Utilitatea scanarii RMN
Un aparat RMN scaneaza si realizeaza imagini ale oricarei parti din corpul uman, de exemplu cap, creier, torace, abdomen, articulatii, membre, vase de sange, din diverse pozitionari.
Investigatia RMN ofera imagini cu un contrast bun al tesuturilor, astfel incat medicii pot diferentia mai bine structurile anatomice care sunt diferite, in special tesuturile moi; tipuri diferite de tesuturi, care au compozitie diferita in ceea ce priveste proportia de apa, adipozitate, tesut muscular, pot sa fie mai bine puse in evidenta, ceea ce ajuta la diagnosticul unor afectiuni diverse.
Pe langa beneficiile aduse de posibilitatea buna de a diferentia tesuturile, examenul RMN are avantajul ca imaginile se obtin cu ajutorul campului magnetic si undelor radio, astfel incat pacientii nu sunt expusi radiatiilor ionizante si potentialelor efecte negative ale acestora.
Aparatul RMN influenteaza rezultatele examinarii
Caracteristicile aparatelor RMN influenteaza capacitatea de a diagnostica afectiunile, mai ales posibilitatea diagnosticarii in stadii precoce si reusita de a fi puse in evidenta leziuni mici, care sunt mai dificil de detectat prin alte examinari.
Chiar daca examinarea RMN este o metoda moderna de diagnostic, care poate fi utilizata in siguranta datorita caracterului de neinvazivitate si tehnologiei neiradiante utilizate, o parte dintre pacientii care ar putea beneficia de pe urma investigatiei nu aveau acces, datorita caracteristicilor fizice ale aparatului.
De exemplu, copiii, persoanele care sufera de claustrofobie sau persoanele supraponderale se numara printre pacientii care ar putea sa intampine dificultati in ceea ce priveste accesul la aceasta examinare.
De ce? Pentru ca examenul presupune ca pacientul sa fie introdus in interiorul aparatului care are un diametru redus in interior (gantry -termenul medical utilizat pentru a denumi largimea interioara a tubului RMN), sa pastreze anumite pozitii pe parcursul examinarii, in timp ce corpul sau segmentul anatomic vizat este scanat cu ajutorul undelor radio si campului magnetic.
Mai ales persoanele clustrofobe sau copiii se pot simti inconfortabil atunci cand trebuie sa ramana intr-un spatiu ingustat, in timp ce examinarea s-ar putea dovedi fi dificila sau chiar imposibila pentru pacientii supraponderali.
De asemenea, pacientii care se simt inconfortabil pe parcursul scanarii se pot misca sau pot respira exact in momentele in care ar trebui sa nu o faca, ducand la o calitate slaba a imaginilor, sau chiar la necesitatea de a repeta examenul.
Aparatul RMN Magneton Altea cu tehnologie Biomatrix
Aparatul MAGNETOM Altea cu tehnologie BioMatrix este echipamentul care a surmontat aceste dificultati, avand cea mai mare largime (gantry) existenta la momentul actual si un tunel scurt.
Toti pacientii beneficiaza de avantajele oferite de acest echipament modern, dar caracteristicile sale faciliteaza accesul unor categorii de pacienti care, anterior, nu ar fi putut beneficia de aceasta investigatie:
- pacientii care au dimensiuni anatomice mari,
- pacientii supraponderali,
- pacientii care sufera de claustrofobie,
- sau cei care simt anxietate atunci cand trebuie sa faca o investigatie RMN.
Faptul ca aparatul are gantry-ul cel mai mare faciliteaza accesul acestor categorii de pacienti la o examinare precisa si sigura.
In plus, aparatul asigura o viteza mai mare de scanare si ofera imagini mai detaliate ale tesuturilor.
O serie de alte caracteristici ale sistemului Magnetom Altea ajuta pacientul sa aiba o experienta mai placuta pe parcursul examinarii, pastrand cea mai buna calitate a imaginilor obtinute: tehnologia BioMatrix, sistem de antene cu tehnologie Tim 4G extrem de usoare, flexibile, centrate pe pacient, sisteme optimizate de scanare Dot, scanare rapida cu ajutorul sistemului Turbo Suite.
Tehnologie BioMatrix unica
Tehnologia Biomatrix reprezinta o modalitate prin care aparatul RMN contribuie la personalizarea investigatiei. In loc sa se astepte ca pacientul sa se adapteze tehnologiei, sistemul permite ajustarea aparatului la caracteristicile individuale ale pacientului.
Cu ajutorul acestei tehnologii examinarea decurge mai usor, este mai confortabila iar rezultatele sunt mai bune. Pot fi investigati pacientii care sufera de diferite caracteristici anatomice care nu le-ar permite efectuarea examinarii, de exemplu, persoanele cu cifoze, persoanele care nu se pot mobiliza, persoanele care sufera de obezitate.
Tehnologia BioMatrix incorporeaza senzori care detecteaza ritmul miscarilor respiratorii si un sistem automat care declanseaza scanarea la momentul potrivit. Aceasta tehnologie inseamna ca se pot obtine imagini de calitate buna fara a fi necesara oprirea respiratiei, astfel incat tehnicianul sa poata declansa manual inceperea scanarii.
Tehnologia BioMatrix ajuta la o pozitionare mai buna si mai rapida a pacientului pentru examinarile diferitelor parti anatomice:
• cap
• gat
• umar
• san
• coloana vertebrala (cervicala, toracala, lombara)
• ficat
• pelvis
• sold
• genunchi
• glezna.
Sisteme optimizate de scanare Dot: protocoale adaptate pacientului
Sistemele de scanare Dot sunt sisteme de inteligenta artificiala care permit investigatorului sa adapteze protocoalele de examinare la conditia clinica si caracteristicile individuale ale pacientului. Aparatul examineaza caracteristicile pacientului si afiseaza protocoale de investigatie predefinite pentru a se obtine imagini de o calitate mai buna.
Aceasta tehnologie ajuta la efectuarea in conditii mai bune a examinarii mai ales in cazul investigatiilor complexe – RMN abdominal, sau “Whole body MRI”.
Sistem de antene cu tehnologie Tim 4G: extrem de usoare, flexibile, centrate pe pacient
In examinarea RMN semnalul este produs prin rezonanta cu ajutorul antenelor de radiofrecventa.
Designul si configurarea antenelor utilizate pentru investigatie s-au dezvoltat extrem de mult, iar antenele acestui sistem sunt cele mai performante la acest moment.
Examinarile umarului, genunchiului, gatului, capului la persoane care au o confomatie anatomica mai mare (persoane masive) sau diferita (persoane care sufera de cifoza) sunt posibile datorita antenelor adaptative.
Sistem Turbo Suite: scurtarea timpului necesar examinarii
Timpul petrecut de pacient in interiorul aparatului influenteaza semnificativ experienta si confortul examinarii.
Cu ajutorul sistemului Turbo suite, aparatul Magnetom Altea are capacitatea de a efectua examinari intr-un timp mult mai scurt. Durata examinarii se poate scurta pana la jumatatea timpului necesar pentru o examinare RMN cu un aparat care nu are aceasta functie incorporata.
Un alt avantaj este ca aceasta tehnologie permite efectuarea majoritatii examinarilor in timp ce pacientul are miscari respiratorii. Prin urmare, este eliminata necesitatea ca pacientul sa-si tina respiratia pentru momente de timp lungi in cazul examinarii majoritatii segmentelor anatomice.
O categorie importanta de pacienti care pot beneficia de oportunitatea examinarii datorita acestor functionalitati ale aparatului este reprezentata de pacientii cu probleme de respiratie, cei care tusesc sau cei care nu au cum sa respecte indicatiile de a nu respira cateva momente, de exemplu, pacienti cu probleme neurologice.
Principalele beneficii ale pacientului la examinarea cu aparatul RMN Magnetom Altea
Despre avantajele pe care noul aparat RMN disponibil in Centrul de imagistica din Campusul Medical Brasov le ofera pacientilor care au nevoie de o examinare, dr. Paul Silviu Biris , medic primar Radiologie-Imagistica medicala mentioneaza:
"In cadrul Centrului de imagistica Brasov avem acest aparat RMN de ultima generatie pentru care utilizam programe soft-were elaborate cu ajutorul tehnicienilor straini, conform ultimilor protocoale disponibile. Aparatul Magnetom Altea are cele mai bune antene disponibile la ora actuala, axate pe o calitate crescuta a imaginii, calitate necesara in patologia oncologica, musculoscheletala si neuro-spinala.
Cu ajutorul aparatului exista posibilitatea de a efectua” Whole body MRI complet - cu precadere in patologia oncologica, dar si in alte domenii, asa cum ar fi reumatologia.
Din categoria patologiei onologice, examinarea “Whole Body RMI” este utila mai ales la monitorizarea pacientilor care au cancer mamar, prostatic, renal si melanom, dar si la pacientii care au risc oncologic, pentru examene de screening.
In curand, cu ajutorul acestei tehnologii, vom putea efectua in cadrul centrului punctii mamare ghidate MRI, o investigatie unica la noi in tara."
Principalele beneficii aduse de aparatul Magnetom Altea pacientilor care au nevoie de un examen RMN sunt:
- Asigurarea unei atmosfere calme, relaxante pe parcursul examinarii
- Confort mai mare in timpul examinarii
- Examinarea se efectueaza intr-o perioada de timp mai scurta
- Mai multe imagini captate pe parcursul examinarii, chiar daca examinarea dureaza la fel sau chiar mai putin.
In cadrul Centrului de Imagistica Brasov din cadrul Retelei de sanatate REGINA MARIA se urmareste imbunatatirea experientei, asigurarea confortului si obtinerea celor mai bune rezultate ale examinarilor. Ne adaptam in permanenta si suntem la zi cu cele mai moderne echipamente medicale.