
Boala de reflux gastroesofagian