Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Cum sa-ti autoexaminezi pielea

Cum sa-ti autoexaminezi pielea

Pentru a detecta din timp cancerul de piele, examineaza-ti pielea intregului corp si fii atenta la modificarile care se produc in timp. Verificandu-ti pielea in mod regulat, vei constata care aspecte sunt normale in cazul tau. Cel mai bun moment pentru a-ti verifica pielea este dupa dus sau baie. Examineaza-te intr-o camera cu multa  lumina folosind o oglinda in care sa te poti vedea in totalitate, precum si o oglinda de mana. Daca observi ceva neobisnuit, fa-ti o programare la medicul dermatolog.

Urmeaza acesti pasi pentru examinarea intregului corp:

  1. Uita-te la fata, gatul, urechile si pielea capului. Pentru a da la o parte parul astfel incat sa poti vedea mai bine, poti folosi un pieptene sau uscatorul de par. Totusi, poate fi greu sa-ti examinezi de unul singur pielea capului, asa ca roaga pe cineva apropiat sa te ajute.

  2. Uita-te in oglinda la partea din fata si din spate a trunchiului. Apoi ridica bratele si examineaza partea din lateral, stanga si apoi dreapta.

  3. Indoaie coatele. Uita-te cu atentie la unghiile de la maini, la palme, la antebrate (inclusiv in partea inferioara) si partea superioara a bratelor.

  4. Verifica partea din spate, fata, precum si partile laterale ale picioarelor. Verifica, de asemenea, pielea de pe fese si din zona genitala.

  5. Stai jos si examineaza cu atentie picioarele, inclusiv unghiile de la picioare, talpile picioarelor si spatiile dintre degetele de la picioare.

  6. Localizeaza alunitele pe care le ai, observa care este aspectul lor obisnuit si cum se simt la pipait. Verifica daca a aparut ceva nou, cum ar fi:

  • O noua alunita (care arata diferit de celelalte alunite)
  • O noua pata, care se descuameaza, usor in relief, de culoare rosie sau rosu-inchis
  • O rana care pare ca nu se mai vindeca
  • O noua umflatura, ferma, de culoarea pielii

Noteaza data cand ti-ai autoexaminat pielea si ceea ce ai constatat. Pentru a observa cum se modifica aspectul leziunilor in timp, ar putea fi de folos daca vei face fotografii ale acestora.

Text: www.health.harvard.edu