Ce este silimarina
Silimarina este un extract din planta medicinala Silybum marianum, cunoscuta si sub numele de armurariu sau ciulinul laptelui. Armurariul este originar din Asia si Sudul Europei, insa, in prezent, este cultivat pe aproape intreg globul, inclusiv in Romania (Dobrogea).
Din punct de vedere chimic, silimarina este un amestec de trei flavonoide, numite silibinina, isosilibinina, respectiv silicristina. Aceste substante au proprietati hepatoprotectoare si antioxidante. Inca din Antichitate, grecii utilizau semintele de armurariu in scopuri terapeutice, silimarina bucurandu-se, inclusiv in zilele noastre, de o popularitate crescuta.
Silimarina - beneficii pentru organism
Este important de retinut, in primul rand, faptul ca silimarina este un compus de origine naturala, astfel ca nu poate fi incadrata ca un remediu propriu-zis, ci drept adjuvant, fiind folosita pentru a veni in sprijinul medicamentelor de sinteza.
De-a lungul timpului, insa, cercetarile din domeniul medical au condus la dovezi ca silimarina poate avea urmatoarele beneficii pentru sanatate:
- protectie hepatica - silimarina poate ajuta la protejarea ficatului de leziunile cauzate de medicamente, alcool sau alte substante toxice. De asemenea, silimarina poate avea un efect benefic asupra functiilor hepatice si poate ajuta la reducerea inflamatiei si a cicatricelor formate la nivelul ficatului;
- sustinerea proceselor de detoxifiere - avand in vedere faptul ca ficatul este principalul sediu al proceselor de neutralizare a compusilor toxici din organism, silimarina, prin actiunea sa hepatoprotectoare, poate sustine aceste procese, inlesnind detoxifierea organismului;
- reducerea nivelului de bilirubina - silimarina poate ajuta la aducerea la normal a nivelului de bilirubina din sange, atunci cand aceasta inregistreaza valori crescute. Astfel, prin administrarea de silimarina, se poate preveni aparitia icterului;
- actiune antioxidanta - silimarina conține flavonoide cu proprietati antioxidante, care ajuta la protejarea celulelor impotriva actiunii nocive a radicalilor liberi. Astfel, silimarina produce efecte benefice atat asupra sanatatii ficatului, cat si pentru intregul organism.
Cu toate acestea, desi exista dovezi care sugereaza ca silimarina poate avea beneficii pentru sanatate, este necesara efectuarea de cercetari suplimentare, pentru a confirma aceste beneficii si pentru a determina dozele optime de administrare. Este important sa discuti cu medicul tau, inainte de a incepe sa urmezi un tratament cu silimarina sau cu orice alt supliment alimentar.
Indicatiile produselor pe baza de silimarina
Gratie proprietatilor sale benefice pentru organism, administrarea de silimarina poate fi recomandata in numeroase probleme de sanatate:
- se poate administra ca adjuvant in tratamentul afectiunilor ficatului, cum ar fi ciroza hepatica, hepatita virala cronica sau acuta, insuficienta hepatica;
- poate ajuta la prevenirea si tratarea leziunilor ficatului, cauzate de anumite medicamente sau de consumul excesiv de alcool.
- unele studii au sugerat ca silimarina poate avea efecte benefice asupra nivelului seric de bilirubina, putand fi, astfel, utilizata pentru a trata icterul (culoarea galbena a pielii si a albului ochilor, datorata nivelului crescut de bilirubina in sange), dar este important sa se tina cont ca exista, inca, dovezi limitate, privind eficacitatea sa in acest sens;
- datorita actiunii sale antioxidante, silimarina poate fi utila in tratarea acneei. Este indicat, totusi, sa te consulti cu medicul specialist dermatolog, cu privire la acest aspect;
- unii specialisti din domeniu sustin ca silimarina poate fi eficienta in tratarea sau preventia diabetului zaharat, atunci cand este utilizata in asociere cu anumite medicamente. Silimarina potenteaza, astfel, efectul hipoglicemiant al medicamentelor de sinteza, echilibrand nivelul glucozei serice, dar si pe cel al insulinei;
- fiind un antioxidant eficient, silimarina poate sustine functiile cognitive, imbunatatind memoria si puterea de concentrare, ceea ce o face utila in preventia sau controlul unor afectiuni neuropsihice, precum dementa.
Contraindicatii silimarina
In ciuda proprietatilor terapeutice pe care le detine silimarina, exista si o serie de contraindicatii pentru utilizarea silimarinei:
- alergia la plantele din familia Asteraceae (armurariu, floarea-soarelui, coada soricelului, margarete, papadie etc.);
- tratamentul cu medicamente anticoagulante sau antiplachetare, cum ar fi warfarina, pentru ca silimarina poate modifica farmacocinetica acestor medicamente;
- tratamentul cu medicamente antihipertensive, cum ar fi captopril sau enalapril (inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei), intrucat silimarina poate interactiona cu aceste substante si poate altera efectele lor terapeutice;
- sarcina sau alaptarea, neexistand suficiente dovezi privind siguranta utilizarii silimarinei in aceste perioade;
- anumite tulburări de coagulare a sangelui, deoarece silimarina poate afecta procesul de coagulare sanguina;
- copiii cu varsta mai mica de 6 ani.
Daca ai anumite afectiuni medicale preexistente sau urmezi anumite tratamente medicamentoase, este indicat sa intrebi medicul curant daca poti urma o cura cu suplimente alimentare pe baza de silimarina. De asemenea, este posibil să fie necesara monitorizarea anumitor parametri serici sau a functiei hepatice, pe perioada administrarii de silimarina.
Silimarina - forme farmaceutice
Cea mai cunoscuta forma farmaceutica pe baza de silimarina este cea de capsule, fiind, de asemenea, si varianta folosita cel mai frecvent. Capsulele pot contine doar silimarina sau combinatii ale acestei substante cu extractul de anghinare, spirulina, fosfolipide esentiale etc. Capsulele se inghit intregi, cu o cantitate suficienta de apa, in timpul meselor, doza zilnica recomandata variind in functie de concentratia de silimarina din fiecare produs in parte.
De asemenea, silimarina se mai poate consuma sub forma de pulbere sau seminte de armurariu. Aceste variante, desi sunt mai putin bogate in substanta activa decat capsulele pe baza de extract uscat, pot fi amestecate cu alimentele, atata timp cat temperatura acestora nu este foarte ridicata.
Pastrarea suplimentelor alimentare pe baza de silimarina nu impune conditii speciale, acestea putand fi depozitate la temperaturi de maximum 25 grade Celsius, ferite de umezeala sau lumina puternica.
Desi, pana in prezent, au fost descoperite numeroase beneficii ale produselor provenite din semintele de armurariu, inca mai sunt necesare cercetari suplimentare, pentru a confirma aceste efecte si pentru a stabili dozele sigure si eficiente de silimarina. Este important sa discuti cu medicul tau, inainte de a lua orice supliment alimentar, inclusiv silimarina.