O cercetare recenta arata ca o alimentatie vegana si vegetariana poate creste riscul de aparitie a accidentului vascular cerebral (AVC).
Un studiu efectuat de specialistii de la Universitatea Oxford arata ca persoanele care adopta un regim vegan sau vegetarian au cu 20% mai multe riscuri de a suferi un accident vascular cerebral hemoragic in comparatie cu cele care consuma carne, echivalentul a 3 cazuri mai mult de AVC la 1.000 de persoane de-a lungul a 10 ani.
Tipul de accident vascular cerebral favorizat este cel hemoragic – o forma de AVC insotit de hemoragie in interiorul creierului.
Potrivit cercetatorilor, un nivel scazut de vitamine in randul veganilor si vegetarienilor ar putea fi cauza, dar mai este nevoie de studii suplimentare pentru a putea avea o concluzie pertinenta.
De asemenea, cercetatorii afirma ca in declansarea accidentului vascular hemoragic in randul persoanelor care adopta o dieta vegana si vegetariana ar putea fi implicat un nivel scazut al colesterolului total.
Modificari in dieta
Studiul publicat in British Medical Journal arata ca persoanele vegane si vegetariene au un risc cu 22% mai mic de aparitie a bolii de inima in comparatie cu cei care consuma carne, in timp ce oamenii care consuma peste, dar nu si alta carne (dieta pesco-vegetariana), au o probabilitate cu 13% mai mica de a suferi de afectiuni cardiovasculare.
Mai exact, pe parcursul derularii studiului s-au observat mai putin cu 10 cazuri de boala cardiaca ischemica in randul celor care au o dieta vegana sau vegetariana decat in randul celor care consuma si carne, raportat la 1.000 de cazuri de-a lungul unei perioade de 10 ani.
In cadrul cercetarii au fost incluse 48.000 de persoane fara istoric de infarct sau de accident vascular cerebral.
Grupul de persoane observate a fost impartit, in functie de alimentatie, in trei grupe: persoane care consuma carne, persoane care consuma peste si grupul persoanelor vegane si vegetariene. De-a lungul unei perioade de 18 ani, au fost inregistrate un total de 2.820 de cazuri de boala cardiaca ischemica si 1.072 de cazuri de accident vascular cerebral.
Boala cardiaca ischemica
„Am observat un risc mai mic de boala cardiaca ischemica in randul consumatorilor de peste si al vegetarienilor in comparatie cu grupul consumatorilor de carne, ceea ce poate fi explicat printr-un indice de masa corporala mai mic si un risc mai mic de hipertensiune, de hipercolesterolemie si diabet asociate dietei acestora”, au afirmat cercetatorii.
Intr-o dieta vegana echilibrata, se poate obtine un aport de nutrienti necesari bunei functionari a organismului. Insa, pot exista si carente de calciu, fier, vitamina B12, de care organismul are nevoie pentru a functiona corespunzator.
Surse de informatie:
www.msn.com
www.bmj.com