Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Digitalizarea rapoartelor medicale de imagistică, un beneficiu major pentru pacient

Investigațiile imagistice sunt esențiale pentru stabilirea cu precizie a diagnosticului și sunt un instrument de bază în screening, dar și una dintre metodele cele mai eficiente de monitorizare a pacienților pe parcursul terapiei sau după finalizarea tratamentelor specifice patologiei. Toate acestea arată că imagistica medicală este una dintre specializările fundamentale în medicina modernă, fiind totodată domeniul cel mai avansat în implementarea digitalizării.

În rețeaua de sănătate Regina Maria digitalizarea a fost și este o parte importantă a strategiei de dezvoltare, iar pentru divizia imagistică a fost o prioritate. Rezultatele obținute confirmă pe deplin avantajele, prin beneficiile excepționale câștigate atât pentru pacienți cât și pentru medici.

Raportul medical digital, accesibil în circa 24 de ore

La finele anului 2023 a devenit accesibil, pentru toți pacienții, raportul medical digital după investigații imagistice. Acesta poate fi accesat de către pacient și de medicul curant al acestuia în marea majoritate a cazurilor în doar 24 de ore, cu un maxim de 48 de ore în situațiile complexe, după realizarea efectivă a examenului radiologic, fie că este vorba despre radiografii, examinări de tip computer tomograf (CT), de rezonanță magnetică (RMN) sau mamografii. 

Raportul medical digital reduce interacțiunea pacientului cu personalul din rețea, de la 19 la doar două, dintre care una este efectuarea investigației radiologice recomandate, fie că este una de diagnostic sau screening. 

Dr. Dragoş Comănescu, directorul diviziei de imagistică din cadrul reţelei private de sănătate Regina Maria: „Înainte de introducerea raportului medical digitalizat în cadrul diviziei de imagistică aveam peste 19 interacţiuni unu la unu între pacient şi personalul Regina Maria de la solicitarea investigației până la primirea raportului medical. În varianta raportului digitalizat sunt necesare doar două interacțiuni unul la unu între pacient și personalul medical, una dintre acestea fiind efectuarea propriu-zisă a investigației”.

Digitalizarea a permis ca raportul medical să fie primit de pacient în contul său. Informațiile ajung imediat la medicul curant al acestuia, uneori înainte ca pacientul să revină la medicul care a solicitat investigațiile. Raportul medical digital poate fi consultat, din dosarul medical consolidat al pacientului, din aplicația Regina Maria sau de pe contul acestuia pe site-ul Regina Maria, inclusiv de medici din afara rețelei. În plus, toate imaginile obținute în urma examinării imagistice sunt transferate în contul pacientului, unde sunt arhivate și păstrate în deplină siguranță, putând fi accesate oricând este necesar de către medicul curant sau de medicii specialiști, din rețea sau din afara acesteia și pot fi transmise electronic către terți – de către pacient, pentru a doua opinie medicală.   

„De la biletul de trimitere, la programare, de la completarea documentelor de consimțământ pentru efectuarea investigației imagistice, pe care pacientul le completa fizic la recepția clinicii înainte de investigație și ulterior la primirea raportului medical complet, totul se poate desfășura acum în portal, direct din contul pacientului sau în aplicație. În plus, pacientul are garanția că toate datele sale personale sunt protejate, fiind accesibile doar pentru el și medicul curant”, adaugă dr. Dragoş Comănescu.    
 

Beneficiile raportului medical digital

De la implementare, în decembrie 2023, și până la mijlocul anului 2024, gradul de adopție a dosarului medical digital a fost de 60% pentru utilizatorii aplicației Regina Maria, o dovadă a beneficiilor multiple ale acestui sistem. Reducerea interacțiunii dintre pacient și personal este cel mai vizibil avantaj, dar acesta este doar unul dintre foloasele pe care acesta le aduce. 

Cea mai evidentă utilitate a raportului medical este timpul câștigat. Pe de o parte ușurința și rapiditatea pe care le are pacientul în realizarea investigației imagistice recomandate, pe de alta eliberarea promptă a rezultatelor. Medicul curant, care a solicitat investigația primește raportul foarte repede, uneori înainte ca pacientul pentru care s-a solicitat investigația să revină în cabinet, iar asta înseamnă că medicul poate analiza rezultatele și poate stabili o strategie terapeutică mult mai repede. 

„Acest avantaj este cu atât mai important în cazul situațiilor critice, al urgențelor sau acolo unde stabilirea unui diagnostic precis cu celeritate este o necesitate. Mai mult, faptul că medicul are acces imediat la raportul imagistic îi permite să fie pregătit la întâlnirea cu pacientul său, dar poate și să recomande eventuale alte analize, pe care le va indica acestuia, direct în aplicație, fără să mai fie necesară o vizită a acestuia la medic. Și din nou, avem timp câștigat, foarte valoros pentru pacient din punct de vedere al managementului patologiei sale, pentru că maximizează rapiditatea etapelor care duc la stabilirea unui diagnostic și implicit a tratamentului adecvat”, explică dr. Dragoş Comănescu, din perspectiva dublă a medicului de familie și a specialistului în radiologie medicală. 

Un aspect important care trebuie menționat este faptul că implementarea raportului medical digital, după investigații imagistice, este o facilitate care funcționează în toate centrele și departamentele de imagistică din toată țara, ale rețelei Regina Maria. 
 

100% siguranța datelor personale

Siguranța cibernetică și protecția datelor personale sunt asigurate prin politica de securitate  riguroasă implementată în cadrul Rețelei, dar și prin investițiile considerabile în infrastructură și în sistemele de arhivare a datelor. 

„Investițiile în siguranță cibernetică, stocarea datelor, instruirea continuă a personalului și monitorizarea sistemelor însumează câteva sute de mii de euro anual. Această abordare este cea care ne oferă garanția absolută a siguranței datelor personale. În acest domeniu niciun efort nu este inutil”, susține dr. Dragoş Comănescu din poziția sa de coordonator al Diviziei de Imagistica din cadrul Rețelei.
 

Aplicația Regina Maria, o facilitate majoră pentru pacienți

Implementarea raportului medical digital în urma investigațiilor imagistice extinde, la un nivel fără precedent în sistemul medical din România, facilitățile de care beneficiază gratuit pacienții prin intermediul aplicației medicale Regina Maria. Proba concretă este că peste jumătate dintre cei care au apelat la serviciile medicale ale rețelei folosesc aplicația. 

Aplicația Regina Maria este intuitivă și oferă accesibilitatea foarte largă utilizatorilor, de la programări pentru consultații, până la informații medicale, la care se adaugă accesul sigur la toate informațiile medicale conținute în dosarul medical personal. 

Dacă nu ți-ai instalat încă aplicația, e momentul să o faci acum! Descarcă aplicația gratuit de pe App Store sau Google Play

„Încurajăm toți pacienții noștri să folosească aplicația. Acesta este gratuită, este intuitivă și este un instrument de lucru valoros pentru că păstrează toate informațiile medicale, în ordine, astfel că acestea pot fi foarte simplu accesate de medicul curant, de medicii specialiști, iar datele pot fi ușor comparate, analizate și interpretate, evident totul fiind în beneficiul pacientului”, afirmă dr. Dragoş Comănescu. 
 

Digitalizarea și Inteligența Artificială

Imagistica medicală este specializarea care a avut cel mai mult de câștigat în urma implementării algoritmilor de inteligență artificială. Și de data aceasta avantajele au fost în favoarea pacientului care poate primi o evaluare a condiției sale de sănătate mai rapid și mai precis. Inteligența artificială a sporit eficiența și siguranța actului medical, inclusiv prin identificarea unor detalii insesizabile ochiului uman și prin scăderea semnificativă a dozelor de radiații, acolo unde acestea sunt necesare.  

„Viitorul este foarte aproape și suntem obligați să ținem pasul cu el. Gradul de adopție a noilor tehnologii de către medici este foarte mare, pentru că este certă eficiența acestora. Concret permite orientarea medicului către pacient, prin limitarea la minimum absolut a componentei birocratice. Medicul este eliberat de hârtii, iar tot timpul și atenția sunt îndreptate către comunicarea cu pacientul și în favoarea actului medical”, concluzionează dr. Dragoş Comănescu.  

Un element pozitiv pe care-l aduce implementarea și funcționarea cu succes a raportului medical digital în investigațiile imagistice este că deschide calea aplicării acestei tehnologii și în alte specializări medicale, ceea ce va facilita rapiditatea și eficiența interacțiuni dintre medici în folosul absolut al pacientului.