Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Ce se stie despre noua forma de hepatita de cauza necunoscuta la copii

Articol de Mirabela Gatila Medical Content Writer
Ce se stie despre noua forma de hepatita de cauza necunoscuta la copii
Oficialii din domeniul sanatatii din Uniunea Europeana, Marea Britanie si Statele Unite ale Americii investigheaza o forma noua de hepatita acuta la copii, care nu pare sa fie declansata de virusurile hepatice obisnuite. Pana la data de 10 mai 2022, aceasta noua forma de hapatita de cauza inexplicabila a fost raportata la peste 460 de copii cu varste cuprinse intre o luna si 16 ani din 14 tari, informeaza reprezentantii Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) si cei ai Centrului European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (ECDC).

Cele mai multe cazuri continua sa fie inregistrate in Regatul Unit al Marii Britanii, urmate de Spania, Israel si SUA, insa exista cazuri raportate inclusiv in Danemarca, Irlanda, Olanda, Italia, Norvegia, Franta, Belgia, Canada si Japonia. Potrivit statisticilor furnizate de OMS, jumatate dintre copiii depistati cu noua forma de hepatita s-au vindecat, cel putin 11 copii si-au pierdut viata si un numar semnificativ au avut nevoie de transplant de ficat.

UPDATE 2 mai 2022

Fetita de 5 ani din Romania confirmata si infirmata ulterior cu noua forma de hepatita de cauza necunoscuta se afla in stare stabila, dupa ce a fost supusa unui transplant hepatic la Institutul Clinic Fundeni din Capitala. Pentru ca boala Wilson de care micuta sufera de fapt este o afectiune ereditara, ea a primit o portiune din ficatul unui tanar de 17 ani aflat in moarte cerebrala. Medicii au infirmat ca fetita ar avea noua forma de hepatita misterioasa.

La data de 2 mai 2022, reprezentantii Ministerului Sanatatii au anuntat intr-un comunicat de presa ca pe teritoriul tarii noastre nu exista niciun caz confirmat de hepatita misterioasa. Cazurile suspecte de aceasta boala anuntate anterior au fost infirmate.

UPDATE 29 aprilie 2022

Se pare ca starea fetitei de 5 ani confirmata initial cu noua forma de hepatita de cauza necunoscuta nu pare sa se amelioreze. Fetita nu raspunde pozitiv la medicatia administrata, iar medicii analizeaza daca aceasta ar avea nevoie de transplant hepatic. Cele mai recente analize au demostrat si ca insuficienta hepatica se datoreaza de fapt unei afectiuni genetice de care micuta sufera, si anume boala Wilson. Aceasta tulburare genetica se caracterizeaza prin stocarea in exces de cupru in organism.

In ceea ce priveste situatia actuala din Romania privind aceasta noua forma de hepatita la copii, dr. Gabriel Gurguta, medic specialist boli infectioase, ne-a declarat ca ne aflam "in faza de documentare intensa folosind absolut toate datele si raportarile din mediul academic medical la nivel mondial, crescand totodata nivelul de alerta si preventie in privinta acestei patologii a carei etiologii inca este destul de discutabila. Cert este ca ne confruntam cu sindroame hepatocitolitice de cauza necunoscuta, cu evolutie potential grava pentru anumite cateogorii din populatia pediatrica".

Dr. Gabriel Gurguta sfatuieste parintii sa fie vigilenti in privinta starii de sanatate a copiilor lor si sa mearga la spital daca observa semne ca acestia ar putea avea aceasta boala, deoarece nu este recomandata gestionarea acestor cazuri la domiciliu. "In esenta, fiind in plin proces de achizitie a informatiilor, cele mai eficiente mijloace de preventie raman respectarea normelor de igiena, prepararea corespunzatoare a alimentelor, consumul de apa din sursa sigura, identificare precoce a cazurilor si solicitarea asistentei medicale imediat ce apar simptome suspecte", continua medicul infectionist.

Cum se manifesta noua forma de hepatita de origine necunoscuta?

Tabloul clinic observat in cazurile identificate include inflamatia ficatului (hepatita acuta) cu enzime hepatice semnificativ crescute. In multe cazuri au fost raportate simptome gastro-intestinale, inclusiv dureri abdominale, diaree si varsaturi, inainte de debutul hepatitei acute severe si al nivelurilor crescute de enzime hepatice. Copiii au prezentat insuficienta hepatica, adesea severa, niveluri ridicate ale enzimelor care indica citoliza hepatica si icter. Oficialii OMS mai informeaza ca majoritatea copiilor la care s-a identificat noua forma de hepatita nu au avut febra si ca majoritatea erau perfect sanatosi inainte de debutul primelor simptome.

De asemenea, reamintim ca in niciun caz raportat pana in prezent nu a fost detectat vreunul dintre cele 5 virusuri obisnuite care provoaca hepatita virala acuta (virusurile hepatice A, B, C, D si E). 

Avand in vedere ca simptomatologia asociate acestei forme de hepatita la copii a fost nespecifica, parintii ar trebui sa se prezinte la un consult medical ca si pana acum, cu atat mai mult daca observa simptome digestive (varsaturi, dureri abdominale), febra. Medicul pediatru va stabili daca sunt necesare analize de laborator si, eventual, spitalizarea copilului, in functie de starea si rezultatul analizelor”, ne-a precizat dr. Laura Ion, coordonatorul Departamentului de Pediatrie din cadrul Ponderas Academic Hospital.

Infectia cu adenovirus - o posibila cauza 

Medicii au descoperit ca unii dintre copiii diagnosticati cu aceasta boala misterioasa au fost testati pozitiv pentru un anumit tip de infectie cu adenovirus: adenovirusul 41. Expertii OMS sustin ca adenovirusul 41 nu a fost descoperit in toate cazurile si ca nu toti copiii au fost testati pentru adenovirusuri, dar ca virusul a fost observat in suficiente cazuri pentru a fi mai mult decat o coincidenta.

Adenovirusurile sunt virusuri obisnuite care provoca diferite infectii respiratorii, oculare si gastrointestinale. De obicei, se raspandesc de la o persoana la alta si provoaca cel mai adesea simptome respiratorii cum ar fi tuse, durere in gat si rinoree. In functie de tipul specific, persoanele afectate pot dezvolta si gastroenterita, conjunctivita si infectii ale vezicii urinare, printre alte simptome.

Exista mai mult de 50 de tipuri de adenovirusuri, iar adenovirusul 41 identificat la copiii cu noua forma de hepatita nu a fost niciodata strans legat de hepatita severa. Acesta provoaca in mod obisnuit diaree si varsaturi. Reprezentantii OMS au declarat ca este posibil sa fie ceva neobisnuit in legatura cu acest adenovirus specific, putand fi o combinatie a unui adenovirus obisnuit si a unui alt factor agravant.

Cert este ca recent, atat in Regatul Unit al Marii Britanii, cat si in alte tari europene s-a raportat o crestere semnificativa a infectiilor cu adenovirus in comunitate. Aceasta crestere ar putea fi explicata de lipsa prezentei acestor virusuri in comunitate in ultimii doi ani, ca urmare a masurilor impuse pentru limitarea infectiei COVID-19, cum ar fi purtarea mastii si practicarea regulilor stricte de igiena.

Alte cauze posibile pentru tulpina necunoscuta ar putea fi evolutia simultana sau succesiva a unor infectii produse de adenovirus, respectiv COVID-19 sau o posibila complicatie a infectiei anterioare cu noul coronavirus, avand in vedere ca 19 dintre cele 169 de cazuri inregistrate au prezentat o co-infectie cu adenovirus si COVID-19, iar alti 20 de copii au avut doar COVID-19. Cu atat mai mult, dr. Laura Ion considera ca fiecare copil care a trecut prin infectia COVID-19 in ultimele 3 luni ar trebui sa fie evaluat medical. 

Deocamdata, nu a fost identificata o cauza clara a noii forme de hepatita aparuta la copii. Expertii din cadrul OMS, CDC si ECDC continua sa analizeze cazurile raportate si sustin ca este nevoie de mai mult timp pentru a elucida misterul cazurilor de hepatita de cauza necunoscuta inregistrate in toata lumea. 

Ipoteze excluse pana la ora actuala:

  • Nicio expunere comuna nu pare sa lege pacientii, sustin expertii, iar OMS a exclus calatoriile internationale ca factor declansator
  • Nu exista nicio legatura cu paracetamolul, fiind cunoscut faptul ca o supradoza de paracetamol poate provoca insuficienta hepatica
  • Orice legatura cu vaccinurile impotriva COVID-19 a fost, de asemenea, exclusa, deoarece majoritatea copiilor nu erau suficient de mari pentru a fi vaccinati

Cum ne putem proteja copii de infectia cu adenovirus si alte virusuri?

Adenovirusurile se pot raspandi de la o persoana la alta in mai multe moduri:

  • Contact personal apropiat
  • Prin aer, tuse si stranut
  • Atingerea unei suprafete infectate si apoi atingerea gurii, nasului sau a ochilor
  • Contactul cu scaunul bebelusilor, in timpul schimbarii scutecului

Astfel, cele mai bune metode de a ne proteja pe noi si pe copiii nostri este practicarea strica a regulilor obisnuite de igiena, si anume: spalatul des pe maini, evitarea atingerii ochilor, nasului si gurii cu mainile muradre si evitarea contactului apropiat cu persoanele bolnave.

Expertii avertizeaza ca adenovirusurile sunt adesea rezistente la dezinfectantii obisnuiti si pot ramane infectioase pentru perioade lungi de timp pe suprafete si obiecte. Prin umare, este cu atat mai recomandat sa ne spalam des pe maini cu apa si sapun.

Consultanti:
Dr. Laura Ion, coordonatorul Departamentului de Pediatrie din cadrul Ponderas Academic Hospital
Dr. Gabriel Gurguta, medic specialist Boli Infectioase 

Surse:
www.who.int
www.ecdc.europa.eu
www.ms.ro
www.france24.com
www.dw.com
www.bbc.com
www.healthline.com